Dodaj do ulubionych

krzyż celtycki-rozkład

22.05.15, 10:55
Jakie pytania ogólne powinno się zadawać do krzyża celtyckiego? "Jak potoczy się..."? Do jakich pytań używa się tego rozkładu?

Jakie zadajecie pytania ogólne?
Czy zadajecie osobno poszczególne pytania zanim położycie kartę?
Jak go odczytujecie? Na które pozycjae zwracacie największą uwagę?
Beato, mówiłaś że bardzo dobrze czujesz ten rozkład. Mogłabyć napisaćjakie pytania zadajesz do poszczególnych pozycji?

Ja do końca go nie czuję. Zadałam wczoraj takie pytanie "jak potocząsię losy X związane z planami emigracji do kraju Y."
1. Położyłam sygnifikator- Rydwan.
2. Karta która wzmacnia lub osłabia kartę 1.- 5 mieczy
3. Przyczyna istnienia problemu- 9 monet (0)
4. To co za tobą lub co właśnie mija- Paź mieczy
5. do cego dążysz- 5 kielichów
6. to co przed tobą. Przyszłość.- Q Monet
7. Ty i twoja postawa. Reakcja na sprawę, jak się zachowa. 7 kielichów
8. Środowisko, inni. Otoczenie. Co zrobią w związku z tą sprawą. - 9 mieczy
9. Twoje nadzieje i obawy. Najskrytsze myśli pytającego. Jak ocenia on swoje możliwości i jakie jest jego podejście (ma wpływ na wynik sprawy).- Cesarzowa
10. wynik- Księżyc (0)

Moja interpretacja:
Rzeczywiście gdyby był wyjazd, jest to szansa nowego startu w znacznie bardziej sprzyjających okolicznościach. Taka odwaga by zacząć coś nowego z większym bagażem doświadczeń i możliwości (5 mieczy). Na mojej 5 mieczy 2 ludzi porzuca swoje mieczy zostawiając trzeciego i odchodzi, bo nie mają tu czego szukać (ich jest akurat dwoje, którzy mają zamiar wyjechać). Duża chęć wyjazdu . Podstawą tej decyzji jest (9 monet odwrócone) chęć lepszego życia (chęć zysku), podwyższenia sobie statusu, zadbania o siebie, o większą wygodę (liczy na to że w w kraju Y będzie im się lepiej żyło. Bardziej luksusowo. Pani na tej karcie jest ładnie ubrana, zadbana. Symbolizuje osobę, której niczego nie brakuje. To jest podstawa decyzji o wyjeździe). Ale też nietolerancja otoczenia w którym żyje. Również wyzwolenie z tej polskiej rzeczywistości i radość życia, z której mogliby czerpać w kraju Y. Wychodzi też jakaś utrata pieniędzy, szef nie potraktował jej tak, jakby na to zasługiwała, powinna była dostać więcej (dociągnięte 6 monet i 5 monet. Jak widać same monety. Chodzi o pieniądze). Mógł obiecywać awans, który się nie wydarzył.
Karta opisująca przeszłość (paź mieczy), czyli to co minęło bądź właśnie mija, wskazuje na jakieś konflikty, polemikę słowną w pracy, rywalizację z innymi pracownikami. Zapowiada też początek końca dotychczasowych obowiązków.
Na pewno dąży do zmiany, po pożegnania, „żałoby” po tym co by tu miała zostawić. Jeśli wyjedzie, będzie próbowała pogodzić się ze stratą tego, co tutaj miała (przyjaciół, związków, bo to jest 5 kielichów, czyli zmiany i jednocześnie kielichy to uczucia i więzi).
Jeśli X wyjedzie, w najbliższej przyszłości poradzi sobie bardzo dobrze. Znajdzie pracę. Sytuacja finansowa jej się polepszy (Q monet).
W prawdzie plany które snuje są w całości nierelane do spełnienia (7 kielichow). X trochę idealizuje ten kraj ale też nadal się waha i trudno jest jej dokonać wyboru. Otoczenie (czyt. przyjaciele) bardzo źle przyjęliby jej wyjazd. Wielki płacz (9 mieczy). Bardzo by tęsknili.
X ma nadzieję że w kraju Y kogoś pozna i ułoży sobie życie (cesarzowa). Że będzie mogła być nareszcie sobą. Jest bardzo entuzjastycznie nastawiona do pomysłu wyjazdu. Czeka ją być może jakiś zakazany, potajemny związek. W ogóle z ten wyjazd owiany jest jakąś tajemnicą (odwrócony księżyc).
Co jeszcze może oznaczać ten księżyc jako wynik? Ciążę? Jest po cesarzowej, ale odwrócony? Karty są wg mnie sprzyjające, tylko ten księżyc mi trochę nie pasuje.

I jeśli pytam o pracę u X, a wychodzi 10 kielichów? 10 pucharów to dobra karta, ale to nie monety, nie finanse.
Obserwuj wątek
    • hanna1985 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:00
      Rada i wynik to dla mnie najwazniejsze karty, potem co jest problemem/przeszkoda. Czasami rzuca sie w oczy jedna karta, przyciaga Cie, czasem dwie z ktorejs pozycji.

Krzyz celtycki to wyrocznia, uklad przeznaczenia, tak jak np. KOLO LOSU jest tez wyroczniá. Huit my love wink jezeli pytasz o wujazd to odczytuj karty pod katem dzialania, mozliwosci w okol tego tematu, a na koncu kladz nacisk na ciaze itp. bo to nie jest zwiazek milosny, ze przytrafi sie ciaza, choc zdarza sie owszem taki wybrym kart, u mnie rzadko.
      • beata25_84 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:28
        Krzyż Celtycki jest dobry przy wszystkich pytaniach przy których chcemy uzyskać jasną odpowiedź na pytanie oraz poznać okoliczności.

Wszystkie pozycje z Krzyża Celtyckiego są ważne, ale jeśli chodzi o samo pytanie, to karty 1+2 - atmosfera pytania, 8 gdyż mówi nam o wpływie otoczenia, 9 bo to nasze realne możliwości i 10 bo stanowi odpowiedź na zadane pytanie.

Sygnifikatora nigdy nie kładę, bo u mnie 1 karta to poprostu atmosfera wokół pytania.

Moje pierwsze odczucia do Twojego rozkładu - konflikty wokół tej podróży. chcesz się wyprowadzić przez niedostatek, żeby poprawić swoją sytuację materialną. Największe przygnębienie już za Tobą. Niestety w planach brak zdecydowania, rozpamiętywanie nieszczęść z przeszłości blokuje obecne działania.
        W przyszłości pomoc kobiety (najczęściej Królowa Monet pokazuje mi kogoś z ciemnymi włosami, zielonymi, brązowymi oczami). Twoja postawa niestety jest mało realistyczna. Huit zejdź na ziemie! To,że wyemigrujesz z Polski i że może być ci tam łatwiej, to nie znaczy,że od razu trafisz do raju na ziemi!
        Otoczenie (wpływ innych) będzie wpływało depresyjnie na Ciebie, ale to bardziej Twoje "wymyślone strachy", niż realna sytuacja. Będzie brak wsparcia, ale bardziej dlatego,że Ty się wycofasz, nie poprosisz o pomoc.Sama uważasz,że jadąc tam staniesz się kobietą niezależną, żyjącą w dostatku, z pozycją. Wynik to niestety rozczarowanie. Huit jak nie zweryfikujesz swojego "hura optymizmu", to spadniesz na ziemie i potłuczesz sobie tyłek! To nie będzie miły upadek, zwłaszcza,że ty się go nawet nie spodziewasz, więc "nie założyłaś ochraniaczy". Przemyśl wszystko jeszcze raz, przygotuj dobry plan i plan awaryjny, a przede wszystkim nie nastawiaj się na raj na ziemi, bo zderzenie z rzeczywistością w takim wypadku zaboli.

Ta Królowa monet to może być albo pomoc od kobiety z otoczenia, albo tak jak piszesz osoba dla której stawiane są karty. Tyle tylko,że osoba dla której stawiane są karty podchodzi mało realistycznie do sprawy, a Królowa monet, to osoba, która stąpa mocno po ziemi, więc ja bym stawiała na pomoc kogoś.

Nie bardzo się też połapałam w tych kartach dociągniętych, które podajesz dopiero w swoim opisie, więc je poprostu pominęłam.
      • hanna1985 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:48
        Juz na wstepie widac, ze Rydwan to wyjazd i karty ladnie Cie sluchaja wink 9 monet to ten wyjazd zalezny jest od jakiejs babeczki? Cyz od kasy na wyjazd potrzebnej?
    • beata25_84 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:07
      Moje pytania do rozkładu Krzyż Celtycki:

1). Atmosfera otaczająca pytanie?
      2).Co w tym szkodzi lub pomaga i nakłada się na atmosferę z pyt.1.?
      3) Co przed nami?
      4) Co za nami, już pokonane?
      5) Co może ale nie musi się stać?
      6) Co stanie się w najbliższym czasie?
      7) Obawy, watpliwości lub nadzieje (osoby dla której stawiane są karty)?
      8) Wpływ otoczenia?
      9) Realne możliwości osoby dla której jest wróżba?
      10.Wynik/Odpowiedź na pytanie główne zadane do rozkładu
      • huit8 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:56
        O nie nie, ja nie emigruję (przynajmniej nie przed poznaniem wyników wyborów haha), to był rozkład dla znajomej. Ona ma tam rodzinę, więc może Q Monet to jej matka.

Co oznacza ten księżyc w wyniku? Nierelane do spełnienia plany? Wiąże mi się on z tymi 7 kielichów, patrzenie na ten wyjazd przez różowe okulary.

Dziękuję za wyjaśnienie! Jak zwykle jesteście niezawodne smile Muszę jeszcze popraktykować ten rozkład.
        • beata25_84 Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 23:03
          huit8 napisał(a):

> O nie nie, ja nie emigruję (przynajmniej nie przed poznaniem wyników wyborów ha
          > ha), to był rozkład dla znajomej. Ona ma tam rodzinę, więc może Q Monet to jej
          > matka.
          >
          > Co oznacza ten księżyc w wyniku? Nierelane do spełnienia plany? Wiąże mi się on
          > z tymi 7 kielichów, patrzenie na ten wyjazd przez różowe okulary.
          >
          > Dziękuję za wyjaśnienie! Jak zwykle jesteście niezawodne smile Muszę jeszcze popra
          > ktykować ten rozkład.

To w takim razie niech ta twoja znajoma uważa,żeby sobie tyłka nie potłuc.
    • maczlijka Re: krzyż celtycki-rozkład 22.05.15, 22:54
      1. Położyłam sygnifikator- Rydwan.
      2. Karta która wzmacnia lub osłabia kartę 1.- 5 mieczy
      Na drodze do wyjazdu stoją jakieś problemy, przeszkody, uczucie przegranej

3. Przyczyna istnienia problemu- 9 monet (0)
      Pieniądze, chęć zdobycia finansowej niezależności

4. To co za tobą lub co właśnie mija- Paź mieczy
      Jakieś rozmowy, sprzeczki dotyczące wyjazdu. Może masz to już "obgadane"

5. do cego dążysz- 5 kielichów
      do rozczarowania..

6. to co przed tobą. Przyszłość.- Q Monet
      Ja to zazwyczaj czytam łącznie z ostatnia kartą (księżyc) więc wyjazd skończy się na marzeniach, rozmyślaniu o nim

7. Ty i twoja postawa. Reakcja na sprawę, jak się zachowa. 7 kielichów
      Nic konkretnego, siedzisz i myślisz jakby to było

8. Środowisko, inni. Otoczenie. Co zrobią w związku z tą sprawą. - 9 mieczy
      Chyba boją się o ciebie. Może to stąd sprzeczki z paziem mieczy?

9. Twoje nadzieje i obawy. Najskrytsze myśli pytającego. Jak ocenia on swoje możliwości i jakie jest jego podejście (ma wpływ na wynik sprawy).- Cesarzowa
      Pewna siebie i tego, że się powiedzie ten wyjazd

10. wynik- Księżyc (0)
      Wydaje mi się że ten wyjazd się nie powiedzie, na ten moment to jest jakby nierealne uncertain Wyszły dwie karty mówiące o marzycielstwie 7 kielichów jako ty i twoja postawa a potem księżyc na wynik. Rozmarzone podejście do sprawy może doprowadzić do rozczarowania z 5 kielichów. Jak wspomniała Beata trzeba zejść na ziemię i dokładnie przeanalizować sprawę wyjazdu, zrobić bardzo konkretne plany.
      • huit8 Re: krzyż celtycki-rozkład 23.05.15, 20:36
        Dziś ona pociągnęła karty. Czy znajdzie pracę jeśli wyjedzie do kraju Y.
        Pamiętam dwie pierwsze karty, czyli
        1. Atmosfera otaczająca pytanie- Śmierć
        2. to co się na to nakłada Q Buław

Śmierć zrozumiałam tak, że na dobre opuszcza Polskę, wyjeżdża żeby zacząć tam nowy etap życia, zakończyć ten w Polsce. Rzucić pracę tutaj i znaleźć tam nową. Czy to jest dobra interpretacja?
        Q BUław- pomoże jej w tym jakaś kobieta. (nie wiem czy to może być ta koleżanka która ciągnęła karty, ma czarne włosy i jest zodiakalnym rakiem). Raczej nie jest w typie Q Buław, wręcz przeciwnie.

Z kolei na pytanie, czy powinna jechać do jeszcze innego kraju niż planowała, wyszło jej na miejscu 10. Wynik- 10 mieczy. Więc w ogóle odradziłam tę opcję.

Który rozkład bym nie zrobiła, wychodziła 9 monet na którymś miejscu.

Jeszcze jedna sprawa. W pytaniu o miłość "jak potoczy się jej życie uczuciowe w kraju X" w 10 miejscu wyniku wyszedł paź buław. Raczej karta nie miłosna, prawda?
    • huit8 Re: krzyż celtycki-rozkład 23.05.15, 20:41
      Śmierć krzyżowała się albo z Q buław albo z 5 mieczy. Nie pamiętam dokładnie.
      1 pytanie- atmosfera otaczająca pytanie
      2. Co się na to nakłada, pomaga lub szkodzi?
      • beata25_84 Re: krzyż celtycki-rozkład 23.05.15, 23:21
        Huit bez kompletnego rozkładu, to możemy sobie gdybać, to tak jak byś rzuciła kilka puzli z układanki i chciała żebyśmy zgadywały jaki jest obrazek.wink Gdyby reszta kart była nieistotna, to by rozkład nie składał się z 10, tylko z 3. wink
        • huit8 Re: krzyż celtycki-rozkład 23.05.15, 23:37
          szkoda że nie zrobiłam zdjęcia kartom sad
          • hanna1985 Re: krzyż celtycki-rozkład 24.05.15, 17:48
            Dobrze zt a 10 mieczy wink czesto mi wypada na tej pozycji. Trzeba skonczyc z glowkowaniem! Odrzucic pomysl! W Ksiezycu ona nie wyjedzie do tego kraju. Pozniej patrzalas na inny kraj czy na ten co karty mowia, ze nie pojedzie? Chodzi mi o ten rozklad czy znajdzie prace jelsi pojedzie? Skoro karty mowia, ze narazie nie pojedzie, to nie ma sensu je meczyc i pytac, tzn.gdybac wink
            • huit8 Re: krzyż celtycki-rozkład 24.05.15, 23:39
              Księżyc był na NIemcy jak ja sama stawiałam karty.
              Dziiń później ona ciągnęła, bo uznałyśmy że lepiej jej ręką wyjdzie. Dałam jej potasować i przełożyć. Losowała na NIemcy i na GB.
              Na GB w wyniku wyszło 10 mieczy.
              Na NIemcy pierwszą kartą była śmierć, krzyżowała się albo z 5 mieczy albo z Q Buław. Ostatnią kartą była, zdaje się, Sprawiedliwość.
              Pytanie było "czy znajdzie pracę jeśli wyjedzie do..." a przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka