Dodaj do ulubionych

jak się robi eksperyment z solą?

18.10.08, 22:22
taki wiecie-szklanka mocno słonej wody,sznurek,patyk..za cholerę nie mogę
sobie przypomnieć jak dokładnie się to robiło,że powstawały takie piękne
kryształy..pomocy!
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: jak się robi eksperyment z solą? 18.10.08, 22:29
      Szklanka - a jeszcze lepiej słoik, ciepła woda, roztwór nasycony.
      I teraz - patyczek od loda (płaski nie będzie się przesuwać na górze) z przywiązaną włóczką. Im bardziej włochata włóczka, tym ładniejsze kryształki wyjdą.

Pierwsze, co wyrośnie - to solna "skorupka" na górze włóczki i na patyku, jak śnieg wygląda.
      Po kilku dniach wyjąć sznurek z patykiem i obejrzeć - i wsadzić z powrotem.
      I teraz dopiero zaczną się robić "konkretne kryształki" - na włóczce i na ściankach słoika.

PS. Z autopsji, kategoria "nigdy tego nie rób" - nie zastanawiaj się, czy woda w hodowli kryształów jest słona. Ona JEST słona. Nie musisz tego sprawdzać własnym zmysłem smaku, pociągając kilka solidnych łyków, dławiąc się i wymiotując do ubikacji wink
      • 3xmama Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 11:45
        Baaardzo dużo soli rozpuścsmileReszta jak wyżek. Wyjdzie cud miódwink!
        • ibulka Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 12:43
          a ja robiłam tak, jak tu opisujecie, i nigdy mi nie wyszły takie śliczne
          kryształki... sad
          • wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 13:38
            ibulka nie ma cudow cos musialas robic inaczej smile
            • ibulka Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:13
              do szklanki z ciepłą wodą ładuję tyle soli, ile jest w stanie się rozpuścić +
              jeszcze trochę. owijam długopis nitką muliny, wkładam do szklanki i ta nitka
              sobie zwisa. odstawiam na kilka dni, i się nie robią kryształki. szklanka,
              długopis i sznurek są fantastycznie oblepione grubą warstwą soli, ale kryształki
              się nie robią sad
              • wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:20
                a odparowujesz cala wode?
                I wez moze bardziej mechata nitke, albo sznurek- krysztaly tworza sie wokol
                osrodkow krystalizacji- jesli ich nie ma to osadza sie faktycznie bialy snieg.
                No i cerpliwosci smile mozesz poekspetymentowac z szybkoscia odparowywania (moze na
                kaloryferze bedzie lepiej a moze z dala od kaloryfera) na logike wychodzi mi ze
                im wiecej czasu ma krysztal tym wieksza szansa ze urosnie smile z drugiej strony-
                im wilgotniejsze powietrze tym latwiej sol bedzie przez to powoetrze spowrotem
                rozpuszczana.... no tak sobie glosno mysle smile)
              • mama_kotula Ibulka 19.10.08, 15:59
                mulina won, zamiast hodować na niej solne kryształy możesz mi ją przesłać,
                przyjmę każdą ilość <lol>

Zamiast muliny moherek.
                I nie na kaloryferze. Temperatura najlepsza imho pokojowa.
                • wieczna-gosia Re: Ibulka 19.10.08, 16:27
                  no przeca mowie ze im wolniej tym ladniejsze rosna smile pokojowa i sucho w miare
                  • ibulka Re: Ibulka 21.10.08, 17:24
                    doobra, będziemy próbować! smile
        • wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 13:38
          bardzo duzo soli to jest wlasnie roztwor nasycony- kotula dobrze gada ze w
          cieplej- w cieplej roztwor wolniej sie wysyca niz w zimnej i wiecej soli mozna
          rozpuscic- wiec sol sie zacznie wytracac z samego faktu ze sie woda wychladza.
          Roztwor nasycony czyli tyle trzeba wsypac zeby lezalo na dnie i sie nie
          rozpuszczalo.
    • lukrecja34 Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:57
      kurczę-to albo ja za mało soli wsypałam albo za mało włochaty sznurek..oblepiony
      jest tylko patyk i sznurek na patyku i zero kryształów..stoi toto już ze 3
      tygodnie i nic..
      wielkie dzięki za radysmile
      • kagrami Jeszcze wracając do eksperymentu... 30.10.08, 13:01
        Własnie przeczytałam w książce "Pomysłowy Domromir uczy jak to działa", że
        mieszaninę trzeba odstawić na noc, rano roztwór będzie przezroczysty.
        "Uważaj, żeby nie poruszyć osadu z dna. Przelej go do szklanego słoika.
        Producenci dodają do soli sztuczne substancje, które mają ją utrzymać w stanie
        sypkim. Zlanie roztworu znad osadu umożliwi pozbycie się dodatków chemicznych."
    • agata781 Re: jak się robi eksperyment z solą? 04.11.08, 18:19
      Rozpuszczaj sól(podczas robienia roztworu)w ciepłej wodzie.Przyj\mie więcej soli
      niż w zimnej wodzie.Mi kiedyś udało się"zrobić"kryształki solne z pochłaniacza
      wilgoci(humi stop-czy jakos tak)Granulat po wpływem wilgoci się rozpuścił a że
      dość długo gpo nie wylewałam to na dnie zrobił się plaster-kryształ o grubości
      prawie 1 cm.Ale to chyba tylko przez przypadek się udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka