Dodaj do ulubionych

Do znawcow owadow

19.07.26, 12:45
U mnie zawsze, kuzwa, cos. Tym razem jakies osy czy szerszenie uwily sobie gniazdo. Szkoda ze nie zajelam sie tym pare tygodni temu, kiedy ptak rozwalil im te bude troche, zeby wydziubac larwy. Teraz to gniazdo rosnie w oczach. Co bedzie jesli otworze okno i spryskam je przez siatke? Ale jesli siatka sie urwie?!?!. Mam ubranko pszczelarskie, bo kiedys zostalam pogryziona przez takie, ktore robia gniazda w ziemi. Moze ubrac sie w toto i zaatakowac je z zewnatrz. Tylko to okno jest pod dachem, na pietrze, wiec po drabinie trzeba by...a co jesli pogryza mnie przez kombinezon?? Profesjonalne zdjecie takiego gniazda to $250 wzwyz, nie bardzo chce mi sie placic
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 12:52
      Wydaje mi sie, ze te owady troche glupio zrobily i traktuja te siatke jako sciane, wiec siatka, jako posiadajaca otwory struktura da mi dostep do srodka ich przekletego gniazda. Przebiore sie wiec za pszczelarza, spryskam je od strony pokoju , przedtem zapakuje wszystkich do auta i pozamykam a na koniec w kostiumie wskocze do samochodu i wyjade na tydzien. Rozbiore sie gdzies po drodze smile Kurde, czlowiek idiote z siebie musi robic, zeby zaoszczedzic pare stow.
      • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 14:20
        Osy nie znoszą silnych, intensywnych aromatów roślinnych. Aby skutecznie odstraszyć je za pomocą kadzidełek, najlepiej wybrać zapachy, które działają na te owady drażniąco:Goździkowe – zawierają eugenol, który ma bardzo mocny, korzenny zapach, błyskawicznie odstraszający osy.Eukaliptusowe – orzeźwiający aromat skutecznie dezorientuje i odgania owady.Miętowe – intensywna woń mięty pieprzowej jest dla os wyjątkowo nieprzyjemna.Lawendowe – odstrasza wiele gatunków owadów, w tym osy i komary.Cytrusowe (np. cytryna, trawa cytrynowa, cytronela) – sprawiają, że owady tracą orientację.Kadzidła dymne (ziołowe) – sam gęsty dym (np. z palonej kawy lub ziół) naturalnie odstrasza osy i pszczoły.
      • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 14:33
        Dobrze przemyślany plan i strategia zwalczania

1. Usuń gniazdo w nocy. Osy i szerszenie są w tym czasie w spoczynku, więc są mniej skłonne do użądlenia;

2. Załóż odzież ochronną obejmującą ręce, nogi, stopy, głowę i twarz;

3. Unikaj używania źródeł światła takich jak latarka, ponieważ ostrzeże to osy

4. Trzymaj dzieci i zwierzęta domowe w bezpiecznej odległości, np. Jeśli gniazdo osy jest w twoim ogrodzie, upewnij się że domownicy są w domu.

Co należy robić a czego nie należy.
        www.odstraszanie.pl/a17,jak-pozbyc-sie-gniazda-os-lub-szerszeni.html
    • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 14:28
      W zasadzie powinno się zlecić profesjonalne usunięcie takiego gniazda.
      Ale może skrop obficie coś np. poszwę, starą zasłonę, jakiś stary ręcznik kąpielowy itp np olejkiem goździkowym lub innym, którego aromat je odstrasza i przymocuj od wewnątrz do siatki, jak roletę, zasłonę. Pomiędzy siatką a oknem
      • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 15:24
        Jak sie zaczyna czegos szukac w sieci, to od razu podsylaja ci filmiki
        www.instagram.com/reel/Da72_cBTkVN/?igsh=c3ZjYndjb3puZ3Zl
        • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 15:30
          Przyjrzalam sie i o! Glupole zostawily dziure
          • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 15:37
            wyżarły dziurę w siatce??? od strony szyby???

• a_iii_ty Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 16:42
              To wyglada jak jakies oko!
              • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 17:04
                trochę jak z horroru.. jakieś potworki tam siedzą
                • a_iii_ty Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 17:21
                  Niech Goska uwaza, i trzy razy splunie przez lewe ramie, okadzi 10 szlugami jak stereo radzi. Ja bym spierdalal z tego domu w try miga.
                  • elissa2 Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 18:01
                    no właśnie nie;
                    wydaje mi się, że osy, szerszenie zakładają gniazda w zdrowych miejscach, gdzie nie ma np. azbestu, betonu zawierającego jakieś świństwa (np. starsze typy betonu komórkowego, w produkcji których używano radioaktywnych popiołów lotnych z węgla) itp
            • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 20:04
              O cholera! Mowisz, ze to dziura w siatce!?!? No to ladny ***j! Ide zobaczyc

Ale z zewnatrz toto jest imponujaca konstrukcja! Szarawa, jakby z mokrego papieru zmieszanego z blotem zrobiona. Skad one material na to biora? i taki ladny wchodek maja, dziurka od dolu ale nie calkiem na dole.
              • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 20:08
                Ale jaja. Albo one czytaja Ocean i zwachaly, co je czeka, albo nie spodobalo im sie fotografowanie, bo zamknely dziure i tym samym moj pomysl padl. Oraz nie moge stwierdzic, czy siatka jest przegryziona, czy nie.
                • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 20:15
                  Straszne madrale, chyba bez profesjonalow sie nie obejdze, bo toto potem trzeba jakos umyc
                  • shachar Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 20:56
                    wyglada toto jak Mummy 3
    • a_iii_ty Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 14:46
      O, ja znam sie na wadach, zwlaszcza nie swoich.
    • jan_stereo Re: Do znawcow owadow 19.07.26, 16:28
      Wypal 10 szlugow bez filtra i im tam nawydychaj tego, takie oszolomione osy mozesz przeniesc/przetaczkowac z calym gniazden pod jakies drzewo tam daleko co na zdjeciu widac i niech sobie mieszkaja dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka