Dodaj do ulubionych

79 karta Tarota

02.07.07, 22:49
A tak sobie ostatnio rozmyślałam i ciekawa jestem też Waszych opinii.
Czy Tarot jawi się Wam jako doskonałość skończona?
Czy uważacie że jest tak idealnie przemyślamy i zaplanowany że własciwie
niczego mu już nie brakuje... jakiejś karty, motywu..? smile
A gdybyście mogły dodać jeszcze 1 kartę do obecnego Tarota...?
Co by to była za karta? smile

Czasem mam takie przeczucie że czegoś tam mi jeszcze brak, oczywiście ktoś
może powiedzieć że to wynika jedynie z braku mojej własnej wiedzy nt. tarota
itd.. smile

Poza tym ostatnio trochę zmęczył mnie Tarot, dostałam fajną książkę o Runach
i poczułam potrzebę aby do nich wrócić, a Tarot wydał mi się taki lekko
zasadniczy, i .. "męski" smile)
Może powinnam sprawić sobie jakąś bardziej kobiecą talię... sama nie wiem ale
czuję że czegos mi tam brak! smile
Może jakis kryzys przechodzę..?? smile
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: 79 karta Tarota 03.07.07, 00:57
      promyczka2 napisała:

> A tak sobie ostatnio rozmyślałam i ciekawa jestem też Waszych opinii.
      > Czy Tarot jawi się Wam jako doskonałość skończona?
      > Czy uważacie że jest tak idealnie przemyślamy i zaplanowany że własciwie
      > niczego mu już nie brakuje... jakiejś karty, motywu..? smile
      > A gdybyście mogły dodać jeszcze 1 kartę do obecnego Tarota...?
      > Co by to była za karta? smile

Zawsze jest blank - mozna nadac mu dowolna postac i imie, choc przyznam
      szczerze, ze zaczelam sie nad tym zastanawiac dopiero po Twoim poscie...

Chyba jednak 78 kart mi starcza. Zwlaszcza po ostatniej mojej przygodzie - w
      jednej z nowszych, ale juz najbardziej ukochanych talii zginely mi podczas
      wyjazdu dwie karty... I to dosc dziwne karty, dodam. Byl wielki placz, dopoki
      sie nie znalazly spokojnie w domu, a ja uszczesliwiona nie wlozylam wszystkich
      78 do woreczka. 78 to liczba, ktora bardzo lubie smile)))

> Poza tym ostatnio trochę zmęczył mnie Tarot, dostałam fajną książkę o Runach
      > i poczułam potrzebę aby do nich wrócić, a Tarot wydał mi się taki lekko
      > zasadniczy, i .. "męski" smile)
      > Może powinnam sprawić sobie jakąś bardziej kobiecą talię... sama nie wiem ale
      > czuję że czegos mi tam brak! smile

A pewnie - nic tak dobrze nie robi na male i wieksze dolki wszelkiego rodzaju,
      jak nowa talia - akurat kobiecych jest mnostwo, na pewno znajdziesz cos dla
      Ciebie, a jesli nawet nie, to z samego ogladania jest ocean przyjemnosci i
      inspiracji smile)

> Może jakis kryzys przechodzę..?? smile

Okres tworczego niepokoju to lepsza nazwa big_grin
      • rawita7 Re: 79 karta Tarota 03.07.07, 11:08
        dla mnie jest skończoną całością smile
    • dori7 Re: 79 karta Tarota 09.07.07, 00:20
      To teraz bede bic sie w piersi smile)

Tak sie chwalilam, ze 78 kart starcza mi do szczescia, a tymczasem wroze
      ostatnio talia, w ktorej mam wlasnie 79 kart! Mam edycje limitowana
      Wiktorianskiego Tarota Romantycznego, w ktorej sa dwie karty Kochankow. Obie sa
      piekne i obie tez przedstawiaja zakochana w sobie pare, ale roznia sie nieco od
      siebie: klasyczna wersja przedstawia milosc bardziej romantyczna, a druga
      (bonusowa do zlotego wydania) - erotyczna. I oczywiscie nie moglam zdecydowac,
      ktora bardziej mi si epodoba, wiec zostawilam w talii obie i wroze teraz talia z
      dwoma kartami Kochankow. Sprawdza sie znakomicie! Sama bym tej dodatkowej 79
      karty nie szukala, ale skoro sama do mnie przyszla, to musze z niej zrobic
      uzytek smile)
      • iokepine Re: 79 karta Tarota 09.07.07, 12:43
        Ja w swojej talii, jaką rysuję, dołączę 79 kartęsmile Uważam, że Głupiec
        potrzebuje parywink - w zwykłych kartach są zawsze dwa Jockery-Trickstery, więc
        czemu nie tu?

Doszłam do tego po obejrzeniu dodatkowej karty w Baśniowym Tarocie, h\gdzie
        jest namalowany przepiekny, wziety prosto ze sredniowiecznego gobelinu bajkowy
        paw smile
        • coill Re: 79 karta Tarota 14.07.07, 03:01
          iokepine napisała:

> Ja w swojej talii, jaką rysuję, dołączę 79 kartęsmile Uważam, że Głupiec
          > potrzebuje parywink - w zwykłych kartach są zawsze dwa Jockery-Trickstery, więc
          > czemu nie tu?
          >
          > Doszłam do tego po obejrzeniu dodatkowej karty w Baśniowym Tarocie, h\gdzie
          > jest namalowany przepiekny, wziety prosto ze sredniowiecznego gobelinu bajkowy
          > paw smile
          >
          >
          >

DOBRE!!!!!!!!!!!
          Kto to będzie, "idiotka"??
          smile Bo ja bym zrobila zenską istote głupcasuspicious
    • lezbobimbo Re: 79 tysiecy kart ;) 12.07.07, 22:33
      Najwczesniejsze z zachowanych talii Tarota miewaly ilosc nieco dowolna, czasem
      zalezna nie tylko od inwencji artysty, który je malowal, ale tez od ilosci
      symboli milych dworowi, dla którego talie byly malowane wink
      Ilosc, wyglad i niektóre symbole zalezaly tez od regionu, w którym grano.
      Niektóre talie mialy tylko 16 WA, jedna florencka zawierala w calosci 96 kart
      (dodatkowo do WA symbole astrologiczne i zywiolów), a jedna talia, której nazwy
      nie pamietam, miala rozszerzone dwory! Oprócz calej reszty zawierala mianowicie
      2 paziów/waletów obu plci i takze dwie plcie rycerzy! Czyli byly tez
      rycerki! smile)))))

Tarot nie jest raczej wartoscia stala i zalenie od inwencji i stylu dywinacji,
      mozna sobie domalowac/odjac karty jak sie chce i jakich potrzebuje smile
      (niektóre "zwykle" dzisiejsze talie do gry tez posiadaja dwa rózne jokery..)
    • promyczka2 Re: 79 karta Tarota 14.07.07, 10:23
      No w każdym razie ostatnio doszłam do wniosku że naprawdę dobrze dogadałabym
      się jedynie z moją własną talią, dosyć konkretnie zmodyfikowaną w porównaniu do
      Tarota. Na razie mam w głowie pojedyńcze karty, może kiedyś wreszcie kopne się
      w tyłek i zrobie sobie tę talię wink

Brakuje mi w Tarocie kilku "opisów" stanów ducha, sytuacji, relacji
      międzyludzkich.. mozna je tylko domniemać po odpowiednim zestawieniu kart.
      No i czasem wydaje mi się że Tarot naprawdę ułomnie ukazuje zawiłości duszy
      kobiecej.. smile)

Dla mnie dobrym przykładem braków w komunikacji z Tarotem jest np.karta dnia.
      Czasem na prawdę to co pokazuje tarot jest jakoś zaskakujaco zawile powiązane z
      tym co sie faktycznie stało i musiałabym po prostu być jasnowidzem żeby wpaść
      że to będzie To a nie 20 innych mozliwości wink
      Myślę że moja talia powinna wspaniale ze mną i tylko ze mna rozmawiać tak zebym
      nie musiała robić z siebie króliczka doświadczalnego wyciagając np. kartę dnia.
      Co ciekawe ogladajac autorskie talie kart innych ludzi widziałam tam karty na
      które sama wcale bym nie wpadła, a tej osobie własnie te karty były niezbędne smile

Ps: Ciekawe ile kosztowałoby wydrukowanie sobie własnej talii, tak zeby szybko
      się nie zniszczyla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka