larusse 11.06.11, 19:26 za pwn: przyczyna «czynnik lub zespół warunków wywołujący jakieś zjawisko jako swój skutek» powód 1. «przyczyna czegoś» (dalej nas nie interesuje) Czym to się właściwie różni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: powód a przyczyna 11.06.11, 20:17 A "skutek", "na skutek" wiesz co znaczy ? Odpowiedz Link
larusse Re: powód a przyczyna 11.06.11, 21:14 "skuter", "na skuter"? kupiłam niedawno super jest. bimota napisał: > A "skutek", "na skutek" wiesz co znaczy ? Odpowiedz Link
bimota Re: powód a przyczyna 12.06.11, 17:32 50 ? Nie umiesz zdac na prawdziwy motor ? Odpowiedz Link
larusse Re: powód a przyczyna 12.06.11, 18:49 nie utrzymam go. za ciężki bimota napisał: > 50 ? Nie umiesz zdac na prawdziwy motor ? Odpowiedz Link
bimota Re: powód a przyczyna 13.06.11, 00:19 A... pewnie go wnosisz do mieszkania w bloku... Odpowiedz Link
bimota Re: powód a przyczyna 11.06.11, 20:53 O ile dobrze zrozumialem ta(e) pieknie sformulowana def. to niczym... Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: powód a przyczyna 12.06.11, 14:41 Powód związany jest z zamiarem, chęcią, intencją, działaniem celowym. Deszcz pada z wilu przyczy, ale zupełnie bez powodu. Ale ktoś coś zrobił, bo taki miał powód. Na przykład, zamknął sklep z powodu choroby. Albo z powodu wyjazdu wyjazdu wynajął mieszkanie. Określenia "powód" nie należy stosować w przypadku zdarzeń naturalnych czy losowych. To jest zarezerwowane do działań ludzkich. Znaczenie tych słów ewoluowałe w ciągu wieków, przyczynę można kojarzyć z przyczynianiem się, bywa że i ludzie do czegoś intencjonalnie się przyczyniają. Natomiast powód związany jest z powodzeniem (tak jak końmi), wodzeniem, sterowaniem. Częściowo zakresy znaczeniowe mogą się pokrywać, nie są to jednak synonimy. Odpowiedz Link
kicior99 Re: powód a przyczyna 12.06.11, 17:58 Czasem zależy to od struktury, np. "z powodu". Zajęcia odwołane z powodu awarii kanalizacji (zdarzenie losowe). Odpowiedz Link
kamyk_wj Re: powód a przyczyna 12.06.11, 22:59 Jasne. Z powodu awarii komputera nie napisałem e-maila, z powodu awarii prądu siedziałem po ciemku itp. Ten związek frazeologiczny funkcjonuje bardzo dobrze. Co więcej, nie używa się w takich sytuacjach "z przyczyny". Dlatego pisałem, że według mnie powód i przyczyna nie są znaczeniowo rozłączne, ale nie są też synonimami. To tylko taka moja intuicja językowa, bez podbudowy filologicznej. Odpowiedz Link