Dodaj do ulubionych

kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie

19.08.11, 11:12
Witajcie,
poszukuję osób które były w ostatnim czasie na kursie Tarota u W.Jóźwiaka.
Będę wdzięczny za podzielenie się refleksjami. Chciałbym poznać parę opinii. Będzie mi łatwiej podjąć decyzję czy wybrać się na ten kurs.
pozdrawiam
K
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie 19.08.11, 13:29
      Ogólnie Wojtek umie uczyć. Jest treściwy i ma, jakby to nazwać - szerokie spojrzenie. Do tego umie przekazywać swoją wiedzę. Ja się uczyłam u niego astrologii. Kiedyś Wojtek wprowadził na swoim zamkniętym astro-kursie internetowym nawy temat: "tarot". Wtedy akurat tematy astrologiczne zaczęły się jakoś wypalać, a tarot wszystkich zainteresował. Przyznaję, ze byłam zła z powodu wprowadzenia tego nowego tematu, bo nie lubię się rozpraszać. Ale forum tarotowe na jego kursie z czasem coraz bardziej mnie wciągało. Zaczęłam wyciągać "karty na dzień", przeczytałam jego książkę na temat tarota, później parę innych i naukę kontynuuję poprzez warsztaty na tym forum (one są w moim odczuciu najlepszym sposobem i nauki i pogłębiania umiejętności - ale należy nie bać się porażek).

Podsumowując - ogólnie wierzę, że Wojtek Jóźwiak dobrze prowadzi kursy tarotowe, chociaż na takim kursie nigdy nie byłam. WJ jest dobrym nauczycielem. To on zainteresował mnie tarotem. Osobiście uważam, że i tak najważniejsza jest własna aktywność, ale trzeba jakoś zacząć.

Jeżeli nic się nie zmieniło od czasu, gdy brałam udział w astro-kursie Wojtka, to WJ nie odwraca kart. Ja też długo nie odwracałam, ale obecnie odwracam, bo to dla mnie jest czytelniejsze.
      • sirk-sip Re: kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie 20.08.11, 10:25
        kita32 smile

dzięki serdeczne za inf.
        Pozwolę sobie o jeszcze jedno kilka pytań do Ciebie.

Czy WJ mocno odwołuje się do tarota i interpretacji Aleisteara Crowleya?
        Czy interpretacje i sposób pracy z Tarotem jaki uczy WJ mocno odbiega np. od tego co proponuje Chrzanowska, Banzhaf Hajo lub Antonowicz Wlazińska?
        Chodzi mi o to czy podejście WJ nie jest tak bardzo autorskie, że zupełnie odbiega od dotychczasowych.
        I ostatnie pytanie. Chodzi o internetowy kurs astrologii u WJ.
        Czy faktycznie można się nauczyć astrologii na tym kursie?

będę wdzięczny za odpowiedzi smile

pozdr
        K
        • kita32 Re: kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie 20.08.11, 12:16
          Mam wrażenie, że WJ nie trzyma się jednego źródła. Owszem, bywa, że odwołuje się do kart Crowleya i nawet zainteresował mnie na tyle, że kupiłam sobie tę talię, ale potem stwierdziłam, że lepiej odczuwam tradycyjne karty RW.

Nie potrafię odpowiedzieć, czy mocno odbiega od Chrzanowskiej i Włazińskiej, bo ich książek nie znam. Bardzo mi się podoba Droga Tarota B. Hajo ale nie pamiętam, czy WJ do niej się odwołuje.

Podejście WJ jest w moim odczuciu normalne, tzn bez aksjomatów że jakaś karta oznacza coś konkretnego, jest oparte na odwoływaniu się do symboli. Wojtek jest myślącym człowiekiem i to zawsze się czuje na jego wykładach. Jest nieufny w stosunku do "autorytetów" i tego co inni głoszą - ja mam podobnie smile i jestem nieufna również do tego co mówi Wojtek smile, ale doceniam jego talent do przekazywania wiedzy i umiejętność wywoływania zainteresowania jakimiś tematami.

> I ostatnie pytanie. Chodzi o internetowy kurs astrologii u WJ.
          > Czy faktycznie można się nauczyć astrologii na tym kursie?

Ja nauczyłam się dużo - tego co najważniejsze, ale nie wszystkiego. Zresztą już wolę tarot od astrologii i nie dokształcam się z astrologii - stawiam na rozwijanie intuicji w posługiwaniu się kartami tarota.
          • sirk-sip Re: kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie 21.08.11, 10:21
            Dziękuję serdecznie za inf.
            Może zapytam kart czy iść na kurs tarota do Wojtka smile

Tego co Dobre smile
            • kita32 Re: kurs Tarota u Wojciecha Jóźwiaka - opinie 21.08.11, 11:17
              No ale przecież dopiero chcesz się uczyć - i chcesz już polegać na swoich interpretacjach? Zgadzam się, jeżeli chce się wyrobić umiejętności, to trzeba dużo próbować, ale szczególnie na początku potrzebny jest dystans do swojego rozumienia odpowiedzi kart.

Jeszcze o jednym pomyślałam. Wejdź na stronę taraki:
              www.taraka.pl/
              (to internetowe czasopismo WJ),
              kliknij na "Tarot" w górnej belce:
              www.taraka.pl/spis.php?cat=6
              Trzecia pozycja od dołu w pierwszym zestawie, to książka WJ w wersji elektronicznej:
              Tarok/tarot. Pełny przegląd znaczeń kart.
              Klikasz na nią i wchodzisz:
              www.taraka.pl/tarok_wpro
              Jest tam opis ulubionego rozkładu Wojtka (chyba uniwersalnie stosuje tylko ten na 13 kart lub ten sam, ale skrócony) i pod spodem można kliknąć na poszczególne karty, aby przeczytać ich znaczenie.

Acha, dopiero teraz to zauważyłam - kiedyś ta książka była ogólnie dostępna, teraz dostępna jest w abonamencie. Abonament taraki nie jest wysoki - chyba 5 zł na miesiąc - podobnie jak drukowane miesięczniki ezoteryczne. Póki co, za darmo możesz wejść w różne wypowiedzi na forach i zorientować się, czy odpowiada Ci klimat i sposób podejścia do różnych tematów.
    • l-witch-l Nie.... 14.02.12, 23:01
      Kompletnie zle interpretuje tarot, troche lepiej mu idzie Astrologia, ale tylko troche.....Tarot to karty bardzo prywatne, ktorych nalezy sie uczyc interpretowac osobiscie na podstawie intuicyjnych poszukiwan i dociekan. Gdy wrozysz z kart Tarot, to prowadzisz dialog z twoim wewnetrznym glosem-intuicja. Karta wtedy jest tu jedynie elementem wspomagajacym intuicje, widzenie spraw. Pomocne moga okazac sie informacje wyczytane z Tarota klasycznego. Kazda jedna karta ma wiele znaczen, ktore ty musisz umiec nauczyc sie wyczuwac interpretowac i nadac im twoj wlasny sens.
      Powiem ci tylko jedno na koniec, tarot nigdy mnie nie zawiodl...Ani Astrologia.
      • kita32 Re: Nie.... 14.02.12, 23:46
        > Kompletnie zle interpretuje tarot, troche lepiej mu idzie Astrologia, ale tylko
        > troche.....

......Nie przesadzaj I-witch-I. Każdemu zdarzają się lepsze lub gorsze okresy. Może masz jakieś doświadczenie z gorszym okresem Wojtka Jóźwiaka? Nie wiem jakie masz doświadczenia związane z naukami WJ. Ja mam dość dobre. Np. jego analizy oparte na cyklu Saturna uważam za fantastyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka