Dodaj do ulubionych

Mag + Diabeł

01.05.17, 15:37
Witajcie! O Tarocie jest opustoszałym miejscem, ale dobrym, by zapisać swoje refleksje, do czego zachęcam też innych zainteresowanych tematem. W gąszczu próśb o wróżbę, jest na gazeta.pl sporo cennych informacji dla zainteresowanych Tarotem: wiele wypowiedzi powoduje u mnie efekt istnej Eureki, ale są też takie, które wywołują moje głębokie zdziwienie i jak w życiu realnym: każdy musi sam oddzielić to, co dla niego jest ziarnem, a co niekoniecznie.
Mnie zaskoczyły niektóre spojrzenia na niebezpieczną parę Maga i Diabła - wielu widzi Maga jako kogoś, kto ma w rękawie 4 asy i od niego zależy, co z nimi zrobi; nie cofa się przed manipulacją, by osiągnąć swój cel, a wynik wcale nie musi być (w dłuższej perspektywie) ani dla niego samego, ani otoczenia, czymś dobrym. To jedynka, więc czyni swoją wolę, na swoim celu jest skupiony. Jednak są też głosy, które przedstawiają Maga jako mędrca, geniusza i też w tym coś jest - jeden nazwie to sprytem, przebiegłością, a inny pochwali poziom IQ, bo od geniusza do szaleńca niedaleko.
Drugie moje zdziwienie, to głos, że Diabeł, to żadne ograniczenia, a wręcz przeciwnie, rozwój. Pomyślałam sobie WTF? Co z krótkim łańcuchem, na którym trzyma spętanego nim (wedle jego własnej niestety woli), człowieka... Pomyślałam nad tym chwilę i też mam pewne skojarzenie: opisywanie karty Diabła, jako żadne tam ograniczenia, a rozwój, potrafi chyba tylko Mag, bo przedstawianie nam czerni, jako bieli (lub odwrotnie), to domena Kuglarza. Podsuma tego duetu (I + XV), to Wieża - energia Wieży jest w stanie uwolnić z diabelskiej energii, co nie znaczy, że nie można sobie zaraz potem spowrotem zarzucić obrożę na szyję.
Masz podobne, lub całkowicie inne zdanie? Nie wahaj się go wyrazić smile
Obserwuj wątek
    • czlapekk Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 21:10
      "Masz podobne, lub całkowicie inne zdanie? Nie wahaj się go wyrazić"
      Jezuuuuu... jak ty namawiaszsmile Niech zgadne- to opis autorki tego watku? niezle sie rozgosciłas APREPOPE.
    • donbas Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 21:47
      Ja króciótko. Generalnie i co do zasady to się zgadzam. Ale dodam, że co do ograniczeń to zależy jak się patrzy na Diabła i w jakim rozkładzie. Jeśli wychodzisz w Diable na pytanie np. "Co przeszkadza" ( mniejsza o zakres) to jednak Diabeł może świadczyć o ograniczeniach. Siedzisz sobie w tej klatce ( CM tarot snów) a klatka przecież otwarta. Sama sobie narzucasz ograniczenia, siedzisz w schematach a świat czeka i stoi otworem Wystarczy wyjść. Odrzucić wszystko to co cię ogranicza i rozejrzeć się wokół. Klatka otwarta. Ale jeśli się boisz to tkwisz w tym Diable.
    • ezogracja Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 22:15
      Witaj, CZLAPEKK..

Tak, ten cytat jest mojego autorstwa, ale nie sądzę, by mnie opisywał, bo mnie nie trzeba namawiać do wyrażania własnego zdania, co uczyniłam... Fajnie, że udało się mi namówić Cię do zabrania głosu w moim wątku - masz coś do dodania w temacie?
    • ezogracja Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 22:32
      Zgadzam się Donbas, też się mi tak sprawdza XV Diabeł w rozkładach i takie też są moje poglądy już całkiem poza kwestiami związanymi z jakimikolwiek kartami i o tym aspekcie wspomniałam w 1. poście: (....) "co nie znaczy, że nie można sobie zaraz potem spowrotem zarzucić obrożę na szyję."

Też uważam, że delikwent z własnego wyboru utkwił w tej klatce, która jest przedstawiona na Twojej karcie - przyznam szczerze, nigdy nie oglądałam tej talii, ale zaraz zerknę w necie, bo to ciekawa scenka, bardzo dosłowna i nie pozostawia złudzeń - o ile oczywiście nie chce się w nich zwyczajnie tkwić...jasne.
    • ezogracja Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 23:03
      Jeszcze w kontekście tego strachu, o którym wspomniała Donbas - sprawdzało się w mojej skromnej praktyce nie tylko i wyłącznie w kontekście niewoli "dobrowolnej", czy uzależnienia od czegoś, lub kogoś, a zwyczajnie strachu np. przed osobą, o której się wie, że może nas zniewolić, jest nieobliczalna, niebezpieczna. Czasem może pokazywać strach, np. przed miłością, zaangażowaniem i tym podobne. Wypływać to może np. ze złych doświadczeń (nie przepracowanych?), stąd może skojarzenia z karmą właśnie.

Lubię talię "Świetlista Siła Aniołów", do której dołączona jest świetna książka, gdzie poza rewelacyjnymi opisami zastępów Dobroczynnych Aniołów, są też opisy aniołów mroku, a te informacje można częściowo przełożyć też na ten tarotowy XV. Wielki Arkan.

Czasem to zwyczajnie pokrzyżowanie planów, bo "diabeł nakrył ogonem", a wiadomo, że jak się "człowiek śpieszy, to się diabeł cieszy", ale to już takie szczególiki, bo to już się nie tyczy konkretnie pary kart Mag + Diabeł.
    • czlapekk Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 23:18
      twoim zdaniem to forum jest opustoszalym miejscem? big_grin W zwiazku z tym postanowilas tu się zadomowic pod nieznanym nickiem, a twoj pociag do maga i diabla jest zwyklym przypadkiem i nie ma to nic wspolnego z twoim .... ups, pardon, z toba?
      Nic tak nie dowartosciowuje jak pisanie o sobie..wink
      • ezogracja Re: Mag + Diabeł 19.05.17, 23:53
        Tak, to od dawna jest opustoszałe miejsce, ale może to nie taka znowu wada. Na codzień udzielam się w miejscu nieopustoszałym, ale tamto mogą czytać wyłącznie zarejestrowani, a tu nawet Ci, którzy nigdy nie napiszą tu choćby jednego postu, więc może być to inny rodzaj publiczności.

Nie czuję żadnego pociągu do tych kart, wręcz przeciwnie - dziwi mnie za to nieskrywany pociąg innych do tego tandemu - może kwestia gustu i faktycznie nie ma co dyskutować...

Nie widzę oczywiście niczego złego w pisaniu pod "nieznanym nickiem", choć ja osobiście bym się nie obawiała wypowiadać swojego zdania pod jednym i tym samym - ban Ci przecież nie uniemożliwia swobodnego pisania pod "znanym nickiem", ale jak tam sobie chcesz, byle na temat, bo jednak nie ja jestem tematem forum "O Tarocie"... smile
        • czlapekk Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 00:32
          Aprepope nie zwalaj winy na innych, na pewno nie dostalas bana, bo dzialasz ostroznie. Podaj adres, gdzie to sie rejestrujesz, żeby uniknąc znajomych, a na pewno nie bedzie już tak anonimowo. Nawet nie chce mi sie komentowac, bo ty powiedzialas juz wszystko. Dzieki. jestes naprawde niezla, mozna powiedziec, ze sama sie zdemaskowalas. I fajnie, oszczedzilas innym pracy.
          • ezogracja Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 11:25
            Myślę, że inni mają jednak ważniejsze rzeczy do roboty... Szkoda, że się tak roz..pisałaś, ale nie w temacie, choć w sumie, to ten wątek powstał w oparciu o wypowiedź niejakiej Rozsypanej (znasz) na temat Maga i Diabła, więc przepraszam, że o tym nie wspomniałam w 1. poście, ale jesteś i o tym przypominasz, więc dzięki big_grin

Jeśli masz jakieś kolejne refleksje na temat tych dwóch kart, to się, że się tak wyrażę, nie krępuj wink
            • czlapekk Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 12:38
              Nie obchodzi mnie lista osob ktorym podpadlas. Wydeptuje tylko sciezke do ciebie, ale rąk sobie brudzic nie zamierzam.
            • rrozsypana80 Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 13:39
              Apre no coz moge Cie zapewnic, ze ja nie mam innych nickow. Wszystko pisze pod swoim, wiec Czlapekk to nie ja i nie mam bladego pojecia kim jest Czlapek. Nawet wiecej nie jestem tym specjalnie zainteresowana.
              Nie szukam Twoich drog natomiast Ty z uporem maniaka wchodzisz wciaz w moje. Dziwne przyciaganie, ktore w mojej skromnej ocenie nie jest zdrowym objawem. Masz ze mna jakis problem widze.
              Czlapekk kimkolwiek jestes nie sadzisz, ze sciganie Apre czyni Cie podobna do Niej?

Ps. Mag to geniusz Apre. Wie swoje pomimo, ze inni wiedza co innego. Einstein, Kopernik... to Mag. Mag to ten, ktory nie wie, ze czegos sie nie da.
              Mag to nie Diabel. Diabel to nie Mag.

• ezogracja Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 14:23
                Mag ma świadomość, ale może brak mu jeszcze tego głębszego wymiaru duchowego reprezentowanego przez Kapłankę, która reprezentuje podświadomość?

Myślę, że to nie tylko najwięksi geniusze tego świata, bo genialny może być i gracz w pokera. Mogą to być np. manipulatorzy w romansie, relacji, biznesie, a już szczególnie obok karty Diabła....
                • rrozsypana80 Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 15:05
                  Tylko, ze Mag nie dziala w zlej wierze.
                  • ezogracja Re: Mag + Diabeł 20.05.17, 15:16
                    Mag + Diabeł, to nie jest działanie w dobrej wierze, prawda? Nie wiem szanowna rrozsypana80 czemu bijesz Magowi te niskie pokłony i czemu lekceważysz wydźwięk karty Diabła, ale w sumie nie muszę tego wiedzieć big_grin
        • majeranek92 Re: Mag + Diabeł 21.05.17, 18:10
          Ooooo Aprepope! Ty to pewno masz bana wszedzie juz. Tam gdzie stapa Aprepope wszystko obraca sie w zgliszcza. Twe drugie imie to Zamet Aprepope!
          Ucztababette pieknie o tobie napisala Diaaaaablicooo!
    • ezogracja Re: Mag + Diabeł 24.05.17, 14:36
      Przykład nt. tych 2 kart, zainspirowany postem z forum TP, umieszczam wreszcie w odpowiednim wątku, droga RRozsypana/czlapeKK: Człowiek, który pożałował kontaktów, został zaszantażowany, że dowie się żona, będzie mieć namieszane w środowisku zawodowym i był zmuszony wrócić do układu (uwolnienie w karcie XVI Wieża), a więc: niecny szantaż, brudna manipulacja, działania poniżej pasa, dążenie do celu "po trupach", destrukcyjny romans itp.
      Dostałam od ciebie "propozycję nie do odrzucenia", wybrałam, nie żałuję smile Ostatni zgasi światło
      • rrozsypana80 Re: Mag + Diabeł 24.05.17, 20:29
        Chcesz sobie wierzyc w tego Diabla z Magiem prosze bardzo. Co wybralas jest Twoim problemem. A teraz mozesz juz przestac mnie nekac? Dziekuje bardzo
      • czlapekk Re: Mag + Diabeł 24.05.17, 23:01
        Aprepope myslenie jest trudne, ciezkie i przegrzewaja sie zwoje mozgowe ale skoro innym sie udaje to moze dasz rade.
    • camaretto Re: Mag + Diabeł 29.07.17, 15:55
      Taaa, Mag jest narysowany jako czarne - białe, ktoś wchodzący w świat magii. Głupi/ inteligent.
      Jednak w 15 Arkanie Głupiec dał się "pociągnąć pokusie", myślom samobójczym, albo seksmistrzowi - i albo sam staje się seksmistrzem bez duszy, albo czasami lubiane ciemnej magii Mordoru czy jakto bądź, i znany diabełek z pudełka, ale wciąż niebezpieczny. Niebezpieczeństwo zabrnięcia w ślepą uliczkę. A mag lubi brnąć w uliczki, również ciemne. Jako że mag to aktywność, Kapłanka biermość. Męski/ żeński element. Yin/yang. Magia okazuje niszcząca, maska nie jest sympatyczna (film "Maska") - chce np. władzy nad światem. Kajetan zabija, ulegając psychotycznym demonom, chciał władzy nad światem. Najpierw o tym tylko pisał (chory umysłowo Mag) , ale w końcu Diabeł bierze górę.
      To takie właśnie sprawy, po to wymyślono Tarota i jasne i ciemne karty - a mądrość wieków sprawdziła ich symbolikę, archetypy.
      • camaretto Re: Mag + Diabeł 29.07.17, 15:58
        Ale błędów i literówek nawsadzałam, czytać się tego nie da. Przepraszam, ale nie mam czasu poprawiać. Spróbujcie to jakoś rozkodować.please.

Cam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka