363636r 05.04.10, 12:28 wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Poczytajcie 05.04.10, 12:53 Święte słowa. Potwierdzam to, jako biochemik Przy okazji: forum.gazeta.pl/forum/w,77,109478653,109488416,Re_O_tluszczach .html Odpowiedz Link
nimeska Re: Poczytajcie 05.04.10, 13:09 a jak ciezko jest kupic dobre maslo co i rusz kupuje inne i nie moge ze smakiem trafic Odpowiedz Link
fettinia Re: Poczytajcie 05.04.10, 13:34 Wiem wiemOd czasu jak dawno temu poczytalam podobny artykul margaryna ma wstep wzbroniony do kuchni A pamietam te zachwyty nad Rama jakies 20 lat temu..coz-czlowiek cale zycie sie uczy Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Poczytajcie 05.04.10, 15:44 Superniania poleca Ramę. Ta wojna masła z margaryną trwa już dosyć długo. Na wszelki wypadek staram się nie smarować chleba jak jem ser czy wędliny. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Poczytajcie 05.04.10, 15:52 Reklama superniani zachwalajaca Rame powinna byc wg. mnie zabroniona. Az sie we mnie gotuje za to. Wiadomo, ze zdrowsze dla dzieci jest to co naturalniejsze, one potrzebuja zbilansowana diete, w ktorej beda rownez tluszcze. Zamiast Ramy lepiej dac dobra rybe na obiad i tez beda kwasy omega dostarczone. Mam nadzieje, ze przyjdzie czas kiedy wiecej krajow podazy za Dania i zabronia tych tluszczy trans w przemysle spozywczym. Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Poczytajcie 05.04.10, 16:07 Przeczytałam rano i znowu mam dylemat - to na czym mam smażyć ???? Oliwa z oliwek się pali,a z tego artykułu wynika ,że na niej właśnie.A ja właśnie ostatnio na niej przestałam i używam tylko do sałatek.Skołowana jestem.Margaryn nie używam od bardzo bardzo dawna. Odpowiedz Link
363636r Re: Poczytajcie 05.04.10, 17:13 Do smażenia smalec i klarowane masło, jeśli olej tak zdecydowanie odpada. Swoją drogą polecam film "Grubsi nie głupsi", wiele identycznych tez, poza tym odsłania kulisy wprowadzenia "nowoczesnej" dietetyki jako splotu interesów branż spożywczych i ideologii. Ciekawe jest tez w nim komentowanie przez wielu naukowców teorii cholesterolowej jako wielkiego oszustwa. Ciekawy film i bardzo fajnie nakręcony. Odpowiedz Link
jacek1f mozesz smazyc na oliwe, ale 05.04.10, 19:58 nie na virgin. Tyle razy juz pislaem - oliwa ma 3 imiona: - extra virgin tylko TYLKO na zimno do chleba zamiast masla margaryny, do salatek itp; - second - virgin - nieustajacy temat zartow z "drugiej" dziewicy... do duszenia i smazenia w nizszych temperaturach; - oliwa zwykla - do smazenia w kazdej temp - rafinowana. Wszystko polega na procesie oczyszczania z kolejnych gruboscji drobinek i zawiesin. Tak czynia z oliwami od 6000 lat, jako i ja czynie. Polskosc , a wlasciwie zdrowa orzsna slowianszczyzna objawia sie smalcem lub wytopionym maslem. Na zimno rzepakowy i lniany - w kazdej ilosci, nawet jak oliwa od Mysiulka z Chile - kielichami na zimno - do jedzenia Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Poczytajcie 05.04.10, 22:50 pietnacha40 napisała: > Przeczytałam rano i znowu mam dylemat - to na czym mam smażyć ???? > Oliwa z oliwek się pali,a z tego artykułu wynika ,że na niej > właśnie.A ja właśnie ostatnio na niej przestałam i używam tylko do > sałatek.Skołowana jestem.Margaryn nie używam od bardzo bardzo dawna. Mam dokladnie to samo... Chyba rzeczywiscie zaczne smazyc tylko na klarowanym masle A. Odpowiedz Link
363636r Re: Poczytajcie 06.04.10, 16:14 A czemu prawie wszyscy tak panicznie boja się smalcu do smażenia? Skutek wieloletniej indoktrynacji, że to trucizna? Smalec to najlepszy tłuszcz do smażenia mięsa i basta! Odpowiedz Link
