Dodaj do ulubionych

Sprawiedliwosc a kupno samochodu

04.09.08, 22:08
Moj samochod sie rozwalil, zepsute sprzeglo. Trzeba kupic nowy , bo
samochod jest niezbedny do pracy.Poniewaz to sie wiaze z wzieciem na
niego kredytu to powazna sprawa. Wybralam w komisie peguota i
zadalam pytanie: czy moj peguot bedzie mi sluzyl dlugo? Wyciagnelam
Sprawiedliwosc w pozycji prostej. Uznalam to za odpowiedz pozytywna.
Na drugi dzien zadzwonili do mnie z komisu, ze doszla do nich nowa
dokumentacja z ktorej wynika, ze samochod nie jest tak dobry jak sie
wydawalo, ma ukryte wady i mi go nie sprzedadza. Po paru dniach
zaoferowano mi opla, jutro mam go odebrac. Jak to ma sie do
Sprawiedliwosci? Czy opel bedzie dobra inwestycja? Ja interpretuje,
ze ludzie z komisu byli profesjonalistami i dzialali zgodnie z
prawem i faktycznie wyszly na wierzch rzeczy wczesniej ukryte
(zawiazane oczy Sprawiedliwosci?)Co z moim nowym oplem?
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 05.09.08, 11:00
      Myślę, że karta Sprawiedliwość zapowiedziała, że stanie się to co się stało - uczciwa firma wycofała peugota ze sprzedaży lub obniżyła jego cenę.

Sprawiedliwość nie musi wcale oznaczać uczciwej firmy, ale w tym wypadku chyba taką oznacza. Ale nie wiem. Mam pewne, może jednostronne, doświadczenie z tą kartą. Przed zakupem na allegro używanego maka (komputera firmy mackintosh) córka spytała mnie o firmę, która je sprzedawała. Wyszła mi Sprawiedliwość. Powiedziałam jej, że może kupić u nich wypatrzonego laptopa (o pasujących do jej potrzeb parametrach) - firma jest uczciwa.
      Okazało się, że dostała rzęcha, który ledwo się włączał i absolutnie nie nadawał się do jej pracy. Chciała natychmiast go oddać. I tu się okazało, co oznaczała Sprawiedliwość w mojej wróżbie... Właściciel firmy był doskonale obeznanym z prawem cwaniakiem, ale wprowadzał moją córkę w błąd mówiąc o przepisach, które nie istniały. Gdy córka powiedziała, że zgłosi sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta, to odpowiedział, że pani Rzecznik jest jego narzeczoną. Córka zadzwoniła do Rzecznika w innym mieście (w swoim nie próbowała) i dowiedziała się jakie przepisy ją chronią. W końcu po miesiącu lub 2-ch odzyskała wpłaconą kwotę minus 100 zł kosztów manipulacyjnych i minus koszty telefonów komórkowych, które przekroczyły normalną kwotę co miesięcznych wydatków o 100 - 150 zł.

W przypadku tamtej warszawsko-bydgoskiej firmy sprowadzającej używane laptopy Sprawiedliwość zapowiadała odwoływanie się do przepisów prawa, pomocy prawników i jednocześnie świetne obeznanie z prawem właściciela firmy.

Co do drugiego pytania, Andgle, to pytasz o Opla, ale nie wyciągnęłaś żadnej karty na to pytanie.
    • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 05.09.08, 12:32
      Sprawiedliwosc tzn. ze NIE MA MIEJSCA NA ZAUFANIE:
      www.taraka.pl/index.php?id=wa08.htm
      Andgie, to jest swietny patent handlowy przeciez, udaja uczciwych, bo 'znalezli usterke' (czemu dotad jej nie wykryli??), a oferuja nie wiadomo co.
      Jak mozna zamiast Peugeota oferowac Opla?
      To inny silnik, inny klimat w ogole. Nie bierz!
      Niech szukaja innego Peugeota, tak im powiedz.
      I pozastanawiaj sie, i wez rzeczoznawce.

Kita ma racje, postaw karty, no bo skad niby coos ma byc wiadmo. Ja bym nie ufala.

I pomysl nad jakims szczegolowszym rozkladem. Jak na koniecznosc kredytu to troche oszczednie wrozylastongue_out

A powiedz jeszcze, czemu zepssute sprzeglo dyskwalifikuje ci samochod? Sprzeglo to czesc jak kazda innna, napraw! Wyjdzie taniej i bezpieczniej, niz kredyt na samochhod z niezbyt uczciwego komisu. Powodzenia.
      • kita32 Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 05.09.08, 16:05
        No właśnie, Romy. Wtedy, gdy wróżyłam córce nie miałam tej świadomości.

Podaję wybrany cytat z zalinkowanej przez Ciebie strony:

W odpowiedziach na wiele pytań, karta Sprawiedliwość ma znaczenie bardzo dosłowne: zapowiada, że spór znajdzie swój finał przed sądem, że nie pomogą prywatne ustalenia i trzeba będzie się odwołać do autorytetu władzy i urzędu. Przy małżeńskich nieporozumieniach często oznacza po prostu... rozwód, a parze "chodzących ze sobą" może zapowiadać małżeństwo.
        • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 05.09.08, 19:42
          Mnie sie tez dlugo wydawala taka dobra karta, w tym naiwnym rozumieniu, ze 'na
          swiecie jest porzadek'. Tymczasem zawsze sie okazywalo, ze ona wskazuje raczej
          bezduszny "wymiar sprawiedliwosci", sztywne struktury, absolutny odhumanizowany
          legalizm. Prawo przyczyny i skutku /nie nauczysz sie - nie zdasz/.
          A poza tym jakby ucielesniala rozdzwiek miedzy prawem i sprawiedliwoscia.
          I uciecie (mieczem) naiwnego chcenia.

W tych dwoch przypadkach: Allegro i komis, zwroccie uwage, to sa rynki
          funkcjonujace na granicy legalnosci, a czesto przymykajace oczy na dzialania
          jawnie nielegalnie: transakcje bez podatkow, produkty z zatajaniem wad, umowy z
          niebraniem odpowiedzilalnosci przez nikogo...
          To wszystko, co w zyciu jest biurokracja i co Allegro w swojej istocie i
          zalozeniu chcialo obejsc, tu sie okazalo pulapka. Tak jakby karta Sprawiedliwosc
          mowila, ze biurokracja moze i jest bezduszna (Temida z waga i mieczem, oczy
          zasloniete), ale dlatego dziala.

Nie wiem, czy mozna uproscic, ze Sprawiedliwosc wskazuje na urzednikow, ale
          czesto sa oni egzemplifikacja tej karty, wladza wykonawcza ducha tej karty. A
          zarazem ostrzezeniem, ze tam gdzie chcemmy isc na skroty - spotka nas kara /w
          rozumieniu prawa skodyfikowanego i moralnego/.
      • rena65 Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 07.09.08, 18:43
        sory romy
        ale
        nie kupuje się samochodów na F
        Fiatów ..Fordów i ..Francuskich smile
        ja jakoś lubię Sprawiedliwość ..wszak za wszystko trzeba zawsze zapłacić, nawet
        za naszą nieznajomość tematu "jak się nie wywrucis ..to "
        pozdrawiam serdecznie
        • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 07.09.08, 21:39

> nie kupuje się samochodów na F

hhehehsmile sobie zapamietamwink
    • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 06.09.08, 20:26
      Hej, zadalas pytanie i sobie poszlas...
      • kita32 Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 06.09.08, 20:45
        > Hej, zadalas pytanie i sobie poszlas...

.....Ta osoba, która rozpoczęła wątek poszła sobie i nie skorzystała z dyskusji, ale ja skorzystałam z Twojej odpowiedzi wink

W tych dniach w pytaniu o wybór szkoły dla pewnego dziecka dyslektycznego znowu wyszła mi ta karta - "Sprawiedliwość" (na pytanie o naukę na początku roku). I już, dzięki Twoim uwagom, Romy, o tej karcie, zorientowałam się, że w tej szkole nie miałby żadnych ulg z powodu dyslektyczności. Dalsze karty (6 Mieczy) skojarzyły mi się z uciekaniem od nauki, a na koniec roku (7 Monet) nie dostałby promocji do następnej klasy... Tę szkołę im odradziłam.
        • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 06.09.08, 20:55
          > , ale ja skorzystałam

smile))
          • andgie Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 06.09.08, 23:47
            Nie poszlam sobie, nie poszlam, ukladalam tarota : )
            Nie tylko sprzeglo poszlo, samochod nawalal od dawna, byl stary i
            wiedzialam, ze dlugo nie pociagnie. Chodzilo mi o cos ekonomicznego,
            taniego w utrzymaniu, nie o konkretna marke. Wczoraj odebralam auto.
            Ulozylam uklad Jozwiaka "Jak bedzie sluzyl opel?"
            1. Papiez 2. 7monet 3.Krolowa mieczy 4. Krolowa kijow 5. Kaplanka 6.
            4 monet.
            1 Karta glowna. Papiez : dobra karta, choc odnoislam wrazenie, ze
            tarot zacheca mnie do uzywania samochodu tylko do pracy (taki byl
            cel), gdy tylko to mozliwe poprzestac na komunikacji publicznej.
            2. Zagrozenia :7 monet. Hmm... Nieznajomosc przepisow? Zacheta do
            dodatkowego ubezpieczenia? Mam juz wszystkie mozliwe.
            3. Jak postapic? Krolowa mieczy. Jozwiak pisze "Zadbaj o reklame".
            Nie wiem jak to interpretowac. Moze po prostu dbac o ladny wyglad
            samochodu, serwisowac?
            4. Wplyw przeszlosci. Krolowa kijow. Chyba naduzywalam poprzedniego
            samochodu.
            5.Partnerzy . Kaplanka. O jakich partnerow chodzi? Czy o komis czy
            mojego wlasnego partnera? Tez bedzie uzywal samochodu."Nawet jesli
            swoich patnerow nie rozumiesz, mozesz im zaufac". To dobrze.
            6. Najblizsza przyszlosc. 4 monety.Bardzo korzystna karta dla
            wszelkich inwestycji. Mnie sie skojarzyly cztery monety z czterema
            kolkami. Moze po prostu opel bedzie sie krecil... : )
            Poprzestalam na 6 kartach. Wrozba wydaje mi sie optymistyczna. Co wy
            na to?
            • romy_sznajder Re: Sprawiedliwosc a kupno samochodu 07.09.08, 21:47
              dobry rozklad.
              7monet, moze tez jakies usterki drobne, ale Papiez to wyynagradza, dobrze sie
              bedziesz rozumiala z oplem. jak z czlowiekiem, on papiez, Ty papessawink
              krolowa mieczy, no mysle ze tak, za mocno eksploatowalas i zbyt zadaniowo
              traktowalas popprzedni samochod, Kij - drazek dzwigni skrzyni biegow /sprzeglo
              sprzega ja z silnikiem/? chyba chodzi o te dzwignie.
              4 monet kojarzy mi sie podobnie, cztery kolka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka