ewazy 07.06.06, 20:45 co dziecko powinno umiec po ukonczeniu zerowki i zeby nie mialo problemow na paczatku pierwszej klasy?plynne czytanie,znajomosc wszystkich literek ,liczenie,itp?dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Umiejętności i sprawnosci dziecka po zerówce 10.06.06, 17:25 Dzięki uprzejmości Nchyb, która podzieliła się posiadanym skanem z listą umiejętności i sprawności, przedstawiam wam dwa linki - w pierwszym lista jest zmniejszona, tak żeby plik się łatwo ładował i dał czytać na ekranie, w drugim rozmiar jest oryginalny, tylko obcięłam marginesy, to na wypadek, gdyby ktoś chciał to sobie drukować czy cóś. img92.imageshack.us/my.php?image=zerwkowiczpotrafi7oi.jpg img64.imageshack.us/my.php?image=zerwkowiczumie8sq.jpg (ewentualnie TE SAME linki, ale w innym wyświetleniu: img92.imageshack.us/img92/7646/zerwkowiczpotrafi7oi.jpg img64.imageshack.us/img64/1803/zerwkowiczumie8sq.jpg ) I proszę się teraz samoobsługiwać i nie męczyć Nchyb Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Umiejętności i sprawnosci dziecka po zerówce 11.06.06, 09:14 Miko, dziękuję za umiejętne wklejenia skanów. A ten skan ja również posiadałam dzięki uprzejmości innej forumowiczki - Sion... Odpowiedz Link Zgłoś
saskia123 Re: wiedza po zerowce 21.06.06, 20:48 Ja mam takie coś: Co siedmiolatek wiedzieć powinien? Kiedy dziecko idzie do szkoły, zastanawiamy się, czy poradzi sobie z czytaniem i pisaniem. Nie przychodzi nam do głowy, że właśnie kończy się jego beztroskie dzieciństwo. Warto więc, żeby w doświadczeniu siedmiolatka znalazły się różne nieintelektualne "przygody" ze światem rozwijające jego zmysłowość, wrażliwość, emocjonalność. Oto kilka przykładów: • Czuć, że dorośli traktują obecność dziecka jako coś dobrego. Słyszeć często: „Mam ochotę razem z tobą...”. • Chcieć wygrywać i umieć przegrywać. • Nie mylić głodu z gniewem, zmęczenia ze smutkiem. • Znać opisy stanów uczuciowych: „gotuje się we mnie...”, „jestem w niebie”. • Wiedzieć, co znaczy „być do czegoś źle nastawionym”. • Wybaczyć dorosłemu niesprawiedliwą karę. • Poczuć, że własne postępy w nauce wywołują u innych zadowolenie. • Doświadczyć, jak własny pomysł udoskonalenia czegoś jest wprowadzany w życie. Pozostaje po tym wspomnienie siebie jako kogoś naprawiającego świat. • Wspólnie z ojcem gotować, sprzątać, biwakować, chodzić po lesie, coś wspólnie naprawić. • Umieć się huśtać. • Ulepić bałwana. Zbudować zamek z piasku i tamę na strumieniu. Zrobić z rodzicami pochodnię, wiatrak. Umieć rozpalić i zgasić ognisko. • Ubijać śmietanę. Mieszać, kroić, obierać, zagniatać, przecierać przez sito. Znać pojęcie: „szczypta soli”. • Podróżować: zobaczyć rodzinę, rodziców w innym otoczeniu. Doświadczyć różnicy między komfortem a prymitywnymi warunkami. Doświadczyć, czym jest tęsknota za domem. • Nocować u innej rodziny. Znać zwyczaj obowiązujący tylko we własnej rodzinie. • Doświadczyć bycia pod czyjąś opieką w niegroźnej chorobie. Umieć się wyciszyć. Mieć świadomość, że „choroby są częścią życia”. • Dawać datki. Żebrakowi, grajkowi, mimowi. • Znać bajkę o brzydkim kaczątku i inne historie o porzuceniu i przynależności. • Pójść do muzeum. Oglądać stare przedmioty. Zobaczyć zamek. Odczuć, że świat się zmienia, że babcia żyła w innych warunkach. • Mieć świadomość ogromu świata, kontynentów. • Chcieć założyć kolekcję. • Wybrać rzecz, którą się da własnym dzieciom. • Znać numery telefonów alarmowych. • Odczuwać różnicę mię- dzy jedzeniem a posiłkiem. Ruchem a gestem. Brzydkim i ładnym zapachem. Hała- sem a dźwiękiem. Widzeniem, patrzeniem, spoglądaniem. Chodzeniem, kroczeniem... • Umieć dotrzymać tajemnicy. Znać zwrot: „To zostanie między nami”. • Pamiętać o dotrzymaniu przyrzeczenia. • Wiedzieć, że własne interesy mogą być reprezentowane przez innych. • Znać metody zabezpieczania jedzenia przed zepsuciem. Zreperować coś. • Wspiąć się na drzewo. • Znać różnicę między targiem a supermarketem. • Umieć w jakiejś dziedzinie więcej, niż wskazuje na to wiek. Tłumaczyć coś dorosłemu. • Wspólnie z dorosłym dojść do tego, że na jakieś pytanie nie ma odpowiedzi („tego nie wie nikt”. • Wpaść do strumienia. • Wspiąć się na drzewo. • Zbadać zamek błyskawiczny, zapięcie na rzepy. Umieć się obchodzić z kluczami, ryglami. • Otrzymać pocieszającą wiadomość, obietnicę. • Umieć włączać i przełączać urządzenia (wideo, DVD, pralkę). • Chcieć ładnie wyglądać, mieć własny gust. • Wysłać e-mail. • Zobaczyć, jak wygląda własne imię napisane na piasku, na śniegu, na zaparowanej szybie. • Odczuć radość na widok pustej kartki papieru. • Znać jakąś książkę od deski do deski. • Potrafić pogodzić skłócone strony. Nie wziąć udziału w kłótni. Powstrzymać wybuch gniewu. • Umieć opowiadać sny. • Wyobrażać sobie siebie przed przyjściem na świat. • Świadomie obrać owoc ze skórki, przekroić pestkę, zobaczyć jej wnętrze. • Studiować żyłki na liściu i na własnej ręce. • Wiedzieć, jak pachną owoce. Mieć trzy ulubione zapachy. • Umieć naśladować głosy ptaków i zwierząt. • Słuchać echa i umieć je wywoływać. • Śpiewać pełnym głosem. Znać piosenkę. • Poczuć, że rytm porywa nogi do tańca, a jakiejś głośności nie można wytrzymać. • Umieć dozować siłę (przy bębnieniu, masowaniu). • Znać różne wyzwiska. Mieć pojęcie o różnych konwencjach językowych, gdzie co się mówi i jak. • Wbić gwóźdź, wkręcić śrubkę, wymienić baterię. • Wysłuchać wiadomości przez telefon, zapamiętać ją i przekazać. • Schylać się, kiedy komuś coś upadnie. • Dawać się innym wypowiedzieć. Umieć czekać na swoją kolej. Szukać argumentów. • Wiedzieć, że nie wszystkie życzenia od razu się spełniają. • Odbyć wędrówkę. Znać różnicę między chodzeniem, bieganiem a wędrowaniem. Doświadczyć odległości, drogi, po której chce się pić. • Znać gatunki drzew i ich liście. Wiedzieć, co w przyrodzie jest jadalne, a co nie. • Odczuć naturę jako przyjaciela i wroga. Naturę wrażliwą na działania człowieka, konieczność jej ochrony. I jako wielką potęgę, niebezpieczeństwo. • Brać udział w ustalaniu reguł. Zmienić wspólnie z kimś regułę. Kojarzyć pojęcie „wyjątku”. • Wyrażać ilość w jednostkach masy. np. trzy litry = trzy butelki mleka... Zmierzyć pomieszczenie stopami. • Wyczuć puls u kolegi, u zwierzęcia i u siebie. • Spotkać znawcę, eksperta, mistrza. Zrobić coś wspólnie razem z nim. • Odczuć dumę z bycia dzieckiem. Tylko dzieckiem. W latach 90. w Niemczech przeprowadzono na ogromną skalę projekt badawczy, na podstawie którego powstała lista wiedzy i doświadczeń, jakie "powinien" mieć w swoim wyposażeniu każdy siedmiolatek. Opracowano na podstawie książki "Co siedmiolatek wiedzieć powinien", Donata Elschenbroich, wyd. Cyklady. Tekst Donata Elschenbroich, Justyna Dąbrowska Odpowiedz Link Zgłoś
magdadd2 Re: wiedza po zerowce 30.06.06, 14:37 JESTEM OD DOBRYCH PARU LAT PRAKTYKIEM NIE ZALEJ PRZED ROZPOCZęCIEM ROKU ZE SWOIM DZIECKIEM ODPOCZNIJ Z NIM DOBRZE JAK ZNA LITERY I CYFRY POWINNO RADZIć SOBIE Z ANALIZą I SYNTEZą WYRAZóW ALE PRZEDE WZYSTKIM POWINNO BYć W MIARę SAMODZIELNE:UBIERANIE ,PILNOWANIE WLASNYCH RZECZY ,NIE POWINNO BAć SIę RóWIEśNIKóW I NAUCZYCIELI!!!!!!!!!!!!!!!! BęDZIE DOBRZE PRZED WAMI WAKACJE BBAWCIE SIę DOBRZE A NAUKę I EWENTUALNE ZALEGłOśCI ZOSTAWCIE DO WRZEśNIA POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś