ren95 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 07.05.07, 09:22 Moj młodszy syn zaczą się uczyć jeździć na 2 kółkach w wieku 6 lat- biegałam obok i trzymałam rower (za kierownicę) i jego za koszulkę na plecach- a on jechał obracając się na wszystkie strony, czasem pedałując, kręcąc chaotycznie kierownicą. Następnego sezonu- w wieku 7 lat nauczył się jeździć trzymany już tylko za koszulkę, ale dalej nie umiał ruszyć. Kiedy miał 8 lat opanował wreszcie ruszanie- cały czas siodełko miał na tyle nisko, żeby móc oprzeć się nogą. On musiał po prostu dojrzeć do jazdy na rowerze, a ja utrzymałam niezłą linię. A wszystko w atmosferze żartu i wspierania- żeby uwierzył w siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 07.05.07, 09:42 Mój 4-ro latek jeździ z powodzeniem na 2 kółkach od miesiąca. Wcześniej szalał od 2 sezonów z bocznymi. Nauka trwała jakieś 15 minut. 1. siodełko nisko żeby stopy stały na ziemi 2. kask! 3. dużo przestrzeni - najlepiej boisko - żadnych alejek między blokami, chodników, uliczek itp. (najpierw uczysz się jechać gdzie oczy poniosą a dopiero potem lawirować i skręcać). 4. żadnego badyla do trzymania - na początku latasz za pociechą i ma pedałować w miarę szybko. Zaraz po moim młodym zaczeli uczyć się jego koledzy z podwórka (ten sam rocznik - bo wszyscy ambitnie chcą bez bocznych). Więc ta sama opisana wyżej metoda zadziałała u mojego krótkiego i dwójki jego kolegów (byłam, widziałam, sama za nimi biegałam Żadnego powolnego prowadzania na kiju. Przecież rower stoi pionowo tylko wtedy kiedy jedzie, więc jeśli będziesz dzieciaka powoli prowadzać na kiju to nigdy nie złapie że jazda = prędkość. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 07.05.07, 09:45 aa ... i jeszcze jedno. Rower dostosowany do wzrostu albo nawet lepszy mniejszy niż większy. Każdy się wystraszy kiedy na siodełko trzeba się wspinać a kierownica sięga pod brodę. Do tego mniejszy rower = mniejsze kółka = mniejsza prędkość = małe ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Analiza 07.05.07, 11:54 Właśnie wróciłem z wakacji, na których byłem świadkiem akcji, w ramach której koniecznie chciano nauczyć małego Oskarka jazdy na rowerze. Cała rodzina się na tym skupiła, dwoje kuzynów, tatuś opowiadał, jak to 2 tygodnie latał z kijem i nic. Wszyscy krzyczeli, nic z tego nie wychodziło, w każdym razie postępy były bardzo powolne. Nie mam pojęcia, jak to możliwe, że chłopak jest cały, bo w jedno popołudnie wywalił się kilkadziesiąt razy (swoją drogą twarda psychika albo żelazny trening bycia mężczyzną od dziecka). Tymczasem moje jak i innych forumowiczów uwagi pozwalają mi wysnuć wniosek, że jazda na rowerze jest dość prostą czynnością, wymagającą wyrobienia kilku nieskomplikowanych odruchów. Jedynym kłopotem jest to, że TRUDNO jest uczyć się KILKU RZECZY NA RAZ. Stara rzymska maksyma mówi: DIVIDA & IMPERA. Taka sma zasada jest praktykowana w informatyce i wielu innych dziedzinach techniki i ekonomii: problemy złożone należy rozkładać i rozwiązywać po kolei. Dziecko siadając na rower musi nauczyć się: 1. Pedałować 2. Utrzymywać równowagę 3. Hamować 4. Jeśli dziecko uczy dziecko, to jeszcze przełączać przerzutkę(-i), robić ślizgi, podnosić koło itd. Wszystkie te czynności są łatwe, jeśli uczymy ich po kolei: 1. pedałowanie - na rowerku trzykołowym 2. równowaga: ktoś podpowiedział hulajnogę; oczywiście może być również rowerek z siodełkiem obniżonym tak, aby sięgać do ziemi (no, jak ktoś kupuje dziecku od razu BMX-a, to się nie da); ja byłem uczony z bocznymi kółkami, które w ,,tajemniczy" sposób unosiły się z dnia na dzień o centymetr albo kilka; po jakimś czasie wisiały sobie zupełnie bezużyteczne nad poziomem gruntu 3. to trzeba załatwić na rozum albo uczyć w terenie nie dającym szans na wypadek - duża powierzchnia zupełnie pozioma, na której dziecko zatrzyma się samo po kilku metrach 4. nie komentuję Odpowiedz Link Zgłoś
beaga1 Re: Analiza 07.05.07, 13:55 U naszych zachodnich sąsiadów bardzo popularne są takie drewniane "rowerki" bez pedałów, do nauki utrzymania równowagi. www.allegro.pl/item192463094_radosc_dla_malucha_uczy_jazdy_na_rowerze_.html www.allegro.pl/item191155779_drewniany_rowerek_ratzfratz_promocja_.html Trzy dni nauki na takim "rowerku" a potem dziecko wsiada na rower i od razu pedałuje. Oglądałam taki program w telewizji, czterolatka po trzech dniach śmigała na dwukołowym rowerku. Myślę że zamiast takiego rowerka hulajnoga też byłaby dobra, albo rowerek z makymalnie obniżonym siodełkiem, odpychany nogami. Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maria1959 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 07.05.07, 15:50 Spokojnie nauczy się .wszystko w odpowiednim czasie. Mój syn również miał podobne problemy. Po wielu namowach ustaliliśmy ,że będę trzymała go za kołnierz aby czuł dłoń i to pomogło poamału odważył się , potem za ramię a potem już sam zaczął jeździć. Aha jeszcze ćwiczyłam sposób na zatrzymanie roweru i nie wywrócenie się przy tym.Aby nabrał odwagi.Jeździ doskonale. Mó syn jest bardzo ostrożny i bojący się ale uważam ,że z tego tytułu nie muszę na niego krzyczeć i stresować go.Mąż nie miał cierpliwości,zato teraz jeżdżą na współne wycieczki i są szczęśliwi.Radzę to samo. W szkole radzi sobie doskonale i jest bardzo dobrym uczniem.Niestety moje dziecko sportowcem raczej nie będzie.Powodzenia i cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary "jestes duzym chlopcem" to jest presja 07.05.07, 16:55 bo dajecie mu odczuc ze juz czas cos zrobic,nauczyc sie.Mysle,ze najlepsza metoda bedzie danie mu spokoju,w ogole nie poruszac tego tematu, jak wyjdzie na podworko i koledzy spytaja czy jedzie z nimi na rower to sam sie nauczy. Ja uczylam sie w bolach -ojciec tygodniami latal za mna trzymajac kijek,do tej pory potwornie jezdze,jestem niepewna,wole sie zatrzymac i przestawic rower niz wykrecic (a jestem juz dorosla),no ale sie nauczylam,z tym ze do tej pory pamietam te mile rodzinne weekendy kiedy starzy pakowali rower i mnie do auta,wywozili i zmuszali zeby jedzic,zamiast odpoczac to stresowalam sie tym ze mi kaza, tym ze inni patrza itd.w sumie wiecej szkody niz pozytku. jak starzy stracili nadzieje(i stwierdzili ze widocznie maja ułomne dziecko)to nauczylam sie sama, na podworku. natomiast moj brat majac 5lat wlazl na moj rower i odjechal, tak po prostu, do dzis pamietam ten szok i przerazenie ojca (zaczal go gonic bo myslal ze brat sie wywroci zaraz,ale gdzie tam....) Takze proponuje nie meczyc dziecka i pokazac mu raczej ze sa dziedziny w ktorych jest dobry,chwalic za wszystko,jak bedzie pewny siebie to i kiedys postanowi przelamac fobie rowerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
talulah007 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 07.05.07, 19:32 ja mam 21 lat, tez nie umiem i żyję. Jazda na rowerzez to nie obowiązek i nieumiejętność jazdy na rowerze nie powinna być powodem do rozpaczy. Z resztą w Polsce (mam na myśli miasto) wciąż brak ścieżek rowerowych i nie ma gdzie bezpiecznie jeździć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ica11 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 17.05.07, 11:00 mam 33 lata, nie umiem jeździć na rowerze i wcale nie czuje się z tego powodu uboższa Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.07, 11:16 Ja wiem,że to nie jest konieczność,ale myślę że będzie mu przykro jak w szkole będą jechać całą klasą na rajd rowerowy a on nie pojedzie,bo nie umie jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
domafi Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.07, 14:18 Nie przejmuj się, mój synek właśnie skończył też 7 lat i nie umie jeździć na rowerze. Jest do niego całkowicie negatywnie nastawiony i nie jestem w stanie go zmusić do jazdy. Twierdzi, że spadnie i coś sobie zrobi i będzie go bolało. Ja czekam, może do tego dojrzeje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiuniek musi do tego dojrzeć 22.05.07, 10:46 Też miałam ten "problem", tzn. to rodzicom wydaje sie, że jest problem, bo dzieci znajomych już jeżdżą, a moje nie, to coś jest nie tak. Moje córki-prawie 7-letnie bliźniaczki wczoraj nauczyły się jeżdzić na rowerze! Jedna umiała już trochę utrzymać równowagę a druga zupełnie nie łapała, przewracała się na boki. A wczoraj, ku mojemu ogromnemu zdziwieniu obie wsiadły na rowery i po kilku perypetiach po prostu pojechały. Ale jeszcze miesiąc, dwa temu nie było mowy, nie mówiąc już o roku wcześniej, bo rowerki dwukołowe zostały zakupione w zeszłym roku i stały w piwnicy. Szczególnie miło zaskoczyła mnie jedna córka, ponieważ ma problemy z integracją sensoryczną, w tym właśnie z równowagą, a tu taka niespodzianka. Sama córka była tak zachwycona swoim osiągnięciem, że z emocji nie mogła usnąć, cały czas mówiła jaka to frajda. Więc myślę, że może Twój syn wkrótce dojrzeje i też sobie poradzi, najważniejsze nic na siłę. I za najmniejsze postępy chwalić, chwalić, budować pewność siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
yeti39 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 24.05.07, 11:16 Mój syn skończy 7 lat w pażdzierniku i też do tej pory nie mógł sobie poradzić. Tłumaczyliśmy sobie z mężem że musi dojrzeć i samo przyjdzie ( po pierwszych próbach w tym roku wyciągnęliśmy patyk - pomysł synka i ja stałam obok a on sam próbował ruszać i przejechać pare "cm" coś jakby ruszało dopóki się nie przewrócił jak ruszył z górki sam pięknie i koniec tzw. nauki).W kwietniu dostał od dziadków hulajnogę i zaczął jeździć i utrzymywać równowagę sam. O rowerze jakby całkiem zapomniał. W zeszłym tygodniu olśnienie i może by tak na rower więc poszłam z nim żeby sobie popróbował a tu pełne zaskoczenie wsiadł i ruszył jakby nigdy nic. Byliśmy z mężem w szoku bo jeszcze 2 tyg. ani rusz nie mógł złapać równowagi a tu taki postęp. Teraz nie mamy życia codziennie rower a hulajnoga stoi w kącie tak że twierdzimy że hulajnoga to jest to - nauczył się łapać równowagę takiemu smerfowi łatwiej bo bliżej ziemi, zawsze można postawić 2 nogę, mniejsze prawdopodobieństwo spadnięcia i się potłuczenia i dziecko nabrało odwagi. Teraz już musimy pomyśleć o większym rowerku bo ten wydaje się trochę za mały. Tak że proponuję kupić hulajnogę i samo przyjdzie nawet nie będziesz wiedziała kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga024 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 25.05.07, 21:46 Moja córka uczyła się przez rok jazdy na rowerze i nic z tego nie wyszło. Znajomi poradzili nam, aby podnieść siodełko do takiej wysokości, w której dziecko lekko dotyka stopami ulicy. Następnie ODKRĘCIĆ PEDAŁY !!! Dziecko będzie samo "łapać" równowagę. Na lekko pochylonym terenie szybko podniesie nogi w górę i pojedzie !!! Ja przez rok biegałam z kijem za rowerem i nic. Jak odkręciłam pedały to po 20 minutach zakładałam je ponownie, bo córka umiała już sama jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa29 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 29.05.07, 14:25 Witam, moja córcia ma 6 lat i tez nie umie jeździć na rowerze. Za to świetnie jeździ na łyżwach i rolkach. Rower stoi bezużyteczny Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 29.05.07, 14:29 Jak umie na łyżwach i rolkach to super. Mój syn nadal ma problemy ze złapaniem równowagi na rowerze Ktoś mi tu napisał,żeby dziecko odpychało się tylko nogami bez pedałowania i to załapał,ale z pedałami ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aeogazeta Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 10.02.08, 23:41 Dam link mxl.neostrada.pl/aeo/dziecko_i_rowerek_skuteczna_metoda_nauki_jazdy_bez_kija_i_bocznych_kolek.html Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 11.02.08, 06:31 Też dam link forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090 tu piszemy o 7-latkach i ich problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
harrypotter Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 11.02.08, 11:03 ojejku nie trzeba umiec jezdzic na rozwerku zeby byc szczesliwym czlowiekiem, czy to takie wazne? trzeba sie pogodzic ze na razie sie nie umie i juz, moze kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 17.05.16, 17:20 A mój nie chce jeździć na rowerze bo twierdzi że to nudne...ale ma dopiero 4,5 Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 17.05.16, 17:47 Moja corka nauczyla sie jezdzic na rowerze w wieku 6,5 lat w czasie 1 tygodnia i jezdzi bardzo dobrze niemal codziennie do tej pory.Bardzo dobrze jezdzi tez na lyzwach,ze nigdy sie nie przewrocila. Pamietam swojego kumpla ze szkoly,ktory tez sie nigdy nie przewrocil na lyzwach i myslalem ,ze to niemozliwe a teraz widze ze mozliwe.Ja sie przewracalem. Mysle ze jezdzenie na hulajnodze czy rowerze bez pedalow jest bardzo pomocne,choc ja tego wobec swoich dzieci nie stosowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 17.05.16, 19:49 Kup taki na dwoch kolach bez pedalow. Niech od tego zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.16, 06:48 Dla 16-latków ciężko kupić biegówkę w odpowiednim rozmiarze Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 30.05.20, 10:25 Ale można od dużego roweru odkręcić pedał i niech się odpycha Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.16, 00:09 Mnie cały zestaw ludzi uczył jeździć na rowerze, trzęśli się nade mną okrutnie, a ja się w końcu sama nauczylam, uzywajac rowera jak hulajnogi, w końcu usiadlam na siodełku, zupełnie odruchowo i pojechałam, a byłam jesxcze starsza niż Wasz syn. Odpście, zluzujciebo tylko chłopca zrazicie ... Nauczy się jak będzie gotowy, a jak się nueq nauczy to i wtedyz świat się nie zawali... Odpowiedz Link Zgłoś
loginjestjeszczeniezajety Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.16, 07:45 Spróbuj rowera biegowego (bez pedałów) Odpowiedz Link Zgłoś
asiakh Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 18.05.16, 09:47 Ludzie, ten chłopak ma już 17 lat. Myślę, że nauczył się jeździć na rowerku Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 23.05.16, 08:20 Mój syn też ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze. Boi się, że upadnie. Nie zmuszam go do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciologia Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 25.05.16, 22:29 A może - jeśli macie to albo: powró do biegówki, albo - odkręcić z mniejszego jakiegoś rowerka pedały, zrobić a la biegówkę i niech łapie równowagę. Odpowiedz Link Zgłoś
dida321 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 24.07.16, 18:35 Miałam podobny problem. Nauczyłam moją (obecnie) ośmiolatkę jeździć na rowerze dokładnie rok temu. W dwa dni. Dzień pierwszy: wyciągnęłam z szopy stary, mały rower i kazałam się jej jedynie na nim odpychać. Dzień drugi: ubrałam kask, ochraniacze na kolana i łokcie. Wzięłam małą na delikatny, trawiasty pagórek koło domu, wsadziłam na duży rower, delikatnie popychałam w dół i kazałam utrzymywać równowagę. Potem kazałam jej pedałować, jak poczuje się pewnie. Najpierw zaliczyła kilka wjazdów w tuje, potem zwyczajnie zjeżdżała, a za (może) 5 razem ruszyła pedałując i krzycząc z radości, że jedzie Odpowiedz Link Zgłoś
anja01 Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 25.07.16, 21:42 Ja sie nauczyłam gdy miałam 4 lata. Dzieci, które nie jeżdżą mogą mieć kłopoty (z równowagą, samooceną, oceną odległości i prędkości). Tego nie można się nauczyć w wieku 15 czy 20 lat. Niestety potem tacy ludzie są fatalnymi kierowcami. Oczywiście twierdzą, że to nie prawda. Ale chyba każda mam chce dać dziecku co najlepsze? Więc ucz jeździć na rowerze póki jeszcze mały. Wkrótce będzie za późno i zostanie kaleką. Odpowiedz Link Zgłoś
paniokularek Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 22.09.23, 22:50 Co za bzdury; znam kilka osób, które są bardzo dobrymi kierowcami, ale na rowerze nauczyly się jeździć w dorosłości, później niż samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
radosna_mama Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 25.05.20, 11:20 z moim synem było tak samo... nauczył się jeździć w wieku 9 lat bo sam tak chciał. Teraz nie sposób odciągnąć go od roweru! Odpowiedz Link Zgłoś
paniokularek Re: Ma 7 lat i nie umie jeździć na rowerze 22.09.23, 22:49 Moja córka nauczyła się mając na karku 11,5 roku. Wtedy trafiliśmy dla niej fajny rower i poszło - w tydzien się nauczyła; a te lekcje tez długie nie były - do 20 minut Odpowiedz Link Zgłoś