Dodaj do ulubionych

Pytanie/prośba

18.12.10, 23:07
Dziewczyny i chłopaki poradźcie proszę. Małżonka moja ma zamiar ulepić pierogi/uszka parę dni wcześniej przed wigilią i zamrozić ( tuż przed świętami z czasem u nas będzie krucho ). jako, że nigdy tego nie robiliśmy mam pytanie do osób w tej materii bardziej doświadczonych - czy pierogi mrozicie surowe czy już ugotowane? Który sposób będzie lepszy?
Z góry pięknie dziękuję i nisko się kłaniam smile.
Obserwuj wątek
    • sylwia1607 Re: Pytanie/prośba 18.12.10, 23:19
      Pierogi mroze obgotowane, pozniej rozmrazam w temp. pokojowej i podsmazam. Nieobgotowane zrobilam kiedys i pekaly podczas gotowania.
      • shachar Re: Pytanie/prośba 18.12.10, 23:27
        ja osobiście nie robiłam ,ale u mnie w domu gotowało się i odstwiało na płaski talerz do wystygnięcia/obsuszenia i trochę oliwiło, żeby sie nie sklejały i tak przygotowane szły do mrożenia.
        • sylwia1607 Re: Pytanie/prośba 18.12.10, 23:36
          Zamiast oliwieniasmile mozna mrozic porozkladane na tacce a pozniej przelozyc do woreczka.
        • olusinska Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 10:30
          My robimy dokładnie jak Shachar : gotujemy, odstawiamy do wystygnięcia na talerzu, oliwimy, do woreczka i do zamrażarki. Później zazwyczaj jak wiemy, że będziemy jeść to wyjmujemy parę godzin wcześniej, żeby się rozmroziły, ale jak się zapomni to też wystarczy tylko wrzucić do gotującej wody.
    • wadera3 Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 00:15
      Ja mrożę ugotowane.
    • buka007 Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 08:14
      zawsze surowe! smile
      układam na desce posypanej mąką, wsadzam do zamrażalnika, po zamrozeniu przekładam do woreczków, w ten sposób się nie skleją. Tak samo mrożę pielmieni, uszka, pierogi.
      Zamrożone wrzucam na wrzątek, nigdy nie miałam problemów z rozklejaniem.
      • cynnamon Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 11:38
        Też mrożę surowe. Posypuję półkę w zamrażalce mąką, te które nie mieszczą się na desce, a potem zamrożone do woreczków.
      • achulaw Dokładnie tak samo! 21.12.10, 19:58
        n/tsmile
    • roseanne Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 13:24
      robilam w piatek, mroze surowe,
      jak?
      ukladam pojedyncza warstwa na tackach styropianowych, i co jedna tacka gotowa to od razu zamrazalnik - potrzebujesz duzo miejsca
      pojedyncza tacka zapraza sie srednio do 2 godzin, oczywiscie wkladasz sukcesywnie nastepne, nie czekasz z jedna smile
      najlepiej oczekac z poltorej godziny po ostatniej taccce , potem wsypac wszystko w woreczki, tak na jednorazowe zagotowanie

nie wialam ani jednej wpadki jeszcze z ta metoda
    • fettinia Re: Pytanie/prośba 19.12.10, 15:26
      ugotowane-rozmrazam w temp pokojowej i podgrzewam na parze
      • smutas13 Re: Pytanie/prośba 21.12.10, 07:23
        Uszka mrożę surowe. Pierogi - gotowane, ponieważ zamrożone surowe, popękały.
        Być może robiłam je zbyt pękate?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka