a_iii_ty 19.05.26, 21:15 Ma na glowie? Gniazgo jakies? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 22.05.26, 14:50 Niechcacy zdradila sie, ze uzywa AI. Potem wycofala sie, ale tego juz nie da sie wygumowac. I tu nie chodzi tylko o Tokarczuk. Rynek czytelniczy bedzie zalewany gniotami AI. Ostatnio zakupilem Amazon's paperweight kindle. Wspaniala rzecz i co mnie niezmiernie cieszy, moge ladowac i czytac polska literature W pliku epub. Yahoooo! Interesuje nnie tylko klasyka polska i dobre swiatowe dziela w jezyku polskim. "Wolne lektury" zapewniaja szeroki zestaw pozycji. Mialem tez zwykly tablet i smartphone i moglem tez czytac epub na nich, ale tu jest pulapka, w ktora wpadalem...internet! Troche poczytalem i wio do przegladarki. Amazon kindle nie ma internetu(bardzo prymitywny tylko) i nie da sie ogladac w nim. Tylko ladowanie ksiazek. Jest cala masa ksiazek jakie mozna czytac. Probowalem kilka i mnie odrzuca. To jest wyscig szczurow, by wybic sie i zarobic. Zadnych wartosci w tych ksiazkach nie ma. "Zabili go i uciekl". W roznych kolorach i odcieniach. Literatura sie konczy, podobnie jak muzyka. Juz niedlugo nie bedziemy pewni, kto i co pisze ksiazki. AI ty..... Imcio. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Co ta Tokarczuk 23.05.26, 00:04 Mam kilka ksiazek Tokarczuk,no coz, tego nie da sie czytac, z trudem zmeczylem. Odpowiedz Link
shachar Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 14:14 Dopisuje sie do napasci na Tokarczuk. Zaczelam cos, ale to nie dla mnie, jako za bardzo rozmemlane, nie odzwierciedlajace mojego wewnetrznego monologu pisarstwo. Mowie nie czytnikom, bo ksiazki sa ladne w wiekszosci, maja swoj ciezar, fakture okladki i stron, zapach. Dla mnie to jest konieczny element czytania ksiazki; cala ta niedogodnosc trzymania jej pod odpowiednim katem, oparcie na brzuchu, przewracanie kartek w te i wewte. No i stempel z pelikanem i imieniem swoim mozna postawic.Malo rzeczy jest tak ladnych jak ksiazki, po co wiec pozbywac sie tego widoku. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 14:58 Ktos gdzies napisal, ze ksiazki to jeden z cudow swiata. Jej "Bieguni" doczytalem do polowy tylko...gubie sie w takim pisarstwie. Poniewaz jestem prostakiem, wiec tylko rozumiem prosty strzal od zagahenia do...tez tam bylem i wino pilem. Ale nie chce jej krytykowac, moze nie rozumiem wspolczesnosci, dlatego siegam po klasyke. Ahoj. Odpowiedz Link
shachar Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 15:16 Ja bym sie tak bardzo nie ponizala. Przeczytales juz na pewno dostatecznie duzo ksiazek, zeby wiedziec i wskazac palcem na to, co ci sie podoba, a co nie. To, co jest jakos tam utytulowane, jest czesto z powodow innych niz czysto literackie. Czasami temat jest "chodlywy", czasami jest to styl, rozmemlany wlasnie, ktory udaje glebie, albo moze jest to wlasnie kwintesencja glebi dla tych oceniajacych publicznie. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 15:36 Nie jestem zadnym krytykiem literackim. Czytam dla przyjemnosci I znajduje ja w klasyce, 19 wiek i polowa 20 wieku. Zachwycil mnie Dolega-Mostowicz, teraz dokopuje sie do Reymonta, choc "Chlopi" juz dawno za mna. Mroza chyba 10 pozycji juz czytalem. Nie wspomne o Kraszewskim. Prusa uwielbiam, Orzeszkowa nudna dla mnie, pomalutku przezuwam "Nad Niemnem". Zeromskiemu tez brakuje lekkiego piora Prusa czy Sienkiewicza. Troszke ponure dziela. A wspolczesna literatura? Telewizja, komputery, smartfony, internet i cala gama youtubow zabija potrzebe czytania i pisanie stalo sie latwiejsze niz dawniej. Czy czegos mnie jeszcze nauczyc moze wspolczesna powiesc? Watpie. Komercyjne gnioty. Szambolion Imczysluaw. Odpowiedz Link
shachar Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 15:51 Ciekawe, czy po Orzeszkowej bedziesz mial poczucie straconego czasu. Moim zdaniem, jest to lektura o tyle pozyteczna, ze od malego uczy cie pewnego rozeznania, co jest strawne, a co nie w literaturze. Uczy smaku po prostu. Jest to jedna z pierwszych ksiazek, na ktorej uczysz sie, ze chocby nie wiem, co mowili inni i jaki to nie bylby klasyk, jest to po prostu najwieksza chala wsrod lektur i zaczynasz wierzyc swojemu osadowi, wbrew wszystkim, tak to jest organiczne doznanie podczas czytania. Haha! Powodzenia! Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 16:11 Dlatego spogladam do niej okazyjnie. Nie wiem, moze to i wielkie dziela, tak czulem od dawna, ze musze zachaczyc o "Nad Niemnem", choc jej dwie ksiazki, jedna o jakims Zydzie I druga o dziewczynie zakochanej w jakims mlodym rewolucjoniscie nie napawaly mnie szczegolnym zapalem. Dotykam tez Zapolskiej i jej Kaski Kariatydy. Brudne i biedne zycie. Ale juz wole to niz Orzeszkowa. Ciao. Odpowiedz Link
shachar Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 16:36 Khem, czy wlasnie Nad Niemnem to nie jest przypadkiem o dziewczynie zakochanej w rewolucjoniscie? Zaczyna sie jakims pierdolonym atakiem 'globusa' pani domu, a potem jest juz tylko gorzej! Grob Jana i Cecylii i inne brednie. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 17:31 Globusa, hahaha. Doczytalem do grobu tych dwojga. Teraz ociagam sie. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 17:39 Teraz mi sie przypomnialo. "Dziurdziowe", to lubilem. Wolne lektury listujo 71 pozycji Orzeszkowej. Chyba tam bede zagladal, moze cos sie przejasni. "Bunt" Reymonta w obrobce teraz. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 22:39 shachar napisała: > Dopisuje sie do napasci na Tokarczuk. Zaczelam cos, ale to nie dla mnie, jako z > a bardzo rozmemlane, nie odzwierciedlajace mojego wewnetrznego monologu pisarst > wo. Ona tworzy grube tomiska ale nie ma prawie nic od siebie ciekawego do przekazania czym moglaby zaintrygowac, poruszyc, pisze jak ta kaligrafujaca o niczym uczenica co dostaje 5ki za swoje rowne i nijakie wypracowania. Juz wole siegnac po cokolwiek Aleksandra Dumas, doslownie cokolwiek. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 24.05.26, 22:48 Bo kiedys ludzie pisali z pasji. Dzisiaj to komercyjne popisy. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Co ta Tokarczuk 23.05.26, 00:05 A muzyka nigdy nie miala sie lepiej, zle szukasz moze. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: Co ta Tokarczuk 23.05.26, 00:39 Ja tylko jedna czy dwie zaczalem... niech juz ona lepiej uzywa AI. Chyba nie pamietasz muzyki z lat 80tych. Teraz to junk. Odpowiedz Link