koziouek-matouek 09.08.23, 14:53 tu cala prawda o polityce, politykach. I nie tylko w Polsce. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30056061,smierdzi-ci-z-ust-a-tobie-smierdzi-z-ust-to-najgorsza.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 17:24 Kampanie sie wygrywa kiedy wyborcy glosuja przecik komus a nie za kims. Mnie by ciekawilo jakby panstwo funkcjonowalo gdyby rozwiazac rzad i pogonic ich do domu, zero politykow (ktorzy uprawiaja zalegalizowana korupcje, do tego sie sprowadza dzisiejsza polityka), czyli bez kryminalistow za sterem. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 18:44 Gdyby miec w uzyciu przejrzyste przepisy (to niestety wymaga uczciwosci, bo zasadniczo przepisy sa sprzedawane przez politykow lobbystom, zatem robione dla duzych graczy, a nie pod interes obywatela) to mogloby to nawet dzialac dosc dlugo (samoregulujacy sie system oparty o prawdziwie wolny rynek) zanim by sie pojawil jakis faktyczny problem wymagajacy zupełnie nowych regulacji. W obecnej formie, z rzadem, jedyne sensowne usprawnienie jakie moznaby zaproponowac to umozliwienie elektronicznych glosowan nad wazniejszymi decyzjami takze obywatelom. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Normalsi 09.08.23, 18:54 Gdyby wygonic politykow i ich rzady to gwarantuje ci , ze w to miejsce pojawiliby sie obroncy nowej rzeczywistosci tworzac ... nowy rzad . Po jakims czasie nie byloby zadnej roznicy pomiedzy rzadem i antyrzadem. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 19:51 I nie ma obecnie zadnej roznicy bo raz rzadzi PiS a innym razem antyrzad, czyli PO. Mowa jest czy ktos musi nami rzadzic (w sensie tworzenia regulacji bez naszej zgody). W dawnych Stanach ten wplyw byl mocno ograniczony i kwitl prawdziwy kapitalizm, oparty na wolnej konkurencji i kraj prosperowal. Teraz jest to system monopolistyczny (bankowy, zywnosciowy, zdrowotny), z kilkoma najwiekszymi korporacjami dyktujacymi warunki gry pod siebie Twoim kosztem/zdrowiem. Dlatego jak idziesz do sklepu to nie masz prawie zadnego wyboru w USiech (i nie tylko), polki sie uginaja od identycznego towaru. Mali sprzedawcy/farmerzy maja pod gorke. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 20:58 A co nowego Ty mi tu mowisz? A te frazesy to kiedys byla podwalina kapitalizmu, który umarl. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:24 a kto mialby pilnowac tego, ze ten wolny rynek nie ulegl wypaczeniom, tj nie doprowadzil do dyktatury korporacji i tym podobnych wielkich potentatow? i w imie czego? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 21:34 Jestes chociaz zainteresowana tematem czy wkladasz cala energie aby wykazac ze obecny system jest najlepszym z mozliwych bo nie masz zadnej wizji co i jak moznaby w nim poprawic ? Jedna prosta zmiana moglaby bardzo ograniczyc to przenikanie się politykow i duzych biznesow. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:39 no tak, rownie dobrze mozna by odkrywczo orzec, ze gdyby ludzie byli lepsi, to lepiej by sie nam zylo. inaczej mowiac: rozdzielnosc polityki od biznesu, tak, oczywiscie, jak najbardziej. ale jak? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 21:48 Bo lepiej gledzic ze obecnie zyje sie n tak dobrze jak to jest realnie mozliwe a zatem nie ma co walczyc o lepiej bo to utopia i lepiej krasc jak inni. A z prostych rozwiazan chociazby fundowanie ze srodkow publicznych kampanii wyborczych, ograniczony, jednakowy budzet dla wszystkich kandydujacych (jesli maja min. glosow). Zadnych prywatnych sponsorow. Drugie to dozywotni zakaz obsadzania miejsc w prywatnych firmach przez bylych poliytkow. To zawsze zostawi furtke do naduzyc ale nie będzie kreowac wielkiej bramy do zlodziejstwa na samym starcie. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:52 ale to sa strasznie ciezkie regulacje przeciez a tak powazniej, to tak, bardzo dobre propozycje, ale mimo swej trywialnosci jakies takie nierealistyczne, niestety. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 22:07 Moim zdaniem potrzeba wpierw udanej dyktatury (ktora zaprowadzi te usprawnienia) aby nastepnie dojsc do w miare zdrowej demokracji. Jakbym zaproponowal co trzeba zrobic aby politycy mogli jeszcze wiecej zycia i pieniędzy wycisnac ze spoleczenstwa to juz byloby realistyczne Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 19:45 kto mialby tworzyc owe 'przejrzyste' i dostosowane do potrzeb obywatela, i ktorego obywatela?, przepisy? kim byliby owi prawodawcy i czym niby, oprocz nazwy, rozniliby sie od dzisiejszych liderow politycznych? skad jakies zalozenie o uczciwosci tych nowych prawodawcow? skad taka rewolucja? rownie dobrze mozna, zamiast usuwac politykow, zmienic ich na tych uczciwych. tylko jak? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 20:05 Najlepsze przepisy to ich swego rodzaju brak (obecnie regulacje sa niemalze wylacznie tworzone jako wąskie gardło dla malych podmiotów biznesowych aby te nie mogly wejsc na rynek i stac sie konkurencja dla tych duzych lub celem kielbasy wyborczej), wolna konkurencja wyeliminowalaby tych niekonkurencyjnych czy tez slabe uslugi/produkty. Oczywiście mozna znajdowac przypadki zaniechania/zaniedbania w takim srodowisku i wskazywac na brak nalezytych regulacji ale takie same jak nie wieksze zaniedbania i to wynikajace z pozycji monopolistycznej, zatem celowe, mamy obecnie. Mowiac inaczej, glownym prawodawcą bylby wolny rynek i jego konkurencyjnosc. Ludzie, obywatele, klienci, glosowaliby portfelami. Na tym chyba polegalaby nasza wolnosc wyboru, bo na chwilę obecna decyduje sie za nas i nie sadze aby obecni politycy robili to tak znakomicie ze większym ryzykiem byloby dac decydowac obywatelom co chca kupic i jakie uslugi im sluza. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 19:47 znaczna czesc obywateli to cioły skonczone. gdyby bylo inaczej, inni politycy tworzyliby reprezentacje spoleczenstwa Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 20:08 rzeka.suf napisała: > znaczna czesc obywateli to cioły skonczone. gdyby bylo inaczej, inni politycy tworzyliby reprezentacje spoleczenstwa No właśnie, czyli wolno tym skonczonym ciolkom glosowac kto ma nimi rządzić ale juz nie wolno tym pajacom decydowac o sobie samych ? Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 20:28 alez wolno, o sobie i o innych. brak posrednikow nic w dluzszej perspektywie nie zmieni. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 20:56 No nie jest tak chyba, mozna wyliczac. Przykladowo, nie wolno mi kupic mleka niepasteryzowanego, nawet na moja wlasna odpowiedzialność, bo tez i nie wolno takiemu rolnikowi go sprzedac, ale wodke i papierosy juz mozna. Tego jest cala litania. Nawet tak durne regulacje jaka maksymalna moze byc moc odkurzacza, standardyzacja warzyw i owocow, to dosc oczywiste ograniczanie naszego wyboru i to w bardzo glupi sposob. Problem w tym ze politycy chca niemalze o wszystkim decydowac za nas, a powinno byc odwrotnie. Czy tez pietnowanie malych farmerow zakazujac im (był taki okres) wolnej hodowli drobiu czy bydla (na zewnątrz), jako niebezpiecznej, ale juz scisniete w klatkach i faszerowane antybiotykami jest bezpieczne. Tacy hodowcy nekani przepisami upadaja, a duze biznesy kupuja ich ziemie i wchlaniaja. Tym czasem my tracimy na posiadaniu malych, lokalnych ryneczkow (przyklady z USA akurat). Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:12 naogladales sie znow jakichs namzalezynatwojejkasie i skupiasz na waskim wycinku rzeczywistosci. a przeciez mozna podac przyklady przepisow ograniczajacych swobode pewnych obywateli w imie ochrony innych obywateli. no chyba nie chcialbys, obywatelu, moc nabyc na swym lokalnym ryneczku miesa niebadanego ani mleka od krow z jakas tam choroba wymion lub pojonej roznego rodzaju dragami. a moze chcialbys, bo nic nie wkurwia cie tak jak to, ze ktos osmiela sie powiedziec ci 'nie'? nie wiem, ide spac. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 21:28 Chcesz rozmawiac o 1000 rzeczy na raz zeby uchwycic szerszy wycinek ?Wracajac do tego bezpieczeństwa, właśnie dlatego wolalbym kupic organiczne produkty od lokalnego farmera bo jestem na 99% przekonany ze te certyfikowane masowki sa wlasnie nafaszerowane dragami (chormony wzrostu, antybiotyki, juz o paszy na pestycydach nie wspominajac). Zakaz sprzedazy odrzuca nawet atesty, nie wolno i koniec, a na brak transparentnosci cierpia akurat produkty duzych biznesow. 9 na 10 miodow na polce w Tesco wykazamo ze jest jakims sztucznym syropem a nie prawdziwym miodem, masowo podrabiana oliwa z oliwek, albo myte bleachem kurczaki. Wybór, jego wolność, polega na tym, ze Ty sobie mozesz isc dalej kupowac te produkty z panstwowa pieczatka jak chcesz, a ja bede ryzykowac picie surowego mleka, tak jak ryzykowalem życiem przez lata u babki na wsi pijac takowe. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:42 ta, a potem ja bede placic ciezki piniondz za twoje fanaberie Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 21:56 kurwa, wyobraz sobie, tydzien w sklepie nie bylam, i dzis taka ledwie zipiaca poczlapalam z wizja naczosow, a tam kurna pusta pólka! wstrzasajace kupilam zatem jakies czipsy ziemniaczane, ale wstretne sa, tluste. a co do wolnosci i swobod konsumenckich, to polecam nie naczosy, lecz kurczaka, drob. drob wolny do bycia nosicielem h5n1. nabywaj Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 09.08.23, 22:09 Ja nie wiem co Ty tam jesz normalnie, bo to bardziej pokarm na imprezę alkoholowa Wolny od h5n1 to trzeba miec umysl, aby o tym tyle nie myslec. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 09.08.23, 23:09 ty mysl o politykach, ja o h5n1. choc racja, racja, najlepiej i najrozsadniej byloby oczyscic umysl albo pojsc spac. oprocz naczosow jem tez owoce i ostatnio nawet salatki. jest raczej za goraco na cokolwiek innego. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 10.08.23, 01:25 a jeszcze poinformuje Cie, ze bing teraz wystepuje jako bing z gpt4. i ze koszmarnie halucynuje, na tyle, ze trzy razy zaczal bredzic ostro. bardzo rozczarowujace, poniewaz ogolnie podaje w watpliwosc wiarygodnosc wypluwanych przezen informacji. i nie to, ze jakos staralam sie go podpuscic, zagiąć czy cos, zupelnie nie, odkrylam tylko prywatnie dla siebie, ze czasem chociaz mowi, ze nie posiada pewnych danych, wystarczy go naprowadzic, sprecyzowac zapytanie i juz rusza z kopyta, jak to chatgpt ma w zwyczaju. niestety ma tendencje do poslugiwania sie swoja wlasna logika, logika zapewne wlasciwa modelom jezykowym, bez analizy faktualnej zagadnienia, przez co popada wlasnie w coraz bardziej nasilajace sie halucynacje, konfabulacje. przyklad jakis ostatni, ktory pamietam dotyczyl, oczywiscie, h5n1, kiedy to bing chatgpt4 oznajmil mi w toku konwersacji, ze koty w korei poludniowej zarazily sie polskim miesem drobiowym. na pytanie czy jest tego pewien, i zeby podal link do takich sensacji, podal link do paru artykulow, ktore zupelnie nic o takim powiazaniu nie mowily. potem cos gadal, ze przeprasza, ze faktycznie to nieprawda, ze koty w polsce i korei cierpialy zarazenie tym samym typem ptasiej grypy, bo koty polskie byly zarazone jakims h3n8 / przyklad, nie pamietam dokladnie co tam WYTWORZYL/ a nie jak koty w korei h5n1. wciaz bardziej przypomina to zasady dzialania graficznej AI niz cos racjonalnego, tworzenie kolazy,tworcza adaptacje danej x przez styl y niz jakis naukowy namysl nad zagadnieniem. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 10.08.23, 16:38 Ja tak mialem grajac z gpt3 w szachy, swirowal ruchy zupelnie z czapy po czym mnie przepraszal ze cos mu sie pokrecilo, tak bylo z wersja darmowa, tej nowej platnej nie testowalem, ale rozumiem ze o wirusach sie nie wykazala jesli to z nia ta gadka o Korei. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 10.08.23, 18:04 To raczej nie odnosi się do tematu wirusów, tylko do zasad działania LLMow - jeśli nie znajduje pewnej odpowiedzi, to puszcza wodze fantazji i z niezachwiana pewnością siebie tloczy swoje dziwne fantazje. To jest ciekawe, że nawet jeśli wskaże mu się błąd faktualny, to nie potrafi go skorygować i na tej korekcie poprzestać, tylko raczej pędzi dalej wymyślając kolejne falsze. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Normalsi 10.08.23, 17:23 Z kim przystajesz, takim się stajesz? Są tacy, którzy pokpiwają sobie, że ai coraz bardziej głupieje, że coraz bardziej szkodzą jej kontakty z ludźmi. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 10.08.23, 17:57 Powodem jest dostęp do internetu, a więc treści niezweryfikowanych, przy jednoczesnym ustawieniu 'temperatury' AI na wyższa kreatywność. Bing jest w tym aspekcie bardziej transparentny, mamy trzy opcje poczatkowe: creative, balanced i precise. Ustawiony na creative tworzy jakieś alternatywne rzeczywistości, tak samo jak ChatGPT kiedy poprosimy go o luźne podejście do tematu. Teraz sprawdziłam, bing ma apce opcje przestawienia na współpracę z gpt4. Ten w przeglądarce nie wiem na której wersji jedzie, ale wczoraj znów puściły mu hamulce i znów naplotl bzdur. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 10.08.23, 18:08 Już jakiś czas temu pojawiły się głosy, że wraz z narastaniem ilości treści internetowych stworzonych przez AI, wypowiedzi AI będą coraz bardziej odjechane i niewiarygodne. Też ciekawe. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 10.08.23, 15:27 Polak ma ŻYĆ Z SOCJALU?! Politycy PRECZ Z GOSPODARKI! Rafał Otoka-Frąckiewicz to obejrzales? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 10.08.23, 16:12 Nie jeszcze, ale zaraz obejrze, no chyba ze nie warto Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 11.08.23, 21:28 to przeczytaj, dla rownowagi po filmiku: weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,30063653,myslenie-o-kaczynskim-jak-o-mussolinim-to-jest-zart-nie-jest.html#s=BoxWeekSl-4-2 Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Normalsi 11.08.23, 21:31 'Sto lat temu główną bazą wyborczą faszystów było drobnomieszczaństwo. Dzisiaj jest dokładnie tak samo, tylko drobnomieszczaństwo nazywamy niższą klasą średnią. Mówią, że zagłosują na Konfederację. Bo drobnomieszczaństwo jest pełne lęków, gdyż albo dopiero co awansowało, albo właśnie spadło z drabiny społecznej, po której się wspinało, lub boi się takiego upadku. A lęk to najważniejsze paliwo skrajnej prawicy, która boi się zmian – zmian demograficznych, zmian obyczajowych, zmian statusu finansowego. To do tych ludzi skierowana jest ta znana nam narracja o ludziach pracujących ciężko i uczciwie przez 12 godzin na dobę, płacących gigantyczne składki na ZUS, które potem są rozdawane w ramach transferów socjalnych tym leniom albo jeszcze gorzej – obcym, migrantom i uchodźcom. Tak właśnie siebie widzą wyborcy Konfederacji: zaharowanych, wykorzystywanych i oszukiwanych przez państwo, które marnuje ich podatki na jakichś przybyszów czy "odmieńców". Do tego dochodzi popularna na skrajnej prawicy fantazja o samostanowieniu – moje ciało, moja rodzina. Nikt mnie nie będzie zmuszał do szczepień i zakazywał bicia dzieci.' Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Normalsi 11.08.23, 21:49 Buduje sie mocny argument za tym ze faszyzm w duzej mierze zawital juz od dawna w USA. Wedle slow Mussoliniego (który chyba cos wiedział w temacie) faszyzm to taka fuzja wladzy panstwowej i korporacyjnej i faktycznie taki trend nastał. Odpowiedz Link