fettinia 11.03.08, 10:49 Moim kroliczkiem doswiadczalnym jest moja sasiadka hehe Bardzo jej smakuje pasta fasolowa,pierogi(ale z miesem)i potrawy wigilije.Ruskie jej nie zachwycily niestety A jakie Wy macie doswiadczenia z polskimi potrawami serwowanymi cudzoziemcom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasqoodnikowo Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 11.03.08, 12:20 Trochę obok wątku, ale jak się robi pastę fasolową i do czego podaje? Odpowiedz Link
fettinia pasta fasolowa:) 11.03.08, 12:23 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55269961,55269961.html Podaje ja jako smarowidlo do pieczywa.Kiedys probowalam nadziac pierogi,ale troche sie w srodku rozpuscila Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: pasta fasolowa:) 11.03.08, 13:36 Ooo, ja taką pastę fasolową, ale z czosnkiem i opaćkana duszoną cebulą jadłam w mołdawskiej restauracji. Muszę zrobić. Muszę. Odpowiedz Link
almohada Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 11.03.08, 13:31 Kulebiak - moje popisowe danie dla cudzoziemców Wielki pieróg drożdżowy - na ciepło lub na zimno - nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Do środka wkładam jeszcze jaja na twardo i gdy kroju się ten pieróg na widok tych jaj Hiszpanie i Francuzi szeroko otwierają oczy. Generalnie kulebiak smakuje wszystkim. Odpowiedz Link
an20 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 11.03.08, 13:48 Ja mam kilka kolezanek z roznych krajow : francuska - smakowalo: pierogi z kapusta i grzybami, barszcz czerwony z krokietami, zurek, kielbasa, ciasto drozdzowe, faworki. Nie smakowalo : kluski slaskie, kasza gryczna z sosem grzybowym. hinduska - smakowalo: pierogi z kapusta i grzybami, pierogi z truskawkami, zurek, zupa krupnik, zupa pomidorowa, barszcze czerwony z krokietami, faworki. Nie smakowalo:buraki na cieplo, placki ziemniaczane, mizeria. japonka - smakowalo to wiem napewno: pierogi z jagodami, pierogi z serem, pierogi z kapusta i grzybami, rosol, faworki. To sprobowala ale odnosze wrazenie, ze jej raczej nie przypadlo do gustu: zurek, ciasto drozdzowe, barszcz czerwony, zupa krupnik, zupa pomidorowa, kielbasa, gołabki. niemka - smakowalo: zupy, pierogi z jagodami, pierogi z serem, pierogi z truskawkami i pierogi z grzybami i kapusta, kulebiak, faworki, kielbasa, placki ziemniaczane, ciasto drozdzowe, makowiec.Zachwycona byla sernikiem wiedenskim z sera robionego przeze mnie z przepisu pinkink Nie smakowalo: kapusta czerwona na cieplo, mizeria, cepeliny i jak dobrze pamietam pyzy Oczywiscie nei mozna tego generalizowac, poniewaz jak wiadomo kazdemu smakuje co innego Odpowiedz Link
tosia_4 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 12.03.08, 11:53 Jeszcze nie spotkałam cudzoziemca któremu by nie smakowały pierogi Z dwojga Hiszpanów jedno zachwycało się barszczem czerwonym, drugiemu nie smakował, zasmażana kapusta okazała się mało jadalna dla obojga. Odpowiedz Link
saiss Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 12.03.08, 18:23 Japończycy nakarmieni białą kiełbasą nie mogli się przestać zachwycać. Zresztą ukochali sobie też zupę pomidorową, gołąbki i szarlotkę A co do pasty - ja robie wegetariańską, fasola, olej z pestek dyni, czosnek, cebula, dużo majeranku Odpowiedz Link
alakok Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 12.03.08, 18:43 Chinczykowi: smakowala golonka,'szczegolnie przypieczona skorka Kanadyjczykowi: nie smakowala zupa grzybowa z lesnych grzybow/maslaki/ Jugoslowianka :poczestowana barszczem czerwonym -nie chciala go nawet sprobowac Odpowiedz Link
marijohanna Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 13.03.08, 11:57 niemce nie smakowalal czerowna kapusta na cieplo?? to moze nie niemka byla) w moim regionie to prawie regionalna "potrawa". moja tesciowa uwielbia pierogi ruskie i rybe po grecku. generalnie wszystkie jej nasze potrawy wigilijne smakuja. tylko barszcz nie wzbudza jej euforii. Odpowiedz Link
fettinia barszcz 13.03.08, 12:37 Przypomnialy mi sie programy Das Perfekte Dinner i nasze rodaczki co barszcz gotowalyOjoj ale im sie zebralo wtedy Ale moze niedobry zrobily? Odpowiedz Link
an20 Re: barszcz 13.03.08, 13:28 Pewnie tez duzo zalezy od indywidualnego smaku. Mojej kolezance Niemce smakowal barszcz czerwony z krokietami a za to kapusta czerwona na cieplo wgole jej nie przypadla do gustu. Tak jak wiadomo sushi wlasciwie duzo ludzi lubi. Kolezanka Japonka poczestowala nas sushi wlasnej roboty, mnie i reszcie kolezanek smkowalo wybornie, przepyszne.Natomiast kolezanka Niemka stwierdzila ze nie w jej guscie, bo ona to surowej ryby do ust nie wklada. Natomiast jej narzeczony zajadal sie az mu sie uszy trzesly Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 13.03.08, 13:24 Nasi znajomi Niemcy wpadali w amok zachwytu nad matynowanymi pieczarkami ; dodatkowo panowie - nad nalewka -orzechowka Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 19.03.08, 11:29 Anglicy: - bigos, nieufnie, ale po sprobowaniu 'na tak' - pierogi spalaszowane - sledz korzenny nie bardzo, z rezerwa - bialy barszcz 'na tak' - czerwony barszcz - roznie, od zachwytow do komentarzy 'interesting', co oznacza, ze im nie smakuje A poza tym polski chleb rzadzi! Odpowiedz Link
agmani Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 19.03.08, 17:19 Maz (Niemiec) - lubi, a wrecz uwielbia: barszcz, wszystkie pierogi, zupe pomidorowa z lanymi kluskami, zupe ogorkowa, golabki po polsku, zurek, pasztet, polskie wedliny, majonez Babuni, wode Muszynianke, serek "dobry smak" lososiowy bez lososia (staram sie mu go nie kupowac). Nie lubi flakow i karpia w galarecie. Karp doprowadza go do nocnych omamow, ze z galarety wyjdzie, ze na niego patrzy i takie tam, wiec Wigilia w Polsce go przyprawia o bezsennosc . Tesciowie nie lubia nic, po wielkanocnym sniadaniu poszli na makaron, bo przeciez kuchnia wloska jest dobra, a o polskiej nie slyszeli, wiec na wszelki wypadek zalozyli, ze jest niedobra. Maz kuzynki, Anglik, lubi wszystko oprocz zupy szczawiowej (i tu go rozumiem, mimo ze Angielka nie jestem) i bialego sera (tu akurat go nie rozumiem). Kolezanki Niemki i inne nacje mieszkajace w Niemczech raczej wszystko lubia, co mialy okazje sprobowac. Ciasta bardzo lubia, bo ja nie robie z gotowcow . Zaden ze znanych mi Amerykanow nie lubi sledzi. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 21.03.08, 23:40 Eks-maz portugalczyk odmowil jedzenia sledzi (w Polsce bedac) "bo surowe" ale sushi zarl - wiec nie kumam. Oprocz tego z Wigilii przyjal kapuste z grzybami i ciasta, nie przyjal sledzia, ryby w galarecie ani fasoli "jasia" (mojej ukochanej). Ja za to nie przyjmuje wiekszosci kuchni portugalskiej i sie nie przejmuje. Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 22.03.08, 21:11 Polską kuchnię testuję głównie na Francuzach... Ogólnie lubią wszystkie ciasta, zwłaszcza te "puszyste"Co do reszty to różnie, bo są potrawy, które mój mąż i znajomi uwielbiają w wykonaniu mojej mamy i nie bardzo w moim i odwrotnie Najbardziej emocjonalnie przyjęty był chłodnik, jako "różowa zupa" - ze taki śmieszny kolor i że zimna i w ogóle... nie wiem, czy im smakowało, ale ubaw po pachy i chcieli powtórkę Znajomych Niemców zwykle częstuję ciastami - smakują im bardzo Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 27.03.08, 21:57 Chilijskim znajomym smakuja: -pierogi z miesem i truskawkami (osobno rzecz jasna) -barszcz ukrainski i czysty z pasztecikiem -placki ziemniaczane z gulaszem -zupa grzybowa -golabki z miesem i ryzem -schabowy z kapusta -rolady z kluskami slaskimi i czerwona kapusta (ja dziewcze z dolnego slaska z wielkopolskimi korzeniami, ale babcia nie znala granic kuchni ) Jutro bedzie kolejny eksperyment, goscie dostana bitki (zrazy bite z wolowiny) z kasza gryczana i buraczki plus surowka z kapusty kiszonej. Zobaczymy jak na kasze zareaguja, bo buraczki lubia Z ciast wziecie ma makowiec, ale nie zawijany (nie przepadamy) tylko duuuzoo maku na cienkim kruchym ciescie, szarlotka i drozdzowe z kruszonka. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 27.03.08, 22:02 a z nalewek orzechowka i wisniowka. Zubrowke trzeba przed nimi chowac! Tak lubia Odpowiedz Link
magaly3 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 05.04.08, 12:52 Grecy zachwalali polskie golabki i ciasta wszelakie. Chorwat zachwala polska kuchnie, z wyjatkiem czystego barszczu, ktory powoduje u niego odruch wymiotny. Ktos tu wczesniej napisal, ze Jugoslowianka nie chciala nawet sprobowac barszczu - potwierdzam teorie. Odpowiedz Link
fettinia Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 05.04.08, 16:11 No z tym barszczem to chyba wszyscy cudzoziemcy maja problem Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 07.04.08, 00:28 Chyba nie wszyscy Znajomi tubylcy czesto sie dopytuja czy aby bedzie ta czerwona zupa, bo ona taka dobra Jak pisalam lubie i barszcz ukrainski i czysty. Kasza gryczana posmakowala tez. Odpowiedz Link
diegosia Re: Polskie "smaki"a cudzoziemcy:) 07.04.08, 11:33 Moj niemiecki maz tez lubi barszcz, szczegolnie z uszkami grzybowymi. Bardzo lubi ruskie pierogi, ale nie cierpi sledzi w oleju i tych wszystkich ryb w galaretach (co potrafie zrozumiec , nie przepada tez za karpiem ani marynowanymi grzybami. Nie lubi tez ani ptasiego mleczka ani prince polo Odpowiedz Link