Dodaj do ulubionych

Zagadka "do 3 razy sztuka"

14.03.16, 19:37
Obiecuje, ze to ostatnia moja zagadka..przynajmniej w tym tygodniu wink
Robimy tak - trzech uczestnikow i podaje rozwiazanie, czyli zagadka bedzie moze bly-ska-wi-czna i nikt nie bedzie musial "przebierac nogami" - tak jak ja, zeby podac rozwiazaniewink

a wiec prosze o "zgadniecie", co to za karty, a bedzie ich lacznie trzy:

1. O tej karcie monetowej niektorzy mowia "zyciowa sprawiedliwosc"..
2. O tej karcie mieczowej niektorzy mowia "tabula rasa"..
3. Ta tarotowa kobieta nie zaniedba obowiazkow/zycia, mowiac, ze nie jest w nastroju..

W nagrode rownie szybkie przeslanie z Kart Opiekunczych, lub slowo dziekuje za udzialsmile
Obserwuj wątek
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 14.03.16, 20:05
      1. 7 Monet - co posiejesz, to zbierzesz, więc pasowałaby do życiowej sprawiedliwości.
      2. 6 Mieczy - podróż w nieznane, niewiadoma, nie wiadomo co los zapisze na tej psutej tablicy przyszłości.
      3. Cesarzowa - to babka z klasą, pełna matczynej miłości i cierpliwości, dba o wszystkich i wszystko.

Fajnie, że tak ruszyłaś z tymi zagadkami i pomysłów Ci nie brakuje! big_grin
    • tabularasa22 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 14.03.16, 21:26
      No i chcąc nie chcąc popatrzyłam na wyniki Beaty i straciłam pewność siebie. No ale rzetelnie napiszę co myślałam przedtem .
      1. Oj, tu miałam największy problem. najpierw przyszło mi do głowy 6 monet - dawanie i branie, równowaga wymiany. Potem 8 monet - sprawiedliwość jest 8 kartą ( chociaż nie u mnie) więc i ma swoje odbicie w minorze ) i to właśnie 8 monet wydało mi się bardziej adekwatne - czas zapracować na wszystko własnymi rękami , uczciwie, sprawiedliwie, nic za darmo. Ale jak teraz patrzę to Beata ma cel. Mi się ta 7 monet chowa gdzieś w głowie. Często z trudem ją sobie przypominam. Nie wiem czemu tak , jest, to kolejny raz kiedy tego doświadcza. Wszystkie obrazy już mam wyryte, a te 7 monet to taka .. nomen omen ... tabula rasa !!!!
      2 No jak nie trafię to będzie wstyd i hańba big_grin. Obstawiam Asa Mieczy. odcięcie od przeszłości, nowy początek, nowa karta do zapisania - słowem.
      3. Oj tu to mam rozmaite myśli, a zaprezentuję wszystkie big_grin
      Cesarzowa - dla mnie może zaniedbać, ona nic nie musi, obowiązki obowiązkami, coś zorganizuje, bez wyrzutów sumienia przełoży, załagodzi, ale o siebie też zadba. Zamówi panią do sprzątania, albo zagoni dzieci.
      Kapłanka - obowiązki obowiązkami ale ja mam tutaj nastrój, coś czuję, muszę postawić karty ...
      Sprawiedliwość - oo, ta to by się nadawała na odpowiedź, wszystko musi grać bez względu na widzimisię i nastroje. Obowiązek obowiązkiem jest. Tą bym obstawiała na 2 miejscu big_grin
      Królowa Pucharów - ja was proszę, ja nie mogę, ja cierpię !
      Królowa Buław - phi , gary, moi ?
      Królowa Monet - no ta blisko blisko, ale ja tak jakoś coś .... nie mogę. Wydaje mi się że ona też nie taka służbistka. Jak się źle poczuje to koniec i kropka. Odpocznie. A do obowiązków wezwie gosposię.
      Królowa Mieczy - no właśnie, ta i się kojarzy z nieuleganiem nastrojom. Co jak co , ale zęby zaciśnie i zrobi co trzeba.Życie ogranie, wszystko dopnie, i nie będzie się jakoś specjalnie rozczulać. Najwyżej popłacze sama w poduszkę, ale to już po północy jak sprawdzi przelewy, zamki i pogasi światła żeby nikt nie widział. Czy ta dammmmm - stawiaaam na Królową Mieczową ! Nr 1

• ucztababette Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 14.03.16, 21:43
      1. 10denarow
      2.Sprawiedliwość ( jakos tak od razu)
      3. Kaplanka

Ciekawa jestem jakie to karty. ZAGADKA jedna z lepszych. Brawo.
    • aprepope Odpowiedzi :) 14.03.16, 22:04
      Dziekuje Beatko, staram sie wink

Tabularaso - jeszcze nie wiem, czy zgadlas, bo nie mam chwilowo czasu doczytac smile

Ucztababette - w pierwszym poscie jest podane, ze przy 2. karcie chodzi mi o miecze. Oczywiscie dzieki za komplement smile

a wiec podaje odpowiedzi:

1. 6 monet

2. 10 mieczy

3. Krolowa monet (zwana czasem "mala Cesarzowa", wiec odp. Cesarzowa tez jest dobra)

Ktoras z szanownych Pan zyczy sobie przeslanie z Opiekunczych kart? Dla tych, ktore nie potrzebuja - juz teraz sle podziekowania za udzial w naszej blyskawicznej zagadce - taki "szybki numerek" tez moze byc przyjemny wink

Anka
      • ucztababette Re: Odpowiedzi :) 14.03.16, 22:13
        Lo a co ma w lapie tarotowa Temida?
        Btw kaDa interpreta ja jeat tu dobre. Ale uznanie dla bystrzach Beaty i tabuli. Jak dobrze ze tu jestescie !
        • aprepope Re: Odpowiedzi :) 14.03.16, 22:20
          Tarotowa Temida ma w lapie to samo, co pan z 6 monet smile
      • tabularasa22 Re: Odpowiedzi :) 14.03.16, 22:32
        No i mam. Trzeba było zaufać intuicji ?z tą 6 monet.
        Ja poproszę o przesłanie. Jeszcze nigdy nie dostałam takowego.
        I dziękuję za super zagadkę ! Parę cieszę się z twojej aktywności!
    • aprepope Dla Tabularasy :) 14.03.16, 22:50
      Jesli to Twoj przeslaniowy pierwszy raz, to ja bede dlugo tasowac karty, zeby fajnie wyszlo, ale jak co, to pierwsze koty za plotywink a wiec przy tasowaniu wrecz wyskoczyla mi taka karta:

"Swiadomosc. Umacniaj swiadomosc chwili obecnej. Sens zycia, ktory poszukujesz, tkwi w terazniejszosci."

ale postanowilam dokonczyc tasowanie i wyciagnelam jeszcze takie przeslanie:

"Odkrywanie. Wsluchaj sie w swoje zycie. Wlasciwa sciezka ukaze sie sama."

Pozdrowionka i do nastepnego razu na Forumku smile
      • tabularasa22 Re: Dla Tabularasy :) 14.03.16, 22:58
        Pięknie wyszło ! Dziękuję bardzo ! Przesłania myślę że się uzupełniają smile dzisiaj to będę spać z uśmiechem na uszach !
        • aprepope Re: Dla Tabularasy :) 14.03.16, 23:18
          tez tak mysle - gdyby sie wykluczaly, to podalabym tylko to "glowne", ale widocznie tak mialo byc i fakt - mowia poniekat o tym samym smile
          bardzo sie ciesze Tabularaso smile slodkich snow Ci zycze, spij dobrze
          • aprepope Re: Dla Tabularasy :) 14.03.16, 23:29
            tak pacze i pacze...nie poniekąt, a poniekąd smile zapominam po polskiemu sad

lece..do srody Kobietki
    • donbas Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 14.03.16, 22:56
      Jak dla mnie to:
      1. 6 monet - tyle dostaję co daję. Jak chcę coś dostać to muszę coś dać. Jesli nie daję to nie mogę wymagać, aby ktoś mi coś dał. Równowaga w dawaniu i braniu = w pewnym sensie sprawiedliwość.
      2. Giermek mieczy - nie wiem czy gada poważnie, czy żartuje. Niby intelektualnie jest rozwinięty, ale też lubi udawać, że coś wie , chociaż jeszcze nic nie wie, bo dopiero się uczy. Zgrywa sie, udaje, oszukuje. Czyli majac z nim do czynienia w sumie to nie wiem- nic nie wiem.
      3. jak nic to "moja" Moc- silna, zdyscyplinowana, zrównoważona, jak coś powie tak zrobi, konsekwe4ntna w swoim działaniu ( w sumie jak chce się wygrać, to trzeba być upartym i do celu dążyć wszelkimi siłami). Noooo...w każdym razie jak coś założy to zrobi i nie będzie się opitalać.
      • aprepope Do donbas :) 14.03.16, 23:02
        Zagadka byla do 3 uczestnikow i jest juz rozwiazana, ale dzieki za Twoj glos smile
        • donbas Re: Do donbas :) 14.03.16, 23:30
          A to przepraszam, nie zwróciłam uwagi, że liczba osób była ograniczona. ( jak sie wstawia ta usmiechnięta buxkę do ch...?) hehe.
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 09:38
      Ja tez poprosze o przeslanie. smile
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 09:42
      Co do kart,to sa to Twoje osobiste skojarzenia,czy opisy zaczerpniete z ksiazki?
      Myslalam o 6monetach i 10mieczach,ale dlaczego nie poszlam tym tropem...
      • aprepope Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 11:47
        Jesli pomyslalas o tych kartach, to widac cos bylo na rzeczywink ale dlaczego nie poszlas tym tropem? no widocznie inaczej uznalassmile

Mnie osobiscie Twoje dwie pierwsze propozycje wydaja sie nie trafione pod te opisy, szczegolnie 7 monet, gdzie wcale tak duzo nie zalezy od nas samych, ale to pewno dlatego, ze mamy inne karciane doswiadczenia..spojrzenie na karty..rozeznanie w teorii itd. i to tez jest ok smile Kazda zagadka jest z punktu widzenia jej autora wink

Pedze wyciagnac Ci przeslanie, Beatko smile
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 09:48
      6 monet to dawanie i branie,kazdy bedzie mial cos dla siebie,ale podzial nie koniecznie rowny czy sprawiedliwy.
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 09:56
      10 mieczy to juz takie krancowe wyczerpanie przykrymi doswiadczeniami i fakt podnoszenie sie z tego i zaczynanie nowego etapu,ale czy o osobie tak doswiadczonej mozna powiedziec,ze jest jak pusta tablica?
      • tabularasa22 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 10:08
        Fakt, 10 mieczy nawet mi do głowy nie przyszło, rzekłabym , że to karta zapisana do granic. Nic tylko wyrwać.
        Apre - rozwiń temat proszę smile
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 10:05
      Jest to oczywiscie tylko moj odbior kart,ale mysle,ze przy okazji zagadki warto podyskutowac na temat tego jak i dlaczego widzimy poszczczegolne karty. smile
    • aprepope Dla Beaty :) 15.03.16, 11:52
      Dla Ciebie:

"Granice. Ustalaj granice. Oszczedzaj swoj cenny czas i energie."

Dzieki za wspolna zabawe smile
    • aprepope Do Ucztababette 15.03.16, 12:08
      To jak, przeslanie za udzial w zagadce, czy wybierasz tylko moje podziekowanie za udzial?
      Tak, czy tak - dzieki za wspolna zabawe smile
      • aprepope "rozwijam temat" ;) 15.03.16, 12:32

Beata napisala: "krancowe", "zaczynanie nowego etapu", "pusta tablica?"

Tabularasa napisala: "nic tylko wyrwac".

zapisana do granic tablica....nic, tylko wyrwac...TABULA RASA!!! chcialo by sie krzyknac smile
        "Umrzec fizycznie/metafizycznie, i/lub wyczyscic i zaczac z czysta karta....?wink

Skad to moje zdanie o 10 mieczy? To moje osobiste, na wlasnej skorze doswiadczenia smile ale i zdanie na ten temat np. s.p. Hajo Banzhafa, jak i paru zyjacych polskich Tarocistek, ale tak jak mowie - moje spojrzenie nie musi sie pokrywac z Waszym smile Ja mam "fiola" na punkcie karmicznego tarota, to silniejsze ode mniewink

Temacik o tym, czy innym spojrzeniu mozna by rozpoczac - jak ktoras czuje taka potrzebe, to ja sie moge w wolnym czasie przylaczyc, a przede wszystkim pewno wszyscy Ci, ktorzy maja jakies swoje zdanie i moga sie z nim podzielic smile Takich kart do analizy troche jest wink
        • tabularasa22 Re: "rozwijam temat" ;) 15.03.16, 14:50
          Ano właśnie
          ""Umrzec fizycznie/metafizycznie, i/lub wyczyscic i zaczac z czysta karta....?"
          W 10 Mieczy wyczuwam jeszcze tkwienie w tej sytuacji, moment nadgraniczny, bliski, ale jeszcze nie dokonanie.
          Wyczyszczenie i rozpoczęcie - to już dla mnie sprawa Asa smile
          • aprepope Re: "rozwijam temat" ;) 15.03.16, 17:15
            no wlasnie..totalne zalamanie, faktyczne "wyzioniecie ducha", ewentualnie "kolowrotek", czy...nie prowokujcie dziewczyny, bo tym sposobem, to do kazdej zagadki forumkowej moga powstac ze dwa tomy, a to nie ten watekwink

lece tasowac karty z przeslaniami dla Babette "za braz" - tu nie bylo innej opcji, jak medal dla kazdego smile
      • ucztababette Re: Do Ucztababette 15.03.16, 14:38
        Dawaj to przeslanie. Skoro sie zmiescilam w trójce to niech chociaz braz dla mniesmile z przyjemnoscia poczytam co mi tam te diabelne anioly chca piwiedziecsmile ale fajnie bylosmile podoba sie taka zabawa
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 13:00
      Dziekuje za przeslanie. smile
      Bardzo trafne,bo wlasnie jestem na takim etapie,gdy na nowo,bardziej skutecznie ucze sie te granice wyznaczac.
      • aprepope Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 13:09
        Bardzo mnie to cieszy, Beato - nie, ze przeslanie trafne, a ze jestes na takim etapie - zycze wysokiej skutecznosci smile
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 13:20
      W jaki sposob tarota pod wzgledem karmicznym postrzegasz? To ciekawe. Mozesz to rozwinac? smile
      • aprepope Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 14:20
        Jak bedzie jakis watek w tym, czy podobnym temacie, to bardzo chetnie sie wypowiem, ale tu i teraz bylo by mi trudno podzielic sie wszystkimi moimi przemysleniami na ten temat. Kazdy przechodzi swoja droge sam i nie sadze, zebym musiala to rozwijac - nawet jakbym chciala, to by mi to zajelo bardzo duzo czasu i energii, a i tak bylo by tylko moim punktem widzenia, moze nie przydatnym i nie zrozumialym dla kogos innego - to nie jest standardowe znaczenie kart tarota.

Jest jeszcze tyle do poznania w tej podstawowej materii danej karty i ogarniecia chocby czesci niuansow danej karty - ja nie rozumiem Twojego podejscia do 7 monet i czemu uznalas ja za "zyciowa sprawiedliwosc", ale nie prosze Cie o rozwiniecie tematu, bo sadze, ze masz swoje przeslanki, a one sa pewno dobre, bo Twoje osobiste.
    • aprepope Przeslanie dla Babette 15.03.16, 17:20
      Spokojnie..to nie "diabelskie anioly", a nie-diabelskie karty Opiekuncze smile
      Sama jestem ciekawa co wyciagne - o to Przeslanie dla Ciebie:

"Medytacja. Zrob maly krok wstecz. Wsluchaj sie w glos swojej duszy."

Jeszcze raz dzieki za udzial i wspolna zabawe smile
    • beata25_84 Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 19:05
      Aprepope pytam o to wszystko z czystej ciekawosci. Wymiana pogladow rozwija. Nie atakuje ani zagadki,ani Twojego postrzegania kart. smile 7monet jako srawiedliwosc,bo to zbieranie plonu z dzialan.
      • aprepope Re: Zagadka "do 3 razy sztuka" 15.03.16, 19:21
        No widzisz...a ja w 7 monet widze tylko perspektywe zbierania tych plonow, a wiesz jak to z tymi perspektywa bywa..smile Tak mozna w nieskonczonosc..chcesz podyskutowac - zaloz oddzielny watekwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka