shadowofeclipse 22.03.10, 23:25 Dlaczego Microsoft przestał walczyć o rynek? System Android przecież jest dystrybucją Linuxa dostosowaną pod systemy mobilne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonornog Re: Tablet Samsunga z Androidem i obsługą 3G 22.03.10, 23:50 ponieważ żadna dystrybucja windows defakto nie jest przeznaczona na użądzenia typu tablet z wyjątkem może windows mobaila ale win mobile to porażka dla tego wybór pada najczęściej na androida. A i jeszcze jedno android to nie dystrybucja linuxa tylko system mobilny oparty na rozwiązaniach linuxa a to jest różnica bo np windows defakto też jest oparty na rozwiązaniach linuxa ale ma inne jądro. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowofeclipse Re: Tablet Samsunga z Androidem i obsługą 3G 23.03.10, 01:56 W sumie racja w Androidzie nie ma Xorg i GNU lib C. Windows w coraz większym stopniu jest oparty na rozwiązaniach linuxa np. dolny panel w Windows 7 jest praktycznie skopiowany z KDE. Na komputerach typu PC zarówno Windows jak i dystrybucje Linuxa nie mają szans, Windows ponieważ stał się ofiarą własnego sukcesu i w chwili obecnej indexowanie i skanowanie antywirusowe znacząco spowalnia odczyt i zapis z dysku twardego a dystrybucje Linuxa ze względu na zbyt szybki rozwój i pewne problemy z Wine (np. brak obsługi Microsoft SQL 2005). Niedługo Google ma wydać własny system operacyjny oparty o jądro linuxa który może się spopularyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Tablet Samsunga z Androidem i obsługą 3G 23.03.10, 08:11 @shadowofeclipse: Jesli juz, to dolny panel z win7 to kalka macowego docka, nie panelu KDE. Dlaczego uwazasz ze na PCtach windows/linux nie maja szans? Troche przeczysz faktom, wiesz? Rozumiem ze sie pomyliles, i chodzilo Ci nie o desktopy a wlasnie tablety - i tu masz racje. W takich urzadzeniach duzo wieksze szanse ma system googla, ale tylko jesli uda im sie uniknac problemow Androida. Bo na chwile obecna z Androidem jest jeden podstawowy problem - segmentacja, czeste aktualizacje zniechecajace do zakupu (po co mam kupowac dzisiaj urzadzenie z Androidem 2.1, skoro za pol roku bedzie wersja 2.5 - i pewnie bedzie lepsza, a moj producent nie dostarczy aktualizacji?) oraz problemy z wydajnoscia. Mam HTC Hero z Androidem 1.5 - i od dluzszego czasu czekam na aktualizacje do 2.1, ale nawet nie wiem czy sie doczekam. Producent "obiecuje", ale z tego obiecywania nic nie wynika. Do tego drazni mnie to ze telefon czesto nie reaguje - i zastanawiam sie "mysli? a moze mam jeszcze raz musnac ekran?". Glupia "klepsydra" rozwiazalaby ten problem - a tak wkurzam sie tylko. Jesli z ChromeOS ma byc tak samo to bede wolal poczekac trzy lata zanim kupie pierwsze urzadzenie z tym systemem. Jesli wszyscy beda czekac - system nigdy sie nie przyjmie... Odpowiedz Link Zgłoś
cdaction Re: Tablet Samsunga z Androidem i obsługą 3G 29.03.10, 18:21 @bonornog - Android to jak najbardziej dystrybucja Linuksa, jest w nim używane jądro Linuksa + wiele opensource'owych bibliotek. Np. w HTC Hero 1.5 - Linux 2.6.27 Odpowiedz Link Zgłoś