star-3 13.08.10, 12:46 ...mówią,że ktoś jest alkoholikiem? Kochankowie,Śmierć,Sąd,10 mieczy Myślę,że nie,bo nie ma tu kart uzależnienia,nałogów typu Diabeł,Księżyc,Wisielec,czy nawet kart z serii pucharów,które też nieraz mówią o alkoholizmie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivana Re: czy te karty... 13.08.10, 12:58 Te karty mowia ze ktos dokonal wyboru swojej drogi ktora prowadzi do staczania sie. Ktos mysli ze alkohol przyniesie mu ulge ale ta droga prowadzi do autodesktrukcji Odpowiedz Link
star-3 Re: czy te karty... 13.08.10, 13:06 A jak byś zinterpretowała te karty w czasie teraźniejszym,bo takie było pytanie. Duzo AW chyba ma to jakieś znaczenie,tylko nie wiem czy pozytywne. Odpowiedz Link
star-3 Re: czy te karty... 13.08.10, 13:12 Dopytałam:Co tej osobie daje picie alkoholu? Kapłanka,Król mieczy chyba niespecjalne korzyści,raczej takie intelektualne jeśli już,może się zatopić w swoich rozmyślaniach. Odpowiedz Link
ivana Re: czy te karty... 13.08.10, 13:12 Ktos moze teraz stac przed takim wyborem a karty pokazaly jak ten wybor moze sie skonczyc Odpowiedz Link
star-3 inna osoba 13.08.10, 13:27 Teraz się zapytałam o inną osobę u której stwierdzono alkoholizm,czy zacznie pić? Wieża,5 buław,As mieczy,Głupiec Będzie jej ciężko,ale nie zacznie? Odpowiedz Link
ivana Re: inna osoba 13.08.10, 13:33 To wrak człowieka, ktory probuje walczyc z nalogiem, jest jak dziecko ktorego trzeba prowadzic za reke dlatego wazny jest tu As mieczy, w ktorym upatruje jakas rozsadna osobe, (moze zone). Ona musi go krotko tzrymac , tlumaczyc i kontrolowac. Bez tej osoby moze sobie nie poradzic Odpowiedz Link
star-3 Re: inna osoba 13.08.10, 13:35 hmm tak myślisz,że on musi mieć osobę,która mu w tym pomoże? A moze As mieczy oznacza,że myśli o napiciu się gwałtownie ''ucina''żeby się nie napić? Odpowiedz Link
ivana Re: inna osoba 13.08.10, 13:39 W moim odczuciu As mieczy to osoba ktora ucina jego chec do napicia sie. Odpowiedz Link
2bieguny Re: czy te karty... 13.08.10, 13:53 Osoby walczące z alkoholimem maja tzw przewodnika duchowego. lub inaczej zwanego sponsorem, to człowiek, zazwyczaj tez alkoholok niepijacy, który jest jak przewodnik w terapii, może karty pokazały taka osobe pod Asem mieczy. zazwyczaj nie jest to ktoś z rodziny, czy osoba bliska sercu, tylko ktos podobnie uzalezniony. Odpowiedz Link
star-3 Re: czy te karty... 13.08.10, 13:57 No nie ta osoba nie ma takiego przewodnika,może nie potrzebuje już? Zapytałam jeszcze czy jak by stracił swoją partnerkę życiową to zcy by zaczął znów pić? 10 buław,8 pucharów,Koło fortuny+(10 mieczy,Diabeł,Rycerz pucharów) Myślę,że byłby kompletnie zdruzgotany tym,że ją stracił,a to by go doprowadziło do picia? Odpowiedz Link
2bieguny Re: czy te karty... 13.08.10, 15:05 jesli jest osoba uzależniona, a uzaleznienie jeszcze sie gdzies tli, to taki przewodnik jest potrzebny, szanse na wyjscie z nałogo samotnie jest znikome, moze i mozliwe. każde bardziej lub nawet mniej obciązajace zdarzenie moze spowodowac nawrót do picia. mój znajomy, który zreszta zmarł w przebiegu choroby alkoholowej zaczął pic w czasie konfliktów, które były w praca, a nawet go bezposrednio nie dotyczyły. tak humorystycznie opisał to kiedys Pilchw w książcze, za która dostał nagrodę "Nike" "Pod mocnym Aniołem" Sprawa uzaleznienia to bardzo trudna sprawa, łatwo stac sie współuzaleznionym, a manipulacje odbierac jako prosbe o pomoc. kiedys się tym bardziej interesowałam Pozdrawiam Odpowiedz Link
star-3 Re: czy te karty... 13.08.10, 17:07 Masz rację wsparcie kogoś jest potrzebne nawet w normalnej codzienności,a co dopiero jak ktoś ma problem ze sobą. Odpowiedz Link