Dodaj do ulubionych

młody wszystko niszczy

25.07.18, 09:42
Syn ma 7 lat i talent do niszczenia tego, co mu wpadnie w ręce. Nie robi tego specjalnie, nie jest złośliwy, sama nie wiem, chyba nie pomyśli. Niemal codziennie coś zepsuje, urwie, podrze, wyleje albo porysuje (np.kanapę). To mądry chłopiec i niby wie, że nie można, ale tak jakoś mu się przydarza. Staram się nie wkurzać, ale to jest irytujące, że ciągle są jakieś straty. Tylko wczoraj wygiął ładowarkę do telefonu, rozkręcił latarkę i pogrzebał, że już się chyba nie da naprawić, popisał z tyłu ważnego dokumentu (chociaż wiedział, że to ważne, zrobił sobie z tego list w butelce i pisał wiadomości), zgubił bidon na boisku. Wiecie, z czym to może być związane? Czekać, aż przejdzie?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 11:01
      Raczej zacząć wyciągać konsekwencje .O ile przypadkowe wylanie czegoś na kanapę czy zgubienie bidonu jest niezamierzone i trudno za to karać, o tyle rysowanie po kanapach czy dokumentach ( o których dziecko wiedziało, że to dokumenty) czy rozkręcanie i psucie urządzeń jest czynnością zamierzoną i za to jak najbardziej należy się kara , choćby samodzielne usunięcie szkody( czyszczenie ściany, czy kanapy).
      Warto też małemu inżynierowi zapewnić możliwość rozwoju , chyba nie ma problemu aby z ojcem majsterkował i razem zbudowali lampę czy inne proste urządzenia, warto też pomyśleć nad lego mindstorm ( teraz jest też wersja dla młodszych dzieci ) czy technikcami.
      Z jednej strony to dobrze, że dzieciak jest ciekawy jak urządzenia są zbudowane, z drugiej musi wiedzieć, że nie wszystko może rozkręcać.
    • andaba Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 12:01
      No sorry, "mądry chłopak" i "popisał z tyłu ważnego dokumentu" to się kłóci. Siedmiolatek to nie dwulatek. Jak jestem w stanie zrozumieć rozkręcenie latarki, bo był ciekawy, to pisanie po czymś, co nie należy do niego i nie jest pustą kartką kwalifikuje sie do powyrywania nóg z tyłka.
      Albo ma jakieś zaburzenia, albo jest rozpuszczony i uważa, ze mu wszystko wolno.
    • beliska Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 14:15
      Warto mieć pewne zasady w domu. Są rzeczy dziecka, wszystkich, czyjeś. Bawi się w sposób dowolny swoimi, użytkuje wspólne, nie tyka należących do kogoś. Do zabawy nie służą sprzęty typu ładowarka. Dokumenty są nietykalne i nie leżą byle gdzie. Wyleje n-ty raz sok na kanapę, to czyści i pije przy stole.
      Nauczyłam się tego zanim moja córka urodziła się. Chrześniak skutecznie wbił mi do głowysmile
      W efekcie młoda jeszcze do niedawna rozlewająca napoje wszelkie, zalewała najwyżej blat czy stół,
      a do mojego laptopa, z którym nie mogła się dogadać, nie miała dostępu.
      Dziecko zna zasady, konsekwencje ponosi, a rodzice dokumenty kładą w określonych miejscach, gdzie dziecko ma zakaz dotykania czegokolwiek.
      Zgubienie czegoś to sprawa zupełnie inna. Zdarza się, szczególnie dzieciom
    • blue_romka Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 17:18
      To nie jest tak, że on nie ponosi konsekwencji. Jak pobrudzi musi wyczyścić, koszt niektórych szkód musiał nawet pokryć z kieszonkowego. To wszystko nie ma znaczenia, pokusa jest silniejsza?
      • makurokurosek Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 17:46
        dlatego niech tą pokusę poznawania techniki rozładowuje na rzeczach dostosowanych do jego wieku. Skoro wiesz, że to go kręci to czemu nie spędzacie czasu po przedszkolu/szkole na majsterkowaniu. Jeżeli teraz wykorzystasz jego zainteresowania i odpowiednio nim pokierujesz w przyszłości to zaowocuje.
        • green1313 Re: młody wszystko niszczy 25.07.18, 21:54
          Kup mu na pchlim targu albo innym olxsie uszkodzone radio czy inne stare latarki za grosze. Niech rozkręca do woli. Rozumiem jego ciekawość, sama w jego wieku dobierałam się do sprzętów elektronicznych ze śrubokrętem w łapie. Tylko trzeba wyraźnie zaznaczyć, co może "niszczyć", a co nie.
      • beliska Re: młody wszystko niszczy 26.07.18, 12:38
        Dobre pomysły podsuwają dziewczyny. Przyszły mi na myśl jeszcze zajęcia. U nas są dla dzieci zajęcia typu rozkręcamy i skręcamy, budowanie zabawek z różności. Moja córka nie jest zainteresowana, ale wielu chłopców chodzi na te zajęcia i mają mnóstwo frajdy. Tworzą, nie tylko niszczą, a jak niszczą to z sensemsmile
        Może gdzieś niedaleko Was także coś takiego jest.
        • verdana Re: młody wszystko niszczy 26.07.18, 14:07
          Mój syn rozkręcał wszystkie zabawki, jakie mu wpadły w ręce. Tera, jako dorosły potrafi naprawić wszystko niemal, jako jedyny z rodziny. Ale czym innym jest rozkręcanie z ciekawości własnych rzeczy, a czym innym brak poszanowania dla cudzych, a już pisanie po dokumentach, o których dziecko wie, ze są ważne, naprawdę by mnie zaniepokoiło. Dla mnie tu występują równolegle dwa zjawiska - ciekawość i brak uwagi (w tym wieku dzieci niszczą i gubią swoje rzeczy raczej masowo) i to po prostu mija, taki okres. I świadome niszczenie cudzych, ważnych rzeczy - tu bym starała sie dociec, co sie za tym kryje. Bo t nie jest ani typowe dla wieku, ani żadne zajęcia z tego dziecka nie wyleczą -ono to robi prawdopodobnie z innych przyczyn, niż tylko chęć porysowania.
      • stasi1 Re: młody wszystko niszczy 09.09.18, 14:10
        Ciekawe czy zna wartość pieniądza? Mój 6+ raczej nie. Dałem mu kiedyś 20 zł aby zapłacił za fryzjera i dostał jeszcze 5 złoty reszty. Mamie powiedział że zapłacił dyszkę i reszty
    • 3-kuleczka Re: młody wszystko niszczy 01.08.18, 17:44
      ja bym stawiała na chęć zwrócenia uwagi
    • bartolinipietruszka Re: młody wszystko niszczy 01.08.18, 18:34
      sprawdz czy to nie ADHD www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/wychowanie/jak-rozpoznac-adhd-u-dziecka-najczestsze-objawy_34159.html
    • srubokretka Re: młody wszystko niszczy 01.08.18, 19:43
      >Wiecie, z czym to może być związane? Czekać, aż przejdzie?

Z wychowaniem rodzicow. Jak wam nie przeszkadza to oczywiscie, ze czekac. Co sobie popsuje to jego. Najwyzej pozniej w spadku dostanie mniej.
    • hens Re: młody wszystko niszczy 01.08.18, 20:29
      Wychowałaś kobieto rozwydrzonego bachora, to taki współczesny model Bobo Wita któremu wszystko wolno,
      bo to przecież synuś i nie ważne że rozwydrzony idiota. To może być obciążenie genetyczne.
    • hubba-hubba Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 09:05
      Nie przejmuj się, podrzucaj mu skomplikowane rzeczy do zepsucia, jakieś stare zegary, mechanizmy, zabawki itp. Często bardzo inteligentne dzieci mają takie skłonności. Mały Stanisław Lem niszczył wszystko, co mu w ręce wpadło, a potem w badaniu socjologicznym przeprowadzonym na większości uczniów w południowej Polsce okazał się najinteligentniejszym dzieckiem ze wszystkich badanych i w końcu "wyszedł na ludzi", i to na jakich!
    • starsza10 Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 09:56
      Zaczęłabym od sprawdzenia, czy to nie ADHD, czy forma autyzmu.
      • srubokretka Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 12:58
        >ADHD, czy forma autyzmu

no wlasnie. Najlepiej idz od razu prywatnie. Daj kobieto zarobic innym.
    • exsero Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 12:16
      Tak, czekaj, czekaj, aż rozkręci kuchenkę elektryczną i kopnie go prąd. Pomyśl, kobieto, zanim zadasz pytanie.
      • camel_3d Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 13:30
        > Tak, czekaj, czekaj, aż rozkręci kuchenkę elektryczną i kopnie go prąd. Pomyśl,
        > kobieto, zanim zadasz pytanie.

jak ma sklonnosci do samounicestwienia to zrobi to predzej czy pozniej smile))
    • camel_3d Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 12:55
      Wie
      > cie, z czym to może być związane? Czekać, aż przejdzie?

tak. z brakiem regul.

u nas jest np zakaz picia i jedzenia poza stolem. bylo tak zawsze. Nawet jak przyjda koledzy mlodego to mowi, ze jemy przystole i nie ma jedzenia chopso i pica napokojw na dywanie.

A co do reszty.. no ciekawki jest i tyle. Chcial zobaczyc latarke.. jak dziala itd... to plus. Fakt ze nie umie zlozyc.. no minus..

Najlepiej zeby sie nauczyl pytac jezel chce cos romontowac, a wy ze nalezy wazne rzeczy..np dokumenty klasc w miejsce niedostepnesmile9 upierdlliwe to..no ale jak nie ma innej metody. smile)
      • camel_3d Re: młody wszystko niszczy 02.08.18, 13:31
        piszac poza stolem mam na mysli stol w aneksie kuchennym. W salonie nei ma stolu. Jak ktos sie chce najesc to idzei do stolu w aneksie i moze od biedy ogladac TV siedzac przy nim smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka