Dodaj do ulubionych

SZANOWANIE ZABAWEK

16.01.11, 16:30
Pamiętam swoje dzieciństwo, gdy każdą nową zabawkę traktowałam z wielkim uwielbieniem. Każda miała swoje miejsce, zawsze zadbane i czyste. Moje książki które dostawałam od wczesnych lat dzieciństwa, mam nadal w nienaruszonym wręcz stanie, a byłam ich wielką miłośniczką i co za tym idzie, często przewijałam ich kartki.
Zmierzam do tego, że dzieci w mojej grupie (grupa mieszana wiekowa od 3 do 5 lat) błyskawicznie wszystko niszczą. Uogulniam, bo oczywiście są dzieci, którym nie muszę przypominać o obowiązku szanowania wspólnego mienia, ale większość woła o pomstę do nieba.
Ostatnio wprowadziłam zasadę, ze każda nawet najmniej uszkodzona zabawka będzie opuszczała naszą salę. doszło do tego, ze w dwa tygodnie, zniknęło z półek 80 % zabawek, łącznie z klockami które nagminnie były rozrzucane po całej podłodze, a potem niezauważane przez małe nóżki i deptane- pękały. Kilkoro dzieci nawet zaczęło skarżyć się rodzicom, że w przedszkolu nie ma zabawek i one nie chcą tu przychodzić. Niedawno zaczęliśmy powoli przywracać zabawki do użytko. Jedna do dwóch na tydzień. Rozmawialiśmy o tym dlaczego ich nie było, co z nimi zrobiły dzieci. Wspólnie szukaliśmy uszkodzeń i naprawialiśmy je. Teraz jakby wydaje się, że dzieci bardziej się pilnują, ale do sukcesu jeszcze daleka droga...
Moje pytanie do was: Czy wy macie jakieś wspaniałe pomysły, o tym jak nauczyć dzieci szacunku do zabawek? Wiem, że to dobry temat na cały tydzień, a nawet rok pracy z dziećmi, że nie da się tak od razu nauczyć ich szacunku i planuję niedługo poświecić zabawkom i wspólnemu mieniu dokładnie cały tydzień zajęć, dlatego też szukam inspiracji do efektywnej pracy.

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka