kita32
10.03.08, 08:18
Zaproponuję coś na odmianę.
Pytanie Canady wymagało dość dużego rozkładu, aby opisać odpowiedzieć – a na ten warsztat wystarczy „wpaść” na jedno hasło, chociaż opis też może wyjaśnić zagadkę.
Pytanie Canady miało charakter podróżniczy – a tu będzie o czymś, co właśnie uparcie tkwi w jednym miejscu.
Pytanie: dlaczego nie mogę przestawić akwarium w lepsze dla niego miejsce – bliżej światła słonecznego?
Aby lepiej wprowadzić w nastrój związany z pytaniem opowiem trochę o sytuacji. Kiedyś mieliśmy kilka akwariów, duże (180 litrów), średnie i małe. Zaczęliśmy wpatrywać się w rybki jakieś dwadzieścia kilka lat temu. Ale z czasem fascynacja rybkami zaczęła nam mijać, rybki i akwaria zaczęliśmy rozdawać... Zostało jedno (średniej wielkości) akwarium z 20-letnim trzciniakiem (ma już ponad 30 cm), z kilkunastoletnim sumem i dwójką samic pawich oczek (samce byłyby zaraz zjedzone przez trzciniaka), które tam kiedyś zawędrowały przeniesione pomyłkowo z innego akwarium – gdy karmiłam rybki rozmrożonymi ochotkami.
Kiedyś, to samo akwarium z tym samym trzciniakiem i sumem, chociaż bez pawich oczek, było w dobrze widocznym miejscu, blisko okna, z pięknymi zielonymi roślinami wewnątrz.
A teraz to akwarium już od około 7 lat jest w takim mało oświetlonym miejscu. Rybki to przeżyły, ale rośliny nie. Zginęły te co były, żadne inne – dosadzane i dokładane - nie uchowały się.
Chciałabym przenieść to akwarium w inne, bardziej słoneczne miejsce. Ale nie mogę! Dlaczego?