Dodaj do ulubionych

zagadka - film dokumentalny

07.01.11, 18:12
Obejrzałam film dokumentalny o czymś. Oczywiscie nakręcono go gdzieś tam, prawdziwi ludzie, prawdziwe problemy. Film zdobył nagrodę pewnej organizacji w 2005r.

ogólnie film - 10 monet
temat który poruszano - 2 kijów
gł. bohaterka - kochankowie
przesłanie - 6 monet

smile
Obserwuj wątek
    • asia.33 Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 18:29
      film = o wartosciach rodzinnych, ochronie tego co warte ochrony, moze o jakiejs znanej rodzinie
      poruszano temat.= pomocy, wsparcia, teskonoty
      bohaterka = zakochna kobieta
      6monet = mezalians????
      • krolowa.mieczy Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 18:38
        asia.33 napisała:

> film = o wartosciach rodzinnych, ochronie tego co warte ochrony, moze o jakiejs
        > znanej rodzinie
        jesteś blisko. jakaś forma rodziny, wspólnoty ale nie dokładnie o rodzinie

> poruszano temat.= pomocy, wsparcia, teskonoty
        to ostatnie też, ale nie na pierwszym planie. chodziło o cos innego.

> bohaterka = zakochna kobieta
        nie. dlatego podałam linka do karty smile

> 6monet = mezalians????
        nie.
        • algaria Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 19:20
          program o mormonach, albo o amiszach i dokonywaniu ich wyborów, czy zostać w swojej społeczności czy nie
          • krolowa.mieczy Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 19:40
            nie. smile
      • nielaik Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 18:39
        Wystąpiła z klasztoru?
        • krolowa.mieczy Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 18:43
          nie. z duchowością nic wspólnego.
          • algaria Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 19:20
            Biała Masajka wink
            • krolowa.mieczy Re: zagadka - film dokumentalny 07.01.11, 19:40
              nie-e
    • krolowa.mieczy podpowiedź 07.01.11, 19:19
      Bohaterka wyruszyła na emigrację i znalazła sie gdzieś; musi sobie radzić.
      Jak? Co robi? smile
      • nielaik Re: podpowiedź 08.01.11, 09:16
        Wymyśla coś w co angażuje całą społeczność. Ta ma formę zabawy, a może buduje autostradę?
        • krolowa.mieczy Re: podpowiedź 08.01.11, 10:02
          społecznośc tam jest, ona do niej należy tylko nie przewodzi. Żyje sobie jak tysiace jej podobnych. To jeszcze cos: to nie jest Polka. Nawet nie Europejka.
          Po południu dam odp chyba ze ktoś zgadnie smile
          Nie spodziewalam sie ze to trudne.
    • krolowa.mieczy odpowiedź 08.01.11, 15:13
      To film pt. Chiny w kolorze blue
      Bohaterką jest 17letnia Jasmine, która ze swojej prowincji Syczuan jedzie do innej - Kantonu - w poszukiwaniu pracy, zeby pomóc rodzicom. Jest bida z nędzą, a ona czuje sie w obowiązku odciażyć rodzinę i wysylać im pieniadze. Trafia do fabryki produkujacej dżinsy. Zarabia ok 6 centów amerykańskich na godzinę, nadgodziny (czasem trwające całą noc) są nieodpłatne. Mieszka obok fabryki razem z innymi pracownicami. W ciagu trwania filmu (87 minut) 15 dziewczyn zarobiło w sumie 1,45$.
      Film otrzymał nagrodę Amnesty International.
      • asia.33 Re: odpowiedź 08.01.11, 15:23
        az nie wiem co napisac to o tym filmie sad
      • pacha.mama Re: odpowiedź 08.01.11, 15:45
        Chyba widziałam fragmenty filmu.
        Niby wstrząsające, ale jeśli się zastanowić do nie musimy patrzeć poza granice kraju by szukać analogii. Mimo tego wyzysku i wstrząsającej sumy bądźmy szczerzy. Te 6centów/h ma inną wartość niż dla nas. Choć "dla zachodu" to bardziej uderzający obraz niż rodzina za ścianą, gdzie matka zastanawia się co do garnka włożyć (i to nie rodzina bezrobotnych).

Karty bardzo fajnie pokazują, zwłaszcza 6 denarów.
        • krolowa.mieczy Re: odpowiedź 08.01.11, 15:51
          Ja się napatrzyłam na taki sam obóz pracy przez kilka lat. Nagadałam sie jak durna wszystkim naokoło: "szanujcie tych ludzi, bo dzięki nim macie srebrne i złote karty kredytowe". Ale TWA ma wszystko gdzieś, a ja dostałam kopa w d.pę.
          Dlatego ten temat filmu byl mi nieobcy...
        • misboaa Re: odpowiedź 08.01.11, 16:07
          Nie rozumiem 2 Buław.
          • pacha.mama Re: odpowiedź 08.01.11, 16:34
            Wg mnie 2 buław mówi o drodze "do lepszego życia", która zresztą jest na niej widoczna smile
            To też karta samodzielności a to słowo aż się ciśnie na usta gdy mówimy o 17latce wyjeżdżającej za pracą. I widać tu ładnie, że ona w tej samodzielności nie odrywa się od rodziny, ta droga nie jest jedynie nadzieją dla niej (na karcie ten "uścisk" dłoni, ogólna radość).
            • krolowa.mieczy Re: odpowiedź 08.01.11, 16:54
              Mnie 2 kijów akurat w tej talii pokazuje sie gdy jedna osoba na siłę chce zatrzymać drugą. W tym wypadku byl taki epizod, gdzie dziewczyna po 7 tyg nie dostała 1szej pensji, bo powszechną praktyką tam jest, ze jest to swego rodzaju "kaucja" żeby pracownik sie nie zwolnil i nie poszedł gdzieś indziej. W praktyce nikt nie dostaje 1szej pensji, nie jest ona nigdy zwracana. Przez to dziewczyna nie mogla pojechać na świeta do domu - zostala SAMA w obskurnym budynku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka