Dodaj do ulubionych

Netbooki będą bez systemu Windows 7?

IP: *.zetobi.com.pl 15.06.09, 14:11
"Gigant z Redmond poniósł dotkliwe straty w pierwszym kwartale 2009 roku,
które częściowo były spowodowane przez obniżenie opłat za licencję Windows XP"
- ze co???? podobno microsoft mial sie wycofac ze sprzedazy winXp chyba w 2008
wiec wolal sprzedawac za jakakolwiek cene niz w ogole stad nie rozumiem jakie
moga byc straty z tytulu winxp...
Obserwuj wątek
    • Gość: Miś Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: *.stacje.agora.pl 15.06.09, 14:37
      Co do strat... Rok temu mieli drozsze XP i słabo sprzedającą się Vistę. Teraz mają tańsze XP i nadal słabo sprzedającą sie Vistę. Logiczne więc, że w tym roku mają mniejsze dochody w porównaniu do analogicznego okresu tamtego roku.
      • kretynofil MS chyba w ogole nie wie co ma teraz zrobic :) 16.06.09, 11:31
        Co dwa miesiace zmieniaja zdanie na temat Windows Se7en :)

Inna sprawa, ze ja tez bym nie wiedzial - obniza cene za bardzo, to potem
        podniesc bedzie trudno, nie obniza, to ich gugiel wygryzie...

Bylo po prostu poczekac z premiera Visty jakis rok, to by nie trzeba bylo robic
        Se7en :)
    • Gość: trevik Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.09, 15:49
      netbooki zmusily MS do wydluzenia okresu sprzedazy XP prawie o 2 lata. Powtorze:
      2 lata. Czyli wydluzyly planowany czas wdrazania tego systemu o ca 1/3 (2002 -
      2008).
      Z tym wiaze sie przede wszystkim zmniejszenie sily nacisku do przechodzenia na
      Viste.. ergo spowolnienie migracji rynku, z ktorych to migracji MS czerpie
      miliardowe korzysci...

Jako, ze piszemy o systemie operacyjnym monopolisty, ktory gdyby nie XP
      sprzedalby na to miejsce Viste masz:
      - zachamowanie expansji technologii pobocznych intensywnie wiazanych z Vista,
      albo ich backport do XP (poza multimediami i martwym DX10 sa jeszcze a moze
      przede wszystkim korporacyjne).
      - strata z tytulu przychodow od sprzedazy znacznie drozszego systemu
      operacyjnego (gdyby postawili pod sciana pare mld. z tego byloby).
      - przedluzony support systemu (to kosztuje niemalo, przynajmniej w setkach milionow)

Gdyby chodzilo o firme krzak to moznaby sie ucieszyc, ze ktos tam sprzedal iles
      mln. kopii wiecej, przez to zarobil pare baniek. Monopolista, ktory sprzedajac
      jeden produkt konkurujacy z drugim jego produktem kalkuluje inaczej.

Ile mld. $ strat na Vista i Windows 7 kosztowalo to wcisniecie w netbooki XP za
      wszelka cene? Nie bylo to tanie, ergo, MS musial poczuc sie tymi malymi
      komputerkami naprawde zagrozony...

T.

PS: Walka sie nie skonczyla. Niesmialo ale juz zaczal sie wysyp netbookow
      armowych - na to MS nic mial nie bedzie, stad to staranie o podzielenie rynku na
      netbooki slabsze (ARM bez limitu) i lepsze (wymagania dla producentow przy
      Windows 7).
      • Gość: Alfred Brednie na podstawie plotek IP: 217.98.20.* 16.06.09, 12:11
        Cały ten tekst można sobie w buty włożyć. Gdy MS poda rzeczywiste ceny, wtedy będzie można pisać. Na razie to tylko pitu-pitu, na poziomie poniższego kwiatka:

Gość portalu: trevik napisał(a):
        > Niesmialo ale juz zaczal sie wysyp netbookow armowych

"Wysyp"! :D
        Pojawiło się ledwie parę urządzeń (i stąd słowo "nieśmiało"), ale obywatel już wie, że będzie to "wysyp". Sto pociech...
        • Gość: trevik Przypomnisz to sobie za jakis czas... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.09, 15:36
          MS poda i dopuszczalne wersje, ograniczenia i rzeczywiste ceny w zaleznosci od
          sytuacji na rynku i pozycji Androida i Moblina w chwili pojawienia sie urzadzen
          w sklepach i potencjalu segmentu netbookow na ten moment. Wczesniej beda tzw.
          "zapowiedzi", ktore mniej lub bardziej mina sie z prawda i nic wiecej, bo i po co...

Z drugiej strony nikt nie podejzewalby 2 lata temu, ze nie dosc, ze beda
          sprzedawac XP 2 lata dluzej, to jeszcze obniza cene do paru dolarow za licencje
          (ca 10-15$ wg. rozmaitych spekulacji i lepiej lub gorzej poinformowanych
          zrodel), aby za wszelka cene zajac segment i nie dopuscic, aby zajal go ktos
          innych. Pitu-Pitu? Nie sadze.
          teoretycznie wielu moze pomylic sie w prognozach, ale prognozy tez sie
          sprawdzaja, gdy wielu w nie wystarczajaco uwiezy - netbooki jak do tej pory sa
          wszak wrzodem na tylku branzy a nawet pierwszy Asus nie zakladal, ze produkt
          przeznaczony dla kur domowych zdobedzie taka popularnosc jaka zdobyl.

Czy bedzie wysyp? Wg. zapowiedzi i trendow mysle, ze tak. Pytanie, ile ta
          technologia zajmie rynku a nie jaka bedzie liczebnosc modeli urzadzen (bo
          urzadzen bedzie troche) - jesli obetnie koszt maszynki z 300$ do 150$ co jest
          realne a Intel nie zareaguje odpowiednio marketingowo (cena) i technologicznie
          (energooszczednoscia) to netbooki ARM zdobeda jakis niepomijalny w analizach
          segment.

T.
    • Gość: lenys Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 08:52
      no to źle wróży temu dobremu systemowi - tak twierdzi mój znajomy z nowego gg i
      obawiam się że może mieć rację
      • Gość: |-|4><0R Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: 193.201.167.* 16.06.09, 09:43
        Bardzodobże powińi netbuki sprzedać z naj lebszym systemem lunix.
        Jakjabym pisal system tobylby szpszy i lebszy od lunixa ale misie
        niekce.
        • koham.mihnika.copyright nie badz grul, napisz. 16.06.09, 09:52

• Gość: Ja Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.09, 10:13
      I dobrze.

Ja kupiłem netbooka z Windowsem XP (bo miał lepszą baterię niż wersja z
      Linuxem). Zainstalowałem dodatkowo Linuxa i Mac OS X. Windowsa włączam nie
      częściej niż raz na miesiąc i to tylko dlatego, że tylko tam działa mi IRda na USB.
      • Gość: quick Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 11:44
        Kupiłem HP 2133 ze SLED 10 ponieważ było tanio . SLED 10 wyleciał z dysku na
        korzyść XP bo się wieszał.Próbowałem różnych pingwinów ale żaden nie chciał
        poprawnie chodzić na tym komputerku . Nawet Ubuntu Remix się mulił . Android w
        ogóle nie odpalił (przeprosił że nie obsługuje procesora VIA). W 7 dał się
        zainstalować ale też się wieszał : przy używaniu touchpada i przy ściąganiu
        plików . Wobec powyższego jestem ,,skazany'' na XP (mam legalne pudełko):
        wszystko chodzi , od HP ściągnąłem potrzebne sterowniki (XP nie rozpoznał ani
        grafiki , ani kart sieciowych) i jest OK. Po zainstalowaniu Open Office-a na
        komputerku da się normalnie pracować . Na XP nie miałem żadnego ,,zwisu''. Moim
        zdaniem , jeśli idzie o netbooki , nie ma dzisiaj realnej alternatywy poza XP .
        Mówię oczywiście o przeciętnych amatorach . Specjalista sam może sobie zbudować
        odpowiedni system , ale to nie oni napędzają rynek 8-) .
        • ffamousffatman Re: Netbooki będą bez systemu Windows 7? 17.06.09, 05:55
          Widzę, że XPeka już się nie instaluje a haczy.
    • Gość: Marek XP pokonało Linuksa? IP: *.bu.regfish.de 16.06.09, 12:50
      Prawda jest taka, ze sprzet z zainstalowanym Linuksem czesto po prostu nie
      jest oferowany. Ja kupilem eeepc z XP, bo tej wersji ktora mnie interesowala
      (HGO, z wbudowanym modemem UMTS) byl tylko z XP w sprzedazy. Wlaczylem,
      pobawilem sie, i zainstalowalem Debiana.

W ogole nie bardzo rozumiem, jak mozna uzywac sprzetu z tak malym ekranem bez
      virtual screen'u (czy XP ma cos takiego gdzies ukryte?)
      • Gość: easypc Re: XP pokonało Linuksa? IP: *.csk.pl 16.06.09, 13:17
        Odpowiem ci na moim przykładzie Mam dwa salony pc, w Warszawie i w Białymstoku
        Plus sprzedaż internetowa (w tym allegro) Zachęcony ględzeniem o linuxie,
        oferowałem laptopy z preinstalowanym linuxem Pomimo ekspozycji, specjalnego
        oznaczenia, reklamie itp praktycznie NIE SPRZEDAWAŁY SIĘ Sprzedały się dopiero
        po instalacji xp Odpowiedz mi za tym po co mam wystawiać taki sprzęt jeśli na
        nim tracę? Jak widać linux jest popularny tylko na forach
        • Gość: Marek Masz racje. Ale z drugiej strony IP: *.cust.tele2.de 16.06.09, 20:56
          Ludzie nie kupuja czegos czego nie znaja, to rozumiem.

Ale statystykom ze "tyle-i-tyle procent uzywa XP" tez nie mozna wierzyc - własnie dlatego ze linuksiarz czesto kupi komputer z Windows, bo taki wszedzie mozna dostac - ale nie bedzie Windows uzywał.
    • Gość: Sleeper Agora kupująca MSN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 13:24
      Podobno Agora kupująca MSN ma prowadzić agresywną politykę krypto-reklamową dla
      Windows 7, jednocześnie obsmarowując pozostałe systemy błotem, pisząc np. o
      wirusach na maku.

Rozumiem, że pisanie o tym, że Windows 7 jest za drogi, to element tej
      agresywnej polityki krypto-reklamowej dla Windows 7?
      • Gość: Alfred Re: Agora kupująca MSN IP: *.tpnet.pl 16.06.09, 14:25
        Gość portalu: Sleeper napisał(a):
        > Rozumiem, że pisanie o tym, że Windows 7 jest za drogi, to element tej agresywnej polityki krypto-reklamowej dla Windows 7?

Oczywiście - czyż to nie jest jasne? ;) Jeśli nie, wszyscy forumowi MS-haterzy zaraz ci to wytłumaczą...
        • Gość: rupek Re: Agora kupująca MSN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 23:01
          a ja mam win 7 i sobie go chwalę - wielu znajomych z gg namówiłem do testowania :P
          • Gość: kwakwarakwa ale będzie cholernie drogi. chciwe pejsy z m$... IP: 80.48.2.* 16.07.09, 23:46
    • Gość: kwakwarakwa miałem kupić windows 7 ale jak zobaczyłem podane IP: 80.48.2.* 16.07.09, 23:44
      przez M$ ceny to się rozmyśliłem. System bez kontroli uprawnień - gó...any hołm,
      podatny na ataki (skoro każdy jest adminem) za 5 stów?

no i śmiga na laptopie linux mint. wszystko działa i tak jestem o parę paczek do
      przodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka