Dodaj do ulubionych

polski język...

21.07.24, 13:23
trudny język smile

- Tato, ten pan się ciebie kłania.
- Nie "ciebie", tylko "tobie".
- Mi?!!!
- Nie "mi", tylko "mnie".
- No przecież mówię, że ciebie!

big_grin
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: polski język... 21.07.24, 14:00
      Tys prowda
      • pinderynda Re: polski język... 21.07.24, 14:01
        Ale dla Slowakow chyba nie? wink
        • a_iii_ty Re: polski język... 21.07.24, 14:25
          To zludzenie, ze jezyk z tej samej rodziny jezykow jest latwiejszy do przyswojenia. Moze latwiej zrozumiec, ale polslugiwac sie poprawnie, pisac i mowic to juz inna para kaleson.
          • pinderynda Re: polski język... 21.07.24, 14:30
            Polski uchodzi za najbardziej zlozony sposrod slowianskich, podobno dlatego, ze ewoluowal najwolniej.
          • elissa2 Re: polski język... 21.07.24, 16:56
            Prawda. Różnice między polskim a rosyjskim są ogromne; brzmienie wyrazów takie same a znaczenie zupełnie inne.
            Np.
            ros. obszczać się - pol. utrzymywać kontakty z kimś
            ros. zażygać - pol. zapalać
            ros. klatwa - pol. przysięga
            ros. stół - pol. krzesło
            ros. stoł - pol. stół
            ros. kriesło - pol. fotel
            ros. kawior - pol. dywan
            ros. dywan - pol. kanapa
            ros. krawat - pol. łóżko
            itd smile
            • a_iii_ty Re: polski język... 21.07.24, 17:09
              Coraz mniej obszczywam sie z obcymi.
      • elissa2 Re: polski język... 21.07.24, 17:49
        Nie wiem, kto ustalił ten top 10 najtrudniejszych języków świata, ale
        Najtrudniejszym językiem świata jest chiński (mandaryński, syczuański itd). Absolwent studiów humanistycznych potrafi go opanować w maks 60%
        Kolejne 2 najtrudniejsze języki to arabskie i farsi - bardzo bogate w słownictwo oraz idiomy
        Również japoński jest bardzo trudny z uwagi na idiomy, przenośnie itp. Można znać ten język ale nie rozumieć znaczenia jeśli nie ma się "podłoża" z dziedziny historii i kultury.
        Jest 1 afrykański język (zapomniałam, jak się nazywa) z bardzo trudną wymową i klikaniem jak w języku Buszmenów.
        Owszem, język polski jest trudny z uwagi na trudną wymowę, masę wyjątków i często nielogiczną odmianę lub wręcz bałagan. Np nie wiadomo, dlaczego "choinka" pisana jest przez "ch". A nazwy geograficzne to już koszmar. Nie bardzo wiadomo, dlaczego Chorwacja przez Ch skoro Hercegowina przez H
        Dlaczego po rozpadzie ZSRR, gdy republiki stały się niezależnymi państwami, nie zmieniono (Ukraina się upomniała o zmianę) na "w Litwie", "w Łotwie", "w Białorusi".
        A już Holandia, Holendrzy... woła o pomstę do nieba. Temat rzeka.
        Nie wiadomo, dlaczego niemieckie Aachen w jęz polskim nosi nazwę z czasów Cesarstwa Rzymskiego - Akwizgran
        • elissa2 Re: polski język... 21.07.24, 18:10
          Już wiem, Xhosa. Xhosa is one of the most difficult languages to learn because of its complex structure. It is spoken by 8 million people in South Africa and by 11 million people throughout Africa. Most of its speakers live in the Eastern Cape, Western Cape, Gauteng, and Northern Cape.
          skrivanek.pl/en/the-hardest-language-to-learn/
          oraz język Zulu pokrewny językowi Xhosa

www.youtube.com/watch?v=KZlp-croVYw
        • pinderynda Re: polski język... 21.07.24, 19:34
          Jezyk polski jest trudny ze wzgledu na Polakow. Taki idiota Bosak sie odezwie i juz mi sie noz w kieszeni otwiera. Dobrze, ze nie mam noza i ze nie znam tego idioty, chama i smiecia Bosaka, bo Polska bylaby nieco lepsza, ale ja skonczylabym w pierdlu wink

Rzeklam. Wrrrrrr....
          • elissa2 Re: polski język... 21.07.24, 21:03
            To ten, który w latach 2001–2004 studiował architekturę na Politechnice Wrocławskiej, odbył kurs dziennikarski w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, w latach 2004–2008 studiował zaocznie ekonomię w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, studiował również zaocznie filozofię na prywatnej uczelni i żadnych z wymienionych studiów nie ukończył?
            Ten który kiedyś był z Giertychem w Lidze Polskich Rodzin?
            A co Cię tak drażni? Czy dlatego, że on tak łamie język polski czy dlatego, że obnosi się z jakimiś bardzo archaicznymi poglądami?
            (pytam bo w sumie go nie znam; czasem gdzieś mi tam mignie w jakimś programie)
            • pinderynda Re: polski język... 22.07.24, 09:56
              Psychopata. Tylko psychopaci chca odbierac kobietom prawo do samostanowienia o wlasnym ciele. Wczoraj powiedzial do Biejat, ze ma "milczec" w dyskusji o aborcji. Ja oczywiscie rozumiem, ze jest skrajnie nieatrakcyjny i ma potrzebe mscic sie za to na kobietach. Ale jest w jego zadowolonym z siebie ryju cos, co budzi we mnie skrajna agresje... To jest cos w tonie, ktorym ten psychopata sie posluguje.
              • a_iii_ty Re: polski język... 22.07.24, 11:56
                Racja, facet to niedorobiony ssak, sprawa aborcji to wylaczna sprawa kobiet. Niech ten ssak zajmie sie swoim waleniem konia, smierdzacym gorzala ryjem i zardzewialymi kalesonami. Kobiety sa super!
                • pinderynda Re: polski język... 22.07.24, 18:00
                  Ale ze generalnie czy ze bosak? Bosak jest niedorobiony pod kazdym wzgledem, ale ja bym go nie nazywala facetem smile Porownywanie go do mezczyzn obraza mezczyzn.
    • pinderynda Re: polski język... 21.07.24, 14:00
      - Co robisz?
      - Pranie.
      - Prasz?
      - Piore!
      - Piorzesz?

wink
      • a_iii_ty Re: polski język... 21.07.24, 17:34
        Ino nie wykroncam.
    • a_iii_ty Re: polski język... 10.08.24, 22:19
      Nie osiagalne dla innostranca.
    • elissa2 Re: polski język... 12.10.24, 00:19