Dodaj do ulubionych

Desery z ricotty

09.10.15, 20:53
Cześć dziewczyny i chłopaki, macie jakieś doswiadczenia z deserami z ricotty? Chodzi za mną coś serowego z malinami albo orzechami z miodem, jak u Marianny.
Obserwuj wątek
    • super.halusia Re: Desery z ricotty 10.10.15, 08:07
      Nie robiłam,ale chętnie skorzystam z podanego przepisu
    • roseanne Re: Desery z ricotty 10.10.15, 18:09
      uzywam owczej, jako zamiennika twarogu - ze wzgledow zdrowotnych i sprawdza sie doskonale , zarowno na zimno, jak i w wypiekach
      • roseanne c.d wyjasnienia 10.10.15, 18:20
        ricotta nie ma kwaskowatego posmaku i troszke inna , granulowata strukture, ktorej nie udalo mi sie zgubic, mimo uzycia blendera - przyzwyczailam sie, nie mam wyboru

w deserach na zimno mozna lekko zakwasic dodajac jogurt naturalny (uzywam kozi)

do pieczenia dodaje starta skorke z cytryny lub limetki - ta ostatnia pasuje mi znacznie bardziej

pseudo czekoladowe serniczki robie zamieniajac kakao karobem , zamiast maki pszennej skrobia ziemniaczana - bez oddzielnego spodu
        • buka007 Re: c.d wyjasnienia 10.10.15, 18:47
          cześć Roseane, nie chcę ricotty niczym zakwaszać, chcę zachować typowy, kredowy smak tego serka. znalazłam co prawda ciekawy przepis na crem z ricotty, ale w tym tygodniu w serowni mieli tylko ricotte z bawoła, także czekam na nową dostawę
          • daxter Re: c.d wyjasnienia 11.10.15, 12:05
            www.mojewypieki.com/przepis/ricotta-hotcakes,
            ja jem z dodatkiem frużeliny malinowej smile
            www.mojewypieki.com/przepis/serniczki-truskawkowe-w-szklankach
            może byc z riccotta i malinami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka