aniaiewa 30.07.07, 18:42 Jakie sa roznice pomiedzy poszczegolnymi ww.? Tak mi przyszlo do glowy podczas stania i smazenia konfitur sliwkowych A moze wlasnie ja marmolade robie? Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 08:59 konfitury to chyba luzniejsze sa niz marmolada.. ale to dobre pytanie .. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 10:40 Hehe, jeszcze zeby zamieszania bylo malo, to rano mi sie przypomnialo o powidlach No to teraz dziwczyny mamy myslowke Mi sie cos kojarzy, ze konfitury to chyba prawie cale owoce, marmolada, to cos twardego, bez owocow w calosci Powidla jak napisala buka, luzniejsze, ale owoce w calosci niewczuwalne, a dzem, no to dzem Pewnie zawartosc cukru ma tu cos tez do powiedzenia Ale to takie moje filozofowanie W takim razie ja usmazylam wczoraj powidla Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 11:01 Konfitury to owoce smazone w calosci w syropie.Na kg owocow kg cukru.Owoce musza byc najlepszej jakosci i smazenie trwa ca 3 dni-osobno studzi sie syrop osobno owoce.Nie miesza sie tylko potrzasa garnkiem Dzem to moga byc kawalki owocow-nie musza byc najlepszej jakosci i smazy sie je razem z cukrem.Cukru nie musi byc zbyt duzo.Dzem moze byc wieloowocowy a konfitury raczej z jednego owocu. Marmolada jest przewaznie jablkowa i tez nie musi byc z cukrem.Jablka zawieraja duzo pektyn,wiec dodatek cukru jako konserwanta nie jest konieczny A ze sliwek robi sie przewaznie powidla-wlasciwie bez cukru Mala sciaga pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCem pl.wikipedia.org/wiki/Powid%C5%82a Odpowiedz Link
fettinia Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 11:10 ps w tym linku napisalo,ze marmolada z cukrem,ale mysle,ze dotyczy to innych owocow niz jablka Odpowiedz Link
fettinia Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 11:28 i jeszcze do dzemu mozna dodac cukru zelujacego czego sie nie robi w przypadku konfitur i powidel Odpowiedz Link
aniaiewa Cukier zelujacy 31.07.07, 11:32 No wlasnie Mialam zalozyc osobny watek, ale urzedzilas mnie tu Dodajecie cukru zelujacego do przetworow? Ja kiedys sprobowalam, i w sumie nie widze jakiejsc wielkiej roznicy A moze cos zle robie? W kazdym razie poprzestalam na cukrze zwyklym, ewentualnie owocowym (Fruchtzucker) Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Cukier zelujacy 31.07.07, 11:39 Nie dodajeWole ciut dluzej posmazycWprawdzie ponoc tylko pektyny dodatkowo zawiera ale.. Poczytaj sobie Kuronia www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=13715 Odpowiedz Link
fettinia Re: Cukier zelujacy 31.07.07, 11:41 W Bioladen mozna kupic torebke pektyn-czasem uzywam i przynajmniej bez innych dodatkow Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Konfitury, marmolada, dzem 31.07.07, 11:30 No to teraz mam jasnosc Wiec wczoraj to na pewno powidla produkowalam Sa jeszcze musy z jablek, ale to juz calkiem inna bajka Fetti, dzieki Ania Odpowiedz Link