Dodaj do ulubionych

Wasze talie Tarota

22.03.16, 15:15
Talia Tarota, to nasze narzedzie. Kazdy ma swoje wlasne spojrzenie na te kwestie, swoje wlasne upodobania i doswiadczenia - jeden Tarocista (poczatkujacy, czy zaawansowany) ma swoja jedna, ulubiona talie i pracuje tylko z nia. Ktos inny ma kilka talii, a ktos jeszcze inny praktycznie cala kolekcje i niemal kazda do innych zadan..

Jak to jest z Wami - z jaka talia pracujecie ?

Macie jedna, czy tez wiecej talii Tarota i jesli, to jaka jest Wasza opinia na ich temat ?

Zapraszam do dyskusji i wymieniania sie doswiadczeniami w temacie talii kart Tarota smile
Obserwuj wątek
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 16:21
      A ty się nie pochwalisz Apre ?? co to za tajemnicza "Talia miłosna " ?? tongue_outtongue_out co ?
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 16:30
      Ja mam Ciro M - Gilded.
      Bardzo fajna talia. I piękna, nie przedobrzona.
      Jak się zagłębię w literaturę to może przenumeruję Sprawiedliwość z Mocą. Ale muszę to zgłębić najpierw.
      Podoba mi się Pictorial Key całkiem, ale chwilami wydaje mi się zbyt 3d, zbyt nowoczesna i figuratywna w dosłowny sposób.

Poza tym - na razie nie znalazłam jakiegoś kolejnego obiektu marzeń smile
    • donbas Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 16:46
      Oooo, jaki fajny temat. Może jeszcze zapytać jakie talie chciałybyście mieć.
      Ja zacznę: Mam Tarota Snów CM. Kiedyś się w niej zakochałam- szczególnie w karcie 2 miecze i.... po długim czasie zastanawiania się kupiłam. Jest śliczniutka , dobrze wykonana, złocone brzegi, piekne obrazy, ale wolałabym mniejszy rozmiar kart. Karty dość sztywne co przy i nie jest łatwo ją potasować, ale jakoś daję radę. Ostatnio po długiej przerwie jakoś tak do mnie "gadają", że aż jestem zdziwiona. Nie każdą kartę lubię i nie każda dobrze czytam. Wg mnie za mało szczegółów jest na kartach giermkowych - tylko tzw. portrety i czytanie ich sprawia mi trudność.Kapłan też taki jakiś nieszczególnie czytelny. Natomiast jestem szczególnie zauroczona moją kartą Kapłanka, Q Mieczy, Rydwan, Cesarzowa no i oczywiście 2 Mieczy. Mag też jest niezły, jakkolwiek jak już występuje w moich rozkładach to mi zazwyczaj zaciemnia.
      Oglądałam sobie różne talie i chciałabym mieć jeszcze parę talii Ciro M. (cudnie facet maluje), ale też pod kątem odbioru, sądzę że "leżały" by mi m.in takie talie jak:
      bardzo bardzo - talię Mystic Dreamer Tarot oraz Crystal Vision tarot i Tarot of the Golden Dawn ( te to są dla mnie piękne, wyraziste i ja je chcę!), a w następnej kolejności talię Maroon i Ludy Leskot oraz Witches Tarot. Z mrocznych to Bohemian Gothic tarot.
      Lubię malarstwo tak w ogóle i niektóre karty pewnie traktowałabym jako talie kolekcjonerskie, ale nie mam teraz tyle kasy, żeby sobie w tym względzie pofolgować. Myślę o samodzielnym wykonaniu niektórych talii (obrazy są w internecie), aby zaspokoić swoją potrzebę obcowania z piękną grafiką.
      A tu zapowiedź nowych talii (być może że już są te talie -jeśli ktoś coś o tym wie, to proszę o info). Wzory tu jeszcze niedopracowane ale ciekawie się zapowiadają:
      dobrytarot.pl/viewtopic.php?t=14503

• tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 19:15
      A jeszcze poszukałam sobie jakichś talii i wiecie co ? Wpadłam na Thelema dream tarot, oh my, i to polskiej autorki. Imho cudowna talia. Piękna, przestrzenna. Szlachetna i zrównoważona kolorystyka. Naprawdę wysokiej klasy. Jestem dumna że w Polsce powstało takie dzieło. Myślę, że się kiedyś skuszę smile
      • misboaa Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 20:37
        Wszystkim i sobie wroze Rider-Whitem ktorego kupilam sama. Moj number 1. Uwielbiam.
        Mam tez pierwsze wydanie Polskiego Tarota A. Jasniak ktorego dostalam w prezencie od ex.cats, lubilam.
        Przez dlugi czas myslalam o Crowleyu. Czytalam, ogladalam ale kart nie kupilam. Wciaz rozmyslalam ze zrobie to w nieokreslonej przyszlosci, jak dojrzeje do Niego. Znalazlam sie u pewnej kobiety. Rozmawialysmy dlugo i w ktoryms momencie wodzac wzrokiem zobaczylam Go u niej miedzy ksiazkami. Tak stalam sie posiadaczka Thota z 1981r. Czesto o tym rozmyslam.
        Podoba mi sie Magical Forest i White cats jako ciekawostki.
      • donbas Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 21:47
        Piękna ta talia. A Devil mniam,mniam.
      • donbas Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 22:03
        Tab- czy zwrociłaś uwagę na sześć buław w talii Thelema dream tarot? jakoś tak mi nie pasuje tu ten facet na koniu? Taki obrazek znalazłam w sieci i coś mi tu zgrzyta.
        • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 23:40
          Dla mnie ok. Na mojej talii też jest taki. Zgrzyt mi tylko ciut brak wyraźnych bulaw, ale mogłabym na to przymknac oko.

A w ogóle z mrocznych talii to podoba mi się jeszcze tarot barbieri , ale mam wrażenie że nazwy sobie a obrazki sobie. Są bardzo dopracowane i fascynujące, ale nie potrafiła bym ich czytać. To już trochę nie tarot a pretekst dla grafika.
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 22.03.16, 23:30
      Przez ten wątek to grzebie w taliach zamiast spac. Archeon tarot do mnie przemawia bardzo. Wystarczajaco abstrakcyjny, nowoczesny, wyrafinowany, zagadkowy. kto wie czy się nie skuszę smile i jeszcze tarot Boscha jest super. Mogłabym z nim pracować myślę.
    • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 28.03.16, 20:21
      Ja używam talii Aleksandry Jaśniak - AW bardzo mi się podobają, ale AM są symboliczne, więc jak myślę o ich znaczeniu, to mam przed oczami Rider-White. wink

Poniżej link do talii Jaśniak:
      www.google.pl/search?q=tarot+aleksandra+ja%C5%9Bniak&biw=1921&bih=1064&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwig_c-0_uPLAhUD_HIKHVSHAHEQsAQIIQ&dpr=0.67#imgdii=83xuAmyjIG_QsM%3A%3B83xuAmyjIG_QsM%3A%3BjNrLLyRKDrtsBM%3A&imgrc=83xuAmyjIG_QsM%3A

Poza tym kiedyś była wydawana przez DeAgostini kolekcja tarot i mam sporo talii uzbieranych.
      Trzymam je raczej kolekcjonersko, nie z każdą talią chciałabym pracować. Podoba mi się bardzo talia miłosna tarot casanova:
      www.google.pl/search?q=tarot+casanova&biw=1921&bih=1064&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj-zcmh_-PLAhWBqCwKHQn8Dm8QsAQIIQ&dpr=0.67#imgrc=qRWzQd19_VA7eM%3A
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 09:40
      Wiecie co , oglądam te talie i dochodzę do wniosku że stworzenie talii jest arcytrudnym zadaniem. Zachwyciłam się talią Archeon Tarot, ale jak przestudiowałam ją karta po karcie , to niestety dostrzegłam ze 2 karty mi zgrzytają i psują odbiór całości sad( wielka szkoda, byłam tak blisko sad
      • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:57
        Tab Archeon Tarot jak dla mnie zbyt mroczny. Które konkretnie karty Ci nie przypadły do gustu?
        • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 09:00
          hej
          Dla mnie nie jest aż tak mroczny, jak poważny. Najbardziej zauroczyła mnie 5 buław - uważam że kapitalnie ją przedstawił.
          Zawalił natomiast kompletnie Cesarza. Jak patrzę na na niego i całą talię, to nie wiem skąd się wziął - wygląda jak Indianin i nie pasuje mi zupełnie do reszty towarzystwa. A już para z Cesarzową to jakaś groteska.
          Świat też jest imho nieudany. Chyba że czegoś nie dowidzę w necie. Ale te jesienne drzewka to słabo jak na symbolikę świata.

I tak jest jedną z piękniejszych talii.
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 11:19
      Indyk myślał o niedzieli .....
      a kupił właśnie Epic Tarot

taki trochę inny , impuls no ....
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:10
      Chyba gadam sama ze sobą, ale niech tam big_grin
      Napiszcie coś o tych waszych karcianych zakupach. Wciąż czegoś szukacie ? czy opieracie się na zasobach ?
      W dobie internetu - staracie się obejrzeć całą talię ? Czy wystarczy kilka aby postanowić o zakupie ?

Ja właśnie zrezygnowałam z archeon tarot póki co, ze względu właśnie na łyżkę dziegciu w beczce miodu. Oglądałam też po raz enty Initiatory of the golden dawn, ale tak jak kilka kart mnie zachwyca, to tyle samo zniesmacza sad
      • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:49
        Tabula na razie pracuję z talią Jaśniak, bo nie lubię nowych kart "oswajać" jak już kiedyś pisałam. Mam wrażenie, że tak wysłużona talia (moja ma już tyle lat,że jest dość sfatygowana, mimo,że dbam o nią, ale jest prawie codziennie używana) lepiej gada i mniej naszej energii pochłania. Kiedyś Karola pisała,że czuję się zmęczona po wróżbach z nowej talii, a ja pamiętam,że tak miałam na samym początku przygody z tarotem. Myślałam,że to kwestia braku wprawy, ale teraz stawiam na to,że nowa talia musi nasza energetyką przesiąknąć, wiec jest bardziej "żarłoczna". wink
        Gdybym miała talię kupować, to chciałabym wszystkie karty obejrzeć, bo nie kojarzę wszystkich talii, a tym bardziej każdej z osobna karty. wink
        Czasem są też talię, które mi się podobają wizualnie - moim osobistym przykładem jest Tarot Egipski , ale nie mogę z nim pracować, bo jakoś czuję dyskomfort, jakiś niepokój we mnie wzbudza.

www.google.pl/search?q=tarot+egipski&biw=1921&bih=1064&tbm=isch&imgil=P4nkHjWOg4dsnM%253A%253BQF5BqF_zoUn-TM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.czarymary.pl%25252Fp_843742_tarot_egipski_wersja_polska&source=iu&pf=m&fir=P4nkHjWOg4dsnM%253A%252CQF5BqF_zoUn-TM%252C_&usg=__vXsievvetURBcvd1N595q8vb004%3D&dpr=0.67&ved=0ahUKEwjpoeWNpOnLAhWBjXIKHXW_Ai8QyjcIOA&ei=bDv8Vum7EoGbygP1_or4Ag#imgrc=P4nkHjWOg4dsnM%3A
        • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 09:38
          Doceniam właśnie talię Jaśniak, po przetrzepaniu neta. Jest wyjątkowa, bardzo tarotowa, nie odwołująca się do żadnych popisów graficznych. Symboliczna.
          Kiedyś sobie sprawię smile
          Ciekawe spostrzeżenie dotyczące energii - w drodze jest moja druga talia, zobaczę jakie to będzie spotkanie.
    • aprepope Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:28
      Tabulo, mam talie Initiatory Golden Dawn - dla mnie zbyt taka komiksowa..cos dla mlodych, lub modych duchem, ale z braku Rider-Waite Tarot, to i Golden Dawn dobra - nie ma co tak strasznie narzekac..) ale ja Cie blagam - napisz, ktore karty Ci sie podobaja, a ktore wcale - to bardzo interesujace smile No chyba, ze stworzymy oddzielny watek o tej talii, ale co tak bedziemy wolac na pustyni wink Piszmy tutaj smile
      • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:54
        Apre - talia Initiatory Golden Dawn jest piękna. Chyba kiedyś sobie też taką kupię. smile Jest po prostu cudna. big_grin Czy masz link do strony, gdzie można wszystkie karty obejrzeć?
        • aprepope Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 23:29
          Brzydka nie jest..ale wiesz Beatko - to tez zalezy, jak odbierasz talie "na zywo" - ja bylam zachwycona w necie, a na zywo wydaje sie mi zbyt taka "mlodziezowa"...ale i tak ciesze sie, ze ja mam, a Tarot of sexual Magic, to podoba sie nawet ludziom, ktorzy Tarotem sie nie zajmuja, np. moj maz wyjatkowo chcial obejrzec cala te talie, jak przyszla przesylka - najpierw powiedzial "pokaz jak przedstawili Wieze", co mnie zaszokowalo, takie pytanie u "laika" i ocena byla "ladne ladne" - dla porownania samo pudelko od talii Decamerona kazal mi trzymac daleko od jego oczuwink a dzis wyciagnal jedna karte z talii Golden Dawn (Slonce) i byl zdumiony, ale podoba sie mu ta talia, niemal wszystkim sie podoba..tylko nie polecam wersji "de luxe", albo polecam tylko wtedy, jesli bedzie w tej samej cenie, co "zwykla", bo karty sa te same, a jedyne co, to jest dolozony taki strasznie moim, ale nie tylko moim, badziewny woreczek na karty..oczywiscie wyrzucilam, bo podarowac komus, to bym sie wstydzilauncertain
      • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 09:27
        Zgadzam się, że jest komiksowa, ale coś w sobie ma. Uważam że to jedna z ładniejszych talii, mimo że bardzo nierówna.
        Podoba mi się dwór buław i 2 buław - bardzo w charakterze, ale już As Bu do niczego. Prosty i niedopracowany. Wspaniała 10 mieczy , ale już 8 Mi dziecinna. 5 Mieczy - jedna z najpiękniejszych tutaj kart , a 6 Denarów to jakieś nieporozumienie. Postać zupełnie nie trzyma się kupy z pozostałymi.
        beznadziejny Sąd - świetna Wieża. Genialna Moc i Rydwan - mój top w tej talii.
        No i karta, która najbardziej mnie razi - Mag. Przypomina mi Azjatę wyrwanego z pola ryżu , a nie maga.
        W sumie same skrajności smile
    • aprepope Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:56
      Zanim dowiem sie moze o tych kartach, ktore Tabula uwaza za fajne, a ktore za "be" (z talii Golden Dawn), to odpowiem na poprzednie pytanie Tabuli - ta tajemnicza "talia milosna", to Tarot of sexual Magic - mam ja od niedawna, zanim zakupilam, to obejrzalam w necie cala, ale juz w praktyce, to (znaczeniowa) trojwymiarowosc tych kart niemal "powalila mnie na kolana"..wink Mam jeszcze talie Decamerona, ale prawie nie uzywam i nie polecam oraz Tarot Mona Lisa i ten jest taki ciutke "inny", rowniez znaczeniowo, od klasyki..smile ALE takie wrozby "jak na tacy", to najprosciej mi wychodzily talia Waite´a..musze sobie odkupic talie, ale szukam jakiejs odpowiedniej - faktycznie dobrej jakosci wydanie. Talie Tarot the Pictorial Key, to sie przyznam bez bicia, ze..wyrzucilam, bo jej "stylu", to nie moglam zniesc..niektore karty tak komputerowo-kiczowate, ze moj wrodzony "dobry gust" wrecz cierpial przy korzystaniu z niej..no coz - sa gusta i gusciki..zreszta o gustach sie nie dyskutuje.
      To tyle o moich talia Tarota, bo reszta kart, ktore mam, to juz nie Tarot, wiec nie bede zanudzac smile
      • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 22:59
        Apre trzeba było komuś oddać, albo spalić. Nie wyrzuca się kart tarota.
      • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 23:02
        Tarot of sexual Magic bardzo mi się podoba - wygląda na to,że jakoś lubię takie karty erotyczne, bo Casanovy też mi przypadł do gustu. wink
      • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 09:47
        Piękna talia - Sexual Magic. Wydaje mi się bardzo dopracowana i spójna. Wpisuję na swoją wish list big_grin
    • aprepope Re: Wasze talie Tarota 30.03.16, 23:13
      Beatko, nie moglam nikomu dac, bo wtedy jeszcze nie bylam na tarotowym forum i nie znalam nikogo, kto by na talie Tarota reflektowal...a poza tym, to ja nie jestem przesadna - jak uwazam za stosowne, to laduja w pojemniku na makulature - nie ma sensu meczyc sie z jakas talia..takie moje, osobiste zdanie.
    • beata25_84 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 09:56
      Tu nawet nie chodzi o przesady. Po prostu mialabym opor,zeby do kosza wyrzucic,bo uwazam,ze tarot to jednak potezne narzedzie magiczne i nalezy mu sie poszanowanie. Poza tym palac karty uwalniamy zapisane w nich energie,ktore byly pobrane w czasie wrozenia.
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 10:48
      A czy któraś z szanownych pań posiada talię wzorowaną na Sola- Busca ?
      Widziałam wydanie z 1998 roku - ... mogłabym dostać w prezencie na urodziny taką smile
    • aprepope Re: Wasze talie Tarota 31.03.16, 11:07
      Beatko, alez ja nie wyrzucilam do kosza ze wszystkimi odpadkami, a do oddzielnego kontenera na makulature smile Jakbym myslala takimi kategoriami, to nie wiem co bym musiala zrobic z zapelnionym kondomem wink Nie wyrzucila bym kart, od ktorych czulabym dobre wibracje, a tylko takie, ktore uwazalam za zuzyte lub..puste smile Zreszta dla mnie karty (same w sobie), nie maja nic w sobie z potegii...ale to moje zdanie, a inni to sobie moga kartom nawet msze zalobne odprawiac....wolna ich wola, jesli wolna, a moja jest taka smile
    • tabularasa22 Re: Wasze talie Tarota 01.04.16, 21:53
      Halo ! Drogie wiedźmy - czy któraś ma talią "Sola Busca" ?
      Znalazłam też niesłychanie ciekawy Mary-El Tarot. Zafascynował mnie , karty są niezwykłe.
      ktoś ma ? Jak wrażenia ?
      • misboaa beata ktora.... 05.06.16, 20:48
        talie Jasniak masz? Kolorowa czy czarno- biala?
    • lilijova Re: Wasze talie Tarota 05.06.16, 23:32
      Strasznie nie lubię jej wyglądu (wydaje mi się taka surowa) ale absolutnie najlepiej pracuje mi się na RW. Pewnie dlatego, że od niej zaczynałam i pokornie wracam, zwłaszcza jak mam ważny rozkład smile
      Jedyną talia jaką kupuje w całości i urzekła mnie kompletnie wyglądem to Shadowscapes Tarot. Za to niezwykle ciężko mi się z nią pracuje. Bardzo często okazuje się, oczywiście po weryfikacji, że mówi mocno wizualnie. Co niestety jest problematyczne bo obrazy bogate w szczegóły i niestety nie w kanonie. Ale kiedyś się szarpnę jeszcze na jakąś grafikę w tej talii na ścianę smile

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e2/2a/13/e22a133cc6142016152ba84df1cad6b7.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka