buka007 09.10.15, 20:53 Cześć dziewczyny i chłopaki, macie jakieś doswiadczenia z deserami z ricotty? Chodzi za mną coś serowego z malinami albo orzechami z miodem, jak u Marianny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.halusia Re: Desery z ricotty 10.10.15, 08:07 Nie robiłam,ale chętnie skorzystam z podanego przepisu Odpowiedz Link
roseanne Re: Desery z ricotty 10.10.15, 18:09 uzywam owczej, jako zamiennika twarogu - ze wzgledow zdrowotnych i sprawdza sie doskonale , zarowno na zimno, jak i w wypiekach Odpowiedz Link
roseanne c.d wyjasnienia 10.10.15, 18:20 ricotta nie ma kwaskowatego posmaku i troszke inna , granulowata strukture, ktorej nie udalo mi sie zgubic, mimo uzycia blendera - przyzwyczailam sie, nie mam wyboru w deserach na zimno mozna lekko zakwasic dodajac jogurt naturalny (uzywam kozi) do pieczenia dodaje starta skorke z cytryny lub limetki - ta ostatnia pasuje mi znacznie bardziej pseudo czekoladowe serniczki robie zamieniajac kakao karobem , zamiast maki pszennej skrobia ziemniaczana - bez oddzielnego spodu Odpowiedz Link
buka007 Re: c.d wyjasnienia 10.10.15, 18:47 cześć Roseane, nie chcę ricotty niczym zakwaszać, chcę zachować typowy, kredowy smak tego serka. znalazłam co prawda ciekawy przepis na crem z ricotty, ale w tym tygodniu w serowni mieli tylko ricotte z bawoła, także czekam na nową dostawę Odpowiedz Link
daxter Re: c.d wyjasnienia 11.10.15, 12:05 www.mojewypieki.com/przepis/ricotta-hotcakes, ja jem z dodatkiem frużeliny malinowej www.mojewypieki.com/przepis/serniczki-truskawkowe-w-szklankach może byc z riccotta i malinami Odpowiedz Link