edyta95 Re: Poczytajcie 06.04.10, 17:46 E tam, dyskusje maslo czy margaryna trwają od lat i trynd się zmienia w zależności często niestety od sponsora badań lub audycji radiowej czy telewizyjnej. Organizm potrzebuje i tłuszczy zwierzęcych i roślinnych, w odpowiednich proporcjach oczywiście.Jak ktoś ma podwyższony cholesterol unika aktywności fizyczne, to może jednak niech margaryną chleb smaruje (są trzy rodzaje margaryny zalecane w profilaktyce przeciwmiażdzycowej). Jeśli chodzi o dzieci, to tutaj zawsze wiadomo było, masło. No i pięknie, ale skąd brać masło? Chyba trzeba sobie krowę kupić i samemu robić, gdyż... Dwa lata temu byłam na szkoleniu organizowanym przez Krajowy Związek Mleczarski i tam niestety zostałam pozbawiona złudzeń. W Polsce masło nie jest produkowane, gdyż masło to tłuszcz tylko i wyłącznnie zwierzęcy. No i diupa, wszędzie jest dodatek tłuszczu roślinnego. A smażyć to trzeba na oleju, rzepakowym oleju. A dlaczego nie na smalcu? To ja tu o pomoc biochemika poproszę, żeby wyjaśniła nam koleżanka jak to trans szkodliwe się pojawia i czemu szkodzi A najlepiej wogole nie smażyć, tylko jeść gotowane. Szkoda tylko, że to co zdrowsze na ogół i mniej smaczne jest. Ps. A jeszcze najlepiej to się nie przejmowac zbytnio i zdrowy rozsądek przy każdym rewelacyjnym artykule zachować. Ps. 2 Zglodniałam, boczku smażonego bym zjadła Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Poczytajcie 06.04.10, 21:46 Nie uciekniemy przed tłuszczami trans (będę tak je nazywać, mając na myśli izomery trans kwasów nienasyconych). Transy są wszędzie tam, gdzie występują też „dobre” izomery cis. Taka jest filozofia przyrody. Zdarza się, ze w tej samej cząsteczce kwasu tłuszczowego występują formy cis i trans. W tym artykule jds.fass.org/cgi/reprint/89/6/1956 analizują wpływ świeżej trawy na skład tłuszczowy mleka i właściwości masła. W tabelce 4 przedstawiono zmiany w stężeniach kwasów pod wpływem diety. nawet nie znając tematyki widać, jak zmieniają się stężenia kwasów trans. Tutaj www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596709/pdf/FNR-52- 1821.pdf opisano główne tłuszcze mleka (z ponad 400 obecnych). Izomery trans też są Podobnie transy pojawiają się w podczas obróbki olejów roślinnych (ogrzewanie). Tłuszcze trans powodują wzrost stężenia złego cholesterolu (LDL), obecne są też w blaszcze miażdzycowej – „Wnioski. Wyniki badań wskazują na zależność pomiędzy występowaniem w diecie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych a ich udziałem w metabolizmie blaszki miażdżycowej, a nawet w ewentualnym indukowaniu procesu aterogenezy.” www.viamedica.pl/gazety/gazetaA/darmowy_pdf.phtml? indeks=5&indeks_art=24&VSID=bf5dbfd6990199263762a88a87b4682e Nie będę przytaczać dalszych informacji na temat ich szkodliwości, bo są to dane szeroko dostępne w internecie. należy jednak pamiętać, że każda obróba cieplna tłuszczy ciekłych prowadzi do powstawania izomerów trans. Szczególnie szkodliwe jest utwardzanie (uwodornianie) prowadzące do otrzymywania twardych margaryn. Dobra praktyka nakazuje wyszczególnienie w składzie tłuszczowym margaryn ilości izomerów trans. Im mniej, tym lepiej, ale jednocześnie cena margaryn jest tym większa, im mniej jest transów. Z dwojga złego chyba lepszy do smażenia jest smalec Jem masło, lubię pieczony boczek, jajka są stałym elemnetem mojej diety. Jestem raczej zdrowa (na razie) Najważniejszy jest umiar we wszystkim i spozywanie dużych ilości produktów roślinnych zawierających antyoksydanty, czyli zmiatacze wolnych rodników Odpowiedz Link