Dodaj do ulubionych

Podroz z dzieckiem przez Polske

05.08.02, 13:56
Wlasnie wrocilem z dlugiej podrozy samochodem do Polski. Na kazdej duzej
stacji benzynowej w Danii i Niemczech sa czyste pomieszczenia, w ktorych
mozna przewinac dziecko. Po przekroczeniu granicy RP wszystko zmienia sie
diametralnie. W Kostrzyniu na granicy polsko-niemieckiej jest duza stacja
Statoilu. Toalety brudne, a o pomieszczeniu do przewijania nie ma co marzyc.
Odeslano nas do sasiedniego MCDonalda. Gdzi bylo wprawdzie w toalecie deska
do przewijania dzieci, ale juz bez miekiej wkladki no i bylo dosyc brudno, a
oprocz tego ten smrod starego oleju....To samo na innych stacjach w Polsce.
Przewijalismy dziecko na lesnych parkingach, bez wody itp. Czemu w Polsce
nowe stacje budowane przec firmy naftowe nie dbaja o dzieci podrozujace przez
Polske? Szukanie wszedzie oszczednosci? A moze powinien byc wymog, ze tak jak
nowa stacja musi mies toalete to moze powinna miec miejsce do przewijania
dzieci??
Obserwuj wątek
    • Gość: Miki Re: Podroz z dzieckiem przez Polske IP: *.chello.pl 05.08.02, 22:23
      tak, tak a na każdej stacji powinna być jeszcze kuweta dla kotów, prysznic dla
      zmęczomych. Może nie tak nerwowo dziecko mozna przeciez przewinąc w
      samochodzie. Mam dziecko i wiem, że nie jest to naprawdę trudne. A na Zachodzie
      udogodnienia w postaci miejsca do przewijania są po to, aby zachęcic klientów z
      dziećmi. Nie mozna miec wszytskiego naraz, dobrze , że w ogóle są stacje
      benzynowe chociaż co 100 km.
      • legal.alien Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 06.08.02, 07:57
        Gość portalu: Miki napisaý(a):

> tak, tak a na każdej stacji powinna być jeszcze kuweta dla kotów, prysznic
        dla
        > zmęczomych. Może nie tak nerwowo dziecko mozna przeciez przewinąc w
        > samochodzie. Mam dziecko i wiem, że nie jest to naprawdę trudne. A na
        Zachodzie
        >
        > udogodnienia w postaci miejsca do przewijania są po to, aby zachęcic klientów
        z
        >
        > dziećmi. Nie mozna miec wszytskiego naraz, dobrze , że w ogóle są stacje
        > benzynowe chociaż co 100 km.

Wiesz co, to sie nazywa minimalizm. Moze jeszcze mam sie cieszyc, ze
        wszechoobecne na zachodniej granicy dresiki nie leja mnie od razu w morde!!!!??
    • jessie7 Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 05.08.02, 22:39
      Legal alien , może byś przestał czepiać się wszystkiego co dotyczy Polski?
      Wszystkie posty które rozpocząłeś albo w których zabierasz głos , dotyczą
      twojej krytyki polskich: wózków , pieluch , stacji benzynowych, itp.Jak ci się
      tutaj nie podobają warunki to po cholerę jasną tu przyjeżdżasz? Co cię
      interesuje jakie ludzie w Polsce kupują wózki i pieluchy? Płacisz za to?
      Niektórych stać na wózek Elmar i guzik cię to obchodzi.A że ty kupiłeś jakiś
      super wózek za tysiące złotych to zachowaj to dla siebie i nie afiszuj się ze
      swoją zamożnością.
      Ja podróżowałam z dzieckiem po Polsce i przewijałam je w samochodzie jeżeli
      taka była potrzeba , bo znam polskie realia i wiem że nie można spodziewać się
      cudów.Jak się nie możesz pogodzić z polskimi warunkami to tu nie przyjeżdżaj i
      nie krytykuj.
      Hrabia kurcze!
      • Gość: dodo Re: Podroz z dzieckiem przez Polske IP: *.sympatico.ca 05.08.02, 23:26
        alien, malo chyba podrozowales po swiecie (nie mam na mysli drog przez europe
        czy stany ale pare innych kontynentow). juz tu sie kiedys zgodzilismy
        z doktorem doki i innymi, ze do podrozowania z dzieckiem potrzeba glownie duzo
        czystej wody (pupa i buzia) i cierpliwosci. reszta to detale. zapewniam cie.
        objechalam z trojka dzieci w roznym wieku tysiace kilometrow po afryce
        i ameryce poludniowej, i wszyscy wciaz mamy sie dobrze mimo nieuzywania
        pampersow, wozkow spacerowych, miejsc do przewijania niemowlat i innych
        wymyslow pseudo-cywilizacji.
        zamiast marudzic na polskie braki, trzeba sie bylo cieszyc tym, po co do
        polski pojechales - miloscia rodziny, gadaniem z przyjaciolmi, bialym serem
        i tym, ze kobietom wciaz daje sie kwiaty bez ograniczen smile to sie liczy,
        reszta... przeminie!
      • legal.alien Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 06.08.02, 08:01
        jessie7 napisaýa:

> Legal alien , może byś przestał czepiać się wszystkiego co dotyczy Polski?
        > Wszystkie posty które rozpocząłeś albo w których zabierasz głos , dotyczą
        > twojej krytyki polskich: wózków , pieluch , stacji benzynowych, itp.Jak ci
        się
        > tutaj nie podobają warunki to po cholerę jasną tu przyjeżdżasz? Co cię
        > interesuje jakie ludzie w Polsce kupują wózki i pieluchy? Płacisz za to?

Moja intencja bylo, aby wam w Polsce otworzyc oczy jak jestescie kantowani na
        kazdym kroku przez polski handel i producentow. Sprzedaja wam rzeczy niskiej
        jakosci za wysoka cene.

> Niektórych stać na wózek Elmar i guzik cię to obchodzi.A że ty kupiłeś jakiś
        > super wózek za tysiące złotych to zachowaj to dla siebie i nie afiszuj się ze
        > swoją zamożnością.
        Nie afiszuje sie, tylko kupilem wozek wysokiej jakosci, z 3 letnia gwarancja,
        za cene ktora nie szoikuje nawet w Polsce. Mnie szokuja ceny w Polsce w
        stosunku do jakosci oferowanych towarow.
        > Ja podróżowałam z dzieckiem po Polsce i przewijałam je w samochodzie jeżeli
        > taka była potrzeba , bo znam polskie realia i wiem że nie można spodziewać
        się
        > cudów.Jak się nie możesz pogodzić z polskimi warunkami to tu nie przyjeżdżaj
        i
        > nie krytykuj.
        Czyli dobrze jest jak jest. Tkwij we wlasnym grajdolku i badz zadowolony.
        > Hrabia kurcze!
    • jessie7 Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 06.08.02, 21:02
      A czemu to masz nam otwierać oczy na to jak jesteśmy kantowani? Po co ta pseudo szlachetność? I co w związku z tym mam jechać po pampersy do Norwegii, bo tutaj mnie kantują polscy producenci? Paranoja!Wiem doskonale że warunki w Polsce są prymitywne i co z tego?Mam nie podróżować z dzieckiem? Człowieku chcieć to móc.Nawet bez uzycia kropli wody można przewinąć dziecko zasrane po pachy( przepraszam za wyrażenie), używając do tego celu chusteczek.Ale lepiej wybrzydzać i kręcić nosem niż pogłówkować jak sobie poradzić w polowych warunkach no nie? Wszyscy wiedzą że Poska jest grajdoł ale nie musisz zaraz tak obrzydliwie krytykować.
      • Gość: dodo bez kompleksow IP: 209.226.65.* 06.08.02, 21:15
        juz nie przasadzajmy z tym grajdolem smile wszedzie na swiecie trafi czasem
        czlowiek na brudne to i owo. nawet w norwegii - sluze przykladami z moich
        wlasnych doswiadczen. takie zycie.
        mnie tez szlag trafia gdy widze brud i smrod (gdziekolwiek!) ale... gdy sie
        jedzie na wakacje do polski warto sie skupic na tym, co naprawde wazne a nie na
        (za wielkim przeproszeniem!) duperelach.
        pamietam, gdy moj najstarszy syn wrocil z pierwszych samodzielnych wakacji
        w polsce (mial 6 lat) z detalicznym opisem publicznej siusialni dla panow na
        placu trzech krzyzy w warszawie (zabral go tam dziadek w sytuacji bez wyjscia) -
        tez nam bylo wtedy troche glupio, ze to jest to, co na nim zrobilo najwieksze
        wrazenie. ale on z tego wyrosl. kolejne wyjazdy nauczyly go bez porownania
        istotniejszych rzeczy. miejmy nadzieje, ze i alien, i aliena baby tez wyrosna
        z tematu pieluch i wc-tow.
        • jessie7 Re: bez kompleksow 06.08.02, 22:23
          Zgadzam się z tobą dodo i dlatego wkurza mnie alien ktory wyszukuje same wady w Polsce i publicznie to osmiesza.Po cholerę zakłada wątek krytykujący.
      • legal.alien Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 08.08.02, 11:09

> A czemu to masz nam otwierać oczy na to jak jesteśmy kantowani? Po co ta
        pseud
        > o szlachetność?
        Jak szlachetnosc, o co ci chodzi. Nie chcesz widziec pewnych faktow, to nie
        widz - twoja sprawa.
        I co w związku z tym mam jechać po pampersy do Norwegii, bo tut
        > aj mnie kantują polscy producenci?
        Problem jest taki, ze producent jest zawsze ten sam, za to ceny i jakosc rozne.
        Paranoja!
        Nie uzywaj slow, ktorych nie znasz znaczenia.
        Wiem doskonale że warunki w Polsce
        > są prymitywne i co z tego?Mam nie podróżować z dzieckiem?
        Nie oto wcale chodzi. Chodzi o to, ze te same firmy sprzedajace paliwo, za
        nasza zachodnia granica musza spelniac okreslone standardy, a w Polsce juz nie.
        Człowieku chcieć to m
        > óc.Nawet bez uzycia kropli wody można przewinąć dziecko zasrane po pachy(
        przep
        > raszam za wyrażenie), używając do tego celu chusteczek.
        Tez to robilismy, a nie wolalabys przewinac dziecka w normalnych warunkach???
        Bo ja wole.
        Ale lepiej wybrzydzać i
        > kręcić nosem niż pogłówkować jak sobie poradzić w polowych warunkach no nie?
        Czy ty sie dobrze czujesz????

Ws
        > zyscy wiedzą że Poska jest grajdoł ale nie musisz zaraz tak obrzydliwie
        krytyko
        > wać.
        Nie, najlepiej byc glupkowato samozodowolonym z siebie i ze swiata. Powodzenia
        zycze.
      • legal.alien Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 20.08.02, 20:35
        Tak moje Panie zgadzam sie z Wami, po co miejsca do przewijania jak mozna
        przewinac w samochodzie? Mozna tez robic siusiu w lesie (panie na lewo, panowie
        na prawo) i uzywac gazet zamiast papieru toaletowego. A poza tym, to co rodzice
        z dzieckiem robia poza domem? Powinni siedziec w domku i pilnowac bachora, a
        nie szwendac sie po swiecie.Nie byloby problemu... Szkoda slow, naprawde.
        W polskim smierdzacym grajdolku nie wiele sie zmieni dopoki ludzie nie zaczna
        myslec i wymagac, a nie placic i byc zadowolonym, ze sie cos kupilo. Homo
        Sovieticus nie szybko z Was wyjdzie. Placicie ceny wyzsze od europejskich za
        badziewie i cieszycie sie jak za lat 80-tych, ze cokolwiek kupilyscie.
        Gratuluje samozodowolenia.
    • Gość: Doki Re: Podroz z dzieckiem przez Polske IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 20.08.02, 21:46
      Bo Ty, alien, jestes nieprzygotowany do zajec. Co ty, na jakims pokoiku
      polegasz, zeby dziecko przewinac? W podrozy nalezy byc samowystarczalnym, nie
      tylko finansowo. To tym mieczakom ze zgnilego zachodu zachciewa sie specjalnych
      luksusow na kazdym kroku.
      A tak powaznie, ten sam problem spotkasz w takiej np Hiszpanii. Do glowy by mi
      nie przyszlo, by systematycznie korzystac z przewijalni na stacji benzynowej,
      no chyba ze trzeba, a przypadkowo jestem na odpowiedniej stacji. Dziecko mozna
      bez problemu swobodnie przewinac na tylnim siedzeniu, albo w bagazniku
      (sprawdzone!) nawet w srodku polskiej zimy. Spora czesc tras po Polsce mozna
      zrobic jednym skokiem, bez zatrzymywania (trasy do ok 7 godzin), wiec gdzie tu
      problem?
      • legal.alien Re: Podroz z dzieckiem przez Polske 21.08.02, 00:19
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Bo Ty, alien, jestes nieprzygotowany do zajec. Co ty, na jakims pokoiku
        > polegasz, zeby dziecko przewinac? W podrozy nalezy byc samowystarczalnym, nie
        > tylko finansowo. To tym mieczakom ze zgnilego zachodu zachciewa sie
        specjalnych
        >
        > luksusow na kazdym kroku.
        > A tak powaznie, ten sam problem spotkasz w takiej np Hiszpanii. Do glowy by
        mi
        > nie przyszlo, by systematycznie korzystac z przewijalni na stacji benzynowej,
        > no chyba ze trzeba, a przypadkowo jestem na odpowiedniej stacji. Dziecko
        mozna
        > bez problemu swobodnie przewinac na tylnim siedzeniu, albo w bagazniku
        > (sprawdzone!) nawet w srodku polskiej zimy. Spora czesc tras po Polsce mozna
        > zrobic jednym skokiem, bez zatrzymywania (trasy do ok 7 godzin), wiec gdzie
        tu
        > problem?
        Wspolczuje glowy, do ktorej malo co trafia i braku wymagan. Smrod i brud jest
        ulubiony przez Polakow
        • Gość: Doki Re: Podroz z dzieckiem przez Polske IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 21.08.02, 08:43
          Nie, alien, niepotrzebnie sie litujesz. Nawet nie chcialoby mi sie wyciagac
          malucha i dymac do przewijalni. Sporo podrozujemy z dzieckiem, wiec
          wypracowalismy metody. Najprosciej jest tak: kolacja i wyjazd, rano na miejscu,
          nie ma zadnego problemu z przewijaniem, bo male spi i juz. Ja wiem, ze na
          stacji bedzie brud i smrod i przykro mi, ale zeby z tego robic takie wielkie
          halo? Poza tym, jesli chodzi o scislosc, to najchetniej tankuje na
          automatycznych stacjach, gdzie jest tylko wiata, dystrybutor i automat
          platniczy. O wiele taniej! Pamietaj, ze za te wszystkie extra pokoiki i za
          pania, co lata w kolko ze sciera musisz zaplacic. A u mnie w samochodzie jest
          czysto i nie ma smrodu, wiec po co placic tej pani?
    • Gość: iza2 Re: Podroz z dzieckiem przez Polske IP: *.k.mcnet.pl 21.08.02, 11:21
      Na duzej stacji w Niemczech owszem - po odstaniu swojego
      w kolejce. Ale gdybys raz osmielij sie stanac na
      kameralnym parkingu z toaletami w ksztalcie dziury w
      podlodze, na tej samej niemieckiej autostradzie, to
      przestalbys komentowac polskie toalety. A te sa rozne,
      zaleza wylacznie od kultury osobistej wlascicieli czy
      dzierzawcow danej stacji i uzytkownikow!. Dla mnie
      najwazniejsze jest, ze jest coraz lepiej z roku na rok i
      konkurencja sama wymusi na wszystkich podniesienie
      poziomu toalet.
      • jessie7 legal.alien - oj głupie że aż strach! 21.08.02, 15:42
        To ty nic nie rozumiesz.Przyjeżdżasz do Polski z kosmosu i żądasz tak, żądasz
        waruków luksusowych.Tymczasem zamiast się żołądkować , najprościej jest
        poradzić sobie samemu.Wodę na mleko w termos a do przewijania samochód +
        chusteczki.A czego ty oczekujesz? Ze rozłożą ci czerwony dywan , bo oto
        przyjechał pan legal alien?Człowieku Polska to jest Polska i długo się tu
        jeszcze nic nie zmieni. Ale jednocześnie wiele się JUZ zmieniło na
        lepsze.Szkoda że tego nie dostrzegłeś.Lepiej wybrzydzać niż pochwalić.A mnie
        czego się czepiasz? Mam wszędzie robić awantury bo nie ma przewijaków? Wykłócać
        się bo warunki nie są luksusowe? Sama jedna mam zmieniać Polskę? Opanuj się! I
        mniej tej zjadliwej ironii + złośliwości.
        • Gość: Pola Re: legal.alien - oj głupie że aż strach! IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 22.08.02, 22:01
          Zgadzam sie z toba. Ja mieszkam w kraju gdzie sa takie przewijalnie i z nich
          nie korzystam ze wzgledu na bezpieczenstwo mojego dziecka w pierwszej
          kolejnosci. Poza tym w innych krajach tez nie zawsze jest tak rozowo i po co
          sie czepiac Polski?
    • Gość: Pola Re: Oby tylko takie problemy nas spotykaly.... IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 22.08.02, 21:57
      Zeby nie wiem jak piekne bylo to miejsce do przewijania nie chcialabym aby
      moje dziecko musialo tam lezec. W najczystszej toalecie nie siadam tylkiem
      gdzie siadaja setki innych tylkow. Z dziecmi jest to samo. W samochodzie jest
      duzo bezpieczniej a potem lec do toalety i myj lapy i juz nie wydziwiaj, bo sa
      gorsze problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka