Dodaj do ulubionych

Magia świec

23.07.07, 22:54
Bardzo lubię świece, lampki oliwne, kominki i inne takie ogniste gadżety.
Swiece są wygodne, ponieważ nie zajmują tyle miejsca, co np. kominek i dają
ciekawy nastrój:)

Poza czarami świece świetnie służą oczyszczaniu- np. kart Tarota podczas
wróżenia, a także dodawaniu sobie energii:)

Swiecowe czary to też bardzo przyjemny i prosty sposób czarowania:)
Wystarczy świeczka i intencja. Przyznam sie szczerze, ze najbardziej lubię
białe świece, bo są uniwersalne i pasuja do każdej sprawy.

Tutaj jest fajny artykuł o świecowym czarowaniu:
www.czary.pl/magia/magia_prakt_swiece.php
Obserwuj wątek
    • iguana1978 Re: Magia świec 24.07.07, 13:23
      ostatnio kupiłam sobie świece zapachową piramidkę o pastelowych kolorach z
      przewagą pomarańczowego... uwielbiam przy niej rozkładać karty :)
    • zocha.w Re: Magia świec 24.07.07, 22:09
      Chyba w każdej religii pali się świece podczas ważnych ceremonii (ogień
      oczyszcza). W buddyzmie praktykowana jest ceremonia ofiarowania lampek
      maślanych w intencji pokoju na świecie – zapala się 111 111 lampek.
      W Polsce raz w roku (już od 10 lat) taka ceremonia odbywa się w Ośrodku Związku
      Buddyjskiego Khordong w Darnkowie. Całość trwa kilkanaście dni, codziennie są
      3 – 4 sesje palenia lampek. Każda sesja składa się z czyszczenia lampek (używa
      się wielorazowych, mosiężnych lampek), przygotowania (knoty zrobione z waty
      mocuje w lampkach i nalewa się oliwę) i zapalania. Jednorazowo zapala się ok. 3
      tys. lampek. Zależy to jednak od „mocy przerobowych”, to znaczy od ilości
      uczestników, którzy czyszczą i przygotowują lampki. W trakcie mówi się mantry –
      wspomaganie energii światła energią dźwięków.
      Mniejsza ceremonia ofiarowania lampek odbyła się raz na terenie obozu w
      Majdanku.
      Jeszcze taka ciekawostka. Mój znajomy zrobił zdjęcie tych palących się lampek i
      pokazał jednemu bioenergoterapeucie, który „widzi” energie. Nie mówił, jaka to
      ceremonia, tylko zapytał, jak odbiera to, co jest na zdjęciu. Odpowiedział, że
      widzi dużo pozytywnej energii biegnącej w świat.
      • iokepine Re: Magia świec 24.07.07, 23:04
        zocha.w napisała:

>Odpowiedział, że
        > widzi dużo pozytywnej energii biegnącej w świat.

:)

Miałam kiedyś zdjęcie w dużym formacie z morzem świec w świątyni prawosławnej w
        Jerozolimie. Sprawiało niesamowite, ekstatyczne wrażenie :)
    • dori7 Re: Magia świec 24.07.07, 23:15
      O swiecach moge godzinami :))

Wszyscy znajomi palacze zastanawiaja sie, czy moze wypijam gaz z zapalniczek, ze
      zuzywam jedna w kilka dni ;) A ja po prostu uwielbiam patrzec na ogien. Mam
      ulubiony swiecznik z czerwonego szkla na cztery male swieczki, oprocz tego
      kominek do aromaterapii (i kolekcje olejkow), lampke z knotem, do ktorej wlewam
      olejek aromatyzowany roza i kilka pieknych wielkich swiec. Najbardziej lubie
      takie duze i aromatyczne z roznosciami, np. owocami czy z ziarenkami kawy i
      koszmarnie drogie, ale bosko pachnace swiece Yankee Candles w duzych szklanych
      slojach.
      www.magiczneswiece.pl/index.php/cPath/49_136
      Sprzedaja je bodajze w dwoch sklepach w Warszawie, potarfie w nich przesiedziec
      godzine ;) Na szczescie moja druga polowa nie awanturuje sie o ich ceny, bo sama
      jest osoba z mocnym zywiolem ognia w horoskopie i tez uwielbia swiece.

Poza tym, jako tarocistka mam straszny przerob swiec przy wrozeniu ;)
    • coill Kraina świec - forum na fanow :)) 25.07.07, 00:05

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28740
      • po.prostu.ona Historia ze świecą w tle 05.08.07, 12:35
        Ja też lubię świece, interesuję się ich magią. Lubię wytwarzany przez nie
        klimat. Zaraziłam tym mojego synka, często wieczorem prosi o zgaszenie
        elektrycznego światła i zapalenie świec.
        Rok temu rozchorował się nagle mój pies. Sygnalizował silny ból. Prześwietlenie
        wykazało zwapnienie kręgosłupa. U weterynarza dostał środek przeciwbólowy i
        jakiś steryd,odesłano nas do domu, mieliśmy się zgłosić następnego dnia na
        kontynuowanie leczenia.
        Chciałam zapalić brązową świecę, która jak wiadomo wysyła energię chroniącą
        zwierzęta domowe. Podczas mocowania w lichtarzu, nowa świeca nagle pękła mi na
        pół! Odebrałam to jako bardzo zły omen i słusznie.
        Tamtej nocy mój pies doznał, prawdopodobnie trwałego, porażenia tylnych łap w
        skutek wypadnięcia dysku :-(
        • coill Re: Historia ze świecą w tle 23.08.07, 22:28
          po.prostu.ona napisała:

> Ja też lubię świece, interesuję się ich magią. Lubię wytwarzany przez nie
          > klimat. Zaraziłam tym mojego synka, często wieczorem prosi o zgaszenie
          > elektrycznego światła i zapalenie świec.
          > Rok temu rozchorował się nagle mój pies. Sygnalizował silny ból. Prześwietlenie
          > wykazało zwapnienie kręgosłupa. U weterynarza dostał środek przeciwbólowy i
          > jakiś steryd,odesłano nas do domu, mieliśmy się zgłosić następnego dnia na
          > kontynuowanie leczenia.
          > Chciałam zapalić brązową świecę, która jak wiadomo wysyła energię chroniącą
          > zwierzęta domowe. Podczas mocowania w lichtarzu, nowa świeca nagle pękła mi na
          > pół! Odebrałam to jako bardzo zły omen i słusznie.
          > Tamtej nocy mój pies doznał, prawdopodobnie trwałego, porażenia tylnych łap w
          > skutek wypadnięcia dysku :-(

:( :(((
        • iokepine Re: Historia ze świecą w tle 28.08.07, 11:28
          Miała podobną historię, ale nie ze świecą, a z woskiem. Losu nie da się oszukać,
          można czasem przedłużyć komuś życie, ale nie zawsze jest sens - po co ma się męczyć?

Moje zapiski alchemiczne
    • mysza012 Re: Magia świec 28.08.07, 18:02
      Tez bardzo lubie swieczki. Nie wiem czemu, ale ogien mnie uspakaja i wprowadza w
      dobry nastroj. Obejrzalam sobie swieczki na stronie, ktora podala Dori i cena
      faktycznie wysoka, ale przyznaje ze gdyby podobne swieczki byly gdzies w
      poblizu, to pewnie tez bym je kupowala ;)
    • agrentowy4321 Re: Magia świec 06.03.23, 08:35
      Ile czasu trzeba?
    • irona.sonata Re: Magia świec 26.04.23, 21:14
      Jestem spetryfikowana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka