Dodaj do ulubionych

Windows-Linux, dwa bratanki?

IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.06, 21:35
Co za bzdury, mogę wypalić płytę z dowolnym programem na licencji GPL i
sprzedać go tak drogo jak tylko umiem. A sam ciągle nie wiem co myśleć o tym
partnerstwie..
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał SCO inaczej? IP: *.icm.edu.pl 03.11.06, 21:55
      Trochę to podobne do szaleńczych i nieudokumentowanych stwierdzeń SCO Group
      (czyli Caldery), że ma prawa patentowe do Linuksa. Może Microsoft, po klęsce
      kampanii SCO, którą wspierał, teraz chce spróbować tego samego trochę inaczej:
      zgodzić się na rozpowszechnianie S.u.S.E., a zakazać innych dystrybucji. Albo
      pozwolić Novellowi używać w ich dystrybucji jakiegoś opatentowanego przez MS
      algorytmu, a nie zgodzić się w innych przypadkach. Tylko chyba uniemożliwia to
      licencja Linuksa (GPL), a Novell (i jego klienci) jest zagrożony utratą praw do
      rozpowszechniania Linuksa.
      • ukropek Re: Mandriva... 03.11.06, 22:11
        Ta MS lichwiarska gnida ma rację ...Mandriva 2007 bardzo kulawo odtwarza mp3 ..wyrzucili totema tępe lichwiarskie matoły...a dystrybucji L jest trochę więcej
        niż M tępe osły...
        • kell99 Re: Mandriva... 03.11.06, 22:16
          Piekno OpenSource polega na tym, ze nie ma rzeczy niezastapionych i uzytkownik
          zawsze ma jakis wybor. Swiat sie na linuksie nie konczy, te same programy
          dzialaja bez problemu na Solarisie, BSD, Os X czy innym Uniksie.

Nie ma czegos takiego jak jedno i niezastapione distro linuksa. Nie masz Totema?
          Doinstaluj. Brak mozliwosci mp3? Doinstaluj odpowiedni modul do gstreamera
          (pewnie tak trudno jak znalezienie odpowiedniej www i klikniecie na link).

Czas pokaze o co chodzilo w porozumieniu Novell-Microsoft, kto na tym zyska a
          kto straci. Marszu OpenSource to z pewnoscia ani na chwile nie powstrzyma.
          • centrolew Gentoo! 04.11.06, 00:24
            Przyszłość (ta bardziej odległa) to systemy operacyjne kompilowane lokalnie.
            Dlatego Windows kiedyś się skończy, a Linux przetrwa.

Ten ostatni już całkiem nieźle radzi sobie jako maszyna do pisana, w czym zbliża
            się do Windowsa. Niestety, instalacja nowego oprogramowania nie polega jeszcze
            na 3-krotnym kilknięciu OK bez czytania treści... No i przemysł rozrywkowy nie
            pracuje na Linuxie... ale jako narzędzie jest najlepszy!
            • kell99 Re: Gentoo! 04.11.06, 01:02
              Polega. Przynajmniej na systemach opartych o apt/dpkg/synaptic gdzie instalacja
              programu sprowadza sie do wybrania go z listy albo wpisaniu 'apt-get install
              <nazwa>'.
              • Gość: Krashan Re: Gentoo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 11:00
                Jak się uprzesz, to polega. W kentoo (nakładce na portage) robisz
                klik-klik-czas_na_kawę i masz aplikację. Ale ja i tak używam emerge+eix .
    • Gość: pingwin Re: Windows-Linux, dwa bratanki? IP: *.wi.net.pl 03.11.06, 23:18
      nie - kase dostajesz za nosnik, a nie jego zawartosc.
      a z tym paktem... cos mi tu smierdzi...
      albo ms sie poddal i wie ze nie wygra z linuxem
      • Gość: eliot W przypadku MS nie można wierzyc w dobre intencje IP: *.orange.pl 04.11.06, 04:01
        W przypadku MS nigdy nie można wierzyć w dobre intencje. Zawsze grali tak żeby
        konkurencje zniszczyć, kupić albo uzależnić.

Sam Bill G. wydaje dużo kasy na charytatywne akcje, ale żeby najpierw nakosić
        kasę, żeby ją móc wydawać. Nie należy zakładać, że charytatywny Bill równa się
        charytatywny MS.
        • cyberrafi Re: W przypadku MS nie można wierzyc w dobre inte 05.11.06, 01:19
          I ja również nie wierzę w dobre intencje M$. Trudno jednoznacznie ocenić o co tu
          chodzi. Możliwe że to działanie ma na celu uchronienia się przed karami za
          praktyki monopolistyczne w Europie. Podzielić środowiska OS za pomocą
          egzekwowania i nieegzekwowania patentów raczej się nie da bo ta zaraza występuje
          praktycznie jedynie w Stanach a to za mało.
      • Gość: Wrobel Re: Windows-Linux, dwa bratanki? IP: *.vnet.pl 04.11.06, 11:15
        > nie - kase dostajesz za nosnik, a nie jego zawartosc.

Myslisz sie drogi Watsonie:
        www.gnu.org/philosophy/selling.pl.html
    • mozart Re: Windows-Linux, dwa bratanki? 04.11.06, 10:53
      Dla mnie jest oczywiste, ze linux sie skomercjalizuje i podzieli. SuSe i Novell
      dogadali sie, a teraz MS kombinuje jak sie dolaczyc do duetu. Sadze jednak, ze
      pewne rozwiazania w SuSe beda opatentowane i niedostepne dla inych wersji
      linuxow mimo, ze aplikacje beda mogly byc tworzone na zasadzie open-source.
      • maruda.r Re: Windows-Linux, dwa bratanki? 04.11.06, 19:46
        mozart napisała:

> Dla mnie jest oczywiste, ze linux sie skomercjalizuje i podzieli.

Przecież już jest skomercjalizowany i podzielony.

• cyberrafi Błąd w artykule 05.11.06, 00:53
      Licencja GPL nie powoduje zrzeczenia się praw autorskich do programu. Panie
      Tomaszu! warto by było przeczytać jej treść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka