Dodaj do ulubionych

nadwaga 🤦

07.07.23, 12:05
do czasu wyjazdu do USA wazylem 75 kilogramow. Krotko po przyjezdzie dobijalem do 80, 90 i stoje na 100 od wielu lat. moj syn 20 lat temu przylecial do mnie jako szczupak, po 6 miesiacach wracal do Polski pulchniaczek. To samo z kuzynem z Austrii bedacym tu na studiach, po roku byl jak precel. co to jest do kurwy nedzy ? fast fudow nie jadam, piwa nie pije, zadnej kokakoli nie pije, chleba nie jem...
a ci ponizej jakby czas dla nich sie zatrzymal przed epidemia otylosci.
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 14:00
      Takie z neta i to jest prawda . "Ponieważ prawdopodobnie przekraczasz ilość niezbędnych kalorii i/lub w zły sposób została ona wyznaczona. Kiedy, więc przez dłuższy czas spożywasz za dużo energii, organizm nie będzie w stanie wykorzystać jej do celów energetycznych i zacznie magazynować ją w postaci tkanki tłuszczowej .
    • krytyk2 Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 14:26
      jest duża zależność pomiędzy jedzeniem wysokoprzetworzonej żywności a skłonnością do tycia.Ta żywność jest wszedzie, więc należałoby wyjść do problemu z drugiej strony - zacząć jeśc żywnośc prawie nie przetworzoną, np owoce i warzywa.Jak porównuję nasze soki owocowe (tj mojej produkcji ) i te sklepowe , to nawet słynny Herbapol nie ma już np normalnych soków malinowych , tylko substancję sokopodobną ,która ma na liście składników do 15 róznych substancji.
      • krytyk2 Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 14:28
        żywność przetworzona ma jeszcze jedną cechę -oprócz tego ,że jest cholernie niezdrowa -ona jest tworzona intencjonalnie w ten sposób , żebyś nie odczuwał uczucia sytości.Więc jesz i jesz i tworzysz olbrzymie nadwyżki kalorii.
      • koziouek-matouek Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 14:58
        kiedys ktos oszacowal, ze 80% produktow zywnosciowych na polkach to tzw. dead food, czyli chemia i nic wiecej.
        • krytyk2 Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 15:01
          dziesiejsza zywnośc nazwałbym zbrodnią doskonała - smakuje nam lepiej niż nieprzetworzona, chcemy jej jeść więcej niż powinniśmy i na koniec zabija nas niezauważalnie
          • koziouek-matouek Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 15:10
            jest dokladnie tak jak mowisz.
            patrzac na Williama i Kate mam wrazenie jakby wypuscili ich z obozu koncentracyjnego. mam zdjecia przyjaciol z lat 70tych ubieglego wieku, nie moge uwierzyc, ze kiedys ludzie byli w wiekszosci tak szczupli.
      • kalllka Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 16:08

Smy rozmawiali juz lonskiego roku..o twoich wysokojakościowych wyrobach krtku a, ze
        jest przed malinobraniem to zawczasu chciałbym sie przypomnieć i zarezerwować…
        Dasz jakiś namiar?
        • krytyk2 Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 22:06
          Wszystko w swoim czasie smile
    • jan_stereo Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 21:03
      Tu chodzi glownie o jakosc jedzenia ogolnie dostepmnego w USA, choc i nie tylko. Rodzina krolewska nie jada foliowanego/konserwowanego zarcia z supermarketu, maja na bank dostawe swiezych owocow i warzyw, miesa od wyznaczonych rolnikow ktorzy ich zaopatruja w swoje wyroby, w tym pewnie i z Francji. A tak czlowiek wpycha w siebie co chwila cos aby ugasic laknienie bo organizm nie dostaje potrzebnych mineralow i witamin, czuje glod, no to je dalej, a potem zoladek jest juz tak rozepchany ze czuje tez glod i z tego powodu.

Zrob sobie rozeznanie internetowe. U mnie mozna kupic produkty od malych zwiazkow rolnikow, zrzeszajacych sie i sprzedajacyh swoje produkty.

Tak poprawdzie to zdrowej zywnosci, takiej w 100% juz nigdzie nie ma, bo nawet wlasne ogrodkowe uprawy sa wystawione na kwasne/zanieczyszczone deszcze, ale zawsze warto zminimalizowac ilosc pestycydow i innych srodkow wystepujacych w masowej produkcji.
      • jan_stereo Re: nadwaga 🤦 07.07.23, 21:08
        Bym zapomnial, 99% gotowych potraw/produktow (wszelkie sosy itp) sa faszerowane na potege cukrem, bo to poprawia smak a jednoczesnie uzaleznia klienta, jak sie czlowiek nawpierdala tego wszystkiego (np. makaron z sosem pomidorowym ktory ma dajmy 18% cukru), to prawie jakby sobie batonika do kazdego posilku dojadal. Nie wspominam juz o polepszaczach i wzmacniaczach smaku we wszystkim.
      • shachar Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 04:29
        Niska wartość odżywcza produktów ma kolosalne znaczenie. Do tego dochodzi ogólna dostępność jedzenia oraz jego serwowana ilość w USA. A to nakłada się na prosty fakt, że zwierzęta, a w tym ludzie, mają tendencję, do napychania wora na maxa, jeśli jest taka okazja, z prostego faktu, że jedzenie onegdaj 'bywało' , a nie było wszędzie, więc trzeba było się nawtranżalać po kokardę, bo zaraz nie będzie. Nie mówię to o czasach Gierka, tylko o zbieractwie -myślistwie.W końcu to niedawno, jeśli chodzi o ewolucję.
        • jan_stereo Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 11:35
          Tak, nawet napoje serwowane w wiaderkach to juz norma, ja sie musze prosic zeby do mojej czarnej kawy nie lano do pelna wody tylko tak do 2/3 jesli mozna, bo o mniejszy kubek juz nie idzie sie doprosic, nie ma takowych, a kawe pije dla smaku a nie aby dostarczyc dzienna dawke wody do organizmu. Tyle ze wszyscy naokolo to piją jakies kawy z wanilią i czekolada, sam taki napoj to pewnie konkretna bomba kaloryczna w tych rozmiarach.

W przypadku jedzenia warto chyba wycwiczyc jedna rzecz, jesli mozliwie wolno, aby dac szanse zoladkowi wyslac sygnal do mozgu ze juz jest pelny smile
          • taniarada Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 12:35
            Leptyna, hormon głodu: główny winowajca nadwagi i otyłości .Warto o tym poczytać .To jest główna przyczyna tego drogie dziatki .
          • elissa2 Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 12:58
            Staram się kierować się japońską filozofią odżywiania.
            kukbuk.pl/artykuly/czym-jest-shoku-iku/
            jan_stereo napisał:
            >
            > W przypadku jedzenia warto chyba wycwiczyc jedna rzecz, jesli mozliwie wolno, a
            > by dac szanse zoladkowi wyslac sygnal do mozgu ze juz jest pelny smile
            >
            "Nawet jeśli nie mamy okazji do spędzenia dłuższego czasu nad talerzem, ważne, by choćby najzwyklejszą kanapkę jeść, zwracając uwagę na jej smak, fakturę, i przynajmniej na chwilę oddać się odczuwaniu tego momentu wszystkimi zmysłami." smile
            • elissa2 Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 13:16
              Żołądek człowieka potrzebuje około dwudziestu minut na strawienie jedzenia. Tyle samo czasu zajmuje także dotarcie do mózgu komunikatu, że jesteśmy już najedzeni. Jeśli jesz szybko i nie zatrzymasz się w momencie, kiedy myślisz, że najadłeś się już w 80%, bo w rzeczywistości może to już być 100%, ale o tym nie wiesz, ponieważ twoje ciało jeszcze nie dogoniło twojego umysłu.
              Hara hachi bu smile

zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zasady-zdrowego-odzywiania/hara-hachi-bu-to-sposob-japonczykow-na-idealna-sylwetke/rxwvbvg
              • shachar Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 14:25
                Problem w tym, że te 20 min to taka z kapelusza wyjęta liczba. Dużo zależy od składu samej potrawy, czy zaspokaja składem potrzeby organizmu. No i od poziomu stresu. Kiedy jest się w pięknych okolicznościach przyrody, w jadłodajni na świeżym powietrzu, to wystarczy talerzyk chleba i trochę jakiegoś mazidła i jest się nasyconym po 10 min, i po dwóch kęsach, że mozna by teoretycznie wyjść już z restauracji bez zamawiania niczego więcej. Natomiast jeśli rozwiązuje się nierozwiązywalne problemy cały dzień, je się na gwizdek, bo jest akurat przerwa na jedzenie, a w międzyczasie człowiek jest nabuzowany złymi przejściami, to żarłby i żarł nawet 120 min.
    • rzeka.suf Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 15:24
      ja ostatnio przytylam, winie naczosy. ostatnio przynosze sobie risotta z pracy, ale nie chce mi sie wysilic nawet na tyle, zeby je przelozyc na talerz, ani nawet jesc je z pojemnika na wynos. zdecydowanie bardziej pociagajace wydaje mi sie chrupanie naczosow. byc moze to nerwica smile no i wiek, zmiany w metabolizmie. na szczescie, bmi mam 20. choc wolalabym jak kiedys 17 -18 big_grin
      • krytyk2 Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 17:45
        Ty chudzino 🙂
        • rzeka.suf Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 18:05
          tak mi mow big_grin
          a serio, to mogliby stworzyc pokarm pelnoporcjowy w postaci chrupek dla takich jak ja.
          • koziouek-matouek Re: nadwaga 🤦 08.07.23, 19:01
            albo jedna pigule na caly dzien, mysle ze i tak do tego dojdzie.
            • kalllka Re: nadwaga 🤦 09.07.23, 17:09
              Dopiero w UK wtrazolilam sie na minę.
              Moda na jedzenie: pałaszowanie, smakowanie spadła na mnie razem z językiem obcym technologia, pal secam czyli neurolingwistyka konsumpcyjna. No to teraz gdy juz wiem ze latka przeleciały i w dupie sie przewróciło i to głównie przez tzw ułatwienia systemowe, skróty myślowe- przetworzonej, przez innych bo nie przeze mnie-kurwamac karmy, to i tak moje uzależnienie od cukru czyli poczucie winy wcale nie zmalało.
              Siedzę sobie właśnie na festiwalu
              ”góry literatury” organizowanego przez fundacje Olgi Tokarczuk; upał sakramencki ale lasek i malownicze ruiny Zamku Sarny. Zintegrowane z okolicznościami przyrody teksty i wydarzenia literacko artystyczne wydają ok: dwa tygodnie spotkań i wydarzeń artystycznych; ale ze zestawione z obwoźnym jedzeniem i zapachami smażeniny z wygalantowanej restauracji wydaja strasznie pretensjonalnie i stołówkowo. Czyli polski / jezyk/ jak nasza karma, pasza.. był, tak nadal jest i trudne i nudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka