Dodaj do ulubionych

aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!!

31.05.07, 09:44
no musiał zwariować, skoro takie pomysły wprowadza w życie. Polacy-
społeczeństwo ciemnot, ale patriotycznych i chrześcijańskich!!! no nóż się w
kieszeni otwiera, jak widzę, jak pracuje ten nasz rząd...
www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4190213.html
Obserwuj wątek
    • agao_72 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:45
      o tym samym w tym samym czasie pisałam smile
    • zazazi Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:47
      Dla dobra dziecka należałoby sie wyprowadzic z tego kraju.
      • miedzymorze Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:49
        E tam.
        Mamy spore narodowe tradycje w nauczaniu na tajnych kompletach i w opozycji do oficjalnej łopatologii.
        Jeszcze powinien te pozycje które wyleciały wpisać na jakąś listę lektur zabronionych to na mur beton wszyscy je przeczytają.

pozdr,
        mi
      • agata00123 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:56
        zazazi, zgadzam sie z Toba. i ciesze sie ze moje dziecko do szkoly pojdzie w innym kraju. paranoja
        • asinek68 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:58
          na szcęście jak moja lalka pójdzie do szkoły to po nim już nawet smród nie
          zostanie smile))))
        • demarta z tym sie akurat nie zgadzam:)) 31.05.07, 10:08
          przecież od dawna wiadomo, że w krajach europy zachodniej, kanadzie, usa szkoły
          mają dużo uboższy program niż szkoły polskie. w dziedzinie literatury również.
          oni nie przeciażają dzieci nadmiarem pracy, ale przez to właśnie polskie dzieci
          miały i narazie mają wpajana wiedze w szerszym zakresie niż wszelkie
          szkoły "lepsze, bo zagraniczne". kompletna bzdura.
          • zazazi Re: z tym sie akurat nie zgadzam:)) 31.05.07, 10:32
            Demarta, nie chodzi mi o zakresy programowe, a o światopogląd i horyzonty
            myślowe. Chciałabym by moje dziecko wyrosona otwrtego i tolerancyjnego
            czlowieka. Narazie to chyba jej grozi jakiś rodzaj schizofernii, bo szkoła
            będzie wpajała inne wartosci - a ja inne.
            To co nam serwuje Giertych to już nawet nie wiem jak to nazwać.
            • demarta Re: z tym sie akurat nie zgadzam:)) 31.05.07, 10:34
              stad okres obleżenia w szkołach prywatnych. i słusznie.
    • ania.silenter :(((( 31.05.07, 09:48
      Słabo mi tak, zdecydowanie osłabłamsad. Nie dość, że duży odsetek Polaków to
      analfabeci wtórni to jeszcze w szkole nie będą się zapoznawać z kanonem
      literackimsad((((. Aaaaaaaasad.
    • sweet.joan Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:51
      Zaiste zwariował.
    • aliennis Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:51
      "Ferdydurke "czytałam chyba 5 razy i za każdym razem rechotałam jak idiotka.
      Nie wyobrazam sobie nie znać "Cierpień młodego Wertera" ,'Zbrodni i kary" Czy
      giertychowi (mała litera zamierzona) już na mózg padło?????????????????/
    • agata00123 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:53
      normalnie brak slow!!!!! ten facet jest ninormalny!!
    • izjaa Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 09:54
      E tam, zaraz zwariował. Wcześniej to niby normalny był?
      A poza tym buuu, komentować się nie chce...
    • denea ................................. 31.05.07, 09:54
      .............................
      ............................... !!!!
    • triss_merigold6 Nie zwariował, wręcz przeciwnie 31.05.07, 10:01
      jest bardzo konsekwentny. Obecna ekipa jest szalenie konsekwentna i ma spójną
      wizję , którą realizuje.
      To najlepszy czas dla Edka.
    • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:04
      no fakt. ruch iście giertychowski......

ale nie rozumiem dlaczego to ma spowodować ciemnotę i nieznajomość literatury?

drogie mamy wykształcone, inteligentne i oczytane, czy wasze dzieci będą czytać
      TYLKO to co znajduje się w spisie lektur obowiązkowych w propgramie szkolnym?
      czy wy zachwycając i upajając się kafką , gombrowiczem, dostojewskim (jak ja!)
      nie mozecie zarazić swoich dzieci czytelnictwem i podpowiadać im rzeczy
      wartościowych? toć wychowanie rozpoczyna się w domu, a kontynuuje w szkole. nie
      powiecie mi chyba, ze swoje dzieci oddacie pod opiekę ministerstwu edukacji
      pana giertycha i same poczujecie się zwolnione z obowiązku rodzicielskiego?
      same z siebie nie zaproponujecie dziecku ksiażki, którą uważacie za
      wartościową? czy macie wrażenie, że urodziłyście takich ignorantów literackich,
      że jak ich się nie zmusi, to nic nie przeczytają? a jeśli tego dostojewskiego,
      kafkę i gombrowicza mieliby czytać z musu i z obrzydzeniem, to i tak byłoby bez
      sensu.
      • aliennis Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:08
        Ha.Ja pożyczyłam wszystkie lektury nadobowiązkowe ,żeby je przecztać.
        Niecheć do lektur, ksiazek w ogole jest nagminna w dobie internetu ,wiec nie
        sądzę ,żeby kazde dziecko z własnej woli zapoznało się z literaturą ,ze tak
        powiem nadobowiAZKOWĄ ,NIESTETY.
        • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:11
          no to trzeba zacząć od plewienia swojego ogródeczka, próbować wpłynąć na
          dzieci, a nie zwalać na giertycha, że przez niego dzieci czytać nie bedą. jak
          dla mnie to zwykłe przerzucanie odpowiedzialności za własne dziecko z siebie na
          instytucję. paranoja lekka.
      • ania.silenter Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:12
        demarta napisała:

> drogie mamy wykształcone, inteligentne i oczytane, czy wasze dzieci będą
        czytać
        >
        > TYLKO to co znajduje się w spisie lektur obowiązkowych w propgramie szkolnym?
        > czy wy zachwycając i upajając się kafką , gombrowiczem, dostojewskim (jak
        ja!)
        > nie mozecie zarazić swoich dzieci czytelnictwem i podpowiadać im rzeczy
        > wartościowych?

Ty tak i ja też i parę innych mam również. Ale w większości domów w Polsce
        książek po prostu nie ma. I to jest problemsad.
      • triss_merigold6 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:14
        Statystyczny Polak czyta coś pół książki rocznie wliczając podręczniki szkolne,
        poradniki i publikacje zawodowe. Zakładasz optymistycznie, że poleci do
        księgarni nabywać wykluczone lektury?
        • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:16
          nie, ale zastanowiłabym się najpierw dlaczego nie poleci. naprawdę dlatego, bo
          giertych wykreślił? chyba trochę przeceniacie jego możliwości. wg mnie nie
          poleci, bo z domu nawyku nie wyniósł lub jest niewidomy.

triss i ty z resztą mam przypisujesz romanowi rolę półboga? on naprawdę aż tyle
          może?
          • triss_merigold6 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:20
            Nie Romanowi tylko szkole jako instytucji nie tylko edukacyjnej ale i
            wychowawczej. Ogromna część uczniów jeśli nie zetknie się z określonym
            przekazem kulturowym w szkole to nie zetknie się nigdzie i nigdy. Z braku
            nawyku, chęci, zainteresowań.
            • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:24
              nieprawda. nie zgadzam się tobą triss. szkoła nie jest jedyną instytucją mającą
              wpływ na człowieka. są jeszcze studia, znajomi, rodzice. nie wmawiaj mi, że
              szkoła li tylko jedynie wychowuje dzieci. ja wiem, że normalnym powinno być, że
              to szkoła przede wszystkim kształci. ale jeśli szkoła mojego dziecka będzie nie
              domagać zwłaszcza w kwestii literatury, to ja przejmę ten ciężar na siebie. ty
              nie?
              • jponikowska Demarta.. 31.05.07, 10:29
                Ale chyba Triss pisała, że są domy, w których tylko szkoła wychowuje i kształci,
                również "nakazuje" poznawania podstawowych dzieł klasyki literatury, itd. Ja sie
                z tym zgadzam.
                Chyba nie chodziło Triss o zarzut do ciebie, że dzieci nie uczysz miłości do
                literatury...
                • demarta Re: Demarta.. 31.05.07, 10:31
                  dlatego oprócz roli domu dorzuciłam jeszcze rolę znajomych, otoczenia. wiem z
                  własnego doświadczenia. nie czepiaj się fragmentów, a odnieś się do całości.
                  • jponikowska Re: Demarta.. 31.05.07, 10:33
                    Ej nie rzucaj się! nikt Cię przecież nie atakuje i sie Ciebie nie czapia, a
                    pieklisz sięęęęęę.... Jak masz zły dzień to Ferdydurke polecam smile
                    • demarta Re: Demarta.. 31.05.07, 10:35
                      to tylko tak zabrzmiało sorrry. przed okresem jestem, fakt, ale to jeszcze nie
                      ta reakcja smile))
                      • jponikowska Re: Demarta.. 31.05.07, 10:36
                        O! A ja już miałam napisane, że "jak masz PMS" ale wykreśliłam smile))
      • jponikowska Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:14
        oczywiście, że lepiej się czyta z własnej woli... ja tak miałam, ale jak to
        jest, i przyrzekam, ze nie klamię, że akurat część tych wykreślonych:
        Ferdydurke, Zbrodnia i kara, czytałam jeszcze kilka razy po tym czytaniu
        obowiązkowym?? No akurat te ulubione wykreslił?? A może Orzechowski - bo ja
        myżle, że Giertych przycichł i się raczej przylizuje, żeby na stołku wysiedzieć
        - no to może ten durny, nadęty, arogancki, bezmyślny orzechowski (tu również
        mała litera zamierzona smile nie potrafil zrozumieć akurat tych treści bo wiadomo,
        że jak idiocie niewprost to nie pojmie... no i doszedł do wniosku, ze nie nadają
        się dla nowych (wszech)polaków?? :smile))))
      • pati986 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:24
        nie no, sorry winnetou, ale wydaje mi się, że nie po to dzieciaki przesiadują w
        szkole od 7 rano (miałam dodatkową łacinę) do 17 czy 18, chodzą na dodatkowe
        korepetycje, bo muszą jakoś dawać sobie radę w szkole, żeby po nocach, prócz
        czytania lektur obowiązkowych musiały czytać jeszcze nadobowiązkowe!!! mnie
        samej nikt by wołami nie zaciągnął do poważnej literatury, bo nie dałabym rady.
        wtedy czytałam coś lżejszego, np. Chmielewską, którą uwielbiam. dopiero teraz
        przeczytałam, np. "emancypantki". a sama uwielbiam czytać. Piszę o swoim
        przykładzie, bo maturę zdawałam 2 lata temu. jako pirwszy rocznik zdawałam
        tę "nową" maturę. Wiem więc, na czym nowy system nauczania. uwierzcie mi,
        młodzież naprawdę straci, jeśli usunie się te pozycje z kanonu lektur
        obowiązkowych...
        • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:28
          a nie może tego doczytać w wakacje? w czasie ferii? albo dopiero po
          dwudziestce, jak będzie chciał, a nie tylko musiał?

czytanie na siłę, bo pani kazała, to naprawdę nie wyjście z sytuacji.
          • ania.silenter Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:32
            demarta napisała:

> czytanie na siłę, bo pani kazała, to naprawdę nie wyjście z sytuacji.

ale zrozum tu nie chodzi o domy, w których czytanie jest czymś oczywistym! Tu
            chodzi o domy, w których nie ma nawyku czytelniczego,a - po statystykach sądząc-
            takich domów jest większość!
            • demarta Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:39
              aniu, ale ja naprawdę nie rozumiem tego toku myslenia. może dlatego, że nie
              znam osoby, którą naprawdę szkoła nauczyła czytać. dlatego jestem zdania, że te
              dziury w szkolnictwie są w stanie zapełnić rodzice, ale jeśli w domu takich
              nawyków nie ma, to niekoniecznie szkoła je wyrówna. są przecież streszczenia,
              filmy, dzieciaki zamiast dać się nauczyć czytać mają całą gamę możliwości. jak
              ktoś nie będzie chciał, to nie będzie czytał choćby nie wiem co.
              • ania.silenter Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:51
                demarta napisała:

> aniu, ale ja naprawdę nie rozumiem tego toku myslenia. może dlatego, że nie
                > znam osoby, którą naprawdę szkoła nauczyła czytać. dlatego jestem zdania, że
                te
                >
                > dziury w szkolnictwie są w stanie zapełnić rodzice, ale jeśli w domu takich
                > nawyków nie ma, to niekoniecznie szkoła je wyrówna.

Czasem się tak zdarza (znam taką osobę - rodzice delikatnie mówiąc nie
                zainteresowani czytelnictwem a ich córka "pochłaniała" książki jak leciało),
                ale zgadzam się z Tobą, że NAJPIERW wychowanie kształtują rodzice a potem
                szkoła. Ja nie musiałam kupować żadnej lektury - wszystkie były u mnie w domu,
                oprócz oczywiście innych książek.
                • czarny.kot997 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 22:46
                  dziewczyny, ale wy macie wyidealizowany obraz swiata! spojrzcie lepiej na
                  rodziny, gdzie dziecka sie nawet nie przytuli, nie rozmawia sie tylko wrzeszczy
                  a zrozumiecie, ze dla dzieci z takich domow szkola to jedyny ratunek i ostoja
                  normalnosci i zrodlo wiedzy!
            • jakw Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 01.06.07, 00:40
              ania.silenter napisała:

> Tu
              > chodzi o domy, w których nie ma nawyku czytelniczego,a - po statystykach
              sądząc - takich domów jest większość!

Po statystykach sądząc - uczniowie lektur nie czytają. Co najwyżej czytają
              streszczenia, a wypracowania zżynają z internetu. I to wszystko jedno, czego
              nie przeczytają i co będą zżynać.
    • aanniittaa Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:28
      A te lektury dla klas I-III?!
      Mojego 6-letniego syna Plastuś znudził po kilku stronach, jego fanką była za to
      3-letnia córka!
      "Jacek, Wacek i Pankracek"?! Gdy ja byłam dzieckiem, ta książeczka była już
      mocno przeterminowana!
    • mathiola ja pier... 31.05.07, 10:29
      niech ktoś już zdjemie tego konia ze stołka, bo jak nie to sama go zdejmę.
      Teraz to dopiero wykształconą młodzież będziemy mieli, nie ma co.
      Witkacy? Kto to jest Witkacy? Gombrowicz? Jaki Gombrowicz? Grunt to dogłębnie
      poznać znane przecież wszystkim życie papieża polaka. Jako przykład powieści
      biograficznej oczywiście.
      Bezsilność jest straszną karą za wybranie takiego rządu.
      • demarta mathiola 31.05.07, 10:33
        a propos witkacego:

byłam na takim konkursie szkół ponadpodstawowych i chłop[cy z technikum
        wylosowali pytanie: skąd się wział pseudonim "witkacy". wiesz jaką odpowiedź
        wymodzili? "od tkania witek brzozowych!" smile)))))

więc już za naszych czasów coś kulało......
        • mathiola Re: mathiola 31.05.07, 10:36
          > więc już za naszych czasów coś kulało......

Kulało, ale dzięki temu, że te książki były w spisie lektur obowiązkowych,
          nawet najgorszym matołom coś tam w tych deklach pozostawało. A tyeraz nawet nie
          będą wiedzieli że takie cuś było kiedyś i pisało.

Ja np. dzięki lekturom obowiązkowym dowiedziałam się, że Kafka nijak mi nie
          leży i wcale nie dociera do mnie co też on chciał powiedzieć mądrego. Noo,
          Proces niedawno zmęczyłam ponownie, żeby zweryfikować swoje poglądy, w sumie
          jakby się temu przyjrzeć, to cos tam mądrego przebija przez ten bełkot, tylko
          czemu oplątane to taką siecią nudziarstw?

Jakby nie było Kafki w szkole, nie wiem czy bym w ogóle go poznała, po
          pierwszej stronie bym to zostawiła w diabły.
        • syriana Re: mathiola 31.05.07, 10:37
          teraz czekam jakie lektury wsadzi do programu zamiast tych
          • mathiola Re: mathiola 31.05.07, 10:38
            teraz czekam jakie lektury wsadzi do programu zamiast tych

czych? smile
            • syriana Re: mathiola 31.05.07, 10:42
              tych co zabrał wink
              • mathiola Re: mathiola 31.05.07, 10:43
                no to wsadził właśnie - między inymi biografię Karola jako przykład powieści
                biograficznej i dzieło Karola jako przykład powieści patriotycznej smile
          • syriana Re: mathiola 31.05.07, 10:41
            a no tak, Platon i papież

chociaż będzie "Kamień na kamieniu" z kilkoma erotycznymi scenami
            • mathiola Re: mathiola 31.05.07, 10:42
              > chociaż będzie "Kamień na kamieniu" z kilkoma erotycznymi scenami

moja pani polonistka z pewnością by te sceny wycięła smile
              Ale ona z mocherów jest smile
              • lilissa Re: mathiola 31.05.07, 10:44
                ale jak to, przecież to mochery wprowadziły Kamień na kamieniu?
                zboczeńcy w moherowych beretach?
                • mathiola Re: mathiola 31.05.07, 10:47
                  Nie czytali pewnie, tylko im ktoś powiedział, że to książka historyczna z
                  motywem chłopskim, ukazująca najważniejsze wartości życia ludzkiego smile

Zresztą przyznam się, że ja też nie czytałam, bo jakoś nie mogłam po to nigdy
                  sięgnąć. Ale teraz to zrobię, żeby się przekonać, co takiego tam jest, że
                  Giertych to docenił smile)
          • demarta syriana 31.05.07, 10:41
            teraz będzie jak w korei północnej. w przedszkolu "dzieciństwo karola", w
            szkole "czas nauki karola", w liceum "matura karola", na studiach "studia
            karola".
            • syriana Re: syriana 31.05.07, 10:46
              no ba!
              do tego obowiązkowe wycieczki śladami życia

ja czekam na rozstrzygnięcie plebiscytu na największego Krakowianina (z okazji
              jubileuszu miasta)

pewnie się okaże, że godniejszego od papieża nie było
              a że to nie jego rodzinne miasto, to cóż.. można przemilczeć, skoro tyle lat tu
              spędził
    • lilissa Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:38
      Jak ktos będzie chciał przecyztać to i tak przeczyta, przeciez nie zamierzają
      tych książek wycofywać z bibliotek przyszkolnych.
      i tak z rękąna sercu, to komu fajnie się czytało "Szewców"?
      • ania.silenter Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:39
        lilissa napisała:

> i tak z rękąna sercu, to komu fajnie się czytało "Szewców"?

mnie, ale ja uwielbiam Witkcegotongue_out. I bożesz ty mój - kiedy to było - z 10, 12
        lat temusmile.
      • majan2 Powinnismy cos zrobic 31.05.07, 10:56
        My jako czesc myslaca tego spoelczenstwa poinnismy wyjsc na ulice, albo zrobic
        cos innego i pokazac temu k...., ze jestm zerem. To jest zamach na wolnosc slowa
        i poczatek cenzury. Uwazam, ze mozna by zczac od zasypywania ministerstwa mailami.
    • joanekjoanek Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:43
      nie rozumiem.

Myślałyście, że to się nie stanie? Na co liczyłyście?

przecież to było pewne. Ja i tak się dziwię, że na tym się skończyło.

Niestety. Faszysta jest faszystą i faszystą pozostanie. It's all the same fucking day, i "wstrętni pederaści", i morderczyni Alicja Tysiąc, i medal KEN dla księdza Jankowskiego - to wszystko jest ta sama historia, i nie dziwi nic, dopóki nie będziemy chodzić na wybory i wybierać inaczej.
      • triss_merigold6 Dokładnie 31.05.07, 10:45
        Ktoś się dziwi? To gratuluję bycia naiwnym frajerem. 2 lata temu było świetnie
        wiadomo w jakim kierunku władza zmierza równym marszowym krokiem.
        • jponikowska Re: Dokładnie 31.05.07, 10:48
          ostroznie z epitetami... ustawiali sie to się ustawiali ale nie dość, że na
          mniejsza skalę i subtelniej to przynajmniej nie robili z siebie świętych i nie
          mieliśmy państwa policyjnego. Rozumiem, ze wolisz jak cię banda matołów poucza
          jak masz żyć? I jak wszystkich, którzy myślą inaczej niż im sie podoba wysylaja
          w kosmos? No to tylko Tobie pogratulowac...
          • joanekjoanek Re: Dokładnie 31.05.07, 10:56
            a Ty, dziewczynko, nic nie zrozumiałaś.

to były cytaty z miłościwie nam panujących giertychów.
            • jponikowska Re: Dokładnie 31.05.07, 11:02
              Ok. rozumiem.. a Ty skoro nie wiesz do kogo się zwracasz to sobie daruj
              ignorujące "ty dziewczynko" i raczej do koleżanek z ulicy je sobie stosuj...
          • triss_merigold6 ??? 31.05.07, 10:58
            To chyba nie do mnie riposta.
            ja mam światopogląd liberalny "żyj, pozwól żyć innym i nie wtrącaj się".
    • mama_zulika Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:45
      Od kilku lat mieszkam za granica, tutaj wychowuje sie moje dziecko. Podjelismy
      decyzje o powrocie do Polski w przyszlym roku, bo wtedy nasze dziecko ma isc do
      szkoly. Te decyzje pojelismy wlasnie ze wzgledu na nia, wyzszy poziom, blisko
      wlasnej kultury etc. Od jakiegos czasu zaczelam sie jednak zastanawiac czy ten
      powrot, to faktycznie takie dobe rozwiazanie... A moje watpliwosci rosna
      kazdego dnia.
      • syriana Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 10:50
        no ja jestem trochę zdziwiona, tym, że to tak się po prostu odbyło i już
        Roman wymyślił - Roman zatwierdził - Roman ma

chyba, że ta lista to dopiero propozycja?
        bo z linku rozumiem, że to już postanowione i nie ma odwołania
    • demarta problem z innej strony 31.05.07, 10:47
      dziewczyny, a nie pamiętacie, jak w czasach naszego dzieciństwa hulały
      ksiegarnie? nie było w nich niczego wartościowego, tylko socjalistyczne
      bełkoty. wydabe zresztą gorzej niż papier toaletowy. na encyklopedie trzeba
      było się zapisywać na rok przed wydaniem i tak niewielu się udawało. lektur nie
      wydawali prawie w ogóle, trzeba było mieć niezłego farta, żeby trafić na nie w
      księgarni. ja większość klsiązek kupowałam na straganach podczas jakichśtam
      idiotycznych świąt gminnych. niektóre lektury były drukowane w środku gazet,
      trezba było powyrywać i pozszywać zszywaczem. i takie cudeńka krążyły wśród
      znajomych. nawet biblioteki szkolne nie miały się jak zaopatrzyć w te niezbędne
      lektury. ale czy my w zwiazku z tym nie czytałyśmy w ogóle? czy naprawdę aż tak
      odstajemy od normy (cokolwiek to znaczy w tym sensie)?

wiec skoro my żyjąc w tamtych czasach dałyśmy radę i wyszłyśmy na prostą z
      naszym poziomem czytelnictwa, to nie wierzmy w to, że roman skreślając pozbawia
      czegoś nasze dzieci. bo to nieprawda.
      • mathiola Re: problem z innej strony 31.05.07, 10:50
        Demarta, ale czy to o to chodzi, żeby obchodzić zakazy i czytać MIMO WSZYSTKO?
        Ja juz mam dosyć faszyzmu. Najpierw w wydaniu socjalistycznym, teraz w wydaniu
        katolickim.
        • mathiola Re: problem z innej strony 31.05.07, 10:51
          no, może nie zakazy tylko trudności, za bardzo poleciałam smile
        • demarta Re: problem z innej strony 31.05.07, 10:53
          nie, z pewnością nie o to chodzi. ja nie twierdzę, ze roman jest w porzo. ja
          poprostu odcinam się od mysli, że zawierzę moje dziecko szkole z czystym
          sumieniem i bedę zadowolona. im dłużej bałwan miesza, tym bardzei instytucja
          szkoły robi się dla mnie teatrzykiem, cyrkiem, poślę tam dziecko bardziej jak
          do zoo. a ksiażki w związku z tym będę dziecku czytać sama, sama podsuwać
          następne i już.

• jakw Re: problem z innej strony 01.06.07, 00:46
          mathiola napisała:

> Demarta, ale czy to o to chodzi, żeby obchodzić zakazy i czytać MIMO
          WSZYSTKO?

Ktoś komuś zakazał czytać?
      • syriana Re: problem z innej strony 31.05.07, 10:51
        pozbawia i nie pozbawia

jednak dzisiaj książka ma inną pozycję i większą konkurencję w postaci innych
        rozrywek niż za tzw. naszych czasów

i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś kto czyta tylko lektury (albo i
        streszczenia nawet), sam sięgnie po Dostojewskiego, który dalej zostanie
        przecież w bibliotece
    • jponikowska Ale tutaj akurat to nie Giertych przecież... 31.05.07, 10:54
      No dziewczyny... Giertych jaki jest wszystkie wiemy... ale mnie naprawde już
      teraz bardziej ten buc Orzechowski przeraża... przeciez to on wymyślił i
      uskutecznił... Nie sądzicie, że Giertych przycichł ostatnio a wszystkie te
      durnoty własnie ten matoł wprowadza?? Co więcej, jemu wszystko przez te durna
      japę przechodzi i sobie młodzież polską jak własną świętą trzódkę traktuje...
      • joanna266 Re: Ale tutaj akurat to nie Giertych przecież... 31.05.07, 11:01
        jak oni musieli tych lektur nie znosic.zemsta prawie jak z zaświatówwink))))
    • maga202 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 11:01
      Ja staram się nie słuchać i nie czytać co ten d...il wymyśla bo to źle na mnie wpływa. Niw mogę tylko zrozumieć że jeden człowiek (wątpliwego zdrowia psychicznego) może o takich poważnych sprawach decydować.
      Ja juz nie mam słów na to co on wyprawia. Dobrze że moja mała dopiero rok skończła.
      • mamaemmy z drugiej strony.. 31.05.07, 11:26

Niech jeszcze zrobia z tego zakazane lektury,wtedy przynajmniej większe
        prawdopodobieństwo,że młodziez je przeczytasmile)
        wiadomo,zakazany owoc..
    • rita75 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 13:37
      że czlowiek chory, to wiadomo- ale z tymi lekturami to zart..?
      • ankab29 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 22:22
        "Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści
        czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też
        Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego
        Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści
        Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego,
        wypadł Fiodor Dostojewski".

Z całej plejady żal mi jedynie Grudzińskiego i Dostojewskiego. Reszta jest moim
        edukacyjnym horrorowym wspomnieniem...Ja tam uważam, że bez
        przeczytania "Szewców" od deski do deski nasze wyczucie estetyki i kultura
        specjalnie nie ucierpią...U mnie wzrósł jedynie poziom zdumienia jak
        można "utrudnić skomplikowane"- moje wrażenie po próbie lektury Witkacego. Ale
        może ja nie dość "kumata" literacko jestem? Czytać uwielbiam i myślę, że dobrze
        się dzieje kiedy do lektur szkolnych wprowadza się nowości. A wybór Karola
        Wojtyły jest wg mnie w porządku...i mówię to jako chłodny religijnie katolik z
        metryki. Ja bym postawiła na Jego wiersze. Piękne, mądre i ponadczasowe...Nawet
        nastolatka porusząsmileLiteratura to szeroookie pole do popisu ale wybrać trzeba
        tyle i takie pozycje, żeby taki licealista mógł chociaż część tych książek
        przeczytać i choć w kilku przypadkach czytał z przyjemnościąsmile))
        • triss_merigold6 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 22:27
          Literacko znacznie lepsze są wiersze Twardowskiego niż Wojtyły. A już wrzucenie
          biografii JPII jako przykładu tekstu biograficznego to powrót do czasów kiedy a
          priori należało znac biografię Lenina. Tę oficjalną.P
          • ankab29 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 31.05.07, 22:37
            ja się nie pokuszę o dyskusje nad jakością literacką wierszy Wojtyły i
            Twardowskiego bo nie jestem specjalistąsmile Dla mnie jako laika i zwykłego
            czytelnika wartościowe są i jedne i drugie. Za to niezmiernie się cieszę,
            że "wykasowane" zostaną książki, które były moim licealnym koszmarem. Takie
            zwykłe egoistyczne zadowolenie wyrażam z tej okazjismile))
            • rubia88 Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 01.06.07, 10:47
              jako tegoroczna maturzystka stwierdzam z żalem że giertych jest kretynem
              chce usunąć najlepsze książki, które omawia się w 3 klasie liceum więc juz te
              umysły już nieco uksztaltowane są toteż odbiór nie powinien byc taki trudny
              co tez daję niektórym paniom pod rozwagętongue_out
              szkoła tylko obrzydza patriotyzm i narodowa literaturę, naprawdę
              mówię to ze smutkiem
              • triss_merigold6 LOL, pełna racja 01.06.07, 10:56
                Skoro osiemnastolatek ma pełną zdolność do czynności prawnych i prawo do
                czynnego udziału w sprawach publicznych to przeczytanie w/w lektur ze
                zrozumieniem i komentarzem/omówieniem nauczyciela nie powinno przekraczać jego
                umiejętności pojmowania.
                Halo! Osiemnastolatek może wziąć ślub, sprzedać nieruchomość, zarejestrować
                firmę, założyć stowarzyszenie, zatrudnić się na umowę o pracę, ma czynne prawo
                wyborcze...
                Do liceum młodzież idzie po to, żeby ZDAĆ MATURĘ. Przypominam, że matury
                zastąpiły egzaminy na studia. Jeśli nie ogarnia w/w lektur to powinien zmienić
                szkołę na taką, ktora daje przygotowanie zawodowe a nie preakademickie.
          • siborki_mi Re: aaaaa!!!!! Giertych zwariował!!! 07.06.07, 01:15
            Nie wypowiem się w sprawie wierszy, ale dlaczego w wolnym kraju, w świeckiej
            szkole uczniowie mają być zmuszani do czytania biografii najważnijszej osoby w
            kościele katolickim???????!!!!!
            Uważam, że jest sporo szkół katolickich w naszym kraju i tam powinny być
            proponowane takie lektury, a każdy wierzący i praktykujący może sam sięgnąć po
            te książki lub rodzice mogę je polecić dzieciom!
            Nie zgadzam się na biografię JPII w szkole (z całym szacunkiem dla Niego), bo
            uważam, że jest to nieuczciwe. Szkoły publiczne są świeckie i chodzą do nich
            dzieci różnych wyznań, a to że mamy wielu katolików nie upoważnia władz kraju
            do zmuszania uczniów do czytania takich pozycji!
            Zgadzam się z triss - powrót do czasów Lenina....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka