Dodaj do ulubionych

prywatne dylematy

03.07.12, 13:08

Witam! jestem mamą 3,5- letniego Antosia. Mój problem polega na tym, że moje dziecko przeistacza się w potworka sad Dla zobrazowania sytuacji:
1. Antek bawi się ze swoim bratem (8 lat). Co chwilę wrzeszczy i piszczy, bo chce akurat TĄ zabawkę, którą ma brat. Zabiera mu z ręki i histeryzuje. Zadna inna nie jest ok, chociaż przed chwilą była sad A brat ustępuje...
2. Antek chce pobawić się w coś tam. Brat nie ma ochoty. Wrzask, pisk, histeria....
3. Przedszkole. Koparka jest moja i tylko moja, a jak nie to wrzaski....
4. I na dodatek zupełnie nieuzasadnione akty agresji: kopnie, szczypnie, posypie piaskiem, uderzy. Bez przyczyny. Dla satysfakcji chyba tylko.
5. I takie ogólne wymuszanie na wszystkich wszystkiego za pomocą wrzasku przekraczającego dopuszczalną normę hałasu sad

POMÓZCIE, PORADŹCIE COŚ PLIS
Obserwuj wątek
    • 0becna Re: prywatne dylematy 05.07.12, 22:59
      Chwycić cicho za skórę, w górę i do pustego kąta gdzie niczego nie zniszczy, nie uderzy, aż zmięknie.
      Dziecko 3,5-letnie świetnie rozumie, zapamiętuje i steruje emocjami otoczenia.

Poobserwuj starszego, bo może bez Waszej obecności jest wzorcem dla młodszego?
    • aggelti Re: prywatne dylematy 22.07.12, 23:32
      Ja bym była konsekwentna, atak histerii = zostawienie dziecka aż sie wyciszy, tzn przestanie wrzeszczeć żeby coś wymusić, gdy się uciszy np w osobnym pokoju spokojnie bym z nim porozmawiała, żeby uświadomić mu, że krzykiem i histerią niczego nie załatwi. Może takie zachowanie to walka o uwagę? Chęć by rodzic choć małą część dnia spędzał tylko i wyłącznie z dzieckiem? Potrzeba rytualizacji i przestrzegania stałych pór czynności w danym dniu? Wierzę, że brak czasu nie dotyczy Ciebie sle poczytaj sobie książkę, do której link zamieszczam poniżej:
      www.nakina.pl/poradniki-zabawy-opieka-wychowanie-karmienie-ciaza-porod/331-kazde-dziecko-moze-nauczyc-sie-regul-annette-kast-zahn.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka