Dodaj do ulubionych

czuję dziwną wieź z nowa talia

20.02.11, 22:23
niby zawsze jak kupilam jakas to widomo "podobal sie" nacieszyc sie trzeba i wogole, albo obrazki badac.
ale tym razem czyje sie jakas...akby miala te karty dlugo i wogole, i nie moge sie od nich oderwac,najchetniej bym ubzdurala sobie jak najpiecej pretekstow i pytan by moc je wyciagac i wyciagac, bo tak dobrze mi sie "rozmawia". NO i wiadomo,ciekawosc bo sie rozni i tak sobie badam co i ja i rozstrząsam obrazki...i mimo to ze nowe i nie kazdy zdarzylam "od podszewki" zrozumiec i przeanlizowac...to mi sie tak ZAJEBISCIE rozmawiawink zakochalam siesmile
Obserwuj wątek
    • algaria Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 20.02.11, 22:27
      a jaka to talia
      • coill Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 20.02.11, 22:33
        Crowleya. taroteca.multiply.com/photos/album/99/Thoth
        • nielaik Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:00
          Dlaczego ludzie boją się tego tarota? Rysunki nie są przerażające.
          • coill Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:05
            nielaik napisała:

> Dlaczego ludzie boją się tego tarota? Rysunki nie są przerażające.

hm...a boją sie?? serio??
            • nielaik Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:12
              Sama się zdziwiłam jak przeczytałam opinie na temat tej talli. Niektórzy mają niemal gęsią skórkę jak na nią patrzą. Nie wiem z czego to wynika.
              • coill Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:17
                oja..moze dlatego ze Crowley byl okultysta? a okultyzm jednak dla niektorych to prwie jak sam Diabel, szatanizm itp.
                ja wyszlam z zalozenia z skoro koles mocno siedzial w ezoteryce to i te karty "od czapy" byc nie powinny. aLe wybralam je dlatego, ze zapytalam talii kiedys jakie kupic powinnam i wypadl Mag. uznalam ze ta moze pasowac
                • nielaik Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:19
                  Acha, to ciekawe jak by ragowali jak by o tym nie wiedzieli wink
                  • zainteresowany1977 Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:25
                    Tak jak z diabłem, wyświetli piękne wizje, poczęstuje pysznościami, zapewni rozkosze, da poczucie siły, zaprosi na swoje przyjęcie, i wszystko to niby bez przymusu, wykorzysta słabości ludzkiej natury ale potem upomni się o swoje.
                    • nielaik Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:31
                      Ale są talie równie kolorowe, psychodelicze, a nikt im jakoś nie zarzuca podstępnych, niecnych wpływów, tzn. ludzie na nie tak nie reagują. Według mnie dużo robi tutaj otoczka samego twórcy, co by było gdyby ludzie o tym nie wiedzieli?
                • zainteresowany1977 Re: czuję dziwną wieź z nowa talia 22.02.11, 19:22
                  Jak nic sprodukował ją z Friedą, żeby niepostrzeżenie wciągnąć w użytkownika w thelemę, nim lepsze poznanie tym głębiej w thelemę, takie dwa w jednym, jedni w to pójdą bo chcą wejść w thelemę a inni wejdą w nią nieświadomie.
          • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 19:19
            Zależy w co kto wierzy. Na pierwszy rzut oka ta talia jak dla mnie jest agresywna, szorstka i psychodeliczna, taka jak jej twórca, moim zdaniem niesie w sobie dużo zła, życie powinno się rodzić z miłości a nie w akcie gwałtu, tak bym to alegorycznie ujął.
            • coill Re: 22.02.11, 19:30
              ja tam nigdzie gwaltgu nie widze. dla mnie jest idealna, czytelna i rzeczowa.
              • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 19:31
                Jak dla Ciebie.
            • nielaik Re: 22.02.11, 19:33
              Ta talia według ciebie niesie zło bo ma coś rzeczywicie zakodowane, czy dlatego, że sam twórca był nieco szalony?
              • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 19:38
                Moim zdaniem głównie dlatego, że twórca kierował się w życiu złymi pobudkami, był po ciemnej stronie mocy.
                • nielaik Re: 22.02.11, 19:54
                  Teraz rozumiem, co masz na myśli. Ale nie przekonuje mnie to, że talia jest zła. Nie wiemy przecież wiele o pozostałych twórcach innych kart.
                  • coill Re: 22.02.11, 20:00
                    no racja. Nikt nikomu nie udowodni czy np karty Ridera nie sa kartami osoby kt moze przed snem odczyniala jakies mroczne rytualysmile

zreszta, jaki Rider??zacznijmy od tego ze wczesniej byl Marsylski Tarot i naprawde nie wiadomo czym zajmowali sie ludzie jacy go stworzyli moze nie bez powodu tez dawno temu praktykujcym wogole same karty przypisano jakies kontakty z Diablem?
                    tak samo teraz roznie mozna komus naprzypisywac, malo jest talii gotyckich wampirycznych itp itd w ktorych jest o wiele wiecej zła i szatanawink
                    • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 20:18
                      Czy tarot jest złem czy nie to zależy od osobistych przekonań, mam talię R.W. ale to ja jestem jej panem, wiem co i kiedy od nich chcę a jak nie mam na nie ochoty to nie dotykam i tygodnie, może są złe od podszewki ale to dla mnie nie jest kluczowe bo już nie rządzą moim życiem, wiem co się dzieje gdy rządzą człowiekiem i to jest coś jak zniewolenie.
                      Diabeł jest częścią naszej natury, mamy potencjał by czynić i dobro i zło, to jest najgorszy diabeł, ten u innych nie jest taki zły.
                      Może niepotrzebnie podjęliśmy temat oceny tej talii, w końcu każdy jest niezależny i przekonywanie kogoś to wchodzenie z butami, w końcu każdy ma swój rozum i swoje sumienie. Z mojej strony sory za próby udawadniania czegoś.
                      • nielaik Re: 22.02.11, 20:39
                        Chciałam się dowiedzieć dlaczego tak jest odbierana ta talia. Ciekawy temat do rozmowy. Dałeś argumenty, drążę dalej czy powinniśmy się przejmować autorami innych talli? RW też nie jest dopracowany do końca, mówi się o nim, że miecze są źle przedstawione, bo sam twórca miał niedobór tego żywiołu u siebie. Nie wiem też dlaczego Tarot Thota miał by w jakiś magiczny sposób rządzić ludźmi a RW na ten przykład nie.
                        • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 22:10
                          Tarot chciał nie chciał rządzi tym kto w nim szuka informacji, każda talia, to jasne.
                  • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 20:01
                    Nie piszemy o innych tylko o tym bo to jego talia, a o nim można przeczytać.
                    • nielaik Re: 22.02.11, 20:12
                      Nie, właśnie w tym sęk, że tylko ta talia cieszy się złą sławą, bo ludzie znają jego twórcę.
                      Zresztą co on takiego kontrowersyjnego robił? Palił i pił?
                      • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 20:22
                        No tak, ludzie często klepią co usłyszą, nie zdają sobie sprawy z tego ile w czym zła czy dobra, nie zastanawiają się nad tym.
                        Ćpał, czynił czarne msze, skupiał ludzi których wykorzystywał psychicznie itp.
                        • coill Re: 22.02.11, 20:27
                          zainteresowany1977 napisał:
                          bie sprawy z tego ile w cz
                          > ym zła czy dobra, nie zastanawiają się nad tym.
                          > Ćpał, czynił czarne msze, skupiał ludzi których wykorzystywał psychicznie itp.

a kto w naszych czasach nie próbowal choc raz zaćpać? podejrzewam ze wiekszosc, tylko nie kzdy sie przyzna. Kosciol nie wykorzystuje psychicznie w niektorych przypadkach? Zwlaszcza, gdy ludzie rzucaja pieniazki na tzw ofiare, bo mysla ze inaczej nie spelnia sie ich modlitwysmile
                          zreszta czarna msza to rodzaj rytualu kt wcale nie polega na gwalceniu niemowląt na grobie itd... kazdy lubi co innego, nie widze powodu by kogos lub cos przekreslic bo sobie robi. Hitlerem nie byl wiec o co chodziwink
                          • nielaik Re: 22.02.11, 20:47
                            Też o tym czytałam, ale moim zdaniem po prostu prowadził bardzo rozpustne życie. Jak dokłanie przeczytałam o co chodziło z ekscesami, pomyślałam, że pewne zdania na jego temat są grubo przesadzone. Mnie się nie podoba talia jednego tarocisty, to są dopiero czarne, koślawe, gargamele.
                          • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 22:21
                            Ja nie ćpałem, nie miałem ochoty.
                            Mnie kościół nie wykorzystuje, to ja wykorzystuję kościół dla korzyści mojej duszy a jak mam taką zachciankę to rzucam na tacę, żeby poczuć się łaskawcą, czyli jak każdy. Nie wiążę rzucania na tacę ze spełnianiem się modlitw, Bóg daje każdemu a nie tylko temu kto prosi, gdyby dawał każdemu to o co kto prosi to byśmy żyli i po 500 lat, ale o spokój duszy i rozum można poprosić i się dostanie.
                            Czarna msza jest złym rytuałem, wystarczy odszukać co jest dobrym rytuałem by bez trudu poznać co jest tym złym. Prosty przykład, pytam: czy chcesz już umrzeć czy chcesz jeszcze żyć? - wiem, że wybierzesz pierwsze, wobec tego wybierasz dobro a nie zło, skoro nie wybierasz zła to wiesz że to dobro jest tym czego pragniesz, i przykłady można mnożyć. Co Ty na to?, zaprzeczysz logice?
                            • coill Re: 22.02.11, 22:59

> Czarna msza jest złym rytuałem, wystarczy odszukać co jest dobrym rytuałem by b
                              > ez trudu poznać co jest tym złym. Prosty przykład, pytam: czy chcesz już umrzeć
                              > czy chcesz jeszcze żyć? - wiem, że wybierzesz pierwsze, wobec tego wybierasz d
                              > obro a nie zło, skoro nie wybierasz zła to wiesz że to dobro jest tym czego pra
                              > gniesz, i przykłady można mnożyć. Co Ty na to?, zaprzeczysz logice?
                              nie rozumiem tej jakto nazwales "Logiki" - dlaczego zycie ma byc dobrem a smierc zlem? Ty jakis nawiedzony jestes, fanatyk czy kto?
                              dobro i zlo = pojecie wzgledne. to co dla mnie dobre nie musi byc dobre dla ciebie, ani uznane ogólnie za "DOBRO/ ZLO ". DObrem jest to co est potrzebne MI i tylko i wylacznie moja wola sie tu liczy.
                              Mam swoja moralnosc, i swoje potrzeby inne niz Ty. Mysle ze Ty powinienes zajac sie swoimiwink
                              • zainteresowany1977 Re: 23.02.11, 14:23
                                Nie jestem nawiedzony i już nie chcę udowadniać co jest dobrem a co złem, są tacy którym to wszystko jedno więc udawadnianie poprzez przykład jest w takich przypadkach bezsensowne. Tak, najlepiej jak każdy będzie robił co chce i myślał jak chce.
                              • zainteresowany1977 Re: 23.02.11, 14:24
                                Jednak jeszcze coś, jeśli islamiści zaczną wojnę to wszystkim się odechce takiego zła\dobra.
                    • coill Re: 22.02.11, 20:29
                      ,zainteresowany1977 napisał:

> Nie piszemy o innych tylko o tym bo to jego talia, a o nim można przeczytać.
                      >

ale mnie naprawde jego "dewiacje" niew interesuja, mial ogromna wiedze i dosw w ezoteryce, co uwazam moglo przeniesc sie na karty. Pomijaac fakt, ze sam ich nie narysowal, wiec jest tu juz jakas róznica,ale nie wazne.
                      Mi sie podobaja, nrazie prcuje mi sie z nimi dobrze, zobaczy sie jak bedzie dalej...
                      • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 22:25
                        Wątpię, że je rozumiesz, gdyby nie nazwy na każdej z kart to prawdopodobnie nie udało by Ci się ich czytać, rozumiesz ich symbolikę?, potrzeba lat żeby je poznać, są bardzo trudne nawet dla wytrawnych.
                        • coill Re: 23.02.11, 16:00

> Wątpię, że je rozumiesz, gdyby nie nazwy na każdej z kart to prawdopodobnie nie
                          > udało by Ci się ich czytać, rozumiesz ich symbolikę?, potrzeba lat żeby je poz
                          > nać, są bardzo trudne nawet dla wytrawnych.

tak rozumiem. gdybym nie rozumiala nie uzywalabym, chyba to normalne?
                          wiesz nie wiem o co cichodzi serio, i czego sie uczepiles...ae chyba ci sie wydaje ze cos o mnie wiesz....a uwiwrz mi, wiesz niewiele i pewnie niewiele sie dowiesz.
                          • coill Re: 23.02.11, 16:10
                            coill napisała:

> zainteresowany1977 napisał:
                            >
                            > > Wątpię, że je rozumiesz, gdyby nie nazwy na każdej z kart to prawdopodobn
                            > ie nie
                            > > udało by Ci się ich czytać, rozumiesz ich symbolikę?, potrzeba lat żeby
                            > je poz
                            > > nać, są bardzo trudne nawet dla wytrawnych.
                            >
                            > tak rozumiem. gdybym nie rozumiala nie uzywalabym, chyba to normalne?
                            > wiesz nie wiem o co cichodzi serio, i czego sie uczepiles...ae chyba ci sie wyd
                            > aje ze cos o mnie wiesz....a uwiwrz mi, wiesz niewiele i pewnie niewiele sie do
                            > wiesz.

a i wasnie, kazda nowa talia jak i karty(jakiestam cyganskie czy inne) wymagja poznania,kazd trzeba mniej lub wiecej "przemedytowac", tak samo jesli bedziesz nawet 20 lat uzywac jednej talii to i tak z czasem sie okaze ze jeszcze moga Cie nucyzc czegos nowego. A Ty sie zachowujesz jajby to jakies straszne bylo i niebywale ze trzeba sie uczycwink Pozatym, skoro mowie ze DLA MNIE te karty sa idealne i zajebiste tzn ze tak jest, wiec mi nie wtykaj czy je rozumiem, bo chyb bylabym skonczona idiotka zeby zaczac korzystac z talii z kt by nic nie wynikalo i bylaby jak jezyk chinski. Napisalam sobie wtek o tym jak jestem zadowolona z nowych kart, jezeli masz tak dziwne i dla mnei niezrozumiale COŚ przeciw tym kartom to juz nie moja sprawa, nikt tobie nie kaze ich ani kupowac ani ogladac ani poznawac. są MOJE. Ty uzywasz swoich.
                      • zainteresowany1977 Re: 22.02.11, 22:26
                        Nie umniejszając, to są trudne karty, daleko zanim je skumasz.
              • coill Re: 22.02.11, 19:40
                Nielaik...chyba mialas racjesmile
                • leda-is-one Re: 22.02.11, 20:24
                  Kazda talia moze zrobic szkode w niewlasciwych rekach.Coill-swietny wybor.Mam ta talie 4lata.w trudnych chwilach sluzy mi do medytacji.Crovley byl ezoterykiem z duzym dorobkiem, karty maja glebie,na pierwszy rzut oka tez mowia,nie obchodzi mnie jakie mial odchylki jako czlowiek.Nie przyszlo mi do glowy zeby sie bac jakichkolwiek kart,chociaz nie jestem wrozka.Podobaja mi sie karty Krolowej Mieczy, z tym diablem z wielgachnymi rogami, w lesnej ciszy, nad para spelnionych kochankow.Druid tarot czy jakos tak.Podpowiedzcie mi gdzie je kupic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka