asia.33 05.01.11, 17:14 framgent cetyckiego 1. reprezentuje osobe i jej problem = wieża jak mozna okreslic tu osobe w połaczeniu jakby z problmem?? 2. sam problem = głupiec 3.korzenie problemu = wisielec macie jakies pomysły???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czu-jka Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 17:34 Osoba wycofana. Ma problemy z odnalezieniem się, niedojrzała i byle błahostka wprowadza ją w przerażenie. Może osoba ma jakiś problem natury psychicznej np, depresje. Tak mi się skojarzyło. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 17:42 o kurcze no to chyba wkleje caly rozkad bo o tym nie pomysalam i zmartwilam sie pytanie obecny stosunek mojego ex do mnie ...tak jak pislam zerwalam z nim...nie wiem co o tym sadzi jak to odebral gdyz dzwonil a ja nie odbierlam tel ...chcialm wiedziec co o tym sadzi z przeł= 2puch, 3mon, sprawiedliwosc 1 - reprezentuje osobę pytającego i sygnalizuje jego problem WIEŻA 2 - problem pytającego GŁUPIEC 3 - korzenie problemu WISIELEC 4 - pragnienia pytającego i to, co może osiągnąć AS PUCH 5 - niedawna przeszłość, z której wypłynął problem 7PUCH 6 - bliska przyszłość, która wyłoni się z obecnej sytuacji 3MON 7 - nieuświadomione cechy pytającego, które spowodowały problem RYDWAN 8 - co osoba tak naprawdę myśli o tym problemie (nadzieje lub zwątpienie) 5KIJI 9 - wpływy otoczenia w danym problemie (pomoc i wsparcie lub dezaprobata, na kogo można liczyć lub nie) RYC MONET 10 - ostateczny wynik, rozwiązanie problemu 6KIJI mi tu pasuje tyle opcji ..ale tego ze to mogloby byc jakies zalamanie nie bralam pod uwage wogole ..nie prosze o interpretacje calego rozkl ..ja nie mam wogole pmyslu ..ale jesli cos Wam swita choc jakas pozycja to z gory dziekuje Odpowiedz Link
lilith-2 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 18:05 Coś się rozpadło, nastąpił gwałtowny koniec(wieża), on nie bardzo potrafi się odnaleźć w nowej sytuacji i nie chce budować swojego życia od nowa (głupiec), dlatego ciężko się pogodzić z zerwaniem, którego się nie spodziewał. Inaczej się zapatruje na problemy w związku niż Ty, zupełnie inaczej je odbiera (wisielec, 5 buław), nawet może uważać je za błahe (głupiec). Ma nadzieje na powrót i będzie o to walczył (as kielichów, 5 buław). 7 kielichów może wskazywać na jakieś wydumane problemy, mrzonki, tym bardziej, że on widzi sytuację z zupełnie innego punktu widzenia (wisielec). W bliskiej przyszłości albo szykuje się spotkanie, albo jakiś udział osób trzecich, np rycerza monet (wspólny znajomy?). Rydwan odbieram jako porywczość w pytaniu o nieuświadomione cechy. 6 buław to nadzieja na poprawę, czyli rozwiązanie problemu co prawda na krótką metę ponieważ 5 buław może wskazywać na przeciwstawne charaktery. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 18:09 dziekuje musze poczytac i pomyslec o tej interpretacji Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 18:17 wisielec i 7puch czy to wg Ciebie moze byc sytuacja naduzywania alkoholu ?? jako korzenie i przeszlosc (punkt 3 i 5) o to w sumie poszlo od tego sie zaczelo Odpowiedz Link
lilith-2 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 18:36 asia.33 napisała: > wisielec i 7puch czy to wg Ciebie moze byc sytuacja naduzywania alkoholu ?? jak > o korzenie i przeszlosc (punkt 3 i 5) o to w sumie poszlo od tego sie zaczelo Tak, od razu o tym pomyślałam ale nie chciałam tego pisać. 7 kielichów już mi się tak objawiła, jako nadużywanie alkoholu, z kolei z diabłem czy magiem to już choroba alkoholowa. Odpowiedz Link
czu-jka Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 18:48 To była moja interpretacja tylko na podstawie 3 kart. Wydaje mi się, że jest mu smutno i trochę wstrząsnęła nim ta sytucja. Tak naprawdę to myślę, że sytuacja obróci się na dobre. Wszystko się dobrze ułoży, on ma nadzieję na to. On miał problemy z podjęciem jakiś decyzji?? Coś mi takiego przychodzi do głowy. Myślę, że wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link
nielaik Re: fragment celtyckiego 07.01.11, 17:02 asia.33 napisała: > o kurcze no to chyba wkleje caly rozkad bo o tym nie pomysalam i zmartwilam > sie > > pytanie obecny stosunek mojego ex do mnie ...tak jak pislam zerwalam z nim...ni > e wiem co o tym sadzi jak to odebral gdyz dzwonil a ja nie odbierlam tel ...chc > ialm wiedziec co o tym sadzi > z przeł= 2puch, 3mon, sprawiedliwosc > 1 - reprezentuje osobę pytającego i sygnalizuje jego problem WIEŻA W jedenj chwili dotarło do niego, że to nie przelewki. Jeżeli zareagował jak Wieża, to oznacza, że wcześniej nie traktował tego zerwania jako koniec ostateczny. Zdesperowany jest, oszołomiony. > 2 - problem pytającego GŁUPIEC Nie ma pojęcia jak się zachować, zdaje sobie sprawę, że musi zaczynać od nowa. Nie ważne czy to jest poszukiwanie kogoś nowego (nie sądzę po pozostałych kartach) czy ponowne stranie się o ciebie. Najogólniej pisząc, głupio zrobił i teraz ponosi konsekwencje. Jego problemem jest brak zdecydownaych kroków, nie można być ciągle na początkowym etapie znajomości. Głupiec startuje, ale dalej są jakieś etapy i tego zabrakło. > 3 - korzenie problemu WISIELEC Zwlekanie, zatrzymanie się na jakimś etapie. Czekanie na niewiadomo co. > 4 - pragnienia pytającego i to, co może osiągnąć AS PUCH Chce mieć kogoś. > 5 - niedawna przeszłość, z której wypłynął problem 7PUCH Ciekawe jakie miał plany, wygląda tak jakby nie mógł się zdecydować. Zanim zrobi krok na przód, chce jeszcze kilka spraw pozałatiwać, zapiąć na ostatni guzik. > 6 - bliska przyszłość, która wyłoni się z obecnej sytuacji 3MON Nie wiem > 7 - nieuświadomione cechy pytającego, które spowodowały problem RYDWAN Rydwany pokazują mi sie jako osoby, które biorą ci chcą i nie pytają się o zdanie. W pierwszej kolejności zaspokajają swoje potrzeby, powiedziałabym, że musisz sie dopasować do stylu życia Rydwanu. > 8 - co osoba tak naprawdę myśli o tym problemie (nadzieje lub zwątpienie) 5KIJ > I Wkurzny jest na całą sytuację, mętlik w głowie. > 9 - wpływy otoczenia w danym problemie (pomoc i wsparcie lub dezaprobata, na ko > go można liczyć lub nie) RYC MONET > 10 - ostateczny wynik, rozwiązanie problemu 6KIJI A tu mnie zaskakuje wynik. Triumf i sukces, powrót? Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 07.01.11, 17:16 wiesz to bardzo molziwe on wiedzila ze to moze byc nasz ostai raz ...powiedzilam zanim sie spotkalismy (bylismy razem na urlopie) ze tym razem jesli nic nie zrobi dla naszgo zwiazku konkretnego to nici i nie bedzie juz nic wiecej bo ja zaczne szukac kogos (3 lata to trwalo ten zwiazek ) wiec tu molziwe ze glupiec wie ze nalezaloby cos zrobic ,, w nowym miejscu ale nie ma jk i nie wie co teraz...7 puch to mogla byc sytuacja jaka wynikla miedzy nami jak sie spotlklaismy ( wypilismy sobie ale ja to wszystko kontrolowalam i wtedy wyrzuciam jemu to co mysle i powiedzilam jak wyglada jego okazywanie czuc a jak moje, co on zrobil dla mnie a co ja dla niego, no i o tym alkoholu nagdałam , alkohol plus jego dopalacze, ktore niby dja jemu relaks) nie wiem co to moze byc 3monet..mi pokazuje sie jako dzilanie w relau , takie cos co jest zaplanwane i pora to zrealizowac moze to to co ja powiedzialam ze ja szukam (widzial ze szukam na portalu internetowym , wszedl na moje konto i czytal co napislama) nie odbieram teel, nie pisze do niego ..jesli nie ma uczuc z jego str nie chce tego , jaki mialby sens?? po co milabym z kms byc jesli nie z milosci? wiem ze planowal wspolna prace ale to za malo, to nie zwazek bylby a biznes. Moge owszem pracowac z ukochnaym facetem ale uczucia sa nr 1 a praca to zupelnie inna bajka. Zastanwiam sie czy 5kiji to nie bedzie jakas awanturka na portalu ..widze ze i jego przyjaciel mnie oglada (moze to ryc mont)...tez nie wieim co to moze byc ta 6kiji ..moze chce sobie udowodnic cos ..ze bede jego czy co??? Odpowiedz Link
nielaik Re: fragment celtyckiego 07.01.11, 17:55 3 denarów pokazuje mi konkretne rzeźbienie w rzeczywistości. On przejdzie do działania i będzie cię zaskakiwać. Wykorzysta każdy wariant, każdą sposobność to tego aby nawiązać kontakt. Nie wiem tak piszę kontakt, bo co innego może być w tym przypadku? Tu się zacznie udowadnianie, robienie wreszcie czegoś i zobaczysz, że on naprawdę to realizuje. 7 kielichów używki, do tego jeszcze Głupiec, Wisielec i mamy dokładny obraz mężczyzny. Wieczny bezzobowiązań. 5 kijów wypadała na pytanie co myśli o problemie, ja bym napisała, że ma chaos w głowie, a nie że szykuje się awantura na portalu. Wieża na to wpłyneła, stąd takie pomieszanie. Ale głowy nie dam. Rycerz Denarów statycznie, może go tam koledzy muszą cucić, być podporą, uspokajają? Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 07.01.11, 18:05 napisze jak to sie potoczy Dziekuje za kazde słowo interpretacje ..za duzo tych rozstan wokol mnie ..corka mla problemy, koleznaka, i moje wszystko w okresie świat i sylwestra troszke nie to nadwyrezylo jednak. Odpowiedz Link
gilbert44 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 17:46 A mnie się skojarzyło, że ktoś robi z igły widły,a problem wziął się z odmiennego spojrzenia na jakąś sprawę. Odpowiedz Link
gilbert44 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 17:51 Przepraszam Cię Asiu, ale odpowiadałam, jak nie było jeszcze widać całego rozkładu. Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 20:05 Asiu, przynam, ze dla mnie troszkę zamieszania, bo pytasz, co On o tym mysli, jak sie z tym czuje, a pozycje kart są jakby analizowały i pokazywaly Ciebie i Twoje odczucia w tej sytuacji, wiec nie wiem, czy ja zle zrozumiałam, czy pozycje poszczególnych kart nie są tak nazawne, Moze karty nic nie poiwedziały, bo nie wiedziały o co pytasz? A może ja jestem zbyt zmęczona i nie rozumiem. Pozdr. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 20:40 teraz to mam problem bo... chodzilo o to ze on dzwoonil ale z zastrzezonego a juz mielismy na ten temat rozmowy bo zawsze gdy byl problem z nim jakiolwiek nawet maly to on dzwonil z zastrzezonego i ja sie wkurzalam i nie odbieralam..pozniej tlumaczylam ze nie odbieralam bo nie bede odbierl azastrzezonych..i teraz znowu..stad moj upor..chce by zadzwonil ze swojego nrmalnie. Nie wiem co zrobic bo mam powazny problem bo wiecie co..Moj Wroz mwil mi rok temu ze moj facet naduzywa alkoholu ..wtedy to mi nie pasowalo bo wydawalo mi sie rok temu ze on to kontroluje(barman) ale teraz jak bylismy razem na urlopie i nie byl w pracy(bar) alkohol byl codzinnie bez powodu zaczynal od piwka, pozniej jakis dring, pozniej energetyczny , kawy max a pod koniec dnia drinki i tak codzinnie juz wieczorem kupowal takie zestawy ..piwko, energetyczny whisky i tu wukurzylam sie i ..zrobilam jazde...i teraz dopiero mysle bo teraz to wlasnie tak wyglada i zgadza sie z tym alkoholem..ale..ale ten Wroz mi poiwedzial ze on bedzie chcial sie powiesic ....mam teraz problem bo tu pojawil sie wisielec , wieza i 7puch ...wszystko z wrozby wroza sie spr..i mam schize bo odrzucalam tą wiad o wieszaniu bo sadzilam ze to moze przesada mojego Wroza bo moj facet to bardzo silna osobowosc ...kurcze marwie sie Odpowiedz Link
czu-jka Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 20:50 Może Twój Wróż poprostu przesadził, może będzie załamany, ale wieszać sie... Nie martw się. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 21:50 Asiu, jesli tak, to porozmawiaj z nim, kurcze, dziewczyny, wrózycie, a potem nie chcecie się z tym zmierzyc. Nie wrózcie, jesli chowacie głowe w piasek, alkoholizm tez sie leczy, nie muisz z kims byc, ale nie znaczy nie możesz pogadac. Wszysykie osoby uzaleznione maja słabą osobowość! Właśnie często czytam to forum i widze, ze nie potraficie uniesc wagi problemu, jak ja nie chce czegos wiedziec, nie pytam o to! Postąp tak, jak Ci podpowiada intuicja! Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 21:59 no ale zrozum jak z nim pogdac..on nie widzi problemu ..bo zawsze byl barmanem i jemu sie wydaje ze to kontroluje...to nie moja wrozba z tym wieszaniem....nie jestem tego pewna po tych kartach,nie mam pewnosci ..co mam zadzwonic i o co go zapytac..a jak to nie prawda? Wyjde na rozhisteryzowana idiotke ..i co mma powiedziec ze ktos mi tak powiedzial we wrozbie ? Te karty tutaj moga pokazywac cos innego..a jak on mnie wysmieje i powie ze jestem jakas dziwna lub zwariowalam ( bo co powiem ze mi w karaych wyszlo?) tym samy go do siegie na tyle zniechece ze bedzie sie mnie bał ...tu jest ryzyko ..a ze sie martwie to chyba normalne prawda??? Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 19:32 Asiu, jesli On nie widzi problemu, to Ty nic z tym nie zrobisz. Uwazam, ze jesli nie chcesz miec z nim nic wspólnego w przyszłosci to zostaw tę sprawe i nie mysl o tym a moge Ci powiedziec, ze jesli jest alkoholikiem to nic z tym nie zrobisz, póki on nie bedzie chciał z tym cos zrobic. Uzaleznienia to trudna sprawa. Wiele z tych osób zle konczy swoje zycie i niczyja to wina. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 19:57 ale wlasnie o to chodzi ze ja niczego nie wiem do konca to wszystko oparte jest na moich podejrzeniach i uslyszanej wrozbie "ze on moze miec problem z alkoholem" ,,,a to ze mysle to normale skoro to Miłosc Mojego Zycia wiec mimo zaistniałej sytuacji nie moge udawac ze jest mi wszystko jedno i ze raptownie jest mi obojetny..stad moje pytanie . Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 20:39 Aska, brak konsekwencji! Albo to miłosc Twojego zycia i zostajesz z nim mimo wszystko i idziesz na grupe AA zeby sie czegos dowiedziec o problemie i zobaczyc w jakim punkcjie jestes i podejmujesz straszną walkę z akloholem o człowieka, którego kochasz, albo nie masz tyle siły i odchodzisz od osby uzaleznionej bo nie jestes w stanie mu pomóc, albo odchodzisz z tego zwiazku bo go nie kochasz i nie jest miłoscia zycia. Brutalne to, wiem, ale to nie jest prosta sprawa. Wiele wiem na temat uzależnień! Dlatego tak pisze. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:05 ale Ty nie rozumiesz..nie mam pewnosci co do tego ze On naduzywa..w tym cale sedno..to nie jest menel zaden..ma swietna prace, jest zamozny, czysty elegancki i zadbany..malo tego jak mieszkalismy razem dbal o dom i o mnie ..to co napislam o alkoholu to zauwazylam ze korzysta (ale ja mam sktzywienie na tym punkcie gdyz moj tato popijal po smierci mamy - juz nie pije wiec wiem jak to wyglada i panicznie sie tego boje). Co do mojego(ex) faceta to silna osobowosc ..i nie znam jgo prawdziwych mysli uczuc, odczuc ..jest malo wylewny a nasz zwiazek bardzo skomplikowany z wielu powodo a ktorych tu pislam (odleglosc wielka!!!) trudno mi powiedziec czy naduzywa czy nie...zrobilam jemu awanture z tego powodu..mozliwe ze przesadzilam...ale w glowie mialam wlasnie ta wrozbe no i znam jego kumpli co udaja kumpli a pzrzychodza do jego restauracji tylko dlatego by sie napic dobrego alkoholu. Nie mam pewnoci czyon naduzywa..nie mam mozliwosci zrobienia nic z tym (inny kraj) ..no i zerwlam z nim niedawno. Z kart widac (7puch) ze alkohol moze to byc , 4puch tez moze tak mowic i wisilec w sumie jako oderwanie od rzecywistosci ale moga znaczy zupelnie cos innego ..jak inne wyobrazenie czegos , wspollnej drogi czy cos. Jak mam podjac walke nie bedeac z nim ..nie majac pewnosci ze taki problem ma? Wyskoczyc z tekstem ze go che ratowac z czegos co moze mi sie w glowie uroilo? Rozumiesz na podst kart tych nie mam pewnosci o co chodzi a moze i moj wroz widzial ze ze duzo alkoholu (ale nie wiedzial wtedy ze moj jest barmanem). Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:12 Asiu, to zadaj pytanie tarotowi wprost: czy on jest alkoholikiem (lub uzależniony od alkoholu). I wyciagnij jedną jedyną kartę. Bez dociagania. Bo jeśli zapytasz eksa wprost, to pewnie powie, ze nie ma problemu. Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:14 zapytalam wiec czy On jest alkoholikiem = sąd Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:20 wg mnie zrozumiał, ze tak. Jak pisałaś, ze mu nawrzucałaś, to musiał się chłop zagłębić w siebie i przyznać ci rację. I jednocześnie koniecznie chce z tego wyjść - odrodzić sie na nowo. Myślę, ze jest zdeterminowany do obudzenia Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:26 a zobacz ja w tym samym czasie napislam post o tym ze nie , bo w tej karcie nie widze tego. Nawrzucalam jemu ze aby milo spedzic czas nie musi byc alkohol na stole, że ja umiem bawic sie bez i ze dla mnie szczescie to chwila gdy mnie przytuli i powe kocham ..nie powiedzilam wprost ze on jest alkoholikiem..zasugerowalam ze za duzo tego typu srodkow (no i w glowie milam to co powiedzial wroz-on moze widzial jego prace) Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:29 nie wiem, czy on jest uzalezniony od alkoholu, ale Ty jestes uzalezniona od niego! Po co rozpatrujesz to wszystko jesli juz nie jestescie razem? Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:32 przeciez pisze..bo to Milosc Mojego Zycia ...i to nie mija wraz z decyzja ze sie zrywa z kims Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:21 hm i nie wiem..nie ma tu kart typu diabel ...czy pucharow ... czy sad moze wskazywac na uzaleznienie? Raczej na mniejszy problem ktory powraca co jakis czas ? Wg mnie nie jest. Odpowiedz Link
lilith-2 Re: fragment celtyckiego 07.01.11, 08:48 asia.33 napisała: > hm i nie wiem..nie ma tu kart typu diabel ...czy pucharow ... czy sad moze wska > zywac na uzaleznienie? Raczej na mniejszy problem ktory powraca co jakis czas > ? Wg mnie nie jest. Sąd ostateczny nie jest kartą chorobową, widać że alkohol głównie pojawia się na spotkaniach, imprezach, ludzie są mu potrzebni tak samo jak odpowiednia atmosfera, prawdziwy alkoholik nie potrzebuje ludzi ani szczególnych okazji do spożywania alkoholu. Może ma skłonność do nadużywania ale chyba tylko epizodycznie. Wg mnie również nie. Odpowiedz Link
2bieguny Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:22 No i co o tym myślicie? Ja może napisze tak, jesli z nim zerwałas, to rozumiem, ze podjęłas przemyslaną decyzję i nie chcesz do niego wracac, wszystko jedno jakie były powody zakonczenia znajomosci. Dla mnie nie ma problemu. Zerwałas, znaczy się nie kochasz, nie kochasz, nie jestescie razem, nie zajmujesz sie jego problemami. Jesli tak się martwisz, to moze kochas? a Jak kochasz to dlaczego zerwałas? Nic juz nie rozumiem. Czyzby znowu gonienie kroloczka tylko z drugiej strony? Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:31 zerwalam bo nasz zwizek nie wygladal jak oczekiwalam (nie chce tu pisac jak bo swego czasu az za duzo pisalam o tym) ..ale bylam z nim w zwiazku jedynie z milosci ..nie wiem czy on mnie kocha bo nasz zwiazek nie rozwijal sie tak jak chcialam ...wiec podejrzewalam ze skoro nie robi nic wiecej to jemu nie zalezy i mnie nie kocha to byl powod Odpowiedz Link
asia.33 Re: fragment celtyckiego 06.01.11, 21:45 ale nie chce ... nie jestem w stanie przestac myslec o tym co uslyszlam a pytanie zadalam kartom teraz rozmawiamy o czyms innym... chcilam wiedziec jakie ma zdanie stad rozklad celtycki ..ktos cos zasugerwoal i juz temat poszedl w tym kierunku nikt jednak nie jest tu pewnien tych kart na tyle ze wogole cos takiego pokazuja. Moziwe tez ze ja wyolbrzymilam problem wiec nie on ma problem tylko problem powstal w mojej glowie. Szczerze mowiac nie pomyslalm o tym robiac ten rozklada , pytanie dotyczylo bardziej jego stosunku do naszego rozstania...a nie bezposrednio alkoholu. Odpowiedz Link
justillo Re: fragment celtyckiego 05.01.11, 22:12 reprezentuje osobe i jej problem = [b]wieża ,ta osoba jest chwiejna emocjonalnie i ma duże problemy ze sobą > 2. sam problem = głupiec jest niedojrzała problem polega na szybkim mało przemyślanym działaniem najpierw coś zrobi potem przemyśli albo i nie > 3.korzenie problemu = wisielec może mieć poprzewracane w głowie tak jakby inaczej postrzegał świat wieża,głupiec,wisielec to dla mnie silne karty chorobowe * * Odpowiedz Link