Dodaj do ulubionych

Giełda liczy na "Wędkę technologiczną"

IP: *.cable.satra.pl 10.11.06, 08:06
wielkie skoki jak pokazuje historia udają się tylko na papierze a nie w
rzeczywistości
Obserwuj wątek
    • Gość: POLON Giełda liczy na "Wędkę technologiczną" IP: *.chem.uni.torun.pl 10.11.06, 08:41
      Kolejne bez sensu wydane pieniądze. Na tę wędkę to oni cierniki mogą łapać!
      • Gość: Sidhi Re: Giełda liczy na "Wędkę technologiczną" IP: 212.14.12.* 10.11.06, 09:21
        Dlaczego bez sensu wydane pieniądze? Nareszcie choć niewielka część naszych
        (podatników) pieniędzy została przeznaczona na inwestycję a nie na konsumpcję.
        Proszę spojrzeć na Finlandię, która już od około 20 lat w podobny co wędka
        technologiczna sposób pomaga w rozwoju innowacyjności. Efekt - Finlandia ma
        jedną z najbardziej innowacyjnych gospodarek świata. Polska nie może w długiej
        perspektywie czasu opierać swej gospodarki na produktach tradycyjnych (Finowie
        zdali sobie z tego sprawę około 20 lat temu) a teraz % polskiego eksport
        produktów zaawansowanych technologicznie w eksporcie ogółem to zaledwie 2% (w
        USA ponad 30% i w Finlandii podobnie). Na węglu i spożywce nie zarobimy tyle co
        na produktach innowacyjnych. Jeśli chcemy konkurować skutecznie musimy mieć
        innowacyjne produkty, musimy więcej wydawać na badania i rozwój (nie mylić ze
        szkolnictwem bo to co innego). Polscy przedsiębiorcy nie są w stanie sami
        finansować działalności B+R dlatego trzeba im pomóc. Wędka Technologiczna może
        naprawdę przynieść wiele dobrego.
        • raku Re: Giełda liczy na "Wędkę technologiczną" 10.11.06, 10:35
          To najbardziej sensowny sposób wydania pieniędzy unijnych, jaki może być. Wydatki na samą infrastrukturę, tak jak jest to praktycznie teraz, niestety prowadzą w wielu przypadkach do budowy kolejnych pomników gminnych, powiatowych, etc. Hale sportowe są ważne, drogi tym bardziej, ale po pierwsze - trzeba je potem utrzymać i zachować w odpowiednim stanie technicznych - a na to nie zawsze już są potem w gminach pieniądze, po drugie - co będzie za kilka lat, gdy się skończą pieniądze z UE...zostaną tylko fajne mury i na tym koniec.
          Do tego nareszcie ktoś dostrzega powoli problem małych, innowacyjnych spółek, które nie mają często wkładu własnego wymaganego do skorzystania z pieniędzy z Unii, i nie mogą zagwarantować, że ich pomysł na pewno wypali - a to przecież jest wymagane (utrzymanie przedsiębiorstwa lub przedsięwzięcia przez 5 lat od momentu podpisania umowy o dofinansowanie, itd.). A pomysły mają często genialne.
          No i sprawa, która dla mnie jest naprawdę ważna - połączenie biznesu z nauką. Naukowcy często nie są w stanie samodzielnie przełożyć bardzo dobre pomysły na biznes. Wymyślają naprawdę super rzeczy, lecz te pomysły latami nie opuszczają laboratoriów, albo są beznadziejnie promowane w biznesie - biznesplany przedsięwzięć naukowych są zrobione źle, spodziewane efekty są przesadzone i niedostosowane do realiów rynku, ogólnie - cały opis pomysłu jest oderwany od rzeczywistości rynkowej. Mam nadzieję, że te pieniądze zachęcą firmy do biznesowego wykorzystania pomysłów generowanych przez naprawdę wysokiej klasy naukowców.
          • Gość: grt Re: Giełda liczy na "Wędkę technologiczną" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:08
            Przy takiej biurokracji i systemie koncesyjno-pozwoleniowym wszystkie pieniądze
            ugrzęzną w machinie biurokratycznej

analiza techniczna, forex
            import z chin
            budownictwo
    • Gość: matmis Re: Giełda liczy na "Wędkę technologiczną" IP: 212.160.156.* 10.11.06, 12:00
      No dobrze. To gdybym chciał brać udział w tym programie "wędki technologicznej",
      gdzie o tym mogę przeczytać jakieś konkrety? To co tu piszą
      bz.premier.gov.pl/program01.php
      to są jakieś ogólniki. A jak się poszuka dalej, to widać takie niepokojące
      rzeczy jak www.isoc.org.pl/wedka

Teraz gazeta pisze, że "Już wstępny sondaż sprawił, że do programu napłynęło 700
      projektów - m.in. z dziedziny biotechnologii, IT, medycyny, chemii czy
      nanotechnologii". To w jakim trybie się odbywa to zgłaszanie tych
      projektów/wniosków? Nie mogę tego znaleźć

Dopóki nie będzie tak, że jak wpiszę w Google "Wędka Technologiczna" i na
      pierwszym miejscu będzie strona z opisem programu, procedurami, informacją w
      jaki sposób składać te wnioski... doputy na takie komercjalizowanie po prostu
      może być mnie nie stać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka