Dodaj do ulubionych

Proszę pomóżcie

09.07.10, 20:26
w środe mam miec lekcję pokazową w przedszkolu , dzieci 3-5 lat... Od tego będzie zależało czy dostanę tę pracę... Pomóżcie proszę , może ktoś ma jakies koncepcje co do tego jak taka lekcja pokazowa powinna wyglądać zeby zaintresowac i dzieci i dyrektora...jak ktos ma fajne konspekty poprosze na maila justyna1717@o2.pl Dzieki z góry wszystkim
Obserwuj wątek
    • nauczycielka_przedszkola Re: Proszę pomóżcie 11.07.10, 21:19
      Jesli grupa jest mieszana wiekowo i nie znasz dzieci to może przejrzyj pomysły
      na zajęcia integracyjne oraz inne scenariusze w wątku"ciekawe scenariusze
      wygrzebane w necie".
      Ja również kiedyś,bardzooooo dawnoooo temu byłam w podobnej sytuacji i
      przebrałam się za Królową Nutkę(na głowę nałożyłam papierową opaskę z nutka i do
      ubrania przyszyłam kilka nutek),do pudła (czarodziejskie pudełko Królowej
      Nutki)poobklejanego kolorową folią powkładałam uprzednio zrobiwszy
      tzw,instrumenty niemelodyczne to znaczy np.takie jakie robią dzieci same
      przedszkolu z tzw.odpadków- kształcąc inwencję twórczą,np.grzechotki:plastikowa
      butelka ,puszka napełniona groszkiem czy ryżem,gazety czy celofan do
      szeleszczenia,patyczki do uderzania o siebie czy o kubeczek plastikowy po
      jogurcie ,pęczek guziczków nawleczony na grubą nitkę i inne według swoich
      pomysłów"coś z niczego".Wybrałam wesołą skoczną piosenkę i zaśpiewałam ją a
      potem grałam na wybranym,swoim instrumencie a potem to juz było
      "szaleństwo"(oczywiście
      wcześniej dokładnie przemyślane i zawarte w konspekcie a oparte na koncepcji
      Carla Orffa) czyli różne zabawy i ćwiczenia muzyczno-ruchowe,no.dzieci zrobiły
      swoją orkiestrę na tych "instrumentach" do piosenki,tańczyły z nimi improwizując
      na nich jednocześnie,dostawały różne polecenia np.grają dzieci które mają
      niebieskie kapcie itp itd.Dzieci wybierały instrumenty z czarodziejskiego
      pudełka same,zanim otworzyłam pudełko to było czary-mary i jakaś zagadka i
      pukanie kartonowa nutką w pudełko,po prostu odrobinę aktorstwa z mej strony aby
      dzieci były we mnie wpatrzone . Podałam Ci tylko pomysł,jak zechcesz pójdziesz
      tym torem,zajęcia muzyczne z Orffa zawsze są wielka atrakcją dla dzieci znanych
      i nieznanych i można do nich zastosować wszelkie dostępne rzeczy z otoczenia
      domowego a na pewno będziesz tez oceniania pod kątem zastosowania swoich pomocy
      dydaktycznych.Powodzenia!
      Pozdrawiam
      Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka