asia.33 22.04.09, 10:33 Dziewczyny , czesto uzywa sie okreslen typu karta brama...ja wiem o istnieniu jednej - as monet ... ale czytam inne watki i okazuje sie ze jest takich bram wiecej ... które to karty? pozdrawiam :] asia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacia0 Re: karta brama 22.04.09, 11:23 Prosze Asiu na forum już było troszkę o tych kartach:] forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20935&w=41735520&a=41737142 Odpowiedz Link
czaszka00 Re: karta brama 22.04.09, 13:49 ja nie pamiętam wszystkich ale śmierć , wieża , świat , 6 mieczy , as monet , 10 monet, 3 buławy, 5 pucharów, 8 pucharów nie wiem czy wszystkie wymieniłam Odpowiedz Link
lukrusia Re: karta brama 22.04.09, 19:32 kartach 'bramach" nie chodzi o jej zamknięcie czy otwarcie,one maja taką nazwę gdyż oznaczają szczególny rodzaj wydarzenia w życiu człowieka,taki rodzaj wydarzenia,po którym człowiek niemalże zmuszony jest do innego życia,często zupełnie innego niż dotychczas,dlatego mówimy "karta Brama".Zaś w samym rozkładzie widząc taką kartę ma ona "pierwszeństwo" w interpretacji po Arkanach Wielkich,to zawsze w okół tej karty Bramy należy skoncentrować swoją uwagę,ponieważ są to niecodzienne wydarzenia i takie,których człowiek do tej pory najprawdopodobniej nie napotkał w swoim życiu. Zadaniem Karty Bramy jest uświadomienie-pokazanie człowiekowi,że w danej materii(dana karta),pytaniu o ktore pyta,wypełnił sie już swojego rodzaju czas,że nadchodzi bądź nadeszło wydarzenie w którym przyjdzie nam zmierzyć się z rzeczywistością dotychczas przez nas nieuświadomioną,nieoczekiwaną.To trudny czas,bo niejednokrtonie ukazuje walkę bądź umiejętność przeciwstawienia się rzeczywistości. Przykładowo: 8 Pucharów,która jest Kartą Bramą,mówi-daje sygnał (w zależnosci od postawionego pytania),że to MY SAMI podjęliśmy decyzję o tym,że w takim układzie jaki symbolizuje 8 Pucharów już nie chcemy być,bądź nie możemy,bo jest nam w nim nie wygodnie.To czas w którym człowiek jest swiadomy,że czego go życie poniekąd na własną reke,ale on to zrobi,bo już nie może tkwić i nie chce w danym układzie. Gdy pytamy o związek-8 Pucharów wyraźnie mówi-ODCHODZĘ Gdy pytamy czy wróci?(i tu zaksoczenie)-wróci To Karta mówiąca - MAM JUŻ DOŚĆ IDE TERAZ SAM I JESTEM ŚWIADOMY TRUDNOŚCI KTÓRE SĄ PRZEDE MNA,ALE DAM SOBIE RADĘ BO W KONCU TO 8,CZYLI SIŁA www.ezoforum.pl Odpowiedz Link
asia.33 Re: karta brama 22.04.09, 19:55 dziekuje dziewczyny, nie wiem jak to sie stało ze nie napotkałam wczesniej na znaczenie i waznosc bram. Faktycznie te karty mowia o wydarzeniach, które zmieniaja jakby bieg wydarzen , okolicznosci , jakby zwrot w wydarzeniach , decydujacy moment, nie koniecznie zalezny od nas. Odpowiedz Link
ines113 Re: karta brama 22.04.09, 22:19 Gdy karta brama pojawia sie w rozkladzie, to nie znaczy, ze ja zauwazysz i przekroczysz jej prog. Ona jest jak rozdroze- mozesz pojsc w lewo albo w prawo, przejsc brame albo ja minac, wykorzystac szanse albo ja przeoczyc. Dlatego ostroznie z interpretacja Odpowiedz Link
ines113 Re: karta brama 23.04.09, 22:50 11kami napisała: > No i 10 mieczy 10 denarow chyba? Odpowiedz Link
czaszka00 Re: karta brama 24.04.09, 13:02 10 mieczy nie jest bramą a 10 denarów jest... Odpowiedz Link
ines113 Re: karta brama 27.04.09, 16:41 czaszka00 napisała: > 10 mieczy nie jest bramą > a 10 denarów jest... > > Wlasnie to mialam na mysli Odpowiedz Link
czaszka00 Re: karta brama 28.04.09, 10:23 o kurcze a tej 6 denarów ogóle nie czuję jako bramy hmm 9 denarów też hmmm nawet zajrzałam do książki , czy rzeczywiście są bramami - no i faktycznie są 8 mieczy to jeszcze jeszcze ...ale te dwie no nie czuję tego jako jakiś "przełom" Odpowiedz Link
ines113 Re: karta brama 28.04.09, 23:20 czaszka00 napisała: > o kurcze a tej 6 denarów ogóle nie czuję jako bramy hmm > 9 denarów też hmmm > nawet zajrzałam do książki , czy rzeczywiście są bramami - no i faktycznie s > ą > > 8 mieczy to jeszcze jeszcze ...ale te dwie no nie czuję tego jako jakiś "przeło > m" > Mysle, ze trzeba przygladac sie im w kontekscie jakiegos rozkladu, bo nie na wszystkich kartach bramach widac przelom jak na dloni. Poza tym moim zdaniem moga wystapic roznice w odczuciu tego przelomu w zaleznosci od pytania i tak np. jesli zalozmy byloby pytanie o to, czy uda sie znalezc klienta i sprzedac dom, to 9 denarow oznaczalaby dla mnie umowe sprzedazy, ale zupelnie inne znaczenie byloby, jakby i pytanie bylo inne. Mysle, ze karty bramy to w ogole bardzo ciekawy temat Odpowiedz Link
ma_ewa01 Re: karta brama 23.04.09, 08:36 Warto wiedziec o Bramach, oczywiście. Ale ja bym się jednak przychyliła do zdania Gaygi. Nie, absolutnie nie neguje kart Bram. One są , tylko nie są mi potrzebne kolejne katalogi i szufladki. Wszelkie systemy i porządki zagłuszają intuicję. Utrudniaja przepływ energii, przywołuja intelekt, a nie czucie. Mozna w takiej bramie utknąć podczas interpretacji. Każda karta niesie sama w sobie pewien potencjał energetyczny, ja go wyczuwam ( albo tak mi się wydaje) i nie muszę pamiętać, np., ze 8 pucharów to brama , a brama to….Po prostu ta karta i tak skupia uwage i nadaje charakter całemu rozkładowi lub odpowiedniej jego części( promieniuje wokół siebie) Oczywiście warto się zapoznać z tym systemem i mieć go na uwadze, jednak tarot, jak zauważyłam, skutecznie wymyka się z narzucanych mu konwencji i lubi przeklejać etykietki. Więc jestem w tym ostrożna... M Odpowiedz Link