ilonekp 06.05.07, 09:10 Powiedzcie mi - jaką średnią ma/miała cała klasa, do której chodzi wasze dziecko? Ja jestem zaskoczona, bo u mojego brata (w pierwszym semestrze 4 klasy) średnia klasowa wynosiła... 4,6! Zwyczajna państwowa szkoła... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: podstawówka - średnia klasowa 07.05.07, 13:47 6 klasa publicznej podstawówki, ednej z lepszych w mieście. Klasa z tych lepszych, średnia klasy to 3 i pół. W szkole 6 stawia się wyącznie za udział w olimiadach, zawodach itp. Bez takiego poza szkolnego uczestnictwa i bycia wśród laureatów na 6 w końcowej ocenie nie ma co liczyć, stąd i wśród dobrze uczących się dzieci nie ma osób ze średnią 5 i pół czy 6, kte to osoby nabijają średnie klasowe. Być może ta u was to zwyczajna szkoła, w której jednak szafuje się tymi szóstkami na prawo i lewo?... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 07.05.07, 16:51 nchyb napisała: > 6 klasa publicznej podstawówki, ednej z lepszych w mieście. Klasa z tych > lepszych, średnia klasy to 3 i pół. W szkole 6 stawia się wyącznie za udział w > olimiadach, zawodach itp. Bez takiego poza szkolnego uczestnictwa i bycia wśród > > laureatów na 6 w końcowej ocenie nie ma co liczyć, stąd i wśród dobrze uczących > > się dzieci nie ma osób ze średnią 5 i pół czy 6, kte to osoby nabijają średnie > klasowe. w szkole moich córek jest podobnie. Najwyższa średnia na koniec szóstej klasy to było 5,4 (nie chwaląc się - należała do mojej córki Szkoła jest w zespole z gimnazjum - większość stanowią tem absolwenci tej podstawówki, ale są też dzieci z innych szkół. W klasie Ani są nowi uczniowie, którzy przyszli z innych szkół z lepszą średnią, a teraz sobie z trudem radzą. Dla mnie w ogóle "średnia klasy" jest wartością nieistotną Wychowawczyni Ani jest matematyczką i zawsze na zebraniu informuje nas, jaką klasa ma średnią, o ile się to zmieniło i jak się ma do średniej szkoły Czuję się wtedy jakbym znalazła się w tym odcinku "Wojny domowej" w którym Janowska poszła na wywiadówkę Pawła w zastepstwie jego Mamy (Kwiatkowskiej). Po powrocie poinformowała ją, że Paweł ma dwie dwóje z rosyjskiego. To znaczy - tak naprawdę to nie ma żadnej, ale tyle na niego wypada statystycznie. "Statystycznie to on leży, proszę Pani" )) W nosie mam "statystycznie" - interesuje mnie, jak się uczą moje dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: podstawówka - średnia klasowa 07.05.07, 20:59 No właśnie chodzi o to, że to szkoła do której sama chodziłam do której chodzili moi bracia i przyjaciele... Zwyczajna szkoła - moja klasa (1-8) Nie przekraczała nigdy średniej 3,5 A klasa mojego najmłodszego 11-letniego brata to fenomen szkoły. Nauczycielka musi organizować dodatkowo program, bo to, co przerabiają z książek - bardzo szybko dzieci załapują. Nauczycielka ta uczyła moją przyjaciółkę (była jej wychowawczynią jakieś 15 lat temu) i to potwierdza Interesuje mnie tylko to, czy teraz ogólnie dzieciaki jakieś takie bardziej na naukę nastawione niż kiedyś? Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: podstawówka - średnia klasowa 07.05.07, 21:03 >W nosie mam "statystycznie" - interesuje mnie, jak się uczą moje dzieci Kurcze - a gdyby tak spojrzeć trochę poza swój nos i nos własnego dziecka - nie uważasz, że skoro pojedyncze dziecko uczy się bardzo dobrze, to nic nadzwyczajnego, a skoro uczy się tak CAŁA klasa to już jednak fenomen? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 00:14 ilonekp napisała: > Kurcze - a gdyby tak spojrzeć trochę poza swój nos i nos własnego dziecka Patrzę czasami nieco dalej, tylko że średnia ocen akurat nie jest żadnym miernikiem poziomu. Juz prędzej testy na koniec 6 klasy - choć też nie do końca. - nie > uważasz, że skoro pojedyncze dziecko uczy się bardzo dobrze, to nic > nadzwyczajnego, a skoro uczy się tak CAŁA klasa to już jednak fenomen? Może fenomen, może przypadek - ale jakie to ma znaczenie? Teraz są klasą, za kilka lat każde pójdzie swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 09:19 Ma to takie znaczenie, że zdolna klasa bardziej stymuluje dziecko do rozwoju, dlatego jest "cenna". Pamiętam kilka lat spędzone w szkole społecznej - cała klasa mądrych dzieci, to naprawdę dawało dodatkową energię. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 09:38 4 kl - 4,75 podobno zdolne dzieciaki 2 gimn-srednia klasy 3,9 podobno zdolni leserzy Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 05:52 około 5,25na koniec piątej.W tym roku na koniec szóstej będzie podobnie. A testy na koniec zeszłego roku szósta klasa napisała na 37 średnio punktów A szóstke dostaje sie za większy wkład pracy niz to co w programie, albo za olimpiady (ale wtedy tez nie można reszty "miec w nosie") Dużo zależy od wkładu pracy nauczycieli i tego jak potrafia zachęcic a nie zmusic i potem wyegzekwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 08:07 no to ładnie... szok! 5,25! też uważam że to przede wszystkim wkład nauczycieli i rodziców, którzy jednak na początku w jakiś sposób to nadzorują wiadomo, że taka średnia nie ma nic wspólnego z późniejszym życiem zawodowym, ale chodzi o sam fakt - dzieci się uczą. Nie to, co kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 08:20 ilonekp napisała: > wiadomo, że taka średnia nie ma nic wspólnego z późniejszym życiem zawodowym, Moim zdaniem jednak troche ma.Dobre wyniki na koniec każdego etapu nauczania daja po prostu wiekszy wybór dalszego ciągu. Przeciez dziecko, które zda bardzo dobrze kolejne egzaminy ma po prostu wiekszy wybór nastepnego poziomu szkoły.I tak az do samej matury Wysokie wyniki pozwalaja na wybór tego co się chce a nie tego gdzie mozna pójść bo wyniki sa wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonekp Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 13:29 w wielu przypadkach można to porównać, jednak ja znam więcej "odwrotnych" sytuacji, gdzie słaby uczeń podstawówki robi na studiach prawdziwą karierę i odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 13:40 gdzie słaby uczeń podstawówki robi na studiach prawdziwą karierę i > odwrotnie Ale on sie najpierw musi MÓC dostać na takie studia jak chce. Teraz nie ma przeciez wstępnych egzaminów i nie da sie kiepsko napisac matury i zdac na wymarzona uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 13:41 tak właśnie jest moje prymuski koleżanki z podstawówki padły już w liceum ludzie z liceum dobrzy uczniowie w dorosłym zyciu lądują tak sobie.przeciętni nie wyrywajacy sobie rękawów tacy ok średniej 4 radzą sobie świetnie.jak to sie nazywa wytrychowo-inteligencja emocjonalna.i wygrwają ci ,którzy mają pasję Odpowiedz Link Zgłoś
annaka Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 13:59 ??? aż muszę się zapytać, czy klasa była w jakiś sposób dobierana? WSZYSCY mają piątki od dołu do góry (wliczając plastykę, wf, muzykę...)? czy liczba uczniów standardowa - ok. 20-28? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 14:31 annaka napisała: WSZYSCY mają > > piątki od dołu do góry (wliczając plastykę, wf, muzykę...)? A pomyśl czy do średniej 5 trzeba miec SAME piatki? 6+6+3 też da średnią 5 - nieprawdaz 6+4 - tez będzie średnia 5 czyli nie musza być SAME piątki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 14:52 myszmusia napisała: > A pomyśl czy do średniej 5 trzeba miec SAME piatki? > > 6+6+3 też da średnią 5 - nieprawdaz > > 6+4 - tez będzie średnia 5 > > czyli nie musza być SAME piątki Nie ma również znaczenia, że te 6 są np. z wf i plastyki, a 3 z matematyki. Albo 6 z muzyki i naciągana 4 z polskiego Dlatego nie przywiązuję szczególnej wagi do sredniej. W szkole moich córek działa chór. Odnosi sukcesy na różnych konkursach, można powiedziec, że jest dumą szkoły. Udział w chórze to jedyna możliwość otrzymania 6 z muzyki - 90 % jego składu to uczniowie 3 klasy gimnazjum. Im bardzo zalezy na średniej, bo ma to duże znaczenie przy ubieganiu się o miejsce w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 15:15 To chore. Nie masz głosu - nie prcahj się do dobrego liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 16:52 E tam, zaraz - nie masz głosu... Pani wychodzi z założenia, że "śpiewać każdy może" W chórze spiewa każdy, kto chce i o dziwo całkiem fajnie im to wychodzi. Ale rzeczywiście fakt, że chore jest przykładanie takiej wagi do ŚREDNIEJ ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 17:38 Ale przymusowo spiewać, nawet jak sie nie lubi i ma inne zaineresowania? To obłęd, obłęd... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:18 Nie przymusowo. Nie ma przymusu "mienia" szóstki Szóstka z zasady przeznaczona jest dla osiągnięć ponadstandtowych. Bez tego mozna mieć piatkę i gdyby nie fetysz średniej, to większości by to wystarczyło. Taką szóstką z muzyki można wyrównać słabsza ocenę z innego przedmiotu - podciągnąć się do sredniej na którą w innej szkole wystarczy po prostu dobrze się uczyć. Przy rekrutacji do liceum nikt nie pyta o regulamin ocen, jaki był w gimnazjum, tylko przelicza się na punkty średnią ze świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:13 agnieszka_azj napisała: Nie ma również znaczenia, że te 6 są np. z wf i plastyki, a 3 z matematyki. Albo 6 z muzyki i naciągana 4 z polskiego ;- O tyle ma,ze np. po podstawówce idac do gimnazjum średnia jest tylko JEDNYM z czynników branych pod uwage przy przyjęciu. Inne to "wycenienie" ocen z konkretnych przedmiotów i nie ma tam muzyki czy wf.I warto miec dobre oceny właśnie z tych branych pod uwage przedmiotów. Inna czescia brana pod uwage jest ilośc punktów na teście po szóstej klasie, i następnym czynnikiem (na ogół) rozmowa kwalifikacyjna albo wręcz egzamin. Czyli średnia to tylko jeden z wyznaczników poziomu. jeżeli jest wysoka średnia,która pokrywa się z bardzo wysokim wynikiem na egzaminie i "dostawalnością" do takich szkół jak dzieci chcą dalej(a nie po prostu do rejonowej, która musi przyjąć) to dla mnie jest to jednak wyznacznik poziomu jaki sobą dana szkoła przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:31 W gimnazjum rejonowym, do którego chodzi Ania, wobec dzieci spoza rejonu stosowano nastepujący "przelicznik" - punkty z testu (max. 40) plus punkty za srednią (6,0 = 40 pkt) plus ew. punkty za osiągnięcia w konkursach kuratoryjnych. Gimnazjum państwowe, rejonowe, od lat najlepsze w dzielnicy wyniki w testach na koniec. Nie było ani rozmowy kwalifikacyjnejTylko średnia Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:33 tak z ciekawości Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:42 A jak te wyniki "dzielnicowe" mają się do ogólnowarszawskiech i krajowych?wiesz ile faktycznie punktów było np. w zeszłym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 19:21 W zeszłym roku w części humanistycznej 38,1 (średnia krajowa 31,4), w części matematyczno - przyrodniczej 34,4 (23,9). Nie wiem, jak to się ma do wyników warszawskich. Chcesz posprawdzać wyniki szkół, zajrzyj tutaj egzaminy.scholaris.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 19:32 sory za dopytywanie ale moja córa w tym roku składa papiery do gimnazjum właśnie. Ma wytypowane na peno 2 + jedno ewentualnie. Do tych dwóch własnie takie przyjęcia jak pisałam trzecie nie egzamin tylko własnie rozmowa. Ciekawi mnie jakjest gdzie indziej i jak to sie przekłada na faktyczne wyniki później. Oba wybrane przez nia z obu części testu po gimnazjum miały średnią powyżej 40 pkt.Czyli chyba znalazła sobie "wysoką półkę) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 20:37 > sory za dopytywanie ale moja córa w tym roku składa papiery do gimnazjum właśni > e. Ma wytypowane na peno 2 + jedno ewentualnie. a to państwowe gimnazja w Polsce? Bo z tego co wiem, to już upłynął termin składania papierów. U nas już nawet wiadomo, gdzie kto się dostał... Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 21:19 nchyb napisała: U nas już nawet wiadomo, gdzie kto się dostał... bez świadectw ukończenia szkoły? nchyb napisała: > a to państwowe gimnazja w Polsce? nie - czekamy na wyniki egzaminów Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: podstawówka - średnia klasowa 09.05.07, 09:12 > bez świadectw ukończenia szkoły? świadectwa donosi się w terminie późniejszym. Rejonówki ogłosiły kto się dostał, jedynie w najlepszych, najbardziej obleganych, m.in. społecznych, trzeba będzie jeszcze potwierdzić średnią ocen i wynik z testu. Ale moje dziecię mimo niepelnej rejonowości miało wystarczjącą średnią... > nie - czekamy na wyniki egzaminów to trzymam kciuki. U nas egzaminów do gimnazjum nie ma, są testy kończące 6 klasę. A te wasze testy to DO gimnazjum, czy też końcowe? I w jakim kraju? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 09.05.07, 09:36 A te wasze testy to DO gimnazjum, czy też końcowe? I w jakim kraju? > Pozdrawiam Testy po szóstej klasie -przeciez wyników punktowych jeszcze nie ma, ocen końcowych tez jeszcze nie - to które średnie? plus egzaminy do gimnazjum zdawane W gimnazjum - lada moment ogłosza wyniki W Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: podstawówka - średnia klasowa 09.05.07, 13:41 > wych tez jeszcze nie - to które średnie? był średnie z 5 klasy i z 1 semestru 6 klasy. Rejonówki rejonowych muszą przyjąć wszystkich, który złożyli dokumenty. Ci już wiedzą. Podano też progi średnich dla tych z poza rejonu, ci których dotychczasowe średnie były znacznie owyżej tych rpogów, z ulgą odetchnęli, c co są na granicy,muszą poczekać na wyniki na świadectwie. Wyniki testów mają być zdaje się na rzeoie maja/czerwca, trzeba będzie donieść... Odpowiedz Link Zgłoś
annaka Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:13 ale ja się pytam szczerze... poza tym średnia jest nawet powyżej pięć.. po prostu jestem zaskoczona i zastanawiam się czy to zwykły przypadek czy klasa "tworzona"? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 18:29 jeżeli przez tworzenie rozumiesz jakieś egzaminy przed pierwsza klasa to nie.Raczej cięzka i bardzo dobra praca Odpowiedz Link Zgłoś
annaka Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 19:05 no to moje gratulacje nie dziw sie mojemu zdziwieniu - ta srednia klasowa pokazuje, że na każdego ucznia o średniej np. 3,5 (czy w ogóle tacy sa w tej klasie?) przypada dwóch uczniów z samymi szóstkami... jeżeli to nie tajemnica - to zwykła rejonowa szkoła? ile uczniów jest w klasie? to również ciekawość zawodowa - akurat o to pyta moja mama - nauczycielka Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 19:22 że na każdego > ucznia o średniej np. 3,5 (czy w ogóle tacy sa w tej klasie?) przypada dwóch > uczniów z samymi szóstkami... nie ma > jeżeli to nie tajemnica - to zwykła rejonowa szkoła? ile uczniów jest w klasie? nie rejonowa, 12 Odpowiedz Link Zgłoś
annaka Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 19:33 dziękuję - Mama Bartka (06.95)i Michałka (04.04) Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia annaka/PS 08.05.07, 19:58 A tak jeszcze a propos - szkoła która jest rejonowa dla mojego dziecka w jej roczniku ma OŚMIORO (podwarszawskia "wiejska") i nijak sie to nie przekłada na wyniki.Testy po szustej klasie dużo poniżej średniej krajowej, a średnia klasy cos koło 3Można miec mało uczniów w klasie i może się "nie chciec" Odpowiedz Link Zgłoś
margotka69 Re: podstawówka - średnia klasowa 08.05.07, 23:05 U nas po 1-szym semestrze kl. 4 średnia 4,3.I tak jesteśmy daleko w tyle za klasą równoległą: śr. 4,75. Podstawówka rejonowa, 22 os. w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ela_tuptus średnia klasowa- skąd ją macie 09.05.07, 16:50 Dziewczyny skąd macie takie informacje? u nas nadal oceniane są dzieciaki A,B,C itp. (( ela Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: średnia klasowa- skąd ją macie 09.05.07, 19:32 ela_tuptus napisała: > u nas nadal oceniane są dzieciaki A,B,C itp. W czwartej klasie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
margotka69 Re: średnia klasowa- skąd ją macie 09.05.07, 22:25 Średnią klasową podaje wychowawca na zebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ela_tuptus Re: średnia klasowa- skąd ją macie 10.05.07, 12:42 sorry za zamieszanie -równoległe czytalam forum dzieci 1999- czyli Iklasa. pomieszały mi się fora (( ela Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: podstawówka - średnia klasowa 18.05.07, 14:27 u mnie kilka klas ma 4,78 a jedna 4,88. zwuyczajna szkoła podstwowa w małej mieścinie w centrum Polski Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: podstawówka - średnia klasowa 18.05.07, 17:40 Tylko proszę zwrócic uwage, ze srednia, szczególnie w klasie 6 jest zawyżana przez same szkoły podstawowe - bo są one oceniane (choćby na tym forum) pod katem "sredniej klasowej". Czym wyzsza srednia=nizsze wymagania na ocenę, tym latwiej dziecko dostaje się do wymarzonej szkoly i tym bardziej rosnie prestiż podstawówki. Znam sporo przypadków wysokiej sredniej i niskich wynikow na tescie. No i przypadek, gdy w klasie znalazły sie dzieci o zblizonej sredniej z róznych szkół - a potem w gimnazjum okazało się, ze ich poziom jest zupełnie inny. Nie wierzę w bardzo wysoka średnią całej klasy, w żaden sposób nie dobieranej i bardzo wysokie wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
3e3 Re: podstawówka - średnia klasowa 21.05.07, 21:04 Ta klasa z niezwykla srednia to chyba klasa mojej corki, dzieci w klasie 30!!! szkola publiczna w dobrej dzielnicy. Dzieci przypadkowe, ale rodzice chyba w wiekszosci z wyzszym wyksztalceniem, raczej lepiej zarabiajacy, troche dzieci nauczycielskich....Sadze ze czesc rodzicow pomaga dzieciom dodatkowo w lekcjach. Ciekawe jest to, ze sklad klasy to 2/3 chlopcy, a 1/3 dziewczynki. Rodzice ambitni wiec przykrecaja srobe, ale jak ktos przytomnie zauwazyl prymusi w szkole to sredni studenci. Osoba dobra ze wszystkiego to osoba dobra z niczego. Niewatpliwie, latwiej uczy sie w klasie gdzie nikt nie "odstaje" choc mam wrazenie ze ta klasa to mini wyscig szczurow. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: podstawówka - średnia klasowa 22.05.07, 09:05 Mój syn chodzi do społecznej podstawówki, która co roku ma "najwyższe" (okreslenie ze strony scholaris)wyniki z egzaminów po 6 klasie. Myślę, że średnia w jego klasie (sądząc po rozmowach z synem i innymi rodziacmi - oficjalna średnia chyba nie jest obliczana) to około 4,0 - może nawet niższa. Klasa ta nie różni się specjalnie od innych klas z tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś