Dodaj do ulubionych

Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków

04.09.10, 07:29
Proszę o porady, jaką pracę plastyczną można zrobić z maluchami na sam
początek, potrzebuję czegoś co można by powiesić na gazetce dla rodziców. W
internecie można co prawda znaleźć różne pomysły, ale jakoś nie widzę w tym
mojej gromady. Dlatego przydałyby mi się wypróbowane pomysły bardziej
doświadczonych koleżanek.
Czy sprawdzi się np. układanie kształtu np. kwiatuszka z 3-5 gotowych
elementów i naklejanie go na kartkę z pomocą nauczyciela?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 04.09.10, 13:55
      Ja nie nauczyciel ale mogę napisać co robiły dzieci w córki przedszkolu. Na
      pierwsze zajęcia plastyczne dzieci dostały gotowe wycięte z kolorowego kartonu
      baloniki, same przewlekały sznureczek przez zrobioną wcześniej dziurkę i na
      baloniku naklejały przygotowane wcześniej przez nauczyciela confetti o różnych
      kształtach i kolorach(nie wiem jak to się fachowo nazywa, z takeigo dziurkacza,
      który dziurkuje w koniki, koniczynki, serduszka, listki). wszystko zawisło na
      gazetce-wyglądało bardzo ładnie i kolorowo a do zrobienia super proste.
      • kotek962 Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 04.09.10, 14:33
        Dzięki, bardzo fajny pomysłsmile
        • kasia.julka Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 07.09.10, 20:33
          Tutaj masz bardzo fajny pomysł:
          photos.nasza-klasa.pl/13179597/1281/main/5bdf53c957.jpeg
      • przedszkolanka_anka Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 08.09.10, 18:01
        slonko1335 napisała:
        >, same przewlekały sznureczek przez zrobioną wcześniej dziurkę

Skąd wiesz,że same przewlekały przez dziurkę?Kierując się wieloletnim doświadczeniem popartym oczywiście znajomościa umiejętności sprawności manualnych dzieci w tym wieku zapewniam cię,że samodzielnie przez dziurkę sznureczek przewlekało może z 7-8 dzieci na 25....no,chyba ze była to dziura wielkości połowy balona smile)
        • przedszkolanka_anka Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 08.09.10, 18:05

Na pierwsze zajęcia nigdy nie daję gotowych elementów dzieciom,staram się wybrać taką pracę aby rodzice jak najpełniej mogli dostrrzec umiejętności własnego dziecka i porównac je z innymi,działa to niekiedy bardzo mobilizujaco na niektorych rodziców-zachęca do większej troski np. o sprawności manualne dziecka.Najprostszym przykładem może być jabłko pomalowane kredkami,rodzic widzi czy dziecko zapełnia cały kontur,jaki kolor wybrało,czy kreska jest mocna i jest ich dużo czy jedna na całe jabłuszko,czy kreska jest "drżąca" czy "silna";jednym słowem-przekrój całej grupy.Tak samo postępuję z starszymi rocznikami ale już dając zadanie np:narysuj co robiłes na wakacjach,rodzic widzi różnice między obrazkami.
          Anka
        • slonko1335 Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 09.09.10, 12:54

> Skąd wiesz,że same przewlekały przez dziurkę?

bo byłam na sali i widziałam, fakt dziurka była całkiem spora choć na pewno nie wielkości połowy balona i racja nie wszystkie dzieci sobie poradził ale proporcje były odwrotne niż podałaś, kilkoro potrzebowało pomocy. Mówisz, że trzylatek nie przewlecze przez dziurkę? mój dwulatek nawleka koraliki (oczywiście odpowiednich rozmiarów)...
    • trolka72 Re: Bardzo proste prace plastyczne dla 3 latków 08.09.10, 21:42
      Jako rodzic: uważam, ze prace z gotowców mogą być raz na jakiś czas, ale wiekszego sensu nie mają. Pomysły przedszkolanki anki -to jest prosta praca dzieci, czyli to o co chodzi. 2 z moich 3 dzieci wypada/ło zawsze gorzej w porównaniu do grupy. JAk pisze anka- wywieszanie prac pozwoliło mi to dostrzec, poświeciłąm temu czas w domu, a po 2- było pretekstem do rozmowy z dzieckiem.
      OT: One i tak musiały sie z tym zmierzyc (kiedyś tam same dostrzegły że rysują gorzej niż inni), a tak- mogłąm skomentować, wzmocnić,itp. W ostatecznym rozrachunku ten "deficyt" nie wyszedł córce na złe- wzmocnił ją psychicznie, uniezależnił od "pozycji prymusa", a w szkole ma i tak sie bdb. Jak bedzie z synem- zobaczymy, ale mając dobry przykłąd starszej, mniej sie niepokoję...
    • bellagnos Grzybek 12.09.10, 14:35
      Ja zrobiłam grzybki, z powydzieranych kawałków brązowego papieru dzieci kleiły kapelusz, trzon kolorowały na żółto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka