a74-7 27.06.23, 16:46 Jaka jest roznica ( oczywista poza kolorem skorupki) miedzy bialym , a brazowym jajkiem kurzym ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 28.06.23, 03:56 biale jaja sa jak czarne kurczaki ,opierzone wylacznie snieznobialo. na szczescie zoltka nie sa w nich czarne. jakos nie widze jaj bioorganicznych lub nawet tylko z wolnego wybiegu w innym niz brazowe kolorze. kupuje tylko brazowe jaja. a jak juz musze jesc biale, to najpierw je maluje a dopiero wtedy gotuje. nigdy nie widzialem ,aby w jednym opakowaniu byly jaja takie i takie. albo zeby przepiorcze byly w rozmiarach S, XL lub M. Z kamuflarzem - tak. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 28.06.23, 04:46 ponoć zadna, osobiście preferuję brązowe, od pani mającej prawdziwe wolnogrzebiace kury mam przekrój kolorów ood kremowego po zielonkawy ale czysto białych skorupek brak, jak kupuje darmowe z wolnego wybiegu to są tylko brazow Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 03.07.23, 09:38 Nie słyszałam, zeby kolor skorupki mial wplyw na wartosc jaja. Dla mnie roznica w ogole zauwazalna w czasie wielkanocy - wtedy interesuja mnie białe, brązowe i zielonkawe, bo zasadniczo nie maluje do swiecenia, ani w zaden sposob nie barwie. Odpowiedz Link
buka007 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 03.07.23, 18:14 dokładnie tak, amerykańscy naukowcy robili badania na ten temat i okazało się właśnie, że ludzie nie chcą jeść białych jajek, dlatego też jest ich tak mało w sprzedaży. Ja chętnie kupuję jajka z kotliny freienwaldzkiej, które są z białymi skorupkami, ale bardzo smaczne i duże. Kiedyś mój Tato wychodował kurki, znoszące zielone jajka, nie czułam różnicy w smaku. W Polsce ogromną popularnoscią cieszą się obecnie jajka od kurek zielononóżek. Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 03.07.23, 21:12 Tu w sprzedazy jest bialych jaj chyba wiecej niz brazowych. Wole brazowe z powodow estetycznych. Smak i wartosci odzywcze sa raczej na pewno takie same. Kacze ,gesie i kukulcze -nie wiem. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 04.07.23, 10:12 My sporo jajek kupujemy "od znajomej baby", i zdazaja sie jajka o zabarwieniu seledynowo-wrecz niebieskawym. Przed wielkanoca pilnuje ich jak oka w glowie, zeby poszly do koszyka wlasnie. I to nie sa od zielononozek. Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 03.05.24, 17:52 Ogolnie w temacie jaj. Ustalono ,ze jaja organiczne zawieraja 4 razy tyle witaminy D , co jaja fabryczne. Odpowiedz Link
buka007 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 12.05.24, 15:13 jeszcze tylko dopowiem , że niemieckim kurom zabroniono znosić brązowych jajek. de-kretem. nie wiem, co zadecydowano o seledynowo-niebieskawych.. ale.. pewnie tez zabronione. Poza tym mnie będzie już podziału na L/M/S, wszystkie będą równe. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 12.05.24, 16:33 ha! a ja moge kupic i biale i brazowe i zielone i w kazdym rozmiarze i zaden dekret czilijskim kurom niestraszny! coraz bardziej doceniam nasze trzecioswiatowe zadupie Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 13.05.24, 01:34 Ad Buka : jestem wstrzasniety i zmieszany, ze tylko biale. Ad Mysiulek : poczekaj, az zaczniemy sie zwalac do pieknej Patagonii Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 13.05.24, 01:53 ad Kanuk : macie swoja Kanade 😎 Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 18.05.24, 22:09 Ostatnio w Santiago podobna pogoda ,jak w Albercie., zauwazam. Czyli jaja pozostaja w temacie. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 20.05.24, 01:59 od 8 lat nie mieszkamy w santiago 😃 choc owszem, ostatnio troche sie tam nalatalam ( poprawke operacji stopy zrobilam w koncu w stolycy😎) Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 20.05.24, 05:33 Pamietam ,ze na poludniu, 1200 km od stolycy. Pilem do zimna tamze , najwiekszego od 70 lat. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 21.05.24, 00:21 ale wiesz, ze teraz mamy jakby nie patrzec, zime i np 11 stp z deszczem, nie jest niczym dziwnym w Santiago w maju 😎 bywalam w okresie od listopada do marca, slonce grzalo jak zawsze u nas nie bylo nawet wiekszych przymrozkow, -2 jak zawsze, przez 3-4 noce Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 21.05.24, 01:23 Bzy pachna o miesiac wczesniej. zima byla bardzo lagodna. raz lekkie odsniezanie. W Santiago musialo byc zimno ponizej sredniej dzien dwa. I to pokazali jako siedemdziesiecioletni rekord. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Brazowe jajka vs biale jajka 21.05.24, 23:52 jak co roku ten rekord 😉 u nas co roku oglaszaja alert deszczowy ale tak, zmiany klimatu widac i to bardzo, szczegolnie na antarktydzie, lodowcach, przerazajace widoki Odpowiedz Link
kanuk Re: Brazowe jajka vs biale jajka 22.05.24, 01:07 Latwiej bedzie sie dokopac do podziemnych skarbow na A. Tymczasem jaja sa po 20 zlotych za tuzin. Brazowe . Odpowiedz Link