Dodaj do ulubionych

KASA MIESZKANIOWA PEKAO SA

05.06.03, 15:47
Posiadam KM w PEKAO SA. Oszczedzanie koncze w maju 2004.

Jak wyglada sprawa wplat wiekszych niz w umowie.

Np. w umowie mam 250 pln... tyle wplacam miesiecznie... i np. tuz przed
koncem oszczedzania.. wplacam np 5000 pln.....

Interesuje mnie punkt widzenia US - czy takie cos zostanie zaliczone i bedzie
umozliwialo... odliczenia ?
Obserwuj wątek
    • atyde Re: KASA MIESZKANIOWA PEKAO SA 09.06.03, 10:14
      Witaj, co do punktu widzenia US to sie nie wypowiem, bo nim nie jestem. Ale po
      pierwsze, zeby w ogole odliczac musisz dokonywac wplat zgodnie z odrebnymi
      przepisami. Czyli ta ustawa, ktora reguluje KM (cos o wspieraniu budownictwa
      mieszkaniowego) i sama umowa z KM. Ale watpie, zeby KM zaliczala Ci nadplaty
      (ponad ustalona rate) na biezace wplaty, raczej bedzie trzymac na przyszle.
      Jesli tak, to nie da rady sobie zwiekszyc w ten sposob wydatkow do odliczenia.
      Oczywiscie moim zdaniem.
      • zajac4 Re: KASA MIESZKANIOWA PEKAO SA 25.06.03, 11:05
        Jezeli sobie zwiekszysz wplate, aneksem do umowy o kase mieszkaniowa, napewno
        wszystko bedzie okej. Ale pamietaj ze aneks do umowy mozna podpisac 1/rok. W
        aneksie zawierasz nowa kwote jaka chcesz wplacac. Zmiany w kwotach wplacanych
        sa regulowane umowa kasy mieszkaniowej, mozna o ileś procent podnieś wpłaty w
        góre w stosunku do aktualnej kwoty, to samo dotyczy zmniejszenia kwoty.
        dokladnie nie pamietam tych wartosci ale sa okreslone w umowie ktora masz
        napewno w domu. Jezeli masz jakies wolne pieniadze proponuje podzielic ta
        kwote na 12 miesiecy, podpisac zwiekszenie wplat aneksem o aktualna kwota +
        (dysponowana wolna gotowka/12) i tak wplacac przez rok. Jest drugie rozwiazanie
        np. pod koniec listopada br. podpisac aneks zwiekszajacy na maksa wplate
        (strzelam z pamieci, zwiekszyc chyba mozna maks o 2,5 raza wiecej anizeli
        wplacasz dotad), a w styczniu zjechac kolejnym aneksem. Ale takie rozwiazanie
        nalezy bardzo dobrze przekalkulowac aby potem nie wyszlo ze przez kolejny rok
        musisz wplacac wiecej anizeli dotychczas, bo z tego co pamietam prog maks
        zwiekszania wplat jest wiekszy anizeli zmniejszania... lub na odrwrót...

pozdro
        • awk0 Re: KASA MIESZKANIOWA PEKAO SA 25.06.03, 16:34
          To jest tak ze sa odpowiednie progi i mozna zmieniac w zaleznosci od aktualnej
          kwoty. Problem jest taki ze w KM PEKAO SA ostatni aneks zmieniajacy kwote mozna
          podpisac na 7 miesiecy przed koncem oszczedzania. A ja koncze oszczedzanie w
          maju 2004. W umowie PEKAO SA nie ma nic o wplatach incydentalnych. Jedynie jest
          wzmianka ze z nadplaty sa pokrywane nastepne miesieczne kwoty. Czyli wychodzi
          na to ze nie mozna incydenatlnie wplacac 8-(

Tak to jest... jak sie nie ma gotowki to nie mozna naleznych 30% zarobic....
          moze warto wziasc kredyt... daje to dalej jakies 10-15% zysku 8-|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka