zoska36 04.11.06, 16:38 wychodzą na tzw. dwór np. na 2 czy 3 godziny? Co wtedy czujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 17:11 nie wychodza... przynajmniej mój idzie co najwyżej z kolegami z klasy na rajd , albo na zajęcia. Mozę wyjśc na imprezę z kolegami. Ale ja musze wiedziec gdzie idzie. Nic bez celu.... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 17:19 zonaniezona1 napisała: > nie wychodza... przynajmniej mój NIe chodzi do kolegów, na rower, pograć w piłkę? Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 17:28 Do klegów chodzi, pograć w piłkę i rower ... to własnie wyjścia celowe. Muszę jednak wiedzieć -gdzie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 17:30 Wychodzą, na dłużej też. Nie rozumiem pytania - nic specjalnego wtedy nie czuję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:03 a ja czuję ...strach o dziecko... I uważam ,ze jest to bardzo normalne odczucie Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:10 > a ja czuję ...strach o dziecko... > I uważam ,ze jest to bardzo normalne odczucie Czuję strach, jak dziecko się spóźnia. Gdy wiem, gdzie jest, zazwyczaj czuję spokój. Zawsze czujesz strach? M. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:16 Naprawdę czujesz strach zawsze jak dziecka nie ma w domu? Trochę wydaje mi się to dziwne - jak miałam 15 lat poszłam do szkoły do miasta oddalonego o 80 km. Do domu jeździłam co 2-3 tygodnie. Pomiędzy przyjazdami rodzice nie mieli pojęcia co się ze mną dzieje, bo telefonów nie było. Tym bardziej nie wiem o co się martwić, gdy dziecka nie ma w domu 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:32 doświadczenie każdej z matek jest inne. Mnie np. wydaje się dziwne, ze matka nie mysli i nie czuje strachu o swoje dziecko... To jest wg. mnie nienaturalne. I ie wyobrażam sobie,ze nie widze swojego dziecka przez 2 lub 3 tygodnie. Tak czuję strach... mój syn jest moim jedynym dzieckiem ! I jak wraca oddycham z ulgą Odpowiedz Link Zgłoś
maika7 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:39 > Mnie np. wydaje się dziwne, ze matka nie mysli i nie czuje strachu o swoje > dziecko... To jest wg. mnie nienaturalne. Tak, jak piszesz, doświadczenie (i sposób reagowania) każdej matki jest inny. I tak jak odczuwanie niepokoju, tak samo odczuwanie spokoju jest naturalne. Liczba dzieci chyba nie jest tu specjalnie istotna. M. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:39 No, odczuwanie starchu non stop gdy dziecka nie ma w domu nie jest moim zdaniem normalne. Wykończysz się w ten sposób szybko. Zamartwianiem się nie ustrzeżesz go przed niebezpieczeństwem, a będąc nadopiekuńczą sprawisz, że dziecko będzie się buntować. Nie jeździ Twoje dziecko na kolonie, na zieloną szkołe? Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 18:50 Pewnie, że jeździ ... I ogólnie nie jestem przewrażliwioną mamą Ale jak nie wiem -gdzie jst to w myślach się martwię ... I ogólnie to raczej się nie wykończe - przynajmniej nie z tego powodu )) I nie opowiadam o tym dookoła)) A już na pewno nie dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 19:32 Piętnastolatki z mojej rodziny wogle prawie nie ma w domu Najpierw szkoła, potem często uczy się u znajomych Chodzi do kościoła - jest przewodniczącą Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży, więc musi być na parafii bardzo często - ale lubi to. Jeździ po mieście, chodzi na dwór i do koleżanek/kolegów, chodzi do kina i na zakupy, wyjeżdża na weekend do przyjaciół do Polkowic /Jesteśmy z Wrocławia./ Bardzo często siedzi też u nas. Wraca do domu na noc... Nie wiem, co czuje jej mama, ale ja jestem zadowolona, że jest zaradna i że nie nudzi się w domu przed telewizorem, w łóżku albo przy komputerze Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 21:02 zonaniezona1 napisała: > Tak czuję strach... mój syn jest moim jedynym dzieckiem ! I jak wraca oddycham > z ulgą Pewnie już niebawem taka matczyna nadopiekuńczość zacznie chłopakowi wychodzić bokiem (o ile już nie wychodzi). Sz. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 21:59 daruj sobie te analizy..... i zostaw na swoje dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
renja Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 04.11.06, 22:59 na 2-3 czy 4 godziny to na podwórko wychodzi mój 8-latek i jakoś strachu nie czuję (wiem na którym placu sę bawi) tym bardziej nie widze powodu aby w przyszłości bac się o 14-15 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
zoska36 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 05.11.06, 19:11 dziękuję za te wszystkie wypowiedzi. Mój syn często wychodzi na tzw. dwór - wiem, że polega to na tym, że chodzą z kolegą i koleżankami po mieście (tzw. spacery) - ja wtedy wyobrażam sobie bóg wie co i ciągle się martwię, że może nie powinnam mu pozwalać wychodzić. Do domu wraca przed dwudziestą. Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 05.11.06, 21:40 Bać się można jak nie wraca na czas, ale zakładać najgorsze, to przesada! To może najlepiej wogóle zabronić wychodzić mu z domu, a w ogóle, to w domu też coś może mu się stać, nie przesadzajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 06.11.06, 22:57 Facet piętnastoletni ma wracać do domu przed 20.00?? Mam nadzieję, że w lecie dajesz mu kwadrans studencki, w razie gdyby nie dotarł na czas?? Matko, nie przesadzajmy z kolei w drugą stronę... O 20.00 to się na dwór wychodzi - do 22.00 maximum w zimie i na jesień. Albo siedzi się u znajomych, tudzież znajomi siedzą u potomstwa... Przepraszam, może jestem wyrodną ciotką - olewuską, i taką samą będę w przyszłości matką nastolatków, jednakże dziwi mnie, iż piętnastoletni chłopak (bo tak wyczytałam, ale może chodzi o dziewczynę, nie wiem i od razu przepraszam, jeśli błąd!) musi być w domciu przed 20.00, bo mama się boi, że spaceruje sobie z przyjaciółmi poza domem... Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 30.11.06, 10:36 A co jak skończy 18 lat?! Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 03.12.06, 10:41 dnakże dziwi mnie, iż piętnastoletni chłopak > (bo tak wyczytałam, ale może chodzi o dziewczynę, nie wiem i od razu > przepraszam, jeśli błąd!) musi być w domciu przed 20.00, A dziewczyna o której ma wracać , że tak wyrywnie przepraszasz? Przed zmierzchem? Przed dobranocką by pomóc mamie kolację szykować dla zmęczonego spacerem brata??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoska36 Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 08.11.06, 17:58 A ile waszym zdaniem należy dać swobody 15 latkowi - wyszłam na despotyczną matkę, ale nie widzę zbytnio sensu w bezcelowym "włóczeniu się" po mieście zwłaszcza zimą i to po 20.00. (Latem oczywiście odpowiedni dłużej) A co dziwne, oni za bardzo w domu nie chcą się spotykać? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 08.11.06, 23:59 zoska36 napisała: > A ile waszym zdaniem należy dać swobody 15 latkowi - wyszłam na despotyczną > matkę, ale nie widzę zbytnio sensu w bezcelowym "włóczeniu się" po mieście > zwłaszcza zimą i to po 20.00. (Latem oczywiście odpowiedni dłużej) A co dziwne, > oni za bardzo w domu nie chcą się spotykać? Może siedzisz im nad głową? Piętnastolatka z mojej rodziny też nie lubi siedzieć u kogoś w domu lub zapraszać do siebie, jeśli mają coś ważnego czy tajameniczego do obgadania - na przykład popłakać nad chłopakami itd. Wtedy idą na dwór i siedzą pod blokiem, tudzież u nas w ogródku. 20.00 to jeszcze nie noc. Jest ciemno, faktycznie, ale do 21.00 pozwoliłabym zostać. Z tego co wiem, Piętnastolatka ma czas do 21.00 właśnie, chyba że: a) jest u kolegi/koleżanki w domu i wraca max. o 23.00 prosto do domu, często odprowadzona; b) jest z Przyjacielem - a on jest dorosły i odprowadza ją zawsze pod same drzwi mieszkania c) jest z kuzynostwem; /starszym/ Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 09.11.06, 08:52 zoska36 napisała: > A ile waszym zdaniem należy dać swobody 15 latkowi - wyszłam na despotyczną > matkę, ale nie widzę zbytnio sensu w bezcelowym "włóczeniu się" po mieście > zwłaszcza zimą i to po 20.00. (Latem oczywiście odpowiedni dłużej) A co dziwne,> oni za bardzo w domu nie chcą się spotykać? Podejrzewam (na podstawie tego co do tej pory napisałaś), że nadmiernie wścibiasz nos w sprawy swojego syna i pewnie po prostu czuje się swobodniej spotykając się z przyjaciółmi poza domem. Poza tym nie rozumiem, czemu nie widzisz sensu w "włóczeniu się", włoczenie się jest bardzo fajne, idąc najlepiej się gada, po drodze można pogapić się na masę interesujących rzeczy, spotkać kogoś itp. Pamiętam, że w wieku właśnie 15-17 lat wielokilometrowe spacery ze znajomymi były moją ulubioną rozrywką. Potrafiliśmy przejść na piechotę np. z Bielan przez Stare Miasto do Centrum i dalej na Pola Mokotowskie, a potem wrócić z powrotem - też na piechotę (mówię o W-wie oczywiście, więc jest to spory kawałek ) Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 30.11.06, 10:38 Co będzie, jak będzi miał 18 lat? Może w domu nie czuje się swobodnie? Czy puściłabyś syna z kolegami np. do teatru czy na koncert? Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 30.11.06, 10:41 Może jesteś zbyd wścibska i za często do nich zaglądasz lub ich zdaniem podłuchujesz ich? Może kiedyś wypaplałaś komuś trzeciemu coś, co przypadkiem usłyszałaś i terz nie ufa Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 30.11.06, 10:41 A co powiesz o pujściu z kolegami do kina na godzinę 20:00? Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: czy wasi 14 - 15 latkowie 30.11.06, 10:34 W tym wieku to chyba na dłużej! W tym wieku to normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
amerykapolnocna moja córka ma 13 lat 03.12.06, 10:22 I jak gdzieś wyjdzie z koleżankami to na 4 godzinki albo więcej ale ma zawsze przy sobie telefon dzwonię co 2 godziny i pytam czy wszystko w porządku.Paula do domu musi zawsze wrócić przed 21.00 no chyba że jest jakaś impreza to pozwalam jej po wcześniejszym uzgodnieniu wracać ok.22.00.jak chce wrócić bardzo późno(a często tak się zdarza)to przyjeżdżam po nią a jak nie mogę to zamawia taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: moja córka ma 13 lat 03.12.06, 12:41 moja tez ma 13 nie dzwonie co dwie godziny. Odpowiedz Link Zgłoś