Dodaj do ulubionych

stale czy zmienne

22.07.03, 09:03
dzień dobry, mam pytanie, jaki jest bardzij opłacalny kredyt we frankach
szwajcarskich?: ze stalym oprocentowaniem czy ze zmiennym wg jakiegos liboru?
chcial bym wziac kredyt na 20 lat w chf i boje sie ze za pare lat bede płacil
duzo wieksze odsetki, a na tym mi za bardzo nie zalezy.
a z drugiej strony kredyty spadaja wiec i moze libor tez spada?
czy jak rada polityki pienięznej obnizy oprocentowanie to kredyt zmienny wg
liboru tez spadnie?
dziekuje za odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • mooj Re: stale czy zmienne 22.07.03, 13:07
      jeśli RPP obniży stopy to LIBOR w CHF nie spadnie -chyba że przez przypadek
      stała stopa służy nie do zarabiania ale do zabezpieczenia się - jeśli czujesz
      obawy - bierz stałą jeśli jej wysokość Ci odpowiada. Szczególnie jeśli dochody
      masz w CHF
      jeśli nie a szukasz bezpieczeństwa - zostaje ci waluta w kórej masz przychody
      (złoty polski?) i stała stopa
      czy stopy będą spadać w perspektywie kilku lat (na świecie)? być może ale nie
      sądzę
      pozdrawiam
    • doradcy.expandera Re: stale czy zmienne 22.07.03, 17:41

> dzień dobry, mam pytanie, jaki jest bardzij opłacalny kredyt we frankach
      > szwajcarskich?: ze stalym oprocentowaniem czy ze zmiennym wg jakiegos liboru?
      > chcial bym wziac kredyt na 20 lat w chf i boje sie ze za pare lat bede płacil
      > duzo wieksze odsetki, a na tym mi za bardzo nie zalezy.
      > a z drugiej strony kredyty spadaja wiec i moze libor tez spada?
      > czy jak rada polityki pienięznej obnizy oprocentowanie to kredyt zmienny wg
      > liboru tez spadnie?
      > dziekuje za odpowiedz...

LIBOR w CHF jest obecnie na poziomie ok. 0,3 proc. a trzy lata temu bylo to
      3,5. Wiecj jest ryzyko ze stopa wzrosnie. Zreszta stale stopy w CHF dyskontuja
      ten wzrost - chodzi tylko o to czy nie za bardzo. Ja polecam stope zmienna.
      Korelacja naszych stop ze stopami w Szwajcarii jest na razie niewielka. U nich
      jest dolek a u nas jeszcze troche zostalo do obciecia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka