Dodaj do ulubionych

Mother Mary

17.08.25, 02:29
Tak mi cos wpadlo do tego glupiego lba.
Przychodzimy na ten nasz swiat z lona matki.
Kto wie, czy caly wszechswiat nie zrodzonym jest
Z uniwersalnej matki? Jak na gorze tak na dole.
Jakos nie widze powodu dla ktorego mialoby byc inaczej. Czy wiec modlenie sie do Mother Mary
Moze miec wiecej sensu niz to jest przedstawiane
W popularnych obrazach?
Jesli odrzucimy idee Mother Mary i podobienstwo "gory i dolu", pozostanie zimny, nieskonczony wszechswiat. Mysle, ze nasza swiadomosc I inteligencja pozwala nam uswiadomic sobie, ze istniejemy dzieki naszej Universalnej Matce.
"Mother Mary came to me..."
Amen.
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Mother Mary 17.08.25, 08:29
      Szczerze? wkurwia mnie to, ze nie wiemy, skad pochodzimy, jak wielki jest wszechswiat i czym sie to wszystko zakonczy. Sadzac po obserwacji, jak to sie do tej pory toczy, my i caly ten nasz wszechswiat mozemy byc plesnia na lyzce do zupy jakiegos wielkiego orangutana, o ktorym nie mamy pojecia. Tak samo jak to, co sie dzieje na mojej lyzce, nie ma pojecia o mnie. Niestety jestesmy ludkiem za glupim i nasze mozliwosci poznawcze sa niedostateczne, abysmy sie kiedykolwiek dowiedzieli.
      • a_iii_ty Re: Mother Mary 17.08.25, 12:32
        Moze wlasnie dlatego nie odrzucac idei Mother Mary. Gdzies sie to wszystko rodzi. Dlaczego my tu, ludkowie i caly zyjacy swiatek ziemski rodzi sie w matce i z matki, a caly wszechswiat niby z czegos innego?
        • elissa2 Re: Mother Mary 17.08.25, 13:11
          a_iii_ty napisał:

> Moze wlasnie dlatego nie odrzucac idei Mother Mary. Gdzies sie to wszystko rodz
          > i. Dlaczego my tu, ludkowie i caly zyjacy swiatek ziemski rodzi sie w matce i z
          > matki, a caly wszechswiat niby z czegos innego?
          >
          Przecież nie tylko ludzi rodzi matka.
          Może najbliżej prawdy są np. ludy północy (Saami, Inuici, Czukcze, Buriaci, Jakuci itd itd) lub inne tzw ludy pierwotne, które już tysiące lat przed powstaniem religii czcziły Matkę Naturę.
          • a_iii_ty Re: Mother Mary 17.08.25, 20:48
            caly zyjacy swiatek ziemski rodzi sie w matce
            Elissa, czytaj uwaznie zanim wtracisz cos.
        • shachar Re: Mother Mary 17.08.25, 20:29
          Moze wlasnie dlatego nie odrzucac idei Mother Mary.
          Ludzie, ktorzy gleboko sie nad tym zastanawiaja, dochodza do konkluzji, ze zyjemy w symulacji. Jak by go zwal, Mother Mary, Bog, Wielki Kierowca Bombowca , to z cala pewnoscia jest jakas sila wieksza od od nas, ktora tym zawiaduje. Nawet jesli to sa czyste sily fizyki w naszym tu zakatku, ktorych nigdy nie przekroczymy.
          Dodatkowo sklaniam sie bardzo ku przypuszczeniu, ze wszystko jest zdeterminowane. Pierwszy klocek domina, kiedy upadl, zdeterminowal, jak i gdzie sie wszystko potoczy.

• a_iii_ty Re: Mother Mary 17.08.25, 20:44
            Masz racje, nawet niepewnosc jest pewna.
            A teraz wyobraz sobie, ze ten wszechswiat
            To mozg jakiegos olbrzyma. Zwracaja co niektorzy uwage, ze nas mozg z polaczeniami neuronow przypomina siec
            Galaktyk we wszechswiecie.
            To wszystko to jakas kolosalna kpina.
            Amen.
            • shachar Re: Mother Mary 17.08.25, 21:01

> A teraz wyobraz sobie, ze ten wszechswiat
              > To mozg jakiegos olbrzyma.

A wyobraz sobie, ze to ty jestes tym olbrzymem. Ze jestes sam i wszystko to; ja , to forum, ten wszechswiat jest twoim polem, ze dales nam zycie, zebysmy mogli z toba forumowac. To tez jest mozliwe.
              • a_iii_ty Re: Mother Mary 17.08.25, 21:32
                Wyobrazam sobie i wiem jedno.
                To wszystko jest bez sensu.
                Kompletnie bez sensu.
    • elissa2 Re: Mother Mary 17.08.25, 12:47
      Ale dlaczego Maria? smile Dla wszystkich religii chrześcijańskich, ale i w islamie a przede wszystkim w judaizmie, z którego się one wywodzą, to Ewa jest pramatką. Ale we wcześniejszych cywilizacjach były jeszcze inne pramatki/ Boginie Matki. Arabska Al-Lat z okresu przedislamskiego. Fenicka Astarte. Aztecka Cihuacoatl lub Citlalinicue. Celtycka Danu. Grecka Gaja. Hetycka Hebat. Sumeryjska Isztar. Egipska Izyda. Frygijska Kybele. Słowiańska Mokosz. Staroindyjska Prythiwi. Nordycka Sif. Saule u Bałtów (jeszcze Jagiełło w XVw ją czcził a na Litwie czczono ją jeszcze dłużej). I wiele wiele innych, które znamy z imienia oraz takich, których imion nie znamy, czczonych przez cywilizacje, których istnienia możemy się tylko domyślać.
      Od zarania dziejów ludzie potrzebowali wiary w Boginię Matkę.
      • a_iii_ty Re: Mother Mary 17.08.25, 14:30
        Widze, ze chcesz mi wkleic jakies katolickie uwielbienie dla Maryji.
        • elissa2 Re: Mother Mary 17.08.25, 14:53
          Widzisz coś takiego???
          Przecież ja twierdzę coś zupełnie przeciwnego!
          Chyba się jeszcze nie obudziłeś, czy co... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka