Dodaj do ulubionych

Wróżbiarstwo jest grzechem!

19.05.07, 12:48
Zacytuję kilka zdań znalezionych w internecie:

Wróżenie jest przez Boga zabronione.

Jedynie Bóg zna naszą przyszłość. Biblia mówi: „A gdy wam będą mówić: Radźcie
się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie:
Czy lud nie ma się radzić swojego Boga? Czy ma się radzić umarłych w sprawie
żywych?” IZAJ. 8,19 (BW)

Plaga wróżbiarstwa, czyli zorganizowane piekło na ziemi.

Ludzie jednak nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć o tym, że ceną uprawiania
wróżbiarstwa jest biblijne "przekleństwo", które prowadzi do śmierci.

Wróżbiarstwo ma związek z mocami ciemności, związek z satanizmem.

Przez wróżbitów przemawia zły duch. wróżbici są osobami opętanymi przez
których mówi szatan.

"inne sposoby demonizacji"

ćwiczenia relaksacyjne, podróże w wyobraźni, malowanie mandali, medytacja i
joga, ćwiczenia odprężające, oddechowe, energetyczne, postrzegania,
koncentracji, masaże, praca z ciałem, wprawianie w ruch wahadełka, unoszenie
stołu, hipnoza, trening autogenny, Kinezjologia Edukacyjna (gimnastyka mózgu,
test mięśniowy, traktowany często quasi-spirytystycznie) superlearning,
sugestopedia, NLP, Silva dla dzieci, realizacja projektów magicznych,
organizowanie zabawy z duchami i straszydłami (w tym m.in. coraz częstsze
wprowadzanie "święta" Halloween, mającego współcześnie wyraźnie satanistyczne
konotacje), stosowanie rytuałów magicznych itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: autorka_ciemnamasa Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.elpos.net 19.05.07, 14:59
      A skad Ty wiesz, że to wszystko prawda? Bóg tak powiedział? Kiedy? Gdzie?

Jeśli kopiujesz przegłupie zdania wymyślone przez samotnego heretycznego księdza
      to nadal nie zrozumiałaś, na czym polega życie i kim tak naprawde jest Bóg.

Współczuję Ci
      • Gość: cyprianka Re:diabeł cie rozjebie krolewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:24
        I ty spiacakrolewno czytasz to grzeszne forum i na dodatek udzielasz sie na nim.
        Wstydź się!! Diabeł już na ciebie ostrzy widły.
      • Gość: martka Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:57
        Także Ci współczuję, boga nie widziałaś, ani z nim nie rozmawiałaś. Wieć to co
        piszesz trochę głupio brzmi.

Pozdrawiam
        • spiacekrolewna Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 20.05.07, 09:40
          www.lednica.info/forum/viewtopic.php?t=3726

poczytajcie sobie, polecam!

Przepowiadanie przyszłości należało do proroków Jahwe, ale Mojżesz ostrzegał,
          że czasami będą je skutecznie stosowali także prorocy innych bóstw
          (Powtórzonego Prawa 13:2-3), za którymi stały duchy demoniczne (Powtórzonego
          Prawa 32:17). Dlatego też Mojżesz zakazał wszelkich praktyk okultystycznych
          (Powtórzonego Prawa 18:10-11), zaś późniejsi prorocy potępiali astrologię i
          jasnowidzenie (Izajasza 47:13; Jeremiasza 27:9; Micheasza 3:7; Zachariasza
          10:2).
          • Gość: martka Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 14:38
            Nie w każdej wierze i filozofii jest Mojżesz :/

A skoro Ty w to wierzysz to oki, ja mam inną filozofię zycia.
    • anahella Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 20.05.07, 17:50
      No to chyba grzeszysz bywajac na takich forach. Wyspowiadalas sie z tego?
      • Gość: aniołki_garbate Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.elpos.net 20.05.07, 17:59
        taaa koniecznie musisz się wyspowiadać, już szatan Cię opętał ! ;] nawróć się
        niewiasto
        • Gość: londyn Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.cable.ubr01.hari.blueyonder.co.uk 20.05.07, 18:03
          spiacakrolewno, obudz sie moherowy berecie, jeszcze nie jest za pozno.
          Grzechem jest oszukiwanie ludzi, ze umieja wrozyc i wyciaganie kasy i
          zawiedzanie nadziei.
    • Gość: koziołecek Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 18:53
      Bez wątpienia głupota jest grzechem... ;-)
    • Gość: s.k. Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.ingram.com.pl 20.05.07, 21:13
      przykro kiedy czyta się takie komentarze... żal mi was

żyjcie sobie nadal w nieświadomości... ale wam współczuje.
      • Gość: martka Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 14:40
        Grzechem jest to, jak ktoś co tydzień lata do kościoła, a jak z niego wyjdzie,
        to wszystkim żle na około zyczy, a nie jednemu już poważną "świnię" podlożył.
        Ale co tam, na każdym kroku biblie czyta i lata do kościoła i udaje świętego i
        poboznego .......żałosne.
        • jolantamaj Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 31.05.07, 14:27
          Ja jestem osobą wierzącą i bardzo się boję, że grzeszę. Też mi jest głupio
          przed samą sobą i Panem Bogiem, że nie wyspowiadałam się z tego, że byłam u
          dwóch wróżek. A znów swojemu Księdzu wstydzę się powiedzieć, że byłam u wróżki.
          Mieszkam w małej miejscowości i Ksiądz mnie i rodzinę zna.
          • anahella Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 31.05.07, 21:07
            jolantamaj napisała:

> A znów swojemu Księdzu wstydzę się powiedzieć, że byłam u wróżki.
            > Mieszkam w małej miejscowości i Ksiądz mnie i rodzinę zna.

Boisz sie ksiedza czy Boga? W kogo wierzysz? I co ma do tego rodzina i
            miejscowosc? Albo ma sie zaufanie do duszpasterza albo nie. Jesli nie, to zmien
            duszpasterza, bo w ten sposob w Twojej wierze zginie Bog, a pojawi sie na jego
            miejscu ksiadz poniewaz bedziesz sie spowiadac tylko z grzechow, ktore ksiadz
            zaakceptuje. Zreszta zobacz sama - juz piszesz go wielka litera.
            • jolantamaj Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 31.05.07, 23:38
              anahella napisałaś coś, co pozwoliło mi się zastanowić i spojrzeć inaczej. To
              dla mnie wiele i dziękuję Ci. Chyba najbardziej się boję i wsytydze tego, że
              Ksiądz rozpowie o tym komuś z parafii. Niestety nasz Ksiądz nie jest dyskretny.
              • dori7 Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 01.06.07, 01:03
                jolantamaj napisała:

> anahella napisałaś coś, co pozwoliło mi się zastanowić i spojrzeć inaczej. To
                > dla mnie wiele i dziękuję Ci. Chyba najbardziej się boję i wsytydze tego, że
                > Ksiądz rozpowie o tym komuś z parafii. Niestety nasz Ksiądz nie jest
                > dyskretny.

Jesli nie jest dyskretny, to przede wszystkim on grzeszy i to bardzo, bo lamie
                swieta tajemnice spowiedzi. Ksiezy, lekarzy, adwokatow, a takze tarocistow i
                astrologow obowiazuje tajemnica zawodowa! Nie maja prawa opowiadac nikomu o
                swoich pacjentach/klientach!

Twoj ksiadz, sadzac po tym, co o nim piszesz, nie spelnia dobrze swoich
                obowiazkow. Nie ma tez powodow, zeby pisac go wielka litera - poki sie nie
                doczekamy jakiejs ustawy pod naciskiem swietoszkowatego lobby pod wodza
                Giertycha, wyraz "ksiadz", podobnie jak inne nazwy pospolite, piszemy mala
                litera, w przeciwienstwie do imion i przezwisk, np. Anahella :>
                • jolantamaj Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 01.06.07, 01:58
                  Proszę Panią, bardzo przepraszam. Z rozpendu napisałam Anahella przez pisane a.
                  Właściwie to nie widziałam, że ksiądz pisze się przez pisane k Jak zawsze widze
                  gdzieś napisane czy teraz nawet spojrzałam na pamiętkę dziecka z Komunii
                  Świętej to pisze z dużej litery. Ma Pani racje że ten ksiądz to grzeszy w ten
                  sposób rozpowiadając. Tyle że na to nikt poza Nim nie ma wpływu. A skoro jest
                  taki to napewno by rozpowiedział, że ja poszłam dwa razy do wróżki. Więc wole
                  już nic mu nie mówić. Po prostu będe chodziła do spowiedzi nie w naszej parifii.
              • anahella Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 02.06.07, 03:23
                jolantamaj napisała:

> anahella napisałaś coś, co pozwoliło mi się zastanowić i spojrzeć inaczej. To
                > dla mnie wiele i dziękuję Ci. Chyba najbardziej się boję i wsytydze tego, że
                > Ksiądz rozpowie o tym komuś z parafii. Niestety nasz Ksiądz nie jest
                > dyskretny.

Jezeli sie do czegos przydalam, to ciesze sie.
                A ksiadz o ktorym piszsz to po prostu zly duszpasterz. Mimo ze nie praktykuje
                katolicyzmu, uwazam ze jest wielu wartosciowych ksiezy i do takiego powinnas isc
                do spowiedzi.
    • Gość: wiedźma Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:44
      podbijam do komppletu.
    • pele999 Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 03.06.07, 18:58
      Uciekanie się do którejkolwiek z praktyk wróżbiarstwa jest jawnym wykroczeniem
      przeciwko pierwszemu przykazaniu.
      Dlaczego?

Praktyka wróżenia zakłada, że życie ludzkie nie podlega Bożej Opatrzności, lecz
      bezosobowym i tajemniczym siłom (na ogół wrogim lub co najmniej nieprzychylnym
      człowiekowi). Korzystanie z wróżbiarstwa prowadzi do osłabienia, a w końcu i
      zerwania więzi osobowej z Bogiem, opierającej się na posłuszeństwie, ufności i
      zawierzeniu. Osoba zniewolona pragnieniem poznawania przyszłości i oddająca się
      praktykom wróżbiarstwa czyni siebie niezdolną do modlitwy i do życia
      sakramentalnego, a tym samym stopniowo ulega wpływom sił pochodzenia
      demonicznego.

Wróżbiarstwo jest odrzuceniem prawdziwego i jedynego Boga, czyli łamaniem
      pierwszego przykazania Dekalogu. Pismo św. surowo przestrzega przed tym
      grzechem: Nie będziesz się zwracał do wywołujących duchy ani do wróżbitów. Nie
      będziesz zasięgać ich rady... Ja jestem Pan, Bóg wasz (Księga Kapłańska 19,31).
      Przeciwko każdemu, kto zwróci się do wywołujących duchy albo do wróżbitów, aby
      uprawiać nierząd z nimi, zwrócę oblicze i wyłączę go spośród jego ludu... Bo Ja
      jestem Pan, Bóg wasz (Księga Kapłańska 20, 6-7). Czary, w jakiejkolwiek formie
      by się nie przedstawiały, należą do czynów, które wyłączają z dziedzictwa
      Królestwa Bożego (List do Galatów 5, 20).

Wróżbiarstwo jest radykalnym oszustwem sprzeniewierzającym się podstawowej
      prawdzie teologicznej, że przyszłość jedynie zna Bóg. Rzekome wykradanie Bogu
      tej tajemnicy jest całkowitą iluzją. Nawet szatan (założywszy, że działa on
      przy pomocy swego narzędzia, jakim może być wróżbita – medium) nie zna
      przyszłości, ponieważ ona dopiero się tworzy poprzez dobrowolną współpracę
      człowieka z Bogiem. Szatan, doskonale wnioskując na podstawie ukrytych dla
      ludzi mechanizmów natury, może jedynie ułożyć możliwy scenariusz wydarzeń z
      przyszłości, który jednak wcale nie musi się spełnić.

Fakt, że jedynie Bóg zna przyszłość, w niczym nie ogranicza ludzkiej zdolności
      kształtowania własnego życia (przede wszystkim w tym, co najważniejsze, a
      mianowicie w kwestii własnego zbawienia). Proroctwa pochodzące od Boga (czyli
      komunikowana przez Boga człowiekowi wiedza odnośnie przyszłości) tym różnią się
      od wróżby, że nigdy nie przesądzają z góry o przyszłości, lecz uprzedzają przed
      tragicznymi konsekwencjami grzechów i odmowy nawrócenia. Proroctwo jest więc
      warunkowe (jego wypełnienie się zależy od postawy samego człowieka), natomiast
      przepowiednie wróżbitów dotyczą wydarzeń rzekomo nieodwołalnych i niezależnych
      od wolnego działania ludzkiego.

Wróżbiarstwo radykalnie przekreśla drogę chrześcijańskiego rozwoju i świętości.
      Propagując determinizm (przyszłość została z góry zaplanowana) i fatalizm (nie
      ma możliwości uwolnienia się od wyznaczonego biegu wydarzeń) unieważnia
      konsekwencje wyboru dobra lub zła. Objawiona nauka o rzeczach ostatecznych
      (niebo, piekło, czyściec) zostaje tutaj całkowicie odrzucona.

Oprócz zaburzeń duchowych (z opętaniem włącznie), uleganie przepowiedniom
      wróżbitów prowadzi do lęku, uczucia bezradności, osaczenia i rozpaczy, a w
      dalszej kolejności do ciężkich chorób psychicznych.

Objawienie Boże wypowiadające się poprzez Biblię i Magisterium Kościoła, dla
      dobra samego człowieka surowo zakazuje uciekania się do którejkolwiek z form
      wróżbiarstwa. Gdy chrześcijanin korzysta z horoskopów lub z usług wróżbitów,
      widzących, magów itp. – wchodzi w konflikt z pierwszym i najważniejszym
      przykazaniem dekalogu. Tym samym, wystawia siebie na niebezpieczeństwo
      działania mniej lub bardziej ukrytych sił złego ducha, którego celem jest
      zerwanie więzi człowieka z Bogiem i doprowadzenie do duchowej śmierci.

Codziennym lekarstwem na pokusę poznawania przyszłości jest modlitwa i życie
      sakramentalne prowadzące do coraz głębszego zawierzenia Bożej Opatrzności.

Taki artykulik znalazlem to wklejam
      • wrozby.milosne Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 03.06.07, 20:12
        Pele, a dlaczego w nicku uzywasz magicznych liczb? To też są praktyki przez KK
        zakazane.
        • Gość: zagadka do Pele999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 11:09
          Gdzie znalazłeś ten artykulik ,jeśli mozna wiedzieć?Proszę o link.
          Mam wrażenie ze ktoś długo szukał odpowiedźi dla Wiedźmy.A co z tym cudzołustwem?
          Ten artykuł pachnie niczym nie popartym doktrynerstwem. Jego autor ma jedynie
          słuszną rację .
          • pele999 Re: do Pele999 05.06.07, 16:39
            Prosze link katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=1092
            i jeszcze dwa inne
            www.effatha.org.pl/zagrozenia/zagrozenia.htm#astrologia
            www.apologetyka.katolik.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=30&id=85&Itemid=71
    • Gość: a Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.07, 18:16
      Może i jest grzechem, każdy ma prawo do własnych ocen. Bez względu jednak na to,
      wiele wróżb się spełnia, ludzie szukają wsparcia właśnie u wróżek, w
      tarocie-wiesz dlaczego? ponieważ są zagubieni. Przykre, ale dzisiejszy Kościół
      nie daje wielu z nas tego poczucia spokoju, ktorego czasem szukamy, tego
      potwierdzenia. Ja też szukalam odpowiedzi, wsparcia, spokoju - w Kościele go nie
      odnalazlam. Nikt tam mi nie dal odpwoiedzi - co robić, czy to co robię ma sens?
      A czekać na to co będzie z pokorą -wybacz, ale życie tak szybko ucieka...
      mogłabym się nei zalapać na właściwy pociąg.
      Może i szukam dla siebie usprawiedliwienia dla wizyt w wróżki - może tak jest,
      ale właśnie te wizyty dały mi spokój ducha (nie wiem, czy to dobre określenie),
      dały mi inne spojrzenie na siebie, poczucie własnej wartości, pewnien rodzaj
      bezpieczenstwa- wiem, co może mnie spotkać, wiem, że wiele zależy ode mnie. Żyję
      więc dalej w poczuciu oczekiwania na spełnienie planu - wierzę nadal, że Bóg też
      mi sprzyja, choć przyznam, że może się i pogubiłam, zawiodłam.
      Mamy wolną wolę. Dlaczego z niej nie korzystac?
      Linki, które załączyla p999 są ciekawe-przecztalam większość artykułów. Mają
      jeden kierunke- ortodoksyjnie katolicki- a przecież Bóg to nie tylko katolicyzm,
      prawda? Nie podważam tego, co autorzy tam napisali - to ich prawo i ich punkt
      widzenia, ale ludzie są różni i dajmy im prawo do wlasnych interpretacji, myśli,
      czynów. uszanujmy to. Sądzę, że do tego rodzaju szacunku musimy też dojrzeć, nie
      sztuką jest wrzucić wszytskich do jednego worka, widzieć tylko białe i czarne.
      Proszę, nie oceniaj tylko wg siebie.
      • Gość: zagadka Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 00:02
        Dziękuję za link.
        Pięknie i rozważnie to napisałeś Gościu.Moje uznanie.ludzie mądrzy i i nie
        bojacy się myślec są w mniejszości.Doktrynerstwo prowadzi do takich wypaczeń jak
        Tinky Winky.Moim zdaniem ten kto wypaczył w tym kosmicznym bobasie
        homoseksualistę jest zboczony.
    • agrentowy4321 Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 06.03.23, 10:29
      Bardzo trudny temat
    • irona.sonata Re: Wróżbiarstwo jest grzechem! 26.04.23, 23:42
      Sprawdź czy nie ma Ciebie za ściana dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka