Dodaj do ulubionych

proszę o wrózbę

28.01.10, 12:09
Ostatnio pisze do mnie pewien mężczyzna,jest bardzo miły i kulturalny,ale
problem w tym,że się nie znamy (on twierdzi,że zna mnie z widzenia)i nie wiem
o co mu chodzi i gdzie mogliśmy się spotkać
(jeśli wogóle się kiedykolwiek spotkaliśmy,bo ja go nie kojarzę).
Obserwuj wątek
    • remon70 Re: proszę o wrózbę 30.01.10, 09:50
      a jakie masz pytanie?

Mogę Ci rozłożyć dziś karty, ale muszę znać pytanie, ewentualnie
      rozkład, który byś chciała , no i dane smile
    • remon70 Re: proszę o wrózbę 01.02.10, 17:52
      Rozkład " Niejasności w relacji"
      1. On -3 buław
      2. Ona-6 denarów
      3. miedzy nimi-śmierć
      4. Co on pokazuje nz zewnatrz- król buław
      5. co czuje naprawdę- 3 denarów
      6. co robić- 9 pucharów
      7. czego nie robic- diabeł
      On chce zacząć relację i traktuje ją jako pewnego rodzaju wyzwanie.
      Potrzymywanie kontaktu traktuje jako zachętę,że zmierza w dobrym
      kierunku.
      Ona jest realistką. Jego traktuje sympatycznie, ale
      z "wyrachowaniem", czyli odpisze na sms-a, ale kiedy chce i jak ma
      ochotę. Nie wiem, co jest między nimi uncertain
      Moim zdaniem nastąpi koniec tej znajomości lub realcje głęboko się
      zmienią.
      On pokazuje się jako król buław- śmiały, energiczny, pełen
      inicjatywy.
      Ale naprawdę traktuje tę realcję koleżeńsko, może jako sprawdzian
      swoich umiejętności, jako "zakład", który chce wygrać.
      Karty radzą żeby na spokojnie, z założonymi rękami patrzeć na tę
      znajomość. Nie angażować się, przyglądać się tylko. Nie wchodzić w
      żadne podejrzane sprawy, niejasności, nie dać się złapać na
      diabelski łańcuch. Nie dać się ponieść tej "mrocznej, tajemniczej"
      sytuacji.

Połozyłam jeszcze karty na pytanie jakie są intencje tego pana:
      gwiazda, 10 denarów, As pucharów
      widać,że pan ma nadzieję na zacieśnienie stosunków, chciałby
      realizacji swoich zamierzeń. Marzy mu się stworzenie stałej relacji,
      a nawet związku.
      Intencje ma szczere bez 2 zdań smile
      Kim jest: 8 denarów,8 mieczy, umiar
      Pracowity, samodzielny, nieśmiały i rozsądny.
      Niestety, nie widzę w tych kartach info skąd możecie się znać uncertain
      Chyba, że w denarach widać miejsce pracy, bądż nauki.

To tyle smile
      Proszę o pomoc innych uczestników forum smile
      • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 01.02.10, 18:00
        Dziękuję za wróżbę. Czyli raczej wycofać się z tej relacji,nie pozwolić mu się
        kusić mimo,że ma szczere intencje? Te rójki pzry nim mogą wskazywać,że on ma kogoś?
        Za chwilę wysyłam zapłatę.
        • remon70 Re: proszę o wrózbę 01.02.10, 18:13
          On ma szczere intencje, ale ta znajomość może byc dla Ciebie
          niekorzystna- tak odczytałam karty.
          Jasne,3 to może być znak,że jest już w związku.
          On chce Ci się pokazać jako buławiany, czyli facet- zdobywca wink
          a karty mówią- bądź na luzie, on ci nie jest potzrebny do szczęścia.
          Chyba bardzo wpadłaś mu w oko i chce sprawdzić jakie ma szanse.
          Ale wciągnąć się nie daj- diabeł, czyli nieczyste działanie.
          • rasid Re: proszę o wrózbę 01.02.10, 20:06
            Ja to widzę trochę inaczej. Po pierwsze Śmierć określa tu obecne relacje między
            nimi, a więc nie ma tych relacji jeszcze. Po drugie 9 pucharów wskazuje, że
            rzeczywiście to jest ktoś z Twojej przeszłości. A więc co robić? Pogrzeb w
            pamięci, popytaj znajomych, rodziny. Natomiast Diabeł został wyciągnięty w
            odpowiedzi na pytanie czego masz nie robić, czyli graj czysto, otwarcie zapytaj
            go kto on taki i czego chce smile
            • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 10:18
              rasid napisał:

> Ja to widzę trochę inaczej. Po pierwsze Śmierć określa tu obecne relacje między
              > nimi, a więc nie ma tych relacji jeszcze. Po drugie 9 pucharów wskazuje, że
              > rzeczywiście to jest ktoś z Twojej przeszłości. A więc co robić? Pogrzeb w
              > pamięci, popytaj znajomych, rodziny. Natomiast Diabeł został wyciągnięty w
              > odpowiedzi na pytanie czego masz nie robić, czyli graj czysto, otwarcie zapytaj
              > go kto on taki i czego chce smile

Właśnie,wyszła Śmierć,bo na razie między nami jest wielkie NIC. I włsnie pytałam
              go w jakim celu do mnie pisze,chociaż się nie znmy,ale on mi nie odpowiedział i
              dalej do mnie pisze,co słychać,jak tam,pozdrawiam ciepło itp. uncertain
          • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 10:15
            remon70 napisała:

> On ma szczere intencje, ale ta znajomość może byc dla Ciebie
            > niekorzystna- tak odczytałam karty.
            > Jasne,3 to może być znak,że jest już w związku.
            > On chce Ci się pokazać jako buławiany, czyli facet- zdobywca wink
            > a karty mówią- bądź na luzie, on ci nie jest potzrebny do szczęścia.
            > Chyba bardzo wpadłaś mu w oko i chce sprawdzić jakie ma szanse.
            > Ale wciągnąć się nie daj- diabeł, czyli nieczyste działanie.

Ale Diabeł wyszedł po mojej stronie,więc to ja mogę postąpić jak
            Diabeł...Dlaczego uważasz,że to może być dla mnie niekorzystne?
            • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 10:42
              Zrobiłam jeszcze inny rozkład na mnie i tego pana.Dziewczynki mam nadzieję,że dorzucicie jakieś spostrzeżenia.

co nas łaczy = Koło fortuny,Król pucharów
              Wszystko zależy od niego jak się potoczy ta relacja? Ta znajomość to raczej przypadek.

mysli ja= 2 pucharów / On = Królowa monet
              No ja to już się zaczynam nakręcać i to mnie trochę niepokoi,on hmm czy ja jestem w jego oczach jak ta Królowa monet,czy on postępuje na zwór działania tej karty?

słowa ja = 9 pucharów/ On = 7 pucharów
              hmm u mnie sama nie wiem,chce mu dać do zrozumienia,że mnie to jednak nie rusza i dobrze mi jest tak jak teraz,on przedstawia mi jakąś iluzję?

serce ja= 4 mieczy/ On = Paź buław
              Nie wiem co mam mu pisać,bo nie wiem o co mu chodzi,więc myślę nad tym ,zastanawiam się,wróżęsmile.U niego chęć utrzymywania ze mną kontaktu,ale robi to dość nieśmiało.

o wnoszę ja= 8 monet/ On = 5 mieczy
              Sama nie wiem co ja tu mogę wnosić,on chyba jednak nie jest ze mną szczery...

czyny(co zrobi) ja= 6 pucharów/ On = Wieża
              Jednak poddam się fali emocji,a on stwierdzi,że nie o to mu chodziło.

przyszłosc = 6 monet,As pucharów,7 mieczy,2 buław,5 pucharów
              Przez moment będzie miło,po czym się rozstaniemy?
              • remon70 Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 11:47
                "I włsnie pytałam go w jakim celu do mnie pisze,chociaż się nie
                znmy,ale on mi nie odpowiedział i dalej do mnie pisze,co słychać,jak
                tam,pozdrawiam ciepło itp."
                dlatego diabeł moim zdaniem nie może ( jak napisał rasid) oznaczać
                wyjaśnień, bo Ty chciałaś sytuację wyjaśnić, ale pan nie
                odpowiedział.
                Diabeł wyszedł po Twojej stronie w sensie rady- czego nie robić- i
                dlatego sądzę,ze masz się nie nakręcać.
                Z tego co widzę w rozkładzie i patrząc na poprzednie karty, myślę,
                że on po prostu chce jakoś ukryć tę znajomość.
                Może być szczery jeśli chodzi o uczucia do Ciebie, nie musi być
                szczery np. ze względu na sytuację osobistą.
                Jak dla mnie żadnej przyszłości tej znajomości nie będzie.
                • rasid Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 12:49
                  > dlatego diabeł moim zdaniem nie może ( jak napisał rasid) oznaczać
                  > wyjaśnień

Nigdzie nie napisałem, że Diabeł oznacza wyjaśnienia. Moja interpretacja Diabła
                  w tym rozkładzie jest podobna do Twojej. Jeszcze raz: Czego nie robić > Nie
                  wchodzić w niejasne sytuacje, uważać > wniosek: wyjaśnić, zapytać, postawić
                  sprawę jasno. Taki był tok mojego rozumowania.
                  • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 12:55
                    Dziękuję,już mniej więcej wszystko jasne dla mnie.
                  • remon70 Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 17:48
                    o.k, faktycznie źle zrozumiałam Twoją wypowiedź smile
                    A możesz mi jeszcze wyjaśnić to :
                    "Po drugie 9 pucharów wskazuje, że
                    rzeczywiście to jest ktoś z Twojej przeszłości."
                    Przyznam się, pierwszy raz słyszę o powiązaniu tej karty z
                    przeszłością. To Twoje doświadczenie czy literatura?
                    Mógłbyś napisać coś więcej?

Bardzo jestem ciekawa smile
                    • rasid Re: proszę o wrózbę 02.02.10, 23:40
                      9 pucharów mówi o szczęściu, którego nie zawdzięczamy tylko sobie. To jest
                      dobrobyt ale zrodzony z miłości (bo puchary o uczuciach jak wiemy mówią). Często
                      na tej karcie siedzi zadowolony z siebie mężczyzna. To kontynuator szczęśliwego
                      rodu, który korzysta z pracy tych co z miłości pracowali przed nim i sam kocha
                      swoich następców i zapewni im dobrobyt. Tę kartę należy kojarzyć z rodziną,
                      dynastią i tradycją ( zresztą ktoś w jakimś wątku kiedyś pisał, że mu ta karta
                      pokazuje wszystko co tradycyjne i podstawowe, np. kolor biały) oraz ze
                      świadomością, że coś było przed nami i temu czemuś zawdzięczamy obecny stan. W
                      literaturze pisał o tym Wojciech Jóźwiak w "Taroku wróżebnym i wizyjnym".
                      Niestety ludzie rozumieją tę kartę jedynie w sposób jarmarczny, widzą na karcie
                      zadowolonego ludzika a wokół puchary i kojarzą to tylko z dobrobytem i
                      zaspokojeniem potrzeb(że niby ludzik się napił i mu dobrze), zapominając, że o
                      dobrobycie mówią karty monet. Punktem wyjścia do interpretacji tej karty są
                      puchary czyli uczucia a nie materializm.
                      • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 00:14
                        Troszke nie rozumiem tutaj tej dynastii i kontynuacji rodu bo przed ta karta
                        jest karta rozstan 8 kielichow..
                        mi ta karta kojarzy sie raczej z kims kto sie pozbieral po rozstaniu
                        (8kielichow) i cieszy sie z bycia samemu,albo zwyczajnie pije zeby sie po tym
                        pozbierac.Taki szczesliwy singiel odbudowywujacy swoje sily i nabierajacy na
                        nowo wiary w uczucia zeby w 10 kielichow stworzyc juz trwaly, szczesliwy
                        zwiazek. A ze komus moze sie takie samotne zycie i zwiazane z tym przyjemnosci
                        tak spodobac, ze nie bedzie chcial juz trwalych zwiazkow i zrobi sie z niego
                        taki podrywacz hulaka to inna bajkawink
                        • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 00:40
                          Dla 9 nie ma znaczenia co jest na wcześniejszej 8. Małe Arkana w kolejności od 1
                          do 10 nie tworzą historii tak jak Wielkie Arkana. Nie ma więc sensu łączyć po
                          kolei 8 z 9 i 10 i budować naciąganej historii.
                          • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 09:58
                            moze i masz racje ale mnie ostatnio wlasnie wzielo na tworzenie takich
                            historiismile praktyka kiedys pokaze czy maja one jakikolwiek sens
                            • remon70 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 10:28

Moim zdaniem, jak najbardziej mają sens wink

W końcu nie samymi AW człowiek żyje.
                        • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 10:29
                          Mi się bardzo podobała interpretacja jasmin 9 pucharów i faktycznie ta karta
                          przedstawia singla,ale jakoś nigdy mi się nie sprawdzało,że to jet szczęśliwy
                          singiel,raczej taki,który chciałby mieć kogoś,bo czuje się samotnie.
                      • remon70 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 10:19
                        Dziękuję Rasidsmile
                        Rozumiem już Twoje powiązanie 9 pucharów z przeszłością.
                        Jak widzę, mamy punkty styczne w postrzeganiu tej karty.
                        Aczkolwiek w mojej wersji główny akcent pada na
                        trwanie,kontyuowanie, doświadczenie.
                        Każda 9 to wg mnie "mały pustelnik."
                        Rodzina, tradycja i dynastia są tłem karty.
                        • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 12:21
                          Od pokazywania samotności są w tarocie inne karty. Waite namalował tu jednego
                          szczęśliwego człowieka, co faktycznie możesz odbierać jako samotność, ale trzeba
                          pamiętać, że to puchary, a więc uczucia, uczuciowe relacje. Człowiek ten nie
                          może być samotny, otoczony jest pucharami a więc uczuciami innych ludzi. To, o
                          czym mówię, dobrze jest zobrazowane na 9 pucharów np. w talii Botticelli. Przy
                          jednym stole, w jednym ciągu siedzi rodzina i pije z kielichów. Stół jest
                          usytuowany lekko pod kątem, co sugeruje, że w usadowieniu tej rodziny jest
                          kolejność, hierarchia pokoleń. Natomiast zgadzam się z Tobą, że jest w tej
                          karcie trwanie, kontynuowanie i doświadczenie.
                          • remon70 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 12:48
                            nie ma znaczenia dla mnie czy to jest 9 pucharów czy inna 9 z AM.

Dla mnie każda z nich to jak napisałam "maly pustelnik".
                            W 9 pucharów to samotność, która nie rani, samotność z wyboru,
                            takie "mnie jest dobrze".
                            9 denarów to samotność wyboru, samostanowienie.
                            9 mieczy to samotność psychiczna, osamotnienie,
                            9 buław to samotność w decyzji, samodzielna ocena.
                            To tak ogólnie oczywiście.
                            9 to "nie pełnia".
                            Nie przemawia do mnie talia Botticelli wink
                            Dziękuję za odpowiedź smile
                            • asia.33 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 12:58
                              przeprasssza ze wtrace swoje 3grosze..dla mnie 9puch to osoba
                              hedonistyczna , która korzysta z uroków zycia i dobrze jej tak z tym
                              • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 13:19
                                Nie wiem czemu ale silnie dziala na mnie talia Weita mimo, ze jej nie mam wiec jeszcze cos dopiesze do tego singla co mi sie wymyslilowink

https://images.taroteca.multiply.com/image/41/photos/84/500x500/117.jpg/58-Minor-Cups-09.jpg?et=ZSS8IQbdtzqmpe4BYZTtng&nmid=25377536

siedzi sobie facet w takiej pozie jak kobieta z 2 mieczy, rece skrzyzowane wiec zamkniety na uczucia. nogi rozstawione wiec sex z mila checia, oczeta otwarte wiec nie broni sie przed tym a chetnie korzysta. Za nim kielichy, ktore moga oznaczac kobiety, ktore kieruja ku niemu swoje uczucia ale on nie dostrzega uczuc, jest otwarty tylko na zmyslowa przyjemnosc. Moze tez te kobiety traktowac jak swoje trofea, bo ich kielichy tak rowno stoja na polce jak jakies zwycieskie puchary..
                                • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 13:23
                                  jasmin_25 napisała:

> Nie wiem czemu ale silnie dziala na mnie talia Weita mimo, ze jej nie mam wiec
                                  > jeszcze cos dopiesze do tego singla co mi sie wymyslilowink
                                  >
                                  > https://images.taroteca.multiply.com/image/41/photos/84/500x500/117.jpg/58-
> Minor-Cups-09.jpg?et=ZSS8IQbdtzqmpe4BYZTtng&nmid=25377536
                                  >
                                  > siedzi sobie facet w takiej pozie jak kobieta z 2 mieczy, rece skrzyzowane wiec
                                  > zamkniety na uczucia. nogi rozstawione wiec sex z mila checia, oczeta otwarte
                                  > wiec nie broni sie przed tym a chetnie korzysta. Za nim kielichy, ktore moga oz
                                  > naczac kobiety, ktore kieruja ku niemu swoje uczucia ale on nie dostrzega uczuc
                                  > , jest otwarty tylko na zmyslowa przyjemnosc. Moze tez te kobiety traktowac jak
                                  > swoje trofea, bo ich kielichy tak rowno stoja na polce jak jakies zwycieskie p
                                  > uchary..

Fajnie to przedstawiłaś jasminsmile Czyli jak mi wyszła ta karta w pytaniu co mam
                                  robić to mam właśnie tak postapić? Romans bez uczucia.
                                  • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 13:36
                                    Nie mam pojecia, jeszcze nigdy mi nie wyszla na to co robic..Moze masz byc jak
                                    ten mezczyzna i sobie przebierac w zalotnikach, nie angazujac sie, az znajdziesz
                                    takiego, ktory faktycznie bedzie ci odpowiadal?
                                    • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 14:01
                                      > Nie mam pojecia, jeszcze nigdy mi nie wyszla na to co robic

No właśnie. Zobacz Jasmin, ja właśnie mówię, że to jest niebezpieczeństwo
                                      odczytania karty tylko na poziomie odczucia z obrazka. Pisałaś wcześniej, że to
                                      singiel itd. Ale jak przychodzi dopasować to do wróżby, to zaczyna się problem.
                                      Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej o znaczeniu tej karty, na pytanie "co
                                      robić" 9 pucharów może mówić np. działaj tak, aby uwzględnić nie tylko swoją
                                      korzyść, ale też bierz pod uwagę innych bliskich(znajomych, rodzinę), bo oni
                                      otaczają cię uczuciami i zależy im na twoim szczęściu.
                                      • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 16:04
                                        ta osoba na karcie nie wyglada jakby przejmowala sie tymi znajomymi itdwink Moim
                                        zdaniem ta karta nie oznacza pelni bo pelnia to 10 dopiero. A napisalam, ze nie
                                        mam pojecia bo nad tym sie akurat nie zastanawialam,ciekawilo mnie tylko to jak
                                        poszczegolne karty sa ze soba kolejno powiazane. No ale skoro chcesz, zebym to
                                        dopasowala do wrozby no to ok, moge sprobowacsmile

1. On -3 buław
                                        on ma ochote na jakas przygode, cos nowego albo zwyczajnie chce sie dowiedziec
                                        co tam slychac ciekawego u niej
                                        2. Ona-6 denarów
                                        ona sie zastanawia czy warto tracic na niego czas i okazywac mu swoje
                                        zainteresowanie
                                        3. miedzy nimi-śmierć
                                        no nie ma na razie nic
                                        4. Co on pokazuje nz zewnatrz- król buław
                                        to on tutaj dziala i wykazuje aktywnosc
                                        5. co czuje naprawdę- 3 denarów
                                        chyba ciekawosc, zadnych glebszych uczuc u niego nie ma, moze chec sprawdzenia sie
                                        6. co robić- 9 pucharów
                                        Zgodnie z tym co mi sie wydaje, to karta moze mowic o tym, zeby dac sie
                                        pouwodzic, niech facet sie postara i postroszy piorka ale uczucia lepiej na
                                        razie trzymac na wodzy. Niech koles pokaze na co go stac, a ona niech pokazuje
                                        ze jej jest wystarczajaco dobrze bez niego i ze nie jest jej do niczego
                                        potrzebny.Ona ma juz tyle kielichow ze wiecej nie potrzebuje.
                                        7. czego nie robic- diabeł
                                        nie angazowac sie, nie brnac w ta znajomosc poki sprawa sie nie wyjasni

• rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 16:39
                                          > ta osoba na karcie nie wyglada jakby przejmowala sie tymi znajomymi

Bo i nie ma wyglądać. To człowiek w pełni szczęśliwy.

> Moim zdaniem ta karta nie oznacza pelni bo pelnia to 10 dopiero

Niestety nie. Wszystkie 10 to stan po pełni. Np. Crowley opatrzył 9 pucharów
                                          hasłem "Szczęście" a 10 pucharów hasłem "Nasycenie". To moment kiedy jesteśmy
                                          nasyceni, nie chcemy już korzystać z tego, co nazbieraliśmy. Dobrze obrazuje to
                                          np. karta 10 pucharów w talii Legacy of The Divine Tarot. Na tej karcie leży
                                          pies z kotem przy palącym się kominku. Zmęczeni, szczęśliwi, nie chcą się już
                                          bawić, chcą odpocząć. Nie korzystają ze szczęścia, są już wypaleni, pozbawieni
                                          sił, śpią przytuleni do siebie.
                                          • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 17:12
                                            > Niestety nie. Wszystkie 10 to stan po pełni. Np. Crowley opatrzył 9 pucharów
                                            > hasłem "Szczęście" a 10 pucharów hasłem "Nasycenie".

No wlasnie nasycenie to stan pelni, przesycenie to stan po pelni, kiedy czegos
                                            jest za duzo az sie wylewa.
                                            wg Mironskich piszacych o talii Crowleya 9 kielichow oznacza radosc, ktora
                                            przepelnia i koniecznie trzeba ja pokazac na zewnatrz. Nazywa sie radosc,
                                            poczucie spelnienia. Natomiast 10 kielichow nazywa sie sytosc, pelnia i oznacza
                                            glebokie zadowolenie, wewnetrzne bogactwo emocjonalne.

Wiesz moze to roznice w postrzeganiusmile dla mnie osobiscie pelnia przyjemnosci to
                                            ten moment, w ktorym wlasnie moge sie przytulic przy kominku do bliskiej osoby.
                                            Korzystanie z przyjemnosci zycia 9 kielichow tez jest super ale to nie to samo
                                            co bliskosc 10.

A wogole to Legacy jest piekna talia, jak chyba wszystkie Marchettiegosmile
                                            • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 18:19
                                              > Korzystanie z przyjemnosci zycia 9 kielichow tez jest super ale to nie to samo
                                              > co bliskosc 10.

No właśnie tu się nie zgadzamy. 10 w tarocie nie pokazują spełnienia tego co
                                              zapowiadają Asy. Oznaczają ostateczny kres. Użyję metafory seksualnej: 9 to
                                              szczęście, orgazm, a 10 to jest to, co dzieje się po orgazmie. Szczęście ale już
                                              niekorzystanie z popędu, który przyniósł As. Na jakiejś talii widziałem kiedyś
                                              taki obrazek: 9 pucharów to kobieta na progu domu pijąca z pucharu, przy niej
                                              dziecko, które dolewa do pucharu czyli daje kobiecie miłość. To jest szczęście.
                                              Natomiast na 10 był mężczyzna siedzący w głębokim fotelu, przed nim stał pusty,
                                              już wypity puchar. Mężczyzna zadowolony, na wpół śpiący. Już mu się nie chce
                                              pić. To jest nasycenie - nie korzystasz już z tego, do czego dążyłeś. Taki jest
                                              sens 10 pucharów, szczęście ale naturalną koleją rzeczy już wypalone.
                                              • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 21:00
                                                Użyję metafory seksualnej: 9 to
                                                szczęście, orgazm, a 10 to jest to, co dzieje się po orgazmie.

No i juz jest jasne dlaczego na 9 kielichow jest mezczyzna i to jeszcze ze
                                                skrzyzowanymi rekamiwinkMysle, ze 9 to jest orgazm dla samej zabawy i radosci, bez
                                                mieszania w to glebszych uczuc, a 10 kielichow to orgazm ale z kims kogo sie
                                                kocha, taki sex z milosci a nie tylko dla zabawy.

Napisze za Świrska bo wydaje mi sie trafne:
                                                Czlowiek nie przeciezony obowiazkami i praca z latwoscia unosi ciezar 9
                                                kielichow. Moze pic z nich do woli, jak rowniez czestowac innych, az do chwili
                                                kiedy nastapi przesyt. Oznacza to zaspakajanie tylko wlasnych przyziemnych
                                                potrzeb. (skrzyzowane rece, rozstawione nogi, to juz nie ze Swirskiejwink)

Ten mezczyzna z 9 to wykapany bohater filmu "Duchy moich bylych" przed przemiana
                                                w 10 kielichowsmile
                                                • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 22:18
                                                  Pisząc o orgazmie nie miałem oczywiście na myśli hedonizmu tylko chciałem
                                                  wyrazić, że w 9 jest szczyt, apogeum, a spadek mocy jest w 10 bo już mamy tyle,
                                                  że nam to niepotrzebne.
                                                  Niektóre rozważania Świrskiej są ciekawe, ale akurat to jest chybione. Bądźmy
                                                  konsekwentni: puchary nie symbolizują rzeczy przyziemnych i materialnych
                                                  potrzeb, tylko uczucia. Poniosła ją fantazja. Natomiast rozstawione nogi to
                                                  symbol tego, że ludzik emanuje pewnością, to stabilizacja emocjonalna, więc nie
                                                  łączyłbym tego z seksem.
                                                  • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 04.02.10, 00:14
                                                    puchary nie symbolizują rzeczy przyziemnych i materialnych
                                                    potrzeb, tylko uczucia. Poniosła ją fantazja. Natomiast rozstawione nogi to
                                                    symbol tego, że ludzik emanuje pewnością, to stabilizacja emocjonalna, więc nie
                                                    łączyłbym tego z seksem.

Dokladnie kielichy to uczuciasmile Ale uczucia moga byc rozne np. 5kielichow to
                                                    smutek, 6 bezpieczenstwo, 8 takie cisnienie negatywnych uczuc, ze az ciezko to
                                                    zniesc, 9 radosc i szczescie, 10 milosc.
                                                    Dlatego pisze, ze ten ludzik z 9 jest otwarty tylko na seks i radosc z
                                                    niego ale on nie odczuwa milosci . Milosc jest dopiero w 10 a 9 po prostu
                                                    sie cieszy, jest szczesliwa. To wszystko sa uczucia ale jednak roznia sie one od
                                                    siebie.

Natomiast rozstawione nogi to
                                                    > symbol tego, że ludzik emanuje pewnością, to stabilizacja emocjonalna, więc nie
                                                    > łączyłbym tego z seksem.

Tak stabilizacja emocjonalna tez do niego jak najbardziej pasuje ale on nie
                                                    kocha. A seks to jako przyklad skoro taki dales, rownie dobrze ten ludzik moze
                                                    czerpac przyjemnosc z czegokolwiek innego ale on tego nie obdarzy zadnym
                                                    glebszym uczuciem ani przywiazaniem. Glebsze uczucia, milosc sa dopiero w 10.

Bo popatrz na 10 Waita, jest tam milosc dwojga ludzi, jest beztroskie szczescie
                                                    dzieci i tecza, a tecza oznacza pelna palete barw i wydaje mi sie, ze tym samym
                                                    wlasnie pelnie koloru kielichow. Na 9 natomiast ten gosciu siedzi sam, z blogim
                                                    usmiechem na ustach, zalozonymi rekami itd., co prawda nie wyglada jakby mu
                                                    czegokolwiek brakowalo ale moze on jeszcze nie zauwaza, ze do prawdziwego
                                                    szczescia czegos mu jeszcze brakuje.

Pozwole sobie napisac, tylko nie bierz tego osobiscie bo to tylko z moich
                                                    damsko-meskich doswiadczen wynika. Ale czesto mezczyzni lubia byc w szczesliwej
                                                    9 kielichow i kompletnie nie maja potrzeby wchodzic w zwiazek uczuciowy 10
                                                    kielichow. Jak kobieta probuje cos z takim stworzyc to on nie wchodzi wcale w 10
                                                    kielichow tylko w 10 bulaw i taka znajomosc staje sie dla niego meczacym
                                                    obowiazkiem a nie szczesliwym zwiazkiem. Mysle wiec, ze ten ludzik z 9 nie
                                                    dostrzega jeszcze potrzeb zwiazanych z 10 kielichow i tak jak jest, jest mu
                                                    dobrze i wygodnie i wogole nie ma zamiaru tego zmieniac ( te skrzyzowane rece na
                                                    sercu, on milosci nie chce i nie potrzebuje do szczescia).
                                                  • vinfinityv Re: proszę o wrózbę 04.02.10, 00:48
                                                    Ciekawe spostrzeżenia.A co byście powiedzieli o 3 monet jeśli chodzi o uczucia?
                                                  • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 04.02.10, 10:53
                                                    mi sie wydaje, ze tu nie ma uczuc, to raczej planowanie czegos, pojawialo mi sie
                                                    jako zaliczony egzamin w szkole, moze chodzi o to ze on ciebie w jakis sposob
                                                    docenia i czuje szacunek do ciebie albo do tego co robisz
                                                  • rasid Re: proszę o wrózbę 04.02.10, 01:57
                                                    Nie polegaj tylko na talii Waite'a. Taki miał autorski pomysł na zróżnicowanie
                                                    tych kart. Jednak na wielu taliach rzeczywista różnica między 9 a 10 jest
                                                    pokazana lepiej. Jak już mówiłem 9 symbolizuje wielką miłość trwającą przez
                                                    pokolenia. Nie sugeruj się tym ludzikiem i pucharem, który kojarzy się z piciem
                                                    a więc przyziemnością. Puchary to uczucia. Wyobraź sobie, że na tej karcie
                                                    zamiast pucharów symbolem miłości są piękne, czerwone serca, to wtedy zobaczysz
                                                    na tej karcie człowieka który kocha i jest kochany.
                                                  • jasmin_25 Re: proszę o wrózbę 04.02.10, 10:48
                                                    ok jak wyobraze sobie serducha zamiast kielichow, to on te serducha i tak trzyma
                                                    tylko dla siebie i z nikim sie nimi nie dzieli..
                                                    To tak jak zakorkowana butelka z winem, jaki z niej przyjemnosc poki jest
                                                    zakorkowana? Przyjemnosc jet dopiero gdy wino rozleje sie do kieliszkow i mozna
                                                    sie cieszyc jego smakiem. Jak tak na niego patrzec z tymi serduszkami to mi
                                                    wyglada na egoiste i narcyza, ktory swoje uczucia trzyma tylko dla siebie i
                                                    nieobdarza nimi innych.

A trzymam sie Waita dlatego, ze mam wrazenie ze te obrazki jakby nakreslaja
                                                    wogole odbior tych kart, jakby sie przebijaly nawet jesli wrozy sie z innych
                                                    talii. Na warsztatach nawet byly niedawno takie przypadki, kiedy pokazal sie
                                                    glupiec bez psa ale chodzilo o psa, albo sila bez lwa ale o lwa chodzilo, albo z
                                                    gwiazda na ostatnich warsztatach.
                            • rasid Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 13:26
                              Mam nadzieję, że się remon70 nie obrażasz, tylko dyskutujemy. Ja nikogo nie
                              przekonuję, nie namawiam. Przedstawiam punkt widzenia. Nie namawiam też do talii
                              Botticelli, pisałem tylko, że w tej talii akurat ta karta moim zdaniem dobrze
                              obrazuje znaczenie. Wiem, że to jest denerwujące, bo jesteśmy przyzwyczajeni do
                              pewnej perspektywy widzenia. Tak więc pojmuj te 9 jak chcesz. Jeśli wszystkie
                              przedstawiają dla Ciebie samotność, to tak je czytaj. Ja jednak uważam, że to
                              prowadzi donikąd, spłyca postrzeganie kart. Nie po to karty są różne, żeby
                              czytać je tak samo.

A jeśli chodzi o tę 9, to właśnie jest pełnia. Właśnie wszystkie 9 to pełnia
                              tego, co jest wyrażone w Asie. Nie ma większego szczęścia od 9 pucharów. To
                              szczęśliwy człowiek, który kocha i jest kochany.
                              • remon70 Re: proszę o wrózbę 03.02.10, 17:28
                                ani mi w głowie obrażanie się smile
                                Wręcz przeciwnie, fajna rozmowa się wywiązała.
                                Może tylko autorka wątku jest niezadowolona za to pisanie.

Z tą samotnością to też nie tak wink
                                Jakoś samotność wyszła na 1-szy plan, raczej dla przeciwagi Twojej
                                rodziny.
                                Ta samotność jest częśćią składową doświadczenia ( w szerokim
                                rozumieniu), a doświadczenie nabywa się indywidualnie.
                                Może faktycznie to lepsze określenie- indywidualizm? Nie wiem uncertain
                                Czy czytam karty tak samo? Nie sądzę, nie patrzę nanp. 9 buław przez
                                pryzmat jedynie samotności, bo to spłycanie.
                                Karty czytam w zalezności od pozycji w rozkładzie, kart sąsiednich
                                itp.
                                Nie zgadzam się również z Twoim stwierdzeniem,że obrazkowe czytanie
                                kart jest ich spłycaniem. Czasem właśnie dosłowne przeczytanie
                                obrazka jest właściwe. Na warsztach wielokrotnie czytałam jak
                                dziewczyny pisały coś w ten deseń " na moim obrazku jest to i to i
                                dlatego sądzę..." Co ciekawe, bardzo często taka metoda okazywała
                                się właściwa. Dosłowność tarota bywa zadziwiająca.
                                Poza tym, nie mam sensu szukanie 2 dna, gdy na pyt. " co robić"
                                dostajemy np. Pustelnika.
                                Asy dla mnie to tylko szansa, możliwość, ewentualność, pewien
                                zaczyn. Z niego może coś powstać, ale nie musi.
                                Specyficzny jest As denarów, ale to temat na inną rozmowę wink
                                Dlatego też pełnia to wg mnie 10.
                                Co do rady "co robić" - 9 pucharów napisałeś tak:
                                "Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej o znaczeniu tej karty, na
                                pytanie "co robić" 9 pucharów może mówić np. działaj tak, aby
                                uwzględnić nie tylko swoją korzyść, ale też bierz pod uwagę innych
                                bliskich(znajomych, rodzinę), bo oni otaczają cię uczuciami i zależy
                                im na twoim szczęściu."
                                Ja to zrozumiałam tak: przyjżyj się syuacji i uważaj żeby nie
                                skrzywdzić kogoś bliskiego
                                Moja interpretacja brzmiała podobnie: nie angażuj się, przyglądaj
                                się sytuacji,poczekaj, dosłownie "siedź z założonymi rękami".
                                W sumie specjalnej róznicy nie ma. No, chyba że jest smile
    • asia.33 CELTYCKI 02.02.10, 19:01
      na prosbe vinfinityv dodaje celtycki na postawe 'nieznajmego" który
      pisze - pytanie to jego ogólna postawa wobec vinfinityv by wyczuc
      zamiary i rozwiac troszke ta tajemnice

1. on = moc
      2. problem = as mieczy
      3. korzenie = wieza
      4. co chce osiagnac = 5 kiji
      5 przeszłosc , która miała wpływ ...= 7 mieczy
      6. przyszłosc bliska = 3kiji
      7. nieuswiadomione cechy = rycerz kiji
      8. jego nadzieje i obawy = 3 monet
      9. wpływ otoczenia = cesarz
      10. wynik = 5 mieczy

wiec od poczatku na podstwie karty wieza -korzene uznaje ze to ktos
      kogo znasz z kim rozstałas sie wczesniej dosc burzliwie , moze
      niespodziewanie. To jest osoba dosc sprytna -inteligentna potrafi
      sprytnie pokierowac sytuacja by Cie obłasawic, miec kotrole nad
      toba..jako problem pokazała sie karta as mieczy- czyli komunikacja
      tu lezy problem ..ktos z kim nie masz kontaktu od czsu rozstania,
      kłotni (wieza). Ta osba chciałaby zbadac grunt bo ma zamiar
      zawalczyc -5kiji...jak widac cos było ze strony tej osoby nie tak w
      przeszlosci= 7mieczy ...moze poczułas sie wykorzystana , okłamana
      (to wiaze sie z wieza!!!) , najblizsza przyszlosc to 3 kiji = czyli
      planuje -ma jakies nowe plany nowe horyzonty - moze bedzie wypytywac
      o Twoje plany. Nieswiadome cechy jakie wpływaja na problem...-
      rycerz kiji - jest to karta wszelkich ruchów działan. osoba nie wie
      jak powinna postapic. Obawy i nadzije - nie wie czy zostanie
      aakceptowana , czy uda sie to co zaplanował(zaplanował w 3
      kijiach!) . otocznie wpływ - karta cesarza tu mam najwiekszy problem
      i nie wiem jak to zinterpretowac ...dopisze gdy pomysle dłuzej
      ok? ..wynik wrózy - wydaje sie ze ten Pan nadal bedzie grał w ta
      grei raczej sie nie ujawni bedzie miec jednak spora wiedze od Ciebie
      samejo tym co sie u Ciebie dzieje i to go zadowala. Jak uzyska
      potrzebe wiadomosci to zwyczjnie zniknie.

Tak mi sie wydaje vinfinityv , jest to ktos kogo znasz i w jakis
      dosc niespodziewany i bolesny sposób rozstałas sie , moze ni e facet
      a kandydat któremu dałas kosza...popatrz na katy i pomysl z kim
      miałas taka sytaucje .
      • remon70 Re: CELTYCKI 02.02.10, 19:23
        Po raz kolejny w wyniku końcowym 5 mieczy uncertain
        • remon70 Re: CELTYCKI 02.02.10, 19:32
          upssss...pomyliłam wątki wink

ale z tego co widzę, to 0 przyszłości dla tej relacjiuncertain
        • asia.33 Re: CELTYCKI 02.02.10, 19:35
          no ale tu chodzi moim zdaniem o zebranie odpowiednich wiadomosci ,
          taoosoba sie nie ujawni ! Nie poda kim jest i to ktos z przeszłosci
          moim zdaniem (wieza).
          • remon70 Re: CELTYCKI 02.02.10, 19:46
            Masz racjęsmile

Ja ogólnie odniosłam się do wszystkich rozkładów
      • vinfinityv Re: CELTYCKI 03.02.10, 10:33
        Dziękuję asiu za rozkład,ale w dalszym ciągu nie przypominam sobie gdzie i czy
        go kiedykolwiek spotkałamuncertain A która karta Twoim zdaniem oznacza,że chce zebrać
        ode mnie informacje? Na razie o nic ważnego mnie nie pyta.
        • asia.33 Re: CELTYCKI 03.02.10, 10:48
          as mieczy - to karta wiadomosci , porozumienia, rozmowy, nastepnie
          karty 5 mieczy i 7 mieczy tez o tym swiadcza. Przypomnij sobie czy
          nie było kogos z kim miałas jakies wydarzenie typu -wieza i 7 mieczy
          czyli cos niespodziewanego gwałtownego i to nie było w porzadku
          zachowanie wobec Ciebie , cos co Tobie sie mocno niepspodobało. I
          zakonczenie 5 mieczy - uzyska to co chce - i przestanie pisac
          • vinfinityv Re: CELTYCKI 03.02.10, 11:02
            Faktycznie tak można zinterpretować te karty,ale ja go kompletnie znikąd nie
            kojarzę uncertain może to chodzi o jakiegoś naszego wspólnego znajomego... A 5
            mieczy-wydaje mi się,że żadnych informacji ode mnie nie uzyska,jeżeli już to
            jakieś zdawkowe.
            • asia.33 Re: CELTYCKI 03.02.10, 11:24
              moga to byc informacje takie typu czy jestes sama, co robisz itp o
              to chodzi
              • vinfinityv Re: CELTYCKI 03.02.10, 11:33
                hmm ale on raczej w 95 % wie,że mam kogoś.Pytałam go już dwa razy w jakim celu do mnie pisze i nie uzyskałam odpowiedzi,zgrabnie ją omija i dalej pisze.Spytałam o to kart.
                Z przełożenia Król buław ,7 buław,Paź buław
                chce się pochwalić przed kolegami,że ze mną pisze,chce sprawdzić na mnie swoje techniki uwodzenia?

I 7 monet,Kapłan,2 pucharów,8 pucharów,As monet
                hmm sama nie wiem,chce doprowadzić do spotkania,bo jestem jego szansą,tylko na co?
                • vinfinityv Gdzie mieszka 03.02.10, 11:52
                  Jeszcze spytałam kart gdzie on obecnie mieszka(bo ma podane 3 miejscowości)?
                  miasto 1 Sąd,2 mieczy-tam teraz nie mieszka,ale wraca tam często,żeby
                  np.odwiedzić rodziców.

miasto2 (czyli tam gdzie ja obecnie)6 monet,9 monet-myślę,że obecnie tu
                  mieszka,ale chyba wynajmuje mieszkanie i ma tu pracę.

miasto 3 5 pucharów,Rycerz mieczy-tam mieszkał niedawno i się
                  wyprowadził,ale utzrymuje internetowy kontakt z osobami stamtąd.
                  • asia.33 Re: Gdzie mieszka 03.02.10, 12:21
                    mysle ze miasto nr 2 ...6monet i 9monet to miejsce gdzie dostał
                    propozycje pracy smile
                  • misboaa Re: Gdzie mieszka 03.02.10, 18:04
                    Też myślę, że 2
                    a jedynka to chyba najważniejsze miasto w jego życiu, takie z którym
                    się utożsamia. Może tam wrać w odwiedziny do rodziny, albo też
                    mieszkał tam całe życie, wychował się, ma wspomnienia, starych
                    przyjaciół, ale i wyprowadzili się stamtąd. Takie Krużewniki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka