Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

IP: *.big / 192.168.5.* 31.05.02, 22:46
Cześć!
Chciałabym sie dowiedzieć czy dziecko od samogo
początku tj.od niemowlęcia powinno być przewożone
samochodem w foteliku.Słyszałam że zgodnie z przepisami
obowiazuje to od 3-go miesiąca.Doradźcie mi.Dzięki.
Obserwuj wątek
    • anma Re: Fotelik samochodowy 31.05.02, 23:05
      Jak to jest w/g przepisów to niestety dokładnie nie wiem. Ale my przewoziliśmy
      naszego synka w gondoli wózka głębokiego do około 5 m-ca życia. Oczywiście
      zabezpieczałam go w ten sposób, że przypinałam gondolę środkowym pasem
      bezpieczeństwa. Jak już zaczął siedzieć (nie samodzielnie ale z podparciem)
      czyli właśnie około 5 m-ca zainstalowaliśmy fotelik. Ale ponieważ był on
      regulowany to ustawialiśmy go tak żeby maluch był w pozycji półleżącej, żeby
      nie obciążać zbytnio kegosłupa. A potem już siedział coraz pewniej i samo
      jakoś się przestawiło na siedzenie w foteliku. Teraz synek waży już prawie 16
      kg i rozglądam się za następnym fotelikiem (ten, który mamy jest do 18 kg).
      pozdrawiam.
      • aka10 Re: Fotelik samochodowy 31.05.02, 23:35
        Wg. mnie najbezpieczniej dziecko wozic od 1-wszego dnia w foteliku z
        odpowiednim wkladem.I fotelik ustawic tak,zeby dziecko prawie lezalo.Jezeli w
        gondoli wozka,to ze specjalna siatka.Bezpieczenstwo dziecka jest wazniejsze od
        tego,co przepisy mowia.
        • Gość: Greg Re: Fotelik samochodowy IP: *.daxnet.no 01.06.02, 18:02
          aka10 napisał(a):

> Wg. mnie najbezpieczniej dziecko wozic od 1-wszego dnia w foteliku z
          > odpowiednim wkladem.I fotelik ustawic tak,zeby dziecko prawie lezalo.Jezeli w
          > gondoli wozka,to ze specjalna siatka.Bezpieczenstwo dziecka jest wazniejsze od
          > tego,co przepisy mowi
          Przewozenie dziecka w gondoli nie jest najelpszym rozwiazaniem. Sa do tego
          nosidelka, a dla dzieci wiekszych od 9kg foteliki. Dziecko do 3 go roku zycia
          powinno byc wozone tylem do kierunku jazdy, chociaz przepisy w Polsce tak nie
          nakazuja (w niektorych krajach jest wymog), ale jest to najbezpieczniejsze dla
          dziecka. Sa na rynku foteliki dostosowane do przwozenia dzieci tylem do kierunku
          jazdy od urodzenia do 25kg. Niestety sa dosyc drogie, ale bardzo bezpieczne - nie
          wiem czy dostepne w Polsce. Produkuja je Britax, HTS i AKA, ale sa to Mercedesy w
          klasie fotelikow.

• Gość: Doki Re: Fotelik samochodowy IP: *.turboline.skynet.be 01.06.02, 18:15
            3-letnie dziecko tylem do kierunku jazdy! Ktore dziecko sie na to zgodzi? No,
            chyba, ze nie zna niczego innego...
            Ja tam wozilem nasze twarza do przodu odkad wyroslo z Maxi-Cosi (ok 9
            miesiecy), najpierw na pollezaco, potem na siedzaco. Gdy dzieci moga obserwowac
            droge, to sa mniej uciazliwe.
            • Gość: Greg Re: Fotelik samochodowy IP: 212.187.240.* 03.06.02, 12:04
              Gość portalu: Doki napisał(a):

> 3-letnie dziecko tylem do kierunku jazdy! Ktore dziecko sie na to zgodzi? No,
              > chyba, ze nie zna niczego innego...
              To nie jest kwestia zgody dziecka, tylko jego bezpieczenstwa. U dziecka szyja
              jest naslabszym miejscem i najbardziej narazona na urazy - przy zdezeniu czy przy
              gwaltownym hamowaniu. Dlatego zalecane jest wozenie dziecka tylem do kierunku
              jazdy. I czy sie komu to podoba, czy nie jest to napewno najbezpieczniejsze
              rozwiazanie. A kto powiedzail, ze dziecko nie moze ogladac drogi siedzac tylem???
              Wedle wielu przeslanek, ma to byc juz niedlugo nowy standard w UE, a w niektorych
              krajach juz obowiazuje i dzieci do 3 lat trzeba wozic tylem do kierunku jazdy.
              > Ja tam wozilem nasze twarza do przodu odkad wyroslo z Maxi-Cosi (ok 9
              > miesiecy), najpierw na pollezaco, potem na siedzaco. Gdy dzieci moga obserwowac
              >
              > droge, to sa mniej uciazliwe.

• Gość: Doki Re: Fotelik samochodowy IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 01.06.02, 08:05
        Gondola wozka nie jest dobrym rozwiazaniem, bo jest za duza i w razie zderzenia
        dziecko zostanie cisniete o sciane gondoli. Dla takiego maluszka najlepsze (a
        dla mamy najwygodniejsze) jest Maxi-Cosi, ewentualnie z Maxi-Taxi.
    • Gość: Doki Re: Fotelik samochodowy IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 01.06.02, 08:35
      Chocby nawet przepisy byly tak glupio sformulowane i wymagaly fotelika dopiero
      od 3 miesiaca pomysl, czy to rozsadne wozic dziecko luzem w aucie wtedy, gdy
      jest najbardziej bezradne i podarne na urazy?
      • aka10 Re: Fotelik samochodowy 01.06.02, 11:21
        No,wlasnie,tak samo uwazam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka