06.03.12, 17:59
otwieram Ci Twoj kacik prywatny,
nieraz zachodzi potrzeba o cos spytac czy odpowiedziec,

maja Wszystkie forumki,
wiec i Tobie zakladam.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: pia.ed 06.03.12, 18:01
      moze bedziesz zagladac czesciej do nas,
      wiem,wiem,
      latem nikt czasu niema,
      ale puki co to mozemy sobie klikac.

pozdrawiam i zycze milego czasu z Nami.
      • greis52 Re: pia.ed 06.03.12, 20:03
        miło poczytać znajomy nicksmile
        pozdrawiam!
    • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 08.03.12, 18:54
      Dopiero dzis zauwazylam, ze do mnie napisalas ... Wlasciwie to weszlam na Twoje forum z powodu dyskusji o dziewczynce z Kongo, i tych niby pastorow pochodzacych stamtad.
      No a jak juz u Ciebie bylam, to chcialam pochwalic sie bocianami, ktore obserwuje od kilku lat.
      • kendo Re: pia.ed ... .... ... 09.03.12, 09:04
        i bardzo sie ciesze Pia,ze nas tu odwiedzilas,
        bociany wiosna tez tu sledzimy z roznym efektem,
        wiec bedzie mozna polegac na Tobie,
        ze przynajmniej nas odwiedzisz pod tym Katem i moze jeszcze cos innego ciekawego Cie zaciekawismile

miej sobie dzien udany,

acha ,tez mieliscie snieg wczoraj?
        • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 09.03.12, 12:58
          Trudno to nazwac sniegiem wink ale cos bialego na trawie sie pojawilo,
          co niemal natychmiast zniklo ... Temperatura w nocy spadla troche ponizej zera.
          Ty bylas blizej opadow sniegu niz ja ...
          W przyszlym tygodniu zapowiada sie prawdziwa wiosna ...

Ciezkie dlugie zimowe kurtki zmienilam juz na cienki plaszczyk
          pod ktory na trykotowa bluzke zakladam tunike,
          a na to cienki rozpinany sweterek z dluimi rekawami.

Jezdze na codzien rowerem, wiec czuje sie w takim stroju duzo lzej.
          Na glowe kupilam przeceniona z powodu wiosy sliczna czapeczke.
          Teraz szukam na rea rekawiczek, ale sa tylko bardzo grube,
          bez palcow, a takich nie chce.
          W szaliki-kominy juz sie zaopatrzylam, bo cale zycie marzlam bardzo
          w glowe i szyje ...
          • kendo Re: pia.ed ... .... ... 09.03.12, 13:34
            tu jeszcze nie moge zmienic na inne zewnetrzne odzienie,
            za mocno wieje polarnym wiatrem
            a zreszta pod te plaszczyki /skafanderki nic nie wloze prucz bluzeczki,
            przytylam i juz i na razie niemam pomyslu coby zakupicwink

rekawiczki z palcami na rea kupilam juz na pocztku lutego,
            i wlasnie je nakladam,bo w zimowych za goraco...
            szalikow mam od "miary",siostra mnie nimi "zarazila"wink
            • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 09.03.12, 14:39
              Ja mialam zawsze problem z czapkami, ale w tej chwili mam trzy ktore pasuja,
              a do tego w kazdej (dlugiej) kurtce jest cieply kaptur. Rekawiczek mam dosyc,
              tylko w niewlasciwym kolorze ... wiec dalej szukajac czegos innego zagladam
              na oddzial z dodatkami.
              • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 10.03.12, 12:53
                Czytalas to?
                vgnt.se/valdtagen-i-migrationsverkets-lokaler/
                www.sydsvenskan.se/lund/article1613757/De-trotsar-kylan-med-dans-och-varma-rytmer.html
                www.teknikensvarld.se/2012/03/09/29309/sveriges-bensin--och-dieselpriser-bland-de-hogsta-i-europa/
                • kendo Re: pia.ed ... .... ... 12.04.12, 18:56
                  po rozmowie z dziecieciem,
                  gdy jestes juz na stronie do zalozenia Skypa
                  to klikasz w kwadracik po lewej stronie "lada när Skype"bo sa jakies dwa kwadraciki......
                  to ten po lewej....

nie klikasz,ze chcesz telefoniczne polaczenia-co bys musiala podawac numer karty,
                  wiec dopuki tam nie nacisniesz to ladujesz tylko "normalnego Skype.

niema u siebie
                  a ten co umnie zakladalismy to juz "stary system" byl....nieuzywam go
                  • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 12.04.12, 21:53
                    Dziekuje, sprobuje jutro ... bo dziewczyna kladzie sie zaraz spac.
                    • kendo Re: pia.ed ... .... ... 13.04.12, 09:46
                      ciekawa jestem,jak Ci pojdzie?

a co znowu za dziewczyna u Ciebie w domu??
                      • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 13.04.12, 13:23
                        Jest to zupelnie obca dziewczyna z Poznania, z klubu Couchsurfing ... Przyjechala w czwartek a wyjezdza w sobote. Studiuje Na Wyzszej Skole Muzycznej w Malmö systemem zaocznym (?).
                        To cos nowego dla mnie ... przyjezdza co drugi miesiac, gra na flecie.
                        Poniewaz ma 24 lata wiec pewnie ma juz skonczone studia muzyczne, w kazdym razie pracuje pare godzin jako nauczycielka muzyki, a takze gra w zespole swego chlopaka.
                        Nie mam zwyczaju sie wypytywac, wiec pewnie nic wiecej sie juz nie dowiem ...
                        Przyjechala przez Berlin samolotem do Kopenhagi, a potem Öresundståget do Malmö.

Niedlugo znow przyjezdza (ze swoim chlopakiem, tez muzykiem) na weekend majowy.
                        Maja zamowiony dobry hotel, bo chca ten weekend spedzic ekstra uroczyscie.
                        Beda zwiedzac Malmö (pozycze im moje rowery), i pojada na caly dzien do Kopenhagi.

Jak zwykle jestem zmeczona, a zaraz musze jechac jeszcze na rynek ...
                        Robie przerwe od komputera wink
                        • kendo Re: pia.ed ... .... ... 13.04.12, 16:04
                          o to moze Ci zagrac pieknie,
                          • kendo Re: pia.ed ... .... ... 14.04.12, 18:06
                            www.expressen.se/gt/jan-65-doms-till-fangelse-for-bluffen/
                            tak,zwrocilam na ten artykul uwage,
                            pare dni juz go przerabiaja,
                            a wpadl,ze chodzil sobie normalnie po piramidach,
                            ma zaplacic 5,8 miljona do kasy ubespieczeniowej....
                            • pia.ed Re: pia.ed ... .... ... 14.04.12, 23:33
                              Wpadl dlatego, ze byla kochanka go podala do Kasy Chorych ... Byla oburzona oszustwem,
                              bo przeciez dostawal pieniadze z podatkow spoleczenstwa, wiec takze z jej podatkow.
                              Rzekomo potrzebowal pomocy przy zmienianiu katety, a z nia mial seks bez katety,
                              i ona nie wiedziala nawet o jej istneniu!
                              • kendo Re: pia.ed ... .... ... 15.04.12, 08:54
                                postawil wszystko na ostania karte,
                                i "kochanka" zdradzila w moralny sposob,,,,
                                udawalo mu sie przez 20 lat.
                                teraz czas poniesc kare.
                                • pia.ed Oszustwo Kasy Chorych 15.04.12, 11:38
                                  Nie mam dla niego najmniejszego wspolczucia ... Oszustwo jest dla mnie zawsze oszustwem.
                                  Jego zona tez oszukiwala Kase Chorych, bo miala placone za opieke nad mezem ...
                                  Dziwne ze jej nie posadzili czy kazali jej oddawac pieniedzy, bo polowa szla na jej konto,
                                  a polowa na konto meza ...
                                  Nawet po rozwodzie nie zrezygnowala z zarobku, tylko dalej byla platna asystentka bylego meza ...

A jego kochanka z ktora byl na wycieczce w Egipcie (bez wozka inwalidzkiego!)
                                  stwierdzila, ze skoro mogl miec samodzielnie stosunek, to i powinien sam moc siusiac

kendo napisała:
                                  > postawil wszystko na ostania karte, i "kochanka" zdradzila w moralny sposob,,,,
                                  >udawalo mu sie przez 20 lat. teraz czas poniesc kare.
                                  • kendo Re: Oszustwo Kasy Chorych 15.04.12, 11:50
                                    no wlasnie,
                                    nic o zonie i jej karze nie wspominaja,
                                    chyba ze sie tlumaczyla madrze,
                                    ze nie wiedziala,ze "udawal chorego"
                                    • kendo Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 12:39
                                      Så påverkar näringsämnena dig
                                      Bli lycklig av:

Omega 3 (fet fisk, linfröolja): Humör, hjärnfunktion, minne, koncentrationsförmåga, hjärta, kärl, leder, hud

D-vitamin (Sol, kosttillskott): Humör, ork, motivation, immunförsvar, hormoner, leder, hud.

Magnesium (Hasselnötter, hallon, fullkornsprodukter): Humör, sömn, muskelavslappning, matsmältning, nervsystem, hjärta.

Zink (Ostron, pumpakärnor, skaldjur, kött): Humör, immunförsvar, hud, matsmältning

B-vitamin (jäst, mörkgröna bladgrönsaker): Humör, matsmältning, hud, hjärna.

Selen (Skaldjur, paranötter): humör, skyddar mot tungmetallförgiftning och skador på celler.

Krom (skaldjur, fullkornsprodukter, ägg, kyckling): Humör, jämnt blodsocker, sund vikt.

Undvik: socker, mjölmat, snabba kolhydrater, gluten, friterad mat och stress

*Pia
                                      uwazam,ze nie jest drogo by "najesc sie do szczesliwego samopoczucia"
                                      pomysl,
                                      jezeli zjesz na sniadanie np.owsianke z jagodami czy malinami/na obiad laxa czy kuczaka z brakoli na kolacje chleb gruboziarnisty z jajkiem,
                                      to popatrz ile dostarczylas sobie cennych mineralow do szczescia...
                                      a mam w misecze orzechy na stoliku gdy ogladam televizornie i tak troszke skubie sobie...
                                      na lunch nieraz yogurt grecki czy turecki z samymi jagodami sobie pojem,bo nazbieralam w lesie,ale w sklepie sa wiec mozna kupic...
                                      • kendo Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 12:41
                                        a bylam kiedys w Twoim miescie w libanezyjskiej "jadlodajni"
                                        i mi smakowalo wszystko,
                                        wiecej wegetarjanskiego bralam jak miesnego,a maja baranine i wolowniw i kurczaka
                                        • pia.ed Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 18:39
                                          Zink (Ostron, pumpakärnor, skaldjur, kött)
                                          B-vitamin (jäst, mörkgröna bladgrönsaker)
                                          Selen (Skaldjur, paranötter)
                                          Krom (skaldjur, fullkornsprodukter, ägg, kyckling)

Jednak trzeba jesc takze ostrygi, skorupiaki, paranötter,
                                          a te ostatnie kosztuja prawie 100 kr/kg ...

Dzis bylam w tureckim supermarkecie, wlasnie z mysla o kupieniu roznych rodzajow orzeszkow, ale kupilam tylko orzechy wloskie ... bo nakupilam wiele innych rzeczy,
                                          w tym 2,5 kg czerwonych winogron, a samochod mialam na ulicy i musialabym dzwigac to wszystko.

Poza tym za cieplo sie ubralam, a u mnie byla dzis wiosna ... chlopaki chodzili w spodenkach do kolan.
                                          Jesli utrzyma sie dalej tak piekna pogoda, to w tygodniu podskocze tam rowerem po orzeszki,
                                          to tylko 20 minut drogi, a najciezsze rzeczy juz kupilam.

Wprawdzie jezdzilam rowerem cala zime, ale nie tak duzo. bo bylo takie przenikajace na wskros zimno ... Teraz musze wynajdowac "sprawy do zalatwienia" w roznych koncach miasta aby zmusic sie do ruchu wink
                                          • kendo Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 19:09
                                            Zink (Ostron, pumpakärnor, skaldjur, kött) = a w muslach niema zinku?,kupowalam dosc czesto jak zupe rybna robilam,sa w roznych "sosach",ostron nigdy nie smakowalam,
                                            pestki z dyni sa w arabskich sklepikach....

B-vitamin (jäst, mörkgröna bladgrönsaker) = no tu pole do popisu,z warzywami zielonymi,o i watrobke tez mozna wlaczyc do diety,

Selen (Skaldjur, paranötter) =szwedzka ziemia bieda w ten mineral,mysle,ze kazdych orzechach jejt selen,a te wymienione to chyba najwiecej...

Krom (skaldjur, fullkornsprodukter, ägg, kyckling)=tu mozna owoce morza konsumowac,a reszta to juz dodatki....

tu mamy sklepiki w wydaniu arabskim,
                                            mydlo i powidlo,czasami balagan....
                                            czasami maja polskie przeciery pomidorowe/kiszona kapuste/pasztety
                                            nieraz kupie ich pieczywo...tak by od razu zjesc...na drugi dzien czerstwe niedobre..

a orzechy wogole sa tu drogie,
                                            kupuje rozne w zaleznosci od ceny na ten dzien...
                                            w ÖB byly tanie wloskie orzechy juz oblupane...zajadam co dzien...
                                            ale wszystkie orzechy tucza,podobnie jak ziarna....
                                            latem przerzuce sie na "zielone trawkowe i owoce"
                                            • pia.ed Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 20:21
                                              Na pewno jak sie poszuka w broszurach przyniesionych
                                              z przychodni czy apteki o witaminach,
                                              to sie znajdzie wiecej produktow pozytecznych dla zdrowia,
                                              a jednoczesnie nie wyczyszczajacych portfela z pieniedzy.

Zainteresowal mnie ten artykul bo czuje sie "zdechla", choc mam bardzo dobre
                                              wyniki laboratoryjne.
                                              Podobno witamina D wplywa swietnie na poprawe samopoczucia, tylko ze jedzac normalnie
                                              nie da sie osiagnac maksymalnych rezultatow ...
                                              Trzeba kupowac te najdrozsze produkty, moze wlasnie ostrygi wink albo zazywac tabletki
                                              z olejem z ryby ... Nie te z Netto czy z Lidl za 60 kr, bo podobno nic nie daja ...
                                              tylko takie za kilkaset koron, choc nie ma sie zadnej pewnosci czy pomoga!
                                              • lusia_janusia Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 15.04.12, 21:32
                                                Hej!!! PIa

Najlepiej kup sobie taki Polski tran jak to
                                                w latach 50 w przedszkolach dzielili dla
                                                kazdego dziecka po lyzce i kawaleczek
                                                chlebka z sola, zeby zatuszowac ten niemily
                                                smak w ustach, dzieci tego b,nie lubialy i ja
                                                tez, jak o tym tylko mysle to robi mi sie
                                                gesto w ustach.

Ale ja uwazam ze to co nagromadzilylysmy bedac
                                                dziecmi i za mlodu to teraz owocuje, i wystarcza
                                                witaminy dostarczane z jedzeniem.......

dobrej nocy zycze
                                                -Lusia-
                                                • pia.ed Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 16.04.12, 15:52
                                                  Dzis bylam w Hälsokost i kupilam najsilniejsze jakie byly tabletki
                                                  z witamina B 90 sztuk za 149 SEK.
                                                  Bierze sie tylko jedna dziennie, wiec wystarcza na 3 miesiace. Bardzo mily chlopak wytlumaczyl mi, ze witamina B gromadzi sie w watrobie, i ze ma zwyczaj starczyc do zimy, natomiast na wiosna wielu ludziom zaczyna jej brakowac ...

Patrzylam przy okazji na tran, ktory po szwedzku tez nazywa sie tran (!) ,
                                                  kosztowal tyle samo co tabletki, ale ekspedient powiedzial mi
                                                  ze tran jest duzo mniej skuteczny ... i radzi brac tabletki z witamina B.

Oczywiscie pamietam jak moja mama wlewala mi do ust lyzke tranu,
                                                  a ja trzymalam sie za nos, aby nie czuc jego zapachu.
                                                  Nos puszczalam dopiero po zagryzieniu kawalkiem razowego chcleba z sola.

Nie wiem czy nagromadzilam cos w dziecinstwie bo u nas bieda az piszczala,
                                                  ale na pewno jadlam wtedy zdrowiej niz teraz,
                                                  a moje dwie duzo pozniej urodzone przyrodnie siostry
                                                  to cherlaki w porownaniu ze mna ...
                                                  • lusia_janusia Re: jedz na szczesliwesz samopoczucie 16.04.12, 17:13
                                                    HEJ!!! PIA

W latach piecdziesiatych nikomu sie nie przelewalo,
                                                    nasi rodzice budowali Polske Ludowa, pracowali ponad godziny ,
                                                    za to samo wynagrodzenie, dzieci chowala swietlica, zlobki, przedszkola.

Nie uzywano tyle chemi co obecnie, DTD ktory zwalczal wszystko,
                                                    no moze ci ludzie ze wsi mieli wiekszy dostep do zdrowej
                                                    zywnosci, bo sami wiedzieli jak to uprawiali, natomiast do malych
                                                    miasteczek docieraly wiejskie kobiety ze swiezym nabialem
                                                    i swiezo ubitym drobiem.
                                                    Pamietam zawsze w soboty, mama kupowala "z wozu jak to sie
                                                    mowilo", swieze produkty nabialowe.

Nie wszystkie dzieci lubialy to co bylo serwowane w domach
                                                    ale "krawiec kraje na ile mu materii staje" .

I to nasze pokolenie powojenne lat 50 to przeszlosc..
                                                    Ja widze po swoich dzieciach, mialy to co chcialy do jedzenia
                                                    i swiadomie podchodzilo sie do zdrowej zywnosci, ale to
                                                    juz nie to samo.

Chemia jest tak rozpowszechniona w uprawie czego
                                                    kolwiek i w chodowli , ze sie myslec nie chce, a te produkty
                                                    niby zdrowa zywnosc, czy mozna w 100% ufac ze jest
                                                    wyprodukowane bez chemi?
                                                    I kolo sie zamyka.

-pozdrawiam
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: pieknosc"i bestia" 20.04.12, 09:45
                                                    bede ogldac powtorke,

jest 22 i 23 ....
                                                    dzieki .
                                                  • pia.ed Re: pieknosc"i bestia" 20.04.12, 10:40
                                                    Wlasciwie to nie bylo co ogladac ... bo program byl o dziewczetach
                                                    ktore marza o operacjach plastycznych juz w wieku 14 lat ...
                                                    Ta pokazana to blogierka ktora pieniadze na operacje czerpie
                                                    reklamujac swego lekarza, i innych ktorzy wykonuja na niej zabiegi.
                                                    Przedtem byla brzydka ale naturalna, teraz jest brzydka i nienaturalna ... smile
                                                  • kendo Re: pieknosc"i bestia" 01.05.12, 20:23
                                                    to na 5 kanale
                                                    nie abonuje jego....
                                                  • pia.ed Kanal 5 01.05.12, 20:40
                                                    Ja mam ten kanal, a takze 12 innych kanalow w normalnym abonamencie telewizji kablowej
                                                    Com Hem, zadnego kanalu dodatkowo nie place ...
                                                    Ogladam takze bezplatnie dwa dunskie kanaly, bo nie sa kodowane,
                                                    a odbieram bo mieszkam przy samej Kopenhadze.
                                                  • kendo Re: dinkielmjöl 23.05.12, 20:53
                                                    jak sie zwie ona po polsku
                                                    jest dopisek do tej nazwy
                                                    fullkorn
                                                    czyli maka "krosana"?
                                                    czy nie calkiem zmielona?
                                                  • pia.ed Re: dinkielmjöl fullkorn och siktat 24.05.12, 16:56
                                                    Fullkorn to jest maka pelnoziarnista/gruboziarniasta ... mielona "na kamieniach"
                                                    czyli krossad av stenar ... z plewami i wszystkim wink nie przesiana przez sito ...

Dinkelmjöl fullkorn
                                                    Dinkel (Triticum spelta) eller spelt som det också kallas, är en gammal vetesort som fått sitt namn av det tjocka skal (spelten) som omger och skyddar kärnan. Dinkel är ett av våra första sädesslag och har i motsats till vete behållit sina ursprungliga egenskaper. Dinkel är särskilt rikt på järn, magnesium och B-vitaminer.
                                                    Dinkelmjöl fullkorn är stenmalet och hela kärnan med grodd och kli ingår. Det ger ett naturligt näringsrikt mjöl med hög fiberhalt. Bröd och bullar bakat på dinkel får en fin och mustig smak.
                                                    www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7050.htm

Drugi rodzaj maki to dinkelmjöl siktat , po polsku to chyba sitowka, albo cos w tym rodzaju, w kazdym razie jest przesiana...
                                                    delikatniejsza, bo plewy Ci nie draznia zoladka ...
                                                    www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/7052.htm

• kendo Re: rekaw do pieczenia miesa 03.06.12, 09:49
                                                    to tak mieszanka celafonu i fplastfolie
                                                    wkladasz w "ten worek mieso juz nakrydowane,
                                                    zamykasz specyjalnym zapieciem lub nicia
                                                    i w piekarniku pieczesz,
                                                    osiaga sie smaczne soczyste mieso i aromatyczne,
                                                    kupilam sobie w kraju taka paczuszke z nimi i mozna w nim piec wszystko

nierozgladalam sie tutaj za tym,
                                                    ale mozna sprawdzic na tym przedziale gdzie woreczki plastykowe i aluminiumfolie lezy.

PS;:
                                                    Pia jak zajeta drutami jestem,
                                                    to zaineterosowanie netem spadna niemal do "0"
                                                  • pia.ed Re: rekaw do pieczenia miesa 03.06.12, 15:06
                                                    Ani by mi do glowy nie przyszlo, ze mozna piec w celafonie i folii ...
                                                    Myslalam ze sie stopi w piecyku uncertain

Widzialam kiedys w sklepie duza torbe plastikowa z napisem, ze to gotowe przyprawy, pomieszane z olejem... wkladalo sie tam mieso bez potrzeby brudzenia naczynia, ale czy mozna bylo w niej tez piec to nie wiem, nie przygladalam sie dokladnie.
                                                  • kendo Re: rekaw do pieczenia miesa 03.06.12, 15:19
                                                    lubie w ten sposob pieczenie miesa w piekarniku,
                                                    a wlasciwie smak,
                                                    polecam,jak bedziesz miala na pamieci ta "torbe" zakup sobie.
                                                  • kendo Re: sommarkort zakupiona 26.06.12, 09:59
                                                    Autor: henryk245 26.06.12, 09:08
                                                    Dodaj do ulubionych
                                                    Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                                    Pia,po jaka cholerke kupilas nowe auto skoro mieszkasz w wielkim miescie
                                                    i kupujesz karty na komunikacje kolektywna ?

ja musze miec auto bo bez niego zdechne z glodu-do sklepow daleko
                                                    i do cywilizcji jeszcze dalej
                                                    ale lubie bliski kontakt z natura i dobrze mi na wsi,tylko to wrodzone
                                                    wsiorstwo tubylcow,niekryta wscibskosc-w polsce skopalbym takiemu zadek ...
                                                  • kendo Re: sommarkort zakupiona 26.06.12, 10:01
                                                    oczywiscie ze kupilam,
                                                    i juz jechalam do miasta na nia,
                                                    na razie czasm mam zajety czym innym
                                                    by ja wykorzystac na maxa,
                                                    moze na drugi tydzien bedzie wiecej czasu..
                                                    tez planowalam do Malmö/Lund/Åhus
                                                    zobacze,
                                                    jak Lusia wroci to pojedziemy razem tez gdzie,

har så bra
                                                  • pia.ed Re: sommarkort zakupiona 26.06.12, 13:59
                                                    Auto musialam zmienic, i chcialam kupic nowe, bo bez auta czuje sie biedna ...
                                                    Uzywam go czasem zima kiedy za bardzo wieje i ciezko jechac rowerem ...

No i niemal co rok gdzies wyjezdzam autem, bo samolotem wprawdzie szybko,
                                                    ale mnie plecak w ktorym mam jedna zmiane bielizny, specjalnie nie bawi ...
                                                    A dzwigac nie moge ... mam tak slabe rece, ze nawet kropel do oczu
                                                    sama nie potrafie otworzyc.
                                                    Dla mnie samochod jest moim domkiem ... jak u zolwia ... W podrozy czuje sie bez samochodu jak bez reki .... moze w tym roku zabiore ze soba rower w podroz?
                                                    A co sobie bede zalowac? Mam synowi pieniadze zostawic?
                                                  • kendo Re: sommarkort zakupiona 26.06.12, 19:09
                                                    oj Pia,
                                                    a gdzie chcesz "koczowac autem"
                                                    i rowerem zwiedzac okolice,
                                                    tak myslalas??
                                                  • pia.ed Re: sommarkort zakupiona 27.06.12, 22:32
                                                    Mam zwyczaj "koczowac" w Niemczech ... tam sie najlepiej czuje.
                                                    Kiedys jezdzilam z Patrikiem do Niemiec dwa razy w ciagu wakacji,
                                                    az do chwili kiedy zaczal miec za duze wymagania ...

Bardzo chcialabym pojechac gdzies dalej, ale potrzebowalabym kogos
                                                    kto bedzie sie ze mna zmienial w prowadzenieu auta,
                                                    bo ja nigdy nie mialam benzyny w krwi i prowadzenie auta
                                                    mnie specjalnie nie bawilo ...
                                                    Te ceche odziedziczyl niestety po mnie Patrik.
                                                  • kendo Re: skazani na dozywocie 28.06.12, 09:22
                                                    Pia
                                                    za kazdym razem wstyd mi za polakow
                                                    tutaj przybywajacych
                                                    i chcacych sie dorobic "cudza krzywda"
                                                    maj wyrok i sluszny,
                                                    niech siedza za kratkami do konca swoich dni,zasluzyli na to..
                                                  • pia.ed Skazani Polacy w Szwecji ... Julian Asagne ... 28.06.12, 12:16
                                                    To byli Polacy ktorzy wcale nie mieszkali w Szwecji, bo rodziny mieli w Polsce ...
                                                    Przyjezdzali tu aby popelniac przestepstwa.
                                                    Tej pary starszych ludzi bardzo mi zal, bo to byli ludzie cenieni, religijni,
                                                    spiewali w chorze koscielnym, i wlasnie dlatego zauwazono ich nieobecnosc,
                                                    bo nie przyjechali na probe ...
                                                    Przed smiercia byli torturowani aby wydac kod do kasy pancernej,
                                                    ale widocznie nie wydali, bo bandyci zabrali kase pancerna ze soba.

Oczywiscie zaprzeczaja morderstwu, choc jeden przyznaje sie za byl w tej miejscowosci ...
                                                    Nie moze sie nie przyznac, skoro ktos zanotowal jego numer samochodu!
                                                    W takich malych. TYPOWO SZWEDZKICH, miejscowosciach latwo jest zauwazyc
                                                    jak sie pokaze samochod z polska rejestracja ...

Skazani oczywiscie chaca ponownegpo rozpatrzenia sprawy, czyli rewizji.

Kendo, gdzis na dol spadla "frakcja zagraniczna", nie moge jej odszukac,
                                                    wiec wklejam tutaj.
                                                    Smieszy mnie jak polski prawnik bierza na siebie zaszczyt zgadywania w jaki sposob mozna wywiezc Juliana Asange z Wielkiej Brytanii ,
                                                    kiedy juz o tym pisala pare dni temu szwedzka prasa, powolujac sie oczywiscie na informacje z Wielkiej Brytanii, czyli u zrodla, a nie tego polskiego prawnika!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12015545,Uciekajac_przed_ekstradycja_do_ambasady_Ekwadoru_.html
                                                  • pia.ed Re: skazani na dozywocie 28.06.12, 17:02
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article15044950.ab
                                                  • henryk245 Re: skazani na dozywocie 28.06.12, 17:58
                                                    mobil.aftonbladet.se/nyheter/article14855968.ab

caly proces buduje na indycjach,wine orzeklo jury bez wyksztalcenia prawniczego
                                                    mord byl straszny wiec sad pracowal pod presja-wyrok niejest prawomocny
                                                    i zostanie zaskarzony dowyzszej instancji gdzie sadzic beda wylacznie prawnicy
                                                    a tam licza sie tylko dowody a nie indycja

Szwedzki system prawny jest chory,ponad polowa skazujacych wyrokow jest
                                                    uchylana przez wysza instacje "Hovrätten" w tym okolo 80% wyrokow skazujacych
                                                    immigrantow jest anulowana/sa uniewinniai.

W aktualnym przypadku bylo wecej tubylcow ktorzy mieli sposobnosc
                                                    zamordowac starszkow,w tm rowniez wielu z ich ewentualnych spadkobiercow
                                                    ale biwakujacy opodal rzemieslinicy spoawspolnoty wiejskiej byli bardziej widoczni.

Teraz slow kilka o J.Assage,takich ludzi trzeba chronic a nie Psy na nich wieszac
                                                    fakta:prostytutki iezglosily gwaltu ani innego zlego zachowania Juliana-to szwedzka
                                                    policja SÄPO kilka miesiecy po ich spotkniu z Julianemodwiedzila prostytutki i przeprowadzila
                                                    przesuchania wstepne (po iedzynarodowym skandaöu z WikiLeks) pozostaje wiec pytanie
                                                    na czyje polecenie dzialala szwedzka policja ?
                                                    Obecnie mimo formalnej smierci ACTA wolne slowo bedzie mialo pod gorke,ale zapewnam
                                                    ze beda przecieki ktoreobalac beda rzady,w przypadku aresztowania Juliana moze ktos
                                                    z nikad opublikuje fakty zwiazane z mordrerstwem Olafa Palme?,dobrze by bylo gdyby
                                                    prawda ujzala swiatlo dzienne,a Wy jak sadzicie ?
                                                  • kendo Re: skazani na dozywocie 28.06.12, 18:04
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,11086,135197094,135197094,zagraniczna_frakcja.html?s=2
                                                    prosze ,watek podsuwam na czka ,Pia,
                                                    byl na samym koncu tej strony...
                                                  • henryk245 iPad i Tab'y 28.06.12, 18:24

jak w temacie,gdyby ktokolwiekz Was zastanawial sie czy warto
                                                    odpowiadam; niewarto-to nakgorsza z mozliwosci wyjscia w siec
                                                    literowki beda zawsze gdyz padalstwo ma swoje wlasne zycie-przed
                                                    publikacja wpisu wszystko OK a puzniej sami widzicie,trzeba sie
                                                    domyslac textu,tylko doczytania-ujdzie w tloku,za te pieniadze mozna
                                                    miec dobry LapTop na ktorym mozna zrobic wiecej.

Ostrzegam rzed tym ktory mam :

Samsung "Galaxy" white 10,1"
                                                  • kendo Re: iPad i Tab'y 28.06.12, 18:32
                                                    no i widzisz Henryku,
                                                    masz i tak cierpliwosc wielka,
                                                    ja dawno to bym juz sie pozbyla tego ustrojstwa coby nerwow sobie nie psowac....
                                                    ale do poczytania calej prasy to chyba OK?
                                                  • pia.ed Re: iPad i Tab'y 29.06.12, 00:26
                                                    Nie ma obawy, nie kupie ... mam najprostszy jaki moze byc telefon komorkowy,
                                                    i komputer stacjonarny z niemal kwadratowym ekranem,
                                                    bo panoramiczny oddalan synowi ...

Probowalam przenosnego komputera ale byl zbyt zaawansowany dla mnie,
                                                    trzymam sie tego na czym sie znam i z czym sie czuje bezpiecznie ...
                                                  • pia.ed Re: skazani na dozywocie 29.06.12, 12:41
                                                    Henryk, czy rzeczywiscie uwazasz, ze ci ludzie byli niewinni???

W takim razie Aftonbladet i inne szwedzkie zrodla klamia ... Skl tez klamie ...

... SKL har analyserat de buntband som använts till att bakbinda offren – buntband från samma tillverkning har hittats hemma hos en av männen i Polen.

Men väskan som plastremsorna låg i har visat sig tillhöra 40-åringen och hans fingeratryck finns på väskan.

40-åringen menar dock att polsk eller svensk polis planterat buntbanden i väskan hemma hos 34-åringen.

– Jag är oskyldig.

Du säger att antingen den polska polisen eller svenska polisen har lagt i dom här sakerna i väskan?

– Ja, självklart, svarar 40-åringen i förhör.

Viktigt skoavtryck

Ett annat viktigt bevis är ett skoavtryck direkt vid brottsplatsen. Analyser visar att det stämmer väl överens med en av gärningsmännens skor.

– Det vi kunnat komma fram till är att det är ett skoavtryck av samma sort och storlek som de skor den misstänkte har, säger åklagare Daniel Larson.
                                                  • pia.ed Czy masz Firefox? 30.06.12, 18:13
                                                    Zalozylam ten program nie tak dawno i zupelnie sobie z nim nie radze uncertain
                                                    Sa oasoby ktore probuja mi pomoc, ale co zrobic,
                                                    skoro te osoby podaja mi polskie nazwy,
                                                    a ja ani rusz nie potrafie skojarzyc ich sobie ze szwedzkimi?

W tej chwili mam 3 pytania:
                                                    Co to jest "zakladka"
                                                    Co to jest "okienko"
                                                    W jaki sposob umiescic cos w "okienku".

• kendo Re: Czy masz Firefox? 30.06.12, 20:39
                                                    *Pia
                                                    niemam Firefoxa

zakladka= to chyba to co favoryty po naszemu...

a okienko=a to niewiem...,?
                                                  • kendo Re: Czy masz Firefox? 30.06.12, 20:48
                                                    a,teraz chyba wiem,
                                                    wyjelam polska ksiazeczke "internet"
                                                    a wiec okienko = to bedzie,
                                                    jak klikniesz na na START pokaze ci sie plansza z roznymi "programami" i klikajac na jeden z nich pojawi sie OKIENKO czyli polecenia w tym na co kliknelas....
                                                    i od razu to sie chyba pozniej zwie zakladka...
                                                    noz qrcze niewiem...nieuzywam tych zwrotow,
                                                    moze Jaga cos poradzi,
                                                    zaraz ja tu skieruje....
                                                  • pia.ed Re: Czy masz Firefox? 30.06.12, 21:08
                                                    A jaki masz program? Ja mialam od lat Internet Exploer, ale od dluzszego czasu
                                                    nagle sie wylacza, a poza tym trwa bardzo dlugo zanim sie cos otworzy ...

Mozilla Firefox jest szybka, od razu loguje na Gazeta, ale funkcjonuje zupelnie inaczej niz IE,
                                                    i jak cos spuszcze z przyzwyczajenia na dol, to znika bezpowrotnie.
                                                    Poradzono mi wlasnie te OKIENKA, i cos takiego widze ze u mnie sie otwiera,
                                                    te okienka sa duze ... prawdziwe okienka,
                                                    Tylko kiedy wg wskazan jagi chce w te okienko cos wkleic zeby to zachowac,
                                                    to nie udaje mi sie.
                                                    No i w ogole mi niknie to co jest na gorze ... po prostu nie potrafie sie tym poslugiwac sad
                                                  • kendo Re: Czy masz Firefox? 30.06.12, 21:23
                                                    *Pia,
                                                    sorry nie moge Ci pooc,
                                                    zawsze dziecie wolam ,jak cos sknoce...
                                                    a nawet niewiem jaki mam peogram?
                                                    chyba ten co mialas poprzednio...
                                                  • kendo Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 30.06.12, 21:55
                                                    przenioslam dla Ciebie odpowiedz Jagi,
                                                    bo odpowiedziala w swoim watku,

Autor: jaga_22 ☺ 30.06.12, 21:51 Dodaj do ulubionych
                                                    Odpowiedz cytując OdpowiedzZakładki,to jest to samo co Ulubione w Explorer.
                                                    U góry od lewej masz kolejno
                                                    Plik
                                                    Widok
                                                    Historia
                                                    Zakładki
                                                    Narzędzia
                                                    Pomoc

Kolejno,to jest 4-ta pozycja od lewej. Jak klikniesz w te Zakładki,będzie napis Dodaj zakładki
                                                    u mnie jest to drugi napis od góry.
                                                    Zakładki służą do zapisania strony,którą chcesz zapamiętać.

Dlaczego nie wgrałaś Mozilli po polsku? przecież ja dawałam i Grzesiu dawał.
                                                    -------------------------------------------------------------------------------------------
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 30.06.12, 22:18
                                                    Córka mówi,że to co ja nazywam okienkami,to też są zakładki,albo karty.
                                                    Można fisia dostać.big_grin
                                                  • pia.ed Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 30.06.12, 22:43
                                                    Ale u mnie po nacisnieciu + pokazuja sie kwadraty
                                                    o sciankach co najmniej 5 cm.

Jaga, dziekuje serdecznie za pomoc, ale ja musze znalezc kogos
                                                    kto ma wlasny FIREFOX i zainstalowane Skype, bo tak to nigdy w zyciu
                                                    sie tego nie naucze ...
                                                    a chce naprawde, bo widze ze jest duzo szybszy, i w ogole pewne rzeczy
                                                    nastawiaja sie automatycznie ...
                                                    Tylko ze jak mi nagle wszystko na Firefoxie znika, to malo apopleksji nie dostaje uncertain
                                                  • iryska2604 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 01.07.12, 22:14
                                                    Zakładka to w Eksplorerze ULUBIONE
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 02.07.12, 07:44
                                                    Pia,nareszcie wiem o co Ci chodzi?,o te kwadraty,które się pojawiają na dole jak najedziesz myszka,to tak musi być.
                                                    Jak klikniesz w ten kwadrat,to masz obraz na cały monitor,a że by Ci nie uciekł,
                                                    to klikasz gdziekolwiek w stronę ,która się otworzy.
                                                  • pia.ed Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 10:08
                                                    1. Kwadraraty DUZE pojawiaja mi sie kiedy klikne wysoko na gorze po prawej stronie
                                                    gdzie napisane jest "Nowa karta", a jeszcze bardziej na prawo jest plus .
                                                    Wlasnie jak w ten"plus" klikam to widze kwadraty... ale puste.
                                                    Chcialabym w tych kwadratach cos zamiescic, ale nie wiem jak ...

2. Co zrobic aby w spisie linkow ktory mi sie wyswietla, np link do Gazeta, do googla,
                                                    czy link do jakiegos forum, umiescic NOWE linki???
                                                    Wpisuje tam stale nowe adresy, a one znikaja po zamknieciu komputera...
                                                    Moze gdzies z boku trzeba klinac na OK albo Zachowaj?

Jaga, dwa dnie temu napisalam do jednego z panow z prosba o pomoc... chetnie mi pomoze, tylko ze ja jeszcze nie mialam czasu wytlumaczyc o co mi chodzi ...
                                                    Najlepiej jak podam mu link do VISTULA. Ciezko zadawac pytania jesli ma sie male pojecie
                                                    o co chodzi.

A Ty Jaga sobie odpocznij ...
                                                    nie rozumiem, jak na wszystko znajdujesz czas, chyba ze wstajesz razem z kurami...
                                                    czyli wtedy, kiedy ja ide do lozka. smile
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 19:31
                                                    2. Co zrobic aby w spisie linkow ktory mi sie wyswietla, np link do Gazeta, do googla,
                                                    czy link do jakiegos forum, umiescic NOWE linki???
                                                    Wpisuje tam stale nowe adresy, a one znikaja po zamknieciu komputera...
                                                    Moze gdzies z boku trzeba klinac na OK albo Zachowaj?

Nie wiem,czy dobrze zrozumiałam.
                                                    Jeżeli masz pustą kartę i chcesz coś na trwale zapisać,to wpisujesz ręcznie
                                                    adres www,itd i klikasz w ENTER.
                                                    W pasku zmieścisz nie więcej jak 12 adresów
                                                    Im częściej wchodzisz na ten link,tym bardziej adres idzie do góry.
                                                    Mam np.adres mojego forum i jest na samej górze w pasku adresów.
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 19:33
                                                    Po to są zakładki Pia,gdzie możesz zapisywać strony ile chcesz.
                                                  • kendo Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 21:24
                                                    i ci Pia zrozumialas cos??????????????
                                                    bozesz,jakie to wszystko zawile
                                                    by przetlumaczyc technicznie z polskiego na tutejsze....
                                                  • pia.ed Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 23:39
                                                    Kendo, w tym caly problem, ze ja najczesciej szwedzich wyrazow technicznych tez nie znam,
                                                    bo na kurs komputerowy nie chodzilam ... wiec czy mi napisza po polsku, szwedzku czy angielsku to i tak nie znajde ...
                                                    Jedyne co funkcjonuje to prowadzenie mnie za reke krok po kroku ...
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 04.07.12, 13:50
                                                    Pia,jak chcesz usunąć adres,najeżdżasz myszką na niego,zabarwi się na ciemno
                                                    (u mnie na niebiesko) i klikasz w [b[Delete[/b] i wszystko.
                                                    Po wyrzuceniu adresu,zaczną się pojawiać na to miejsce adresy wcześniej przez Ciebie wpisywane.To sobie zostawisz co będziesz chciała.
                                                  • pia.ed Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 04.07.12, 14:07
                                                    Funkcje delete uzywalam od wielu lat, ale nie przy kasowaniu adresow.
                                                    Na IE wyrzucalam adresy ktore pozostawil moj syn, poprzez klikniecie na czerwony krzyzyk z prawej strony adresu ... A adres znikal ... ale czy na zawsze, czy tez ukrywal sie gdzies nizej,
                                                    to nie mam pojecia ...

WIELKIE DZIEKI ...
                                                  • jaga_22 Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 04.07.12, 15:48
                                                    Zgadza się,tak było na JE.
                                                  • pia.ed Re: pomoc Jagi w Firefoxkie 03.07.12, 23:30
                                                    Nie wiedzialam, ze w tej dlugiej kolumnie miesci sie tylko 12 adresow ... co w takim razie zrobic by niektorych linkow sie pozbyc , bo mam np. Gazete w trzech roznych wersjach,
                                                    a potrzebuje tylko jeden link ...
                                                    No i jak zwyle do glowy mi nie przyszlo, aby w te duze kwadraty wpisac cos na wlasna reke ...
                                                  • kendo Re:widzialas nowe wideo z "Euforia" Loreen? 05.07.12, 12:05
                                                    www.expressen.se/noje/premiar-for-videon-till-loreens-euphoria/kuslig
                                                  • pia.ed Re:widzialas nowe wideo z "Euforia" Loreen? 05.07.12, 21:51
                                                    Obejrzalam to video, ale mi sie nie podoba ... zbyt ponure ...
                                                    A czy wiesz, ze w najblizszym programie Allsång på Skansen
                                                    wystapi wlasnie Loreen?

Juz zapomnialam o czym ona spiewa ... Musze poszukac naszej dyskusji o niej,
                                                    i przetlumaczyc dalsze zwrotki piosenki.
                                                  • kendo Re:ogrodki dzialkowe 18.07.12, 15:01
                                                    www.kristianstad.se/sv/Naringsliv/Lokaler-och-mark/
                                                    tu szukalam i nie znalazlam zadnej wzmianki...
                                                  • kendo Re:widzialas nowe wideo z "Euforia" Loreen? 18.07.12, 15:02
                                                    spiewala rowniez na urodzinach Victorii,
                                                    piosenke kiedys przez google tlumaczylam
                                                    zdaje sie w watku o eurovizji....
                                                  • kendo Re:koloniträdgårds 19.07.12, 09:41
                                                    dzieki Pia
                                                    ja niemam cierpliwosci do szukania
                                                    a jak jeszcze mnie" czas pogania"
                                                    to juz sie niecierpliwie,
                                                    dobrze wiedziec,
                                                    pokaze stronke Lusi bo z Corkami chcialy zakupic wlasnie,
                                                    ale ta co byla do sprzedania byla do wysanowania z azbestu
                                                    i sie wycofaly....
                                                  • pia.ed Re:koloniträdgårds 20.07.12, 00:33
                                                    Kendo, ja naprawde nie jestem specjalistka od szukania, bo dosc rzadko
                                                    szukam czegos w sieci ...
                                                    ale najczesciej wystarczy wpisac kilka kluczowych wyrazow w google
                                                    i samo Ci sie znajdzie.

A "zimowe bocianki" zawsze wracaja na noc do gniazda ... nie wracaja natomiast rodzice.
                                                  • kendo Re:koloniträdgårds 20.07.12, 09:04
                                                    tez kozystam z google
                                                    ale jak mam stres napiety to trace glowe,
                                                    daje sobie spokoj,
                                                    zaczynam szukac,jak sie sytuacje ustabilizuja....

dzieci bocki czuja sie bezpieiecznie w gniezdzie....
                                                  • kendo Re:ciasto z rabarbarem 21.07.12, 20:56
                                                    cukierniczekreacje.blox.pl/html
                                                    mozesz i tej recepty wyprobowac
                                                    a moze podobna dostalas...
                                                  • pia.ed Ciasto z rabarbarem 21.07.12, 23:29
                                                    Ta ktora dostalam jest chyba prostsza, nic nie trzeba wazyc, i juz ja spisalam ze Skype.
                                                    Nie mam drukarki w domu, te Twoja musialabym drukowac w Medborgarkontoret.
                                                    Ale to udekorowanie wiorkami kokosowymi podoba mi sie, i nie jest trudne, wiec z tego skorzystam.
                                                    Zobacze tylko najpierw czy mi rabarbar jeszcze nie zgnil ...
                                                    bo ja zawsze cos kupie, a potem wyrzucam
                                                    bo nie chialo mi sie tego zaraz zrobic.
                                                  • kendo Re: Ciasto z rabarbarem 22.07.12, 09:25
                                                    o swiecie Pia...
                                                    jak upieklas to sie pochwal degustacja,jak smakowalo....

ja przez caly miesiac nic slodkiego nie jadlam i faktycznie schudlam
                                                    az Lusia po powrocie zauwazyla,
                                                    nie musialam hula-hop uzywac,
                                                    wiec stoi sobie i czeka na lepsze czasy..
                                                  • kendo Re: podobienstwo 28.07.12, 08:38
                                                    *Pia
                                                    mamy w planie do twego miasta sie udac,
                                                    to bysmy sie moze spotkaly w miescie i zaspokoilabyc ciekawosc....
                                                  • pia.ed Re: podobienstwo 28.07.12, 22:33
                                                    Co do ciasta rabarbarowego, to rabarbar zaczal gnic, a ciasta DO TEJ PORY NIE MA ...
                                                    i nie bedzie. Mam tez piekne brzoskwinie kupione na targu, z ktorych moglabym zrobic ciasto, juz nie mowiac o jablkach czekajacych w lodowce od miesiaca.

Oczywiscie mozemy sie spotkac ... tylko nie zdziwcie sie, bo zaczynam upodabniac sie
                                                    do Grycanek ... crying
                                                    Moze powinnam kupic sobie gorset?
                                                  • kendo Re: wyjazd 29.07.12, 09:19
                                                    o swiecie Pia,
                                                    nie upieklas??..

nic sie nie boj,
                                                    ja na tusze ludzka nie patrze jeno na "jego dusze"
                                                    wiec tusza apsolutnie mi nie bedzie przeszkadzac,
                                                    zawsze mowie dla siebie,
                                                    "obym ja taka nie byla"

bedzie aktualne to sie skontaktujemy,
                                                    mam Twoj nr.tel.
                                                  • lusia_janusia Re: wyjazd 29.07.12, 09:40
                                                    PIA
                                                    Co ty?..... kochanego ciala nigdy niezaduzo.
                                                    Ja mowie ze wszystkie zmarszczki w tluszczyku sie
                                                    wygladzaja. A zima tak szybko nie zmarzniesz bo masz
                                                    naturalna ochrona.
                                                    Nie wiem jak KENDO, Ale ja mam wolny wtorek od "Maluszka"
                                                    to mozna by cos zorganizowac????..............przetrawie to z KENDO?
                                                    -Lusia-
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 30.07.12, 00:43
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    ja mam wolny wtorek od "Maluszka" to mozna by cos zorganizowac????..............przetrawie to z KENDO?
                                                    > -Lusia-

Na wtorek zapowiadaja w Malmö deszcz ... uncertain
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 29.07.12, 10:30
                                                    Autor: kendo
                                                    zawsze mowie dla siebie,
                                                    "obym ja taka nie byla"

Ha, ha, ha ... szczera to jestes az do bolu wink
                                                  • kendo Re: wyjazd 30.07.12, 09:06
                                                    *Pia
                                                    moja domena jest szczerosc...naprawde,
                                                    zawsze od razu mowie co i jak...
                                                    jak ostanio widzialysmy sie to nie bylo wcale tragicznie,
                                                    wiec nawet jak teraz ciut przybylo to bedzie OK,
                                                    zreszta powiem "szczerze"jak sie zobaczymy..

faktycznie zapowiadaja deszcze z burzami....
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 30.07.12, 15:37
                                                    Szczerze to mowi mi Patrik jak jest w zlym humorze,
                                                    wiec wiem ...
                                                    sad
                                                    Kiedy mu powiedzialam, ze tak strasznie gruba nie jestem, to powiedzial:
                                                    "Ale masz duzy brzuch ..."
                                                    I to jest swieta prawda ... bo w mojej rodzinie tyje sie w brzuch,
                                                    nie w biodra czy pupe ... Nawet kiedy mialam 20 lat, to juz pierwszy kilogram
                                                    odkladal sie na brzuchu i piersiach.

Jak dodac do tego moje krotkie nogi, ktore juz nie daje rady kompensowac wysokimi obcasami, to jestem naprawde "przyciezka", czego nienawidze ...
                                                    ale nie chce mi sie zrobic wysilku by schudnac.
                                                  • kendo Re: wyjazd 30.07.12, 15:44
                                                    o swiecie Pia...
                                                    juz tak masz lenia,ze nie orkasz??

jutro mimo wszystko sie wybieramy w twoje miasto,
                                                    ale bedzie to w porze chyba lunchu,
                                                    bo chcialam sprawdzic tutejszy sklep z wyprzedaza wloczki na 1 sierpnia co ma i czy bedzie obnizka,a ma taniej niz na miescie
                                                    jest Lindri sklep?
                                                    jakos nie zwrocilam uwagi jak bylam w tamtym roku
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 00:00
                                                    Tak, jest sklep LINDRI przy Södra Förstadsgatan, blisko kanalu,
                                                    na promenadzie bez ruchu samochodowego, czyli na gå-gatan.

Przyjezdzacie pociagiem? To najlepiej wysiasc na TRIANGELN,
                                                    wyjscie w strone Johannes kyrka, czyli cofnac sie w kierunku
                                                    z ktorego przyjechal pociag.
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 00:12
                                                    Adres:
                                                    Södra Förstadsgatan 7

Blisko kanalu i Regmentsgatan jest poczatek ulicy przy ktorej lezy Lindri

www.lindri.se/?page_id=74
                                                  • lusia_janusia Re: wyjazd 31.07.12, 09:05
                                                    Dzieki PIA wlasnie w tym rejonie bylam w tamtym
                                                    tygodniu jak sie z corka spotkalam, chyba nie bedzie
                                                    trudno trafic jak faktycznie pojedziemy.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wyjazd 31.07.12, 09:49
                                                    dzieki Pia
                                                    najprawdopodoniej pociagiem o 11:06 bedziemy wyjezdzac,
                                                    mam towj nr.tel na dom to z pociagu zadzwonie....jak chcesz sie spotkac i polazic z nami
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 10:25
                                                    Ty masz telefon domowy do mnie, a ja mam TEZ telefon komorkowy ...
                                                    Moge Ci podac na poczte gazety. Chcialam do Ciebie przed chwila zadzwonic,
                                                    ale nie moge znalezc Twojego domowego numeru.
                                                    Moze zadzwon do mnie to podam Ci numer komorki???
                                                    Mam kontant comviq ...
                                                    Mozesz do mnie potem dzwonic ma komorke BEZPLATNIE ... ja w dzien place 2 kr/minuta.

• pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 10:34
                                                    ZADZWON DO MNIE TERAZ JAK JESTES JESZCZE W DOMU
                                                    na telefon domowy ... podam numer komorki.
                                                    Napisalam mail na GAZETE do kendo.
                                                  • jaga_22 Re: wyjazd 31.07.12, 10:43
                                                    Ciekawa jestem Waszego spotkania.smile
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 10:55
                                                    Wtej chwili zadzwonila KENDO pociagu, juz jedzie ...
                                                    bedzie w Malmö 12 36. Spotykamy sie na stacji Triangeln blisko mnie.
                                                  • jaga_22 Re: wyjazd 31.07.12, 11:19
                                                    Cieszę się razem z Wami smilesmile.kwiatkwiatkwiat
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 11:25
                                                    Ja Tesiunie znam ... bylam u niej pare lat temu, natomiast o Lusi wtedy nawet
                                                    nie slyszalam ... moze tesiunia wspomniala cos o siostrze, ale nie zwrocilam uwagi.
                                                    O tym ze to blizniaczka dowiedzialam sie dopiero niedawno z internetu,
                                                    i wtedy ta siostra mnie bardzo zainteresowala ...
                                                    wink
                                                  • pia.ed Re: wyjazd 31.07.12, 11:33
                                                    Powinnam je poznac na dworcu ... bo beda DWIE TAKIE SAME, ha ha ha ...
                                                    Jednej bym pewnie nie poznala, bo juz na zdjeciu z zeszlego roku z gor
                                                    z ktoras z forumowiczek, mialam problem ktora jest ktora.

No to czas leci ... musze sie szykowac.
                                                    Pokaze Tesiuni zdjecia z czasow jaka bylam kiedys szczupla, bo dzis wstydze sie mojego roztycia sie, ktoremu moglam zapobiec, ale lenistwo przewazylo ... uncertain
                                                  • lusia_janusia Re: wyjazd 31.07.12, 21:33
                                                    PIA
                                                    Podczytalam Twoje spostrzezenia z Henrykiem..chyba nie masz mi za zle..????
                                                    Dziekuje za wszystkie komplementy.

Ja mysle, ze jakbysmy mieszkaly blisko siebie, to napewno
                                                    bys nam chciala dorownac i bys tak samo jak my fruwala po miescie;
                                                    ...ja to okreslam chodzila na wybieg...

Dziekuje za towarzystwo, bylo mi Cie milo poznac, szkoda tylko,
                                                    ze czasu nie starczylo na wiecej.
                                                    Ale kiedys moze wygospodarujemy go i spatkannie ulozy sie inaczej,
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wyjazd 31.07.12, 21:53
                                                    hi,hi,...Pia,
                                                    to teraz wiesz czemu jak tak ubolewam,zem przytyla,
                                                    to miejsce najbardziej szpeci ....sama zreszta wiesz....
                                                    fajnie bylo dzis na spotkaniu,
                                                    ciesze sie,ze moglysmy pomoc z ciuszkami,
                                                    szkoda,ze odleglos wieksza inaczej moze czesciej bysmy po sklepach przeszly....
                                                    dodam rowniez,
                                                    ze od naszego spotkania tylko te pare kilogramow Cie zmienilo
                                                    a tak dalej ladnie/mlodo/bez zmarszczi wygladasz i tak trzymaj....

dzieki za dzisiejszy dzien....
                                                  • jaga_22 Re: wyjazd 01.08.12, 00:00
                                                    Spotkanie było udane.Pia zrelacjonowała co i jak.
                                                    ale się dziś zasiedziałam,to mówię Wam dobranoc.
                                                  • kendo Re: wyjazd - Pia 01.08.12, 11:05
                                                    bardzo dzis zmeczona sie czujesz????

*Jagus,
                                                    tak spotkanie bylo udane....
                                                  • kendo Re: Malwy i biale kwiatki 18.08.12, 19:41
                                                    Pia
                                                    o jejaaaaaa,
                                                    moje malwy psiuny zasikaly/wygrzebaly...
                                                    kupilam nowe w tym roku,
                                                    wsialam/sa juz na 30 cm,wysokie na drugi rok maja zakwitnac,
                                                    ale niewiem czy beda podwojne...

te baiale kwaitunie to jakos nie pamietam ich
                                                    nie byly to biale gozdziki nisko rosnace niemal plozace sie,po przekwitnieciu tworzy sie szaro brazowy kapsel w ktorym sa nasionka
                                                  • pia.ed Re: Malwy i biale kwiatki 19.08.12, 19:27
                                                    To absolutnie NIE BYLY GOZDZIKI, bo te dobrze znam. To sa KIELICHY z ktorych w razie potrzeby mozna by nawet pic wode ...Te kilichy maja 5 cm dlugosci + ta waska biala czesc na ktorej siedza, czyli w sumie jakies 12 cm.
                                                    Ty wtedy mowilas, ze zamierzasz przeniesc kwiaty z tylu na przod domu,
                                                    albo odwrotnie! Moze przy tych przenosinach Ci zginely.
                                                    U mnie sie niesamowicie ten kwiat rozrosl, lezy na na przestrzeni poltora metra.
                                                    Moze sie da go podzielic?
                                                    Teraz nic nie moge zobaczyc bo jest otoczony wielkimi liscmi innej rosliny, i na nich lezy

• lusia_janusia Re: Malwy i biale kwiatki 19.08.12, 19:37
                                                    PIA
                                                    a to nie bedzie tyton planta, czy jak to sie nazywa,
                                                    "papierosowe kwiaty..tytoniowe, i bywaja miec
                                                    rozne kolory i wlasnie pachna. Takie miala kiedys Kendo.Albo malwa.???
                                                    Albo miala tez.. Marieblomklocka tez kwiaty podobne do kielichow.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: Malwy i biale kwiatki 19.08.12, 20:46
                                                    nie,nie Lusia/Pia

juz wiem
                                                    to te dzwonki ktore rosly pod kuchennym oknem
                                                    byly biale i niebieskie,
                                                    tak ,znikly mi jakos
                                                    a co roku slicznie rosly/kwitly,wlasnie bardzo sie rozrastaly...
                                                    zbierz nasionka z nich na wszelki wypadek,bo teraz moze zgnac...
                                                  • kendo notis w gazecie o Piii siostrzenicach 17.07.14, 17:57
                                                    Men herre gud, det här är alldeles gudomligt gott!
                                                    Jenny Uttke från Skurup har precis satt tänderna i en polsk pirog fylld med fläskkött och hon är inte blyg med lovorden.
                                                    – Min mamma kommer från Polen så jag är uppvuxen med sådan här mat. Och det är så gott!
                                                    Hon är där med sin son Hannes och hennes syster Cecilia Sandvik. De kommer direkt från loppmarknaden i Rådhusparken där de noga tittat igenom utbudet och hittat riktiga fynd. Men när de gick in till matmarknaden hann de inte strosa länge förrän de fastnade vid det polska matståndet. Det är Thomas Chlopas som lagar maten och han berättar att maträtten bigos egentligen är jägarmat.
                                                    – Jägarna tog med sig surkål när de skulle ut och jaga. Och när det var dags att äta blandade de surkålen med det kött som de lyckats fånga under dagen, säger han.

super sprawa prawda Oisa,
                                                    milo jak sie czyta o swoich,
                                                    akurat byli w odpowiednim czasnie na jarmarku i przysaneli przy polskim stoisku,
                                                    gdzie pierogi z mieskiem smakowali...

masz z nimi kontakt?????????????
      • xystos Re: pia.ed ... .... ... 22.04.16, 14:56
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,161367914,161367914,gdzie_moglibysmy_osiedlic_muzulmanskich_uchodzcow_.html
        Pozdrufka
        • pia.ed Re: pia.ed ... .... 23.04.16, 12:40

Kiedy kliknelam w link dostalam taka odpowiedz:

Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana.

xystos napisał:
          > forum.gazeta.pl/forum/w,28,161367914,161367914,gdzie_moglibysmy_osiedlic_muzulmanskich_uchodzcow_.html

> Pozdrufka
          >
          • xystos Re: pia.ed ... .... 25.04.16, 19:18
            pia.ed 23.04.16, 12:42

ja tez taka wiadomosc mam,serwer sie wkurzyl ?

ostatnia zadko na forus jestem ale z czasem bede
            bardziej widoczny.

Pzdr.
    • henryk245 Re: pia.ed 26.09.12, 16:39
      www.mojaszwecja.se/forum/view/56/malmö/12385/polskie_sklepy_w_skåne.html
      wloczyl jasie po forumach i popatrz co znalazlem
      mase pl.sklep uf w twoim otoczeniu
      podziel sie z innymi

Pzdr.
      • pia.ed Re: pia.ed 27.09.12, 00:55
        henryk245 napisał:
        > www.mojaszwecja.se/forum/view/56/malmö/12385/polskie_sklepy_w_skåne.html
        wloczyl ja sie po forumach i popatrz co znalazlem mase pl.sklep uf w twoim otoczeniu podziel sie z innymi

Podzielilam sie juz dawno z kendo, ale powiedziala ze wie,
        poza tym ma polski sklep u siebie.
        W Malmö oprocz typowo polskich sklepow jest takze mozliwosc kupienia polskich produktow
        w Luki Food, supermarkecie prowadzonym od lat przez Rumuna.
        W Kopenhadze jest tylko jeden polski sklep, ale podobno dobrze zaopatrzony,
        i prowadzacy sprzedaz przez internet.
        Sklep polski przy targu ma duzy wybor polskich chlebow
        sprowadzanych dwa razy w tygodniu z piekarni w Szczecinie,
        a takze roznorodnych ciast i ciastek.
        Obok otworzono niewielki sklep z polskimi wedlinami.

• henryk245 Re: pia.ed 27.09.12, 08:09
          faajnie masz Pia,my mamy tylko jeden polski sklep
          ale m/in polskie smakolyki ma nasz duzy Willys ,w tym
          mniejszym na "tempo torget" juz tego niema,flaki
          wolowe w duzym sloiku sa tansze niz tesame flaki
          w polskim sklepie,ale ten z koleii ma dobre polskie
          kielbasy noo i chleb polski w kazdy piatek,mozna
          kupic wiecej-pokroic i zamrozic a puzniej z zamrazalki
          wyjmowac tyle ile sie aktualnie zje,zdaje misie ze to
          Twoj pomysl/sposob.

Pzdr.
          • pia.ed Re: pia.ed 27.09.12, 08:50
            Niewiele mam pozytku z polskich sklepow bo nie kupuje w nich wiecej
            niz chleb o nazwie Szczecinski 600 gramow za 10 kr.
            Chetniej kupuje niemiecka kielbase niz polska, bo przy niemieckiej to chociaz wiem co jem ...
            • henryk245 Re: pia.ed 27.09.12, 09:38
              Pia,fajnie sie skada gdyz mam kontakt z pewna masarnia w N.Brandenburg
              maja problem gdyz niemcy jezdza do polski po polska kielbase mimo ze ten
              interes totalnie kosztuje ich wiecej niz kupno odpowiedniej kielbasy u lokalnego
              producenta

.. gdybys chciala wystapic pare minut w NDR i powiedziec;
              "jestem Polka ale kupuje tylko Niemiecka kielbase gdyz
              wtedy wiem co jem" mysle ze obie strony byly by zadowolone
              z tych paru zdan,ekonomicznie oczywiscie tez.

Pzdr.
              • henryk245 pia.ed 18.10.12, 17:03
                zmianynaziemi.pl/wideo/panstwa-opiekuncze-poglebiaja-spoleczne-patologie-niszcza-instytucje-rodziny

Pia,poznajesz najnowsza historie Szwecji ? i obraz szwedzkiego
                spoleczenstwa ? z babami z jajami i zniewiecialymi samcami niezdolnymi
                do adekwatnej reakcji tdyby cos zlego i wielkiego sie wydarzylo,
                gdyby polacy mieli szwedzka metalnosc;niebyloby strajkow,niebyloby Solidarnosci,niebyloby czerwca '89,Pierestroiki tez by niebylo,mur berlinski by
                nieupadl a Honecker mialby panstwowy pogrzeb
                krajow baltyckich tez by niebylo a Finlandia w dalzym ciagu bylby "zfinlandyzowana" , FSM w dalszym ciagu produkowaloby dwutakty
                a my w polsce bylibysmy goscie z "cienc many" -popatrz ile dobrego
                niebloby stracone gdyby polacy mieli szwedzka metalnosc, psia kosc ...
                • kendo Re: pia.ed 11.11.12, 20:27
                  pozwol,ze Ci pomoge PIA
                  wczoraj we wszystkich gazetach to widzialam
                  www.dn.se/nyheter/varlden/cia-chefens-otrohet-utreds-av-fbi
                  chyba o to Ci chodzilo?
                  • kendo Re: pia.ed 11.11.12, 21:03
                    jeszcze w Sydsvenskan
                    www.sydsvenskan.se/varlden/intrigen-tatnar-kring-cia-chefen/
                    • pia.ed Re: pia.ed 12.11.12, 20:53
                      Wlasnie myslalam, ze DN powinno o tym cos napisac, ale przede wszystkim myslalam
                      ze na ta "sensacje" ruca sie przede wszystkim gazety wieczorne .... a tu nic ...
                      Dzis nie czytalam gazet i nie bylam na forach ...

Jak napisaly powazne gazety, to pewnie "pikantne" szczegoly pojawia sie takze w brukowcach.
                      Wielkie dzieki, kendo ... smile
                      • kendo Re: pia.ed 13.11.12, 08:59
                        na zdrowko Pia,
                        przyplynelam w sobote do domu
                        ,
                        wieczorem do kompa zasiadlam
                        i we wszystkich gazetach przewijal sie ten temat w roznej rospietosci....
                        nie wczytywalam sie w nie za bardzo..
                        chcialam "ogarnac wszyskie wiadomosci" w jak najkrotszym czasie,
                        bo polskie media nie dawali przeciez tutejszych "wiadomosci"
                        • pia.ed Re: pia.ed 13.11.12, 19:27
                          Polskie media zaczely interesowac sie ta sprawa wczesniej niz szwedzkie ...
                          Dzis byl artykul w SDS o rewizji w domu pisarki ... wynoszono cos w skrzyniach
                          do dalszej kontroli w CSI.

To co podaje teraz Jaga to wlasnie to, o czym wczesniej pisala prasa angielskojezyczna,
                          o jakiejs wspolnej skrzynce, tylko ze tlumaczac te informacje przy pomocy googla
                          niewiele zrozumialam.

Szwedzka telegazeta podala dzisiaj, ze w te sprawe zamieszany jest
                          jakis inny general z Afganistanu, ale w jaki sposob jest zamieszany nie podaja ...

W KAZDYM RAZIE MOJA CIEKAWOSC ZOSTALA JAK NA RAZIE ZASPOKOJONA wink

• pia.ed Trohje nowych informacji o sprawie w USA 13.11.12, 20:29
                            Wyniesli chyba pol domu pisarki w Polnocnej Carolinie
                            bo w wynoszeniu bralo udzial 12 agentow ...

www.sydsvenskan.se/varlden/husrannsakan-hos-alskarinna/

Przyjaciel generala powiedzial, ze afera milosna zaczela sie w listopadzie 2011.
                            Zakonczyla sie latem 2012.

Inny general, John Allen, ktory dowodzil w Afganistanie jeszcze w tym roku,
                            jest tez celem dochodzenia, bo prowadzil "niewasciwa korespondencje"
                            z kobieta, ktora znajduje sie w centrum skandalu ...

Den pensionerade översten och tidigare vännen till Petraeus, Steve Boylan, sade att affären mellan paret började ungefär två månader efter att han tillträdde sin CIA-tjänst i september 2011, vilket skulle innebära efter att han lämnat den amerikanska armén. Affären tog slut för ungefär fyra månader sedan.

Även den amerikanske generalen John Allen, som under det senaste året lett Natos Isaf-styrka i Afghanistan, utreds nu i samband med Petraus-affären för att enligt uppgift ha haft olämplig kommunikation med en kvinna som befinner sig i centrum för skandalen, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom det amerikanska försvaret anonymt för Reuters.
                  • jaga_22 Re: pia.ed 13.11.12, 09:29
                    fakty.interia.pl/swiat/news/kolejne-szczegoly-skandalu-seksualnego-z-szefem-cia,1862151
                    • kendo Re: pia.ed 13.11.12, 22:08
                      amerykanie maja to chyba w genach
                      by "szperac" w zyciorysach cudzych,
                      a niech sobie generlam ma kogo chce,
                      byle dobrze sprawowal swoja "powinnosci" wobec panstwa i zgodnie z przysiega narodu.
                      • kendo Re:smazone ziemniaki na patelni i lax 19.11.12, 08:16
                        Re: Na forum Jagi ...

lusia_janusia 18.11.12, 21:16Odpowiedz

No jeszcze nigdy takiego dlugiego wpisu nie splodzilam,
                        Mam nadzieje Pia ze nie jest trudne, tylko tyle pisania, chcialam jak
                        najprosciej, zebys zrozumiala.
                        A ziemniaki to Kendo dzisiaj tarla hyvlem od sera na rosgrzany tluszcz
                        cienka wastwe, troszke celubli pokrojonej w kosteczke pieprz, sol i
                        nastepna warstwa ziemniakow pokrojona hywlem od sera, to masz rowne
                        plasterki.
                        Ja wlewam 1 lyzke oliw olji i smaze pod pokrywka, potem musisz przewrocic
                        te ziemniaki, bo sie pod spodem przyrumienia. Trzymasz pokrywke mocno przy
                        patelni i odwracasz do gory dnem - uwaga na opazenia- odbierasz patelnie i
                        stawiasz na piec i ostroznie windujesz odwrocone ziemniaki z pokrywki na patelnie,
                        tak ze przyrumienione sa na wierchu, przykrywasz pokrywka i smazysz
                        na wolnym ogniu, sprobujesz widelcem jak miekkie to gotowe i..
                        SMACZNEGO....

Pia
                        tu Ci to wlozylam,bedziesz miec "mini ksiazke kucharska"

co do lososia,
                        to nigdy go nie panieruje,
                        klade na olejowana patelnie i pare minutek doslownie na strony i gotowy,

lub w piekarniku na 200 stopni z 15 min,
                        w zaleznosci od pieca,
                        zreszta widac po rybie ze upieczona,bo kolor jednolity i sok przezroczysty wycieka,jezeli sprawdzamy szpikulcem czy gotowe.
                        nigdy mi sie nie "rozleciala" zadna ryba
                        • kendo Re: zupa krupnik 19.11.12, 09:11
                          Re: Na forum Jagi ...

lusia_janusia 18.11.12, 21:07Odpowiedz

Pia na wrzatek wrzucam np, noge z kurczaka bez skory,-ja wyrzucam bo tlusta-
                          Wody np, 1 litr marchewka, pasternaka, kawalek serera, kawalek pora, kroje w kosteczke lub tre na tarce, jak Ci wygodnie i lubie
                          dac przysmazona na surowo cebule na plycie pieca i wrzucam do gotujacego sie
                          wywaru, Kasze "KORN GRYN" np, 3 lyzki stolowe plukam w wodzie, tzn,do dzbanka wlewam ostroznie
                          wode. i mieszam kasza zostaje na dnie- odlewam wode. i kasze do wywaru miesnego,
                          Mieszasz od czasu do czasu.

A najwazniejsze w tej zupie dla mnie to 1 lisc lurowy.. 3 ziarenka angielskie, 3 ziarenka
                          pieprzy do garka z tym wszystkim. Acha jeszcze grzybek suszony ze cztery ususzone,
                          polamane w kawaleczki,/grzybka mozesz nie dawac jak nie lubisz/

Gotuje to na wolnym ogniu, bo kasza ma tendencje do wykipywania.
                          Dodaje tez ziemniaki 2 pokrojone w kostke, zalezy jaka gesta chcesz miec ta zupe - jaka lubisz?
                          Prawie pod koniec gotowania jak poprobujesz, ze kasza jest dostatecznie miekka
                          rozklejona.

Nie zapomnij posolic, Ja dodaje pol na pol; sol i vegeta. To musisz posmakowac
                          sama, albo tylko vegeta, wyprobujesz swoje smaki.

Zupka gotowa jak ziemniaki i marchewka miekka, kasza musi sie gotowac prawie
                          do rozklejenia.

Tej zupy nie zjesz od razu, ja przelewam do pudelek na jedna porcje zebmym
                          miala i zamrazam, prewaznie zostanie mi 3 pudelka, to zalezy ile lubisz sobie
                          pojesc?. to takie porcje sobie zamrozisz.

SMACZNEGO

dodam Pia,
                          ze tu z powodzenim dodaj ziemniaki ktore sie rozgotowuja czyli sypkie (mjöl-aktig)
                          rozgotuja sie....zupa bedzie bardziej "zawiesista"
                          • dorka556 Re: zupa krupnik 19.11.12, 09:29
                            Wprawdzie to wątek Pia, ale wtrącę się.
                            Ja również na suchym przetrwałam co najmniej kilkanaście lat a może kilkadziesiąt. Praktycznie bez chleba. 40dag bochenek jem przez tydzień a to co zostanie zanoszę dla królików sąsiada.
                            Kto powiedział, że trzeba jeść coś gorącego? Nigdy nie miałam jakiś problemów żołądkowych.
                            Tyle tytułem wstępu.

Czasami gotuję zupę. Nie znoszę obierania warzyw, zawsze korzystam z mrożonek.
                            W moim wydaniu wygląda to tak.
                            Do garnka 1,5l wody i pół skrzydła indyka (ew.udko kurczaka) + 0,5 łyżki ziarenek smaku (lepsze niż wegeta) gotuję 0,5 godz. Dodaję zupę, ew. garść drobnego makaronu durum i do zagęszczenia mały trójkątny serek topiony, pieprz.Gotuję jeszcze 15-20 min. i finito. Jem 3 dni , resztę kot.
                            • kendo Re: zupa krupnik 19.11.12, 09:41
                              *Dorus
                              na skrzydlach indyczych pychota zupa wychodzi,
                              takie robilam teraz w kraju,
                              tu nie mamy moznosci kupic tak jak w kraju szyji/skrzydelek indyczych,
                              sa tylko mrozone cale indory lub szynki indycze,
                              po ktore wlasnie do Netto mam sie wybrac bo tam je widzialam...
                            • pia.ed Re: zupa krupnik 19.11.12, 12:10
                              W moim przypadku to suche sprawilo ze mi kilogramow przybylo, bo potrafie przezyc caly dzien na kanapkach, czyli innymi slowy jem bardzo duzo chleba.

Zjadam tez sporo owoców ale takich wybranych ktore lubię,
                              często egzotycznych kupowanych tanio od Arabow.
                              Kiedy jeszcze byly morele i brzoskwinie to codzinnie robilam treściwy kompot,
                              bo latwiej przechodzi mi przez gardlo niz świeże owoce.
                              Teraz od czasu do czasu robię kompot z gruszek "żeby sie nie zmarnowaly" bo kupie na targu, a potem lezą i czernieją ...

Na śniadanie robię czasem rozklejona w mikro owsiankę do ktorej jestem przyzwyczajona, bo latami robiłam kiedy syn chodził do szkoły podstawowej a potem liceum.
                              Ostatnio najczęściej jem musli ale z mlekiem, nie jogurtem, bo wtedy tworzy się taka obrzydliwa papka odbierająca mi apetyt.

Dziś wstałam bardzo późno, i moje śniadanie to kubek kawy rozpuszczalnej z mlekiem, którą właśnie pije przed komputerem. wink

PS. Dobry jest Twoj sposob z drobniutkim makaronem do zupy, bo kupilam taki u Araba
                              i nie wiedzialam co z nim zrobic ... za drobny do drugiego dania, a zupa mi nie przyszla do glowy.

• lusia_janusia Re: zupa krupnik 19.11.12, 12:20
                                Kazdy dbajacy o swoje samopoczucie i zdrowie, gotuje i je
                                to co uwaza za smaczne dla niego i jak potrafi to zrobic.

Ja lubie gotowac, robic wypieki, delektuje sie gotowym wyrobem
                                bo wiem co sama do niego wlozylam. I mam satysfakcje osobista,
                                ze udal sie obiad, czy wypiek.
                                • dorka556 Re: zupa krupnik 19.11.12, 12:27
                                  Lusia, nie gotuję, ale piekę często.
                                  Wczoraj zrobiłam drożdżowe ,leniwca' i mam do kawy.
                                  Na wszelki wypadek połowę zaniosę kuzynce. Jestem łakomczuch i ciasto u mnie nie poleży.
                                  Z zamrażalnika też potrafię wyjąć.
                              • dorka556 Re: zupa krupnik 19.11.12, 12:23
                                Pia, nareszcie mam z kim wypić kawę.
                                Właśnie piję drugą, tym razem z kawiarki (kafeterki?). Zawsze pije z mleczkiem.
                                Muszę odkamienić swój ekspres.
                                • lusia_janusia Re: zupa krupnik 19.11.12, 13:51
                                  PIA losos jest chyba jedyna ryba ktora znam co sie...chyba nie nadaje
                                  do panierowania...
                                  W piecu tez mozna upiec lososia, posolic i ziola jakie lubisz okolo 25 min
                                  na srodkowej polce. - Ja sprawdzam czy upieczony, wyjmuje i widelcem
                                  sprawdzam w srodku miesa gleboko czy jednakowy kolor w srodku i na
                                  wierzchu to gotowy. Jak masz wiecej rozowy w srodku to musisz go jeszcze
                                  wsunac na pare minut do pieca -to widelcem rozdziel srodek to szybciej
                                  Ci sie miesko zetnie.

Tak samo sprawdzam na patelni jak smaze.
                                  Pia ziemniaki moga bys z wody do lososia,nie ma znaczenia, przygotujesz
                                  sobie tak jak lubisz.
                                  • pia.ed Moj dzisiejszy obiad 19.11.12, 17:56
                                    Przed chwila skonczylam jesc ...
                                    Zapomnialam, ze ziemniaki mam piec pod przykrywka wiec je mieszlam,
                                    ale wyszly przyrumienione i bardzo smaczne.
                                    Łosoś mi się nie udał ... jest suchy z wierzchu,
                                    a w środku jakby niedopieczony
                                    nie wiem co źle zrobiłam ...
                                    A jakie zioła dodać, aby łosoś stracił zapach ryby?
                                    Ryb nie lubie, a tego łososia kupiłam tylko "dla zdrowia" ...

• kendo Re: Moj dzisiejszy obiad 19.11.12, 18:04
                                      super Pia,
                                      ciesze sie zes obiad sobie zrobila,
                                      lososia smaze na kazdej stronie po 3 min,na srednim "cieple"coby nie spalic
                                      nie wychodzi mi suchy w srodku a soczysty,
                                      nabierzesz wprawy,by nie spalic-przypiec za mocno jednej strony bo wtedy bedzie surowy w srodku,
                                      mozesz wkluc wykalaczke pod koniec smazenia w lososia,
                                      jak bedzie wyciekal przezroczysty "sok" to ryba gotowa...
                                      uzywam pieprzu cytrynowego -jest w kazdym sklepie,
                                      czasami posypie bazylja,w zaleznosci jaka salte sobie zrobilam.
                                      • pia.ed Re: Moj dzisiejszy obiad 19.11.12, 23:41

Smażyłam dłużej i na szóstce wiec na za mocnym ogniu ...
                                        wykałaczką nie próbowałam. Miałam pieprz cytrynowy w domu, ale dałam go synowi,
                                        bo nie mogłam znaleźć zwykłego pieprzu ...Jadę do niego jutro, to mu zabiorę wink
                                        Zresztą mogę używać w zamian plasterki cytryny.

• lusia_janusia Re: Moj dzisiejszy obiad 20.11.12, 09:25
                                          No troche za mocny jak masz skale od 1-6 maly palnik,
                                          bo mozesz smazyc gdy polozysz rybe, ale pozniej przykrec
                                          palnik na 4, pare prob i sama dojdziesz do wprawy, cytryna tez
                                          b.dobra, ja kupilam w ÖB gotowa mieszanke przypraw do ryby,
                                          ale jeszcze na talerzu wyciskam sok z cytryny to podnosze jej smak.
                                          • lusia_janusia Re: Tandvordsklinik 06.12.12, 00:49
                                            Pia czy slyszalas jakies pozytywne opinie do
                                            TANDVÅRDSKLINIK och Medicinsk hudvård znajduja sie na
                                            Isbergs Gata 1 /Dockan/?????
                                            Tam pracuja Polscy dentysci i pielegniarki.
                                            - dziekuje-
                                            • kendo Re:o przekarmieniu psiuny 11.12.12, 18:02
                                              podczas swiat,
                                              tak Pija,
                                              nasz dostaje tak serwowana wigilje na talerzu,
                                              jednak je to co lubi ,reszte zostawia,
                                              prins korva nie lubi/swiatecznego salcesonu tez nie,
                                              nie kupuje tego,
                                              dostanie szynke i kulki miesne..
                                              slodyczy nie lubi...
                                              • kendo Re:reorganizacja bankow 02.01.13, 09:28

Autor: kendo 02.01.13, 09:26

Dodaj do ulubionych
                                                Odpowiedz cytującOdpowiedz

*Pia
                                                tak,
                                                z bankami tz.ich organizacja dzieja sie roznosci,
                                                ja chcialam wybrac wieksza gotowke,
                                                to dostalam polowe,
                                                bo dzien przed musialam zglosci,ze chce wieksza gotowke wybrac,
                                                na karte tylko po 5 tys.mozna....mozna kilka razy na dzien
                                                *oplaty sa za za karte co dwa lata
                                                *za placenie bank qiro
                                                *za placenie np biletow na prom czyli post qiro
                                                • pia.ed Re:reorganizacja bankow 02.01.13, 10:43
                                                  W Handelsbanken mogę wybrać jednorazowo 15 000 kr z kasy banku,
                                                  a jednoczenie 12 000 z automatu ... tego samego dnia.
                                                  Co do większej sumy, to zawsze trzeba było zamawiać wcześniej, bo ze względu na bezpieczeństwo bank nie chce przechowywać zbyt dużo pieniędzy w sejfie.

Od czasu kiedy Poczta zaczęła pobierać 25 kr od zrealizowania otrzymanego przekazu pieniężnego,
                                                  to mogę pójść do mojego banku i ten przekaz zrealizować bezpłatnie jesli pieniądza wpłacę na moje konto. Ale Swedbank tez kiedyś tak robil, ostatnio tam nie bylam ...

Najlepiej jest z FOREX. Założyłam tam konto, na ktore moze przychodzić
                                                  moja emerytura, choc dalej przychodzi na Handelsbanken,
                                                  i jako podziękowanie dostałam kartę Visa bezpłatnie ...
    • kendo Re: pia.ed 30.01.13, 13:58
      pod wieczor wkleje te artykuly co prosisz,
      teraz slonce swieci,wiec chce zakonczyc chuste,
      a to dlatego ze cieniutki lawendowy kolor moheru zlewa mi sie wieczorem na drucie i nic nie widze...

zycze powodzenia z instalowaniem nowego "ustroistwa"
      nic na ten temat niewiem,co i jak sie to instaluje....
      • kendo Re: mysza 30.01.13, 16:32
        a to swietnie,ze pomogl Ci sprzedawca rada...

dobrze,ze mysza funkcjonuje....
        moja jakos na razie nie spada,bo mam "kblowa" i gdyby nawet to zwisnie w "pol drogi na podloge"
        • kendo Re: mysza 01.02.13, 17:07
          i poradzilas sobie...super..
          teraz bez zarzutu hula prawda...

dzielna bylas Pia...
          • pia.ed Re: mysza 01.02.13, 17:28
            kendo napisała:
            > i poradzilas sobie...super..> teraz bez zarzutu hula prawda...>
            > dzielna bylas Pia...

Jeszcze sobie z niczym "nie poradzilam" jesli myslisz o zainstalowaniu nowej myszy.
            Przeszkodzilo mi w tym jak zwykle moje wrodzone lenistwo...
            U mnie wszystko odbywa sie wg zasady:

To co masz zjesc jutro, zjedz dzisiaj ...
            To co masz zrobic dzisiaj zrob jutro .

• kendo