Dodaj do ulubionych

tort bez mleka i jajek

10.06.02, 11:33
Za dwa tygodnie wielka impreza: pierwsze urodziny mojego Marcinka, a ja mam
prawdziwą zagwozdkę: jak zrobić tort bez mleka, masła i jajek??? Mały jest
uczulony na te składniki i zupełnie nie mam pomysłu jak z tego wybrnąć. Ma
świętować bez tortu??? Może jakis bezjajeczny biszkopt z owocami? Pomooocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mika Re: tort bez mleka i jajek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 13:19
      Zajrzyj na stronę eDziecko.pl. Tam na Forum Alergia dziewczyny maja fajne
      pomysły (albo Przepisy, nie pamietam).
      M.
      • Gość: zaza tort bez mleka i jajek IP: 3E1FE* / 62.31.224.* 10.06.02, 13:53
        poczekaj az Roseanne sie obudzi i wpadnie na forum; ona wie wszystko (prawie)
        • roseanne ach dzieki 10.06.02, 15:13
          bez jajek i maki to moglo by byc ptacie mleczko - serek homogenizowany z
          galaretka.
          ale bez mleka?
          a co z soja?
          moze Dodo zna jakis deser na bazie tofu lub mleka sojowego?
          • Gość: dodo Re: ach dzieki IP: 209.226.65.* 10.06.02, 15:49
            wiem jak zrobic sernik na bazie tofu ale tez trzeba do niego dodac troche
            grahamkowych biszkoptow.
            inna opcja jest maka kukurydziana, dzieciom z celiaklia pieklismy ciasta na
            bazie maki kukurydzianej - bez mleka i jajek - takie bardziej tortillas
            przekladane dzemem. jest to bardzo "prymitywny" tort ale mozna go ladnie
            udekorowac swiezymi owocami.
            jeszcze jedna mozliwoscia jest uzycie rice crispies jezeli sa takie w polsce.
            na ich bazie tez mozna zrobic calkiem fajne "ciasto" polewajac je albo
            czekolada (nie mleczna!) z rodzynkami i orzechami, i tez dekorujac owocami.
            czy mozesz napisac, co twoj synek moze (!) jesc - mam na mysli make
            kukurydziana, ryz, soje itp. wtedy latwiej cos dopasowac.
            • spacja Re: ach dzieki 11.06.02, 09:38
              Mój Marcin jest uczulony na mleko krowie, kazeinę (składnik mleka, również
              sojowego) i jajka. Może jeść produkty zbożowe, czyli z mąką i ryżem nie ma
              problemu. Na razie nie dawałam mu jeszcze cytrusów, orzechów, miodu, chcę z
              tym jeszcze trochę poczekać. Nie wiem, czy może dostać margarynę roślinną -
              przy najbliższej okazji zapytam o to lekarza, ale może wiecie?
              Jeśli okaże się, że Mały może dostać margarynę roślinną, to będę mogła upiec
              kruche babeczki z owocami i galaretką - zawsze robiłam takie z jajkiem, ale
              spróbuję bez - może wyjdą?
              Dzięki za wszystkie rady, czekam na następne.
              pozdrawiam,
              spacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka