huit8
22.05.15, 10:55
Jakie pytania ogólne powinno się zadawać do krzyża celtyckiego? "Jak potoczy się..."? Do jakich pytań używa się tego rozkładu?
Jakie zadajecie pytania ogólne?
Czy zadajecie osobno poszczególne pytania zanim położycie kartę?
Jak go odczytujecie? Na które pozycjae zwracacie największą uwagę?
Beato, mówiłaś że bardzo dobrze czujesz ten rozkład. Mogłabyć napisaćjakie pytania zadajesz do poszczególnych pozycji?
Ja do końca go nie czuję. Zadałam wczoraj takie pytanie "jak potocząsię losy X związane z planami emigracji do kraju Y."
1. Położyłam sygnifikator- Rydwan.
2. Karta która wzmacnia lub osłabia kartę 1.- 5 mieczy
3. Przyczyna istnienia problemu- 9 monet (0)
4. To co za tobą lub co właśnie mija- Paź mieczy
5. do cego dążysz- 5 kielichów
6. to co przed tobą. Przyszłość.- Q Monet
7. Ty i twoja postawa. Reakcja na sprawę, jak się zachowa. 7 kielichów
8. Środowisko, inni. Otoczenie. Co zrobią w związku z tą sprawą. - 9 mieczy
9. Twoje nadzieje i obawy. Najskrytsze myśli pytającego. Jak ocenia on swoje możliwości i jakie jest jego podejście (ma wpływ na wynik sprawy).- Cesarzowa
10. wynik- Księżyc (0)
Moja interpretacja:
Rzeczywiście gdyby był wyjazd, jest to szansa nowego startu w znacznie bardziej sprzyjających okolicznościach. Taka odwaga by zacząć coś nowego z większym bagażem doświadczeń i możliwości (5 mieczy). Na mojej 5 mieczy 2 ludzi porzuca swoje mieczy zostawiając trzeciego i odchodzi, bo nie mają tu czego szukać (ich jest akurat dwoje, którzy mają zamiar wyjechać). Duża chęć wyjazdu . Podstawą tej decyzji jest (9 monet odwrócone) chęć lepszego życia (chęć zysku), podwyższenia sobie statusu, zadbania o siebie, o większą wygodę (liczy na to że w w kraju Y będzie im się lepiej żyło. Bardziej luksusowo. Pani na tej karcie jest ładnie ubrana, zadbana. Symbolizuje osobę, której niczego nie brakuje. To jest podstawa decyzji o wyjeździe). Ale też nietolerancja otoczenia w którym żyje. Również wyzwolenie z tej polskiej rzeczywistości i radość życia, z której mogliby czerpać w kraju Y. Wychodzi też jakaś utrata pieniędzy, szef nie potraktował jej tak, jakby na to zasługiwała, powinna była dostać więcej (dociągnięte 6 monet i 5 monet. Jak widać same monety. Chodzi o pieniądze). Mógł obiecywać awans, który się nie wydarzył.
Karta opisująca przeszłość (paź mieczy), czyli to co minęło bądź właśnie mija, wskazuje na jakieś konflikty, polemikę słowną w pracy, rywalizację z innymi pracownikami. Zapowiada też początek końca dotychczasowych obowiązków.
Na pewno dąży do zmiany, po pożegnania, „żałoby” po tym co by tu miała zostawić. Jeśli wyjedzie, będzie próbowała pogodzić się ze stratą tego, co tutaj miała (przyjaciół, związków, bo to jest 5 kielichów, czyli zmiany i jednocześnie kielichy to uczucia i więzi).
Jeśli X wyjedzie, w najbliższej przyszłości poradzi sobie bardzo dobrze. Znajdzie pracę. Sytuacja finansowa jej się polepszy (Q monet).
W prawdzie plany które snuje są w całości nierelane do spełnienia (7 kielichow). X trochę idealizuje ten kraj ale też nadal się waha i trudno jest jej dokonać wyboru. Otoczenie (czyt. przyjaciele) bardzo źle przyjęliby jej wyjazd. Wielki płacz (9 mieczy). Bardzo by tęsknili.
X ma nadzieję że w kraju Y kogoś pozna i ułoży sobie życie (cesarzowa). Że będzie mogła być nareszcie sobą. Jest bardzo entuzjastycznie nastawiona do pomysłu wyjazdu. Czeka ją być może jakiś zakazany, potajemny związek. W ogóle z ten wyjazd owiany jest jakąś tajemnicą (odwrócony księżyc).
Co jeszcze może oznaczać ten księżyc jako wynik? Ciążę? Jest po cesarzowej, ale odwrócony? Karty są wg mnie sprzyjające, tylko ten księżyc mi trochę nie pasuje.
I jeśli pytam o pracę u X, a wychodzi 10 kielichów? 10 pucharów to dobra karta, ale to nie monety, nie finanse